Along Nak Telur Unta Ke?

“Along tahu tak ustazah Intan cakap, sapa datang awal dapat unta, kemudian awal sikit dapat lembu, kambing…………sapa yang last sekali datang dapat telur je… nak telur je ke , Along?”

 

” Dah……..pergi mandi – pergi masjid.  hari ni Jumaat  tau “


Like mother, like daughter. Saya dah boleh pencen.  :lol:

©kujie –  dalam umur 11 tahun , saya tak pasti dia faham ke tidak perumpamaan gambaran ganjaran tersebut.

 

Nota : Ada hadis riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim mengenai perumpamaan ini

“Apabila tiba hari Jumaat maka di setiap pintu masjid akan ada malaikat yang mencatat (pahala kedatangan solat Jumaat), yang awal akan mendapat pahala yang berganda, apabila Imam telah duduk (atas minbar) mereka menutup buku catatan dan mendengar khutbah; dan perumpamaan mereka yang paling awal datang seperti dia menghadiahkan (menyembelih) seekor unta, yang datang kemudian dari itu seumpama dia menghadiahkan lembu, yang kemudian dari itu seumpama dia menghadiahkan bebiri, yang datang kemudian dari itu seumpama mengahadiahkan ayam, dan yang datang terkemudian lagi seumpama menghadiahkan telur. Maka apabila Imam telah duduk (atas minbar) ditutup buku catitan dan mereka (Malaikat) mendengar khutbah”

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

30 thoughts on “Along Nak Telur Unta Ke?”

  1. hehe tahu :p
    rasanya pernah tulis benda ni.

    dalam sairus salikin/bidayatul hidayah/ihya ulumiddin ada. dalam bab2 kelebihan hari jumaat. 😀
    Jom terjah post menarik dari syafiq.net ..Kolam Renang 4My Profile

  2. tak aishhh……………telur ayam kot

    ikut susunanlah…sebesar2 ganjaran unta, kemudian lembu..kambing…………..dan yg last sekali hanya telur…gambaran sekecil2 ganjaran 😆

  3. utk anak seusia 11 tahun apa yang perlu kita terangkan sejelasnya supaya 18sx itu menjadi ‘ilmu’ dan dia fikir dari sudut ‘ilmu’

Comments are closed.