Menghias Kek Sendiri Di Cake Sense TTDI

Hujung minggu lepas saya ikut beberapa blogger ke Cake Sense yang melancarkan satu pengalaman baru dengan menawarkan pelanggan peluang untuk menghiasi kek mereka sendiri di cawangan Taman Tun Dr Ismail.

Cake Sense ditubuhkan pada 31 Disember 2005 di Taman Megah, Petaling Jaya dan kini mempunyai 12 cawangan seluruh di Lembah Kelang.

Teruja sangat sebab Intan memang berminat dengan program ini dan suami saya pun suka dengan konsep cafe restoran. Sesekali rasa ingin meluahkan kreativiti dan membuat kejutan kepada yang tersayang dengan menghias sendiri kek tersebut.

do it your self cake

Perkhidmatan menghias sendiri kek hanya di Cake Sense TTDI  dalam  dua saiz:  5 inci ( RM35)  dan 7 inci ( RM50) .  Harga termasuk pilihan 3 jenis perasa atau topping.  Jika nak kek menjadi lebih mewah,  boleh tambah bahan hiasan yang diingini dengan  kos RM1.50 setiap satu.

Untuk topping khas, harganya  adalah dari RM2.50 hingga RM15 bergantung kepada saiz dan jenis. Contohnya :

  • Poms pom – RM2.50
  • Bendera (Kecil) – RM2.50
  • Bendera (Besar) – RM4.00
  • Sunflower – RM9.00
  • Ballerina – RM12.50
  • Banner – RM15.00

 

kek sponge sedap

Dua saiz kek iaitu 5 inci dan 7 inci  dan dengan dua perasa pilihan iaitu vanila atau pun cokelat.  Pilih 3 jenis perasa/hiasan daripada 24 jenis yang ditawarkan.

Lembutkan tangan dan mari kita cuba.  Intan remaja yang saya bercadang untuk hantar dia ke kelas kulinari, dan ini adalah minat dia.  Jadi saya bagi dia peluang untuk menghias kek dari sudut seorang remaja.

do it your self cake deco

4 langkah mudah untuk menghias sendiri  :

  1. Pertama – Pilih kek
  2. Kedua – Tabur hiasan asas
  3. Ketiga – Reka deko utama
  4. Keempat – Topping dengan bendera, bunga atau gula-gula .

Sangat mudah  dan dalam masa 15 minit dah siap menghias kek  dengan identiti sendiri.

contoh hias kek

Inilah  kek yang hasilkan oleh blogger lain.  Semuanya penuh dengan cinta.  Hanya kek Intan yang ‘abstark’ katanya.  Masih mencari cinta… gitu! ha ha ha

 

decoration cake

Saya bersama blogger pada petang tersebut – Cik Lily, Ezil , Kelly dan Fish SzeHui dengan kek yang dihias sendiri.

cake sense ttdi

 

Selain daripada perkhidmatan menghias kek sendiri , Cake Sense juga menjual pelbagai lagi kek yang sedap dan menarik untuk sebarang majlis atau hanya untuk diri sendiri.  Ini adalah antaranya seperti  Chantilly Rock,  Red Berries, Tiramisu dan  Mango Peach Yogurt.

cheese to bar sedap

Cheese To Bar ( CTB)  French Cheese Avec Des Fruit yang sangat popular di Cake Sense.  Serius sangat sangat sedap.  Dibalut macam air krim potong, mudah untuk dimakan. Terasa harum keju yang sejuk.

Ruffles Cake

Lemon Sky Ruffle  yang cantik macam dress artis di karpet merah.   Kek sponge dengan chantilly cream perasa lemon. Pertama kali saya diperkenalkan dengan nama chantilly cream , sebutannya “shan-ti-ly.  Kagumlah saya dapat tengok orang yang berbakat hasilkan kes cantik-cantik macam ni.

chantilly cream

Percaya tak , kek yang cantik ini juga selamat menjadi santapan istimewa kami di Cake Sense.

kek pisang sedap

Salah satu menu yang dihidangkan , kek pisang. Lembut aroma dan manis yang sekata dengan  rasa tradisi.

italian grissini

Italian grissini ( breadstick ) sesuai dimakan dengan sup. Rangup dalam masa yang sama lembut.

refrigerator

Hiasan dalaman Cake Sense cantik sangat, saya tak henti-henti ambil gambar.

kedai kek sedap

Kalau sedang merancang majlis istimewa bersama rakan atau keluarga tersayang, boleh kejutkan mereka dengan kek DIY  sendiri.  Mesti sentuhan peribadi tersebut memberikan limpahan kenangan manis bersama

Cake Sense TTDI
26, Jalan Tun Mohd Fuad,
Taman Tun Dr Ismail,
60000 Kuala Lumpur.
Contact No.: 603-7727 0176
Website: www.cakesense.com
Facebook: fb.com/cakesense
Instagram: #cakesense

 

Ehem… ehem…. 18 April tarikh ulangtahun kelahiran saya!

  1. Selalu kek yg jadi pilihan Secret Recipe tak pun Baskin Robbins. Sekarang boleh tukar selera dan boleh buat deco sendiri. Yes LAH! 😀 Btw, kalau tahu, boleh ajak kak jie singgah umah. Dah dekat dah tu.
    Jom terjah post menarik dari fara ..Siblings RivalryMy Profile