Along Nak Telur Unta Ke?

“Along tahu tak ustazah Intan cakap, sapa datang awal dapat unta, kemudian awal sikit dapat lembu, kambing…………sapa yang last sekali datang dapat telur je… nak telur je ke , Along?”

 

” Dah……..pergi mandi – pergi masjid.  hari ni Jumaat  tau “


Like mother, like daughter. Saya dah boleh pencen.  :lol:

©kujie –  dalam umur 11 tahun , saya tak pasti dia faham ke tidak perumpamaan gambaran ganjaran tersebut.

 

Nota : Ada hadis riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim mengenai perumpamaan ini

“Apabila tiba hari Jumaat maka di setiap pintu masjid akan ada malaikat yang mencatat (pahala kedatangan solat Jumaat), yang awal akan mendapat pahala yang berganda, apabila Imam telah duduk (atas minbar) mereka menutup buku catatan dan mendengar khutbah; dan perumpamaan mereka yang paling awal datang seperti dia menghadiahkan (menyembelih) seekor unta, yang datang kemudian dari itu seumpama dia menghadiahkan lembu, yang kemudian dari itu seumpama dia menghadiahkan bebiri, yang datang kemudian dari itu seumpama mengahadiahkan ayam, dan yang datang terkemudian lagi seumpama menghadiahkan telur. Maka apabila Imam telah duduk (atas minbar) ditutup buku catitan dan mereka (Malaikat) mendengar khutbah”

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Dah ada bibit2 pewaris hehehe..

  2. dapat unta,lembu,kambing,ayam dan last sekali telur macam orang – orang dulu punya ayat nih hehe
    Jom terjah post menarik dari onlajer ..Mereka Yang Berani!My Profile

  3. hehe..orang lelaki..wajib la pergi.
    Jom terjah post menarik dari encik bakul ..Tips Jana pendapatan online dengan Jobdirumah.My Profile

  4. bijak2 .. nak tak nak , mula2 mesti along fokos hahaha .. last2 rupanya adik nak ckp bab sembahyang
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Cabaran Beras Jasmine Basmathi King PanjangggggggMy Profile

  5. aduhhhhh…sakit perut…lagi2 membaca siap ngan jiwa tagi tu
    Jom terjah post menarik dari ann ..Kolam air panas Hamam DebaghMy Profile

  6. jawatan kosong says:

    mmm uta bertelur ke? 😯

  7. syafiq.net says:

    hehe tahu :p
    rasanya pernah tulis benda ni.

    dalam sairus salikin/bidayatul hidayah/ihya ulumiddin ada. dalam bab2 kelebihan hari jumaat. 😀
    Jom terjah post menarik dari syafiq.net ..Kolam Renang 4My Profile

  8. tak aishhh……………telur ayam kot

    ikut susunanlah…sebesar2 ganjaran unta, kemudian lembu..kambing…………..dan yg last sekali hanya telur…gambaran sekecil2 ganjaran 😆

  9. kelakar tu…tang telur, siap dibuat tangan bentuk telur..aishh…dah macam mak nenek berleternya 😆

  10. kena pergi masjid lewat baru dapat telur….atau telur diumpamakan ‘kosong’ hehehe 😆

  11. telur ayam kot…sebenar2 ganjaran sebesar untan..sekecil2 ganjaran sebesar telur ayam..hehe

  12. rasanya yg intan faham telur ayam kot…sekecil2 ganjaran…. :mrgreen:

  13. utk anak seusia 11 tahun apa yang perlu kita terangkan sejelasnya supaya 18sx itu menjadi ‘ilmu’ dan dia fikir dari sudut ‘ilmu’

  14. telur unta?……unta mamalia kan….tak bertelur

  15. bagus intan, bagi mama berehat sikit.. 😆
    Jom terjah post menarik dari Lan Bingka ..Remy nak cari kerja halalMy Profile

  16. mula2 blurr dengan dialog tu.. tapi last2 paham… hehe
    Jom terjah post menarik dari mrnamie ..Asas Kamera DSLR bahagian 3My Profile

  17. salam Kak..
    telur unta sedap
    masak apa agaknya??
    he he…
    Jom terjah post menarik dari zulkbo ..Telur Dadar Paling Besar Di Dunia World Egg DayMy Profile

  18. hoho intan dah bakal menggantikan mak dia untuk membebel pada abang2 dia yang lain
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Apabila hari tua menjelmaMy Profile

  19. Mohd Hafiz says:

    bagus betul cara mcm tu… hehehe…
    sy ckp mc ni je kt anak kecil.. selangkah $1, 2 langkah 2$,
    kalau lh Alloh buka hijab kta boleh nampak pahala.. nescaya xda org mau buat dosa…
    Jom terjah post menarik dari Mohd Hafiz ..Make Money Online – I Get Back My Glitterati Status From Nuffnang!My Profile

  20. telur ayam taknak ke? hehe..
    Jom terjah post menarik dari RedBoys ..NetKL – Penyedia Domain &amp Hosting TerbaikMy Profile

  21. wahh.. kreatif betul.. kih2..
    Jom terjah post menarik dari RedBoys ..NetKL – Penyedia Domain &amp Hosting TerbaikMy Profile

  22. telur unta? 😯

    ehehehehe..
    Jom terjah post menarik dari GematriA™ .. TUTORIAL BELAJAR BAHASA SABAHANMy Profile

  23. kalau zaman moden ni, ada ustaz yang kreatif menggantikan semua tu dengan kereta

    dari lamborghini hinggalah kancil..hehe
    Jom terjah post menarik dari chekgu naman ..Siapa Nak Kalendar 2011 Menggunakan Gambar Sendiri GiveawayMy Profile

  24. intan terbaik…berdas2 along ye kena..mmg perlu pengganti…
    Jom terjah post menarik dari [Kazaztan Team] ..Aman DamaiMy Profile

  25. syafiq.net says:

    aha! teloq unta.. agak pelik disitu 😆
    Jom terjah post menarik dari syafiq.net ..Kolam Renang 4My Profile

  26. Err… hehe. telur unta jantan?
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Mersa Ben Mehidi border Algeria MoroccoMy Profile

  27. insya Allah dia faham…kalau tak faham, kak jie kena bersiap siaga untuk menjawab la..hehehe :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Kancilbiru ..IstidrajMy Profile

  28. hahahha… mane telurnye.. lilke mother like daughter
    Jom terjah post menarik dari aried ..Hadiah baju raya Paling Cantik yang menyengat!!My Profile

  29. Comelnye…hehe.Telur unta jgn memain tau ngn bebudak..18sx hehe

  30. haha..comel je ada telur unta kan..hehe
    Jom terjah post menarik dari Bb Hussain ..Maher Zain Live in Concert Feb 2011My Profile