Press "Enter" to skip to content

Iklan Raya Petronas Yang Mana Paling Best?

Ini adalah Koleksi iklan raya yang dihasilan untuk Petronas

Iklan Raya Petronas 2011 – Hands

Iklan Raya Petronas 2010 – Kisah Terlanjur Maznah & Fendi

Iklan Raya Petronas – Ombak jahat

Iklan Raya Petronas – Lelaki berpayung di tengah hujan

Iklan Raya Petronas – Cari lembu ( Janda Anak 7 )

Iklan Raya Petronas – Kemaafan

Iklan Raya Petronas – Pengayuh Beca

Iklan Raya Petronas – Kisah di gerai air kelapa

Iklan Raya Petonas – Abah jangan lupa pakai lampin tau…

Iklan Raya Petronas – Burung Murai

Saya suka iklan raya petronas  kisah anak dan bapa yang terpandang seorang anak lelaki yang sedang memandikan ayahnya di gerai air kelapa muda.

Nota : Ini adalah scheduled post, ketika ini saya dalam perjalanan ke Sek. Men. Teknik Sepang menjemput Along dari asrama.  Kemudian akan ke Shah Alam.  Insya Allah akan bertemu jodoh dengan seorang blogawanita untuk pertama kalinya.

 

EDIT > Iklan Hari Raya Petronas 2008

45 Comments

  1. Lelaki berpayung tengah hujan tu best. Setuju bahawa semua iklan petronas berunsur kemanusiaan.

  2. Anonymous Anonymous

    Saya paling suka cerita “Ombak Jahat” dan “Lelaki Berpayung Di Tengah Jalan” tu..saya terharu apabile saye tengok cerita tu………. 😥 & 😆

  3. Cuti Aidilfitri 2010 – Hilang Sedap | Hidup Biar Sedap Cuti Aidilfitri 2010 – Hilang Sedap | Hidup Biar Sedap

    […] Angah cuti sampai 18hb.  Kerana Intan seorang, kami pun terpaksalah tak balik mana² layan saja iklan raya petronas yang best² tu sambil sedu sedan…sob […]

  4. oman oman

    aah..iklan raye gak tu..
    time deeparaya.. 😀

  5. oman oman

    mane iklan yang “ikan di laut,asam didarat”..?
    suparjo ngan raju? ❓

    • @oman, erk..tu iklan raya gak ke?

      • Anonymous Anonymous

        @Kujie, aah..iklan time deeparaya..
        besh la iklan tu.. 😀

  6. jeput jeput

    aku syahdu bile tgk video klip gabungan kisah iklan ayah+ibu…lagu yg dimainkn membuatkan airmata ini menitis. Mak, ayah..maafkan anakmu ini. Sesungguhnya dlm ati kecil ini, aku tersangat2 sayangkan mak+ayah. Ampunkanlah dosa-dosa anakmu ini.. 🙁 🙁 😥

  7. nuaeman nuaeman

    Adei sedih lagu tu kak. Tak perasan akak ada wat entri nih terlebih dulu..

    >>> lagu tu mmg sedih…kena pula dgn iklan tu 🙁

  8. Seperti biasa, Petronas bukan saja menjadi peneraju iklan komersil raya yang terulung tetapi juga paling mendapat perhatian penonton setiap kali dipaparkan sempena raya. Kebanyakan maklum balas ini diterima dari kalangan penonton.

    Mereka berpendapat iklan komersil raya yang dikeluarkan Petronas menerusi agensi pengiklan Leo Burnett ini bukan saja mempunyai jalan cerita menarik tetapi juga memiliki mesej kemanusiaan yang cukup padat, kuat serta menyentuh perasaan dan emosi.

    Contoh iklan raya Petronas 2006, ia memaparkan kisah menantu lelaki dan anak perempuan yang derhaka terhadap bapa mereka apabila memaksa orang tua itu makan sendiri di luar menggunakan meja kayu, pinggan dan cawan plastik.

    Namun, selepas mendengar ungkapan kedua-dua anak kecil mereka mengatakan apabila mereka dewasa kelak, kedua-dua ibu bapa mereka harus tinggal di luar rumah. Barulah suami isteri ini berasa insaf dan menyesali perbuatan mereka yang keterlaluan itu.

    Walaupun ini bukan idea baru, apa yang paling penting mesej yang disampaikan. Secara tidak langsung ia sebenarnya cuba mengingatkan kita supaya tidak sekali-kali menderhaka kepada orang tua kita kerana tidak mustahil anak-anak kita satu hari nanti akan membuat perkara sama apabila mereka sudah dewasa.

    Ebiet G.Ade – Aku Ingin Pulang

    Kemanapun aku pergi
    Bayang bayangmu mengejar
    Bersembunyi dimanapun
    S’lalu engkau temukan
    Aku merasa letih dan ingin sendiri

    Ku tanya pada siapa
    Tak ada yang menjawab
    Sebab semua peristiwa
    Hanya di rongga dada
    Pergulatan yang panjang dalam kesunyian

    Aku mencari jawaban di laut
    Ku sadari langkah menyusuri pantai
    Aku merasa mendengar suara
    Menutupi jalan
    Menghentikan petualangan
    Du du du

    Kemanapun aku pergi
    Selalu ku bawa bawa
    Perasaan yang bersalah datang menghantuiku
    Masih mungkinkah pintumu ku buka
    Dengan kunci yang pernah kupatahkan
    Lihatlah aku terkapar dan luka
    Dengarkanlah jeritan dari dalam jiwa

    Aku ingin pulang uhuu
    Aku harus pulang uhuu
    Aku ingin pulang uhuu
    Aku harus pulang uhuu
    Aku harus pulang

  9. lagu dalam iklan paling best = lagu masa iklan “abah dah pakai pampers tuh” nyanyian ebiet g ade. memang tangkap syahdu la lagu tuh…hehe

  10. am am

    kakjie nikan.. pagi2 dah buat aku melalak..wawawa.. 😥
    semua sedap… am suka yang ombak jahat tu..

  11. negaraku.net negaraku.net

    Iklan Raya Petronas Yang Mana Paling Best? | Hidup Biar Sedap…

    Saya suka iklan raya petronas kisah anak dan bapa yang terpandang seorang anak lelaki yang sedang memandikan ayahnya di gerai air kelapa muda….

  12. salam, kak jie
    lama tak singgah sini, bestkan iklan pteronas tu, paling syok dan lucu kisah janda anak tujuh tu,
    paling sedih yang ombak jahat dan kemaafan, anyway semuanya ada mesej bagus

  13. rohaizad rohaizad

    Adehhh.. Kujie,
    Ko ni buat airmata aku menitik la. Dua kali aku kesat pipi aku ni ha. Dan dua video yang berjaya menyentap hati aku ialah Ombak Jahat serta Kemaafan.

    Yang lain tu pun best jugak… sedey la weyyy.. 🙁

  14. iklan petronas seme meaningful..best..

  15. angriani angriani

    salam kak jie
    riani suka yg burung murai tu

    teringat arwah bapa… 😀

  16. salam kak jie…

    ada 3 yang menjadi pilihan hati…

    ombak jahat, abah jangan lupa pakai lampin dan burung murai…

    tapi hakikatnya iklan raya petronas memang semua best2 la kak jie…

    p/s:leh tak tolong tukar link blog saya?? yang lama tu dah kena colek hu hu hu hu…

  17. wah memang nostalgia ni..
    ermm susah nak pilih..
    semua orait jer..

    yg best sekali iklan pakai lampin tu.. ermm sedih dan memberi pengajaran tu..

  18. Semua iklan raya petronas ni ok. banyak memberi pengajaran dan peringatan kepada kita.

  19. aeropama dot com aeropama dot com

    iklan petronas sgt mendalam maknanya. saya suka kesemua iklan petronas

  20. iklan jgn lupa pakai lampin tu paling besttt

  21. mmg terasakan??? apa yg diiklankan>??? sbb ade segelintir masyarakat kita sama mcm yg ditontonkan..
    salam ukwah drpd RaJiH..

  22. saya suka satu iklan yang tak tersenarai di atas…

    Iklan yang budak mintak upah pergi kedai dengan bapak dia…

    sampai sekarang bergenang air mata kalau tengok semula…. huhuhu…

    (teringat almarhum ayahanda dan bonda… Al-Fatihah)

    abahfateh

  23. cikscarlet cikscarlet

    sume best…tapi ske iklan lembu tu coz humor sikit…iklan lain tu suka gak..cuma sebak lak!

  24. semua best.. yang paling best mmm lampin tu kot…

  25. saya suka yang emak dgn anak yg ramai tu, pastu pulak yg pakai lampin tu

  26. sebenarnya semuaaaaaaaaaaaaa iklan petronas bess !!
    sukaaaaaaaaaaa sangattt !!
    😀

  27. yati yati

    yati suka yg abah jgn lupa pakai lampin tau. Penuh pengajaran

  28. suealeen suealeen

    iklan leo burnett memang best²… paling saya suka iklan merdeka bebaru ni dan untuk raya saya pilih yang cari lembu tu….

  29. semuanya best sebab berjaya buat neeza nangis.. cuma 1 je yang neeza tak berapa faham. Iklan penarik beca tu.. macam tak sudah je iklan tu hehee..

    Iklan air kelapa tu memang romantic.. budak2 sekolah mesti sukeee 😀

  30. mama.yonna br tgk yang umbrella ni
    nangej x henti2 ni wahahaha
    gila punya sedih!!!!
    padan muka laki tu eksiden!!!
    org tua tu kesian die jalan 🙁

  31. Semua iklan tu best!

    Tapi yg paling best dpt jumpa K.Jie tadi…. 😆

  32. semuaaaaaaaaa la mama..
    ombak jahat tu best sebab comel 😀

    hehe..
    yang lampin tu betul la mengundang air mata.
    mmg setiap kali tgk,
    setiap kali sedih..

    yang murai tu pun yonna nangeh tgk! waa..
    iklan diorg ni sangat berkesan lah kat hati

  33. Umimia Umimia

    saya suka kemaafan tu..real betul lakonan diaorang…yang pakai lampin tu pun best..yang burung murai tu amat diingati sebab dialognya..yang kat gerai kelapa tu pun best…sumer best lah kot…

  34. Salam Kujie….

    Bagi Akak iklan2 Petronas nie semuanya best2 belaka..

Comments are closed.