Apa yang anak anda buat didepan pc?

Myspace?
Friendster ye Maza….:mrgreen:

Kalau Along memang mengadap Myspace, kalau Intan mainan online…masak-masak, kemas-kemas rumah kat wambie.com, gamegecko.com atau oyunambari.com.   Kalau Angah ini yang dia mengadap.

Kids Programming Language ( KPL ). Software ini hadiah dari Acik As dia.

Kids Programming Language

Kids Programming Language

Walaupun dia tidak pernah menghadiri kelas IT, saya patut memberi penghargaan kerana dia berjaya mencipta satu program game yang simple seperti ini. Remaja seusia 14 tahun sudah boleh memahami coding-coding dan mencipta satu permainan walaupun asalnya game ini ” tembak tak mati-mati “.:lol:

Sekarang dah upgrade dah, tembak dah mati.  Boleh merempit dan mengelak lagi.

” nantilah Angah buat game yang best sikit, skrip panjang giler………….tak sempat nak buat”

Satu sikap yang saya perhatikan, Angah amat teliti membaca manual instruction , bukan main tekan ‘next’ atau ‘skip’.    ( saya selalu kena marah bab-bab ni…nak shortcut je..nak cepat ) Dia memahami setiap steps atau peringkat sebelum ke peringkat seterusnya.

Itu juga adalah salah satu sebab kenapa dia bagus dalam Bahasa Inggeris.  Dia berusaha belajar apa yang tidak difahami.

Ok, itu hal Angah.

Apesal Tak Klik?

Comments

    • says

      @|1f34|-|1r3, dia tak terdedah sgt mcm tu
      sbb mama dia kurang faham…hahahaha
      tapi best je tgok budak2 bijak mcm tu
      tak heran dgn budak2 yg berderet A
      tapi suka dgn budak2 yg ada kreativiti

  1. says

    wah..bagusnye angah..memang leh jadi programmer..saya pun sama ngan kak jie..pakai next atau skip jer..bakat angah tu kena dikembangkan lagi..rugi kalau terhenti..

    p/s:bahaya betul angah..sampai dia mandi pun org nak intai..keh..keh..keh..

    izzahs last blog post..Tag Bergambar Dari Kak Tirana

  2. spatt says

    adik2 saya depan pc main game je la…huh

    kalau x zuma, diorg main disney online punye game… :smile:

    er, saya pun xrajin la nak nengok manual instruction, nak cpat je..padahal makin melembabkan ade la… :lol:

    spatts last blog post..Dulu Dan Sekarang…

    • says

      @spatt, disney online tu kak jie pun main :oops:
      comel2…. :mrgreen:
      kita ni jenis, nmpk jalan………terus je meluru
      dia tu jenis tgok kiri kanan kot2 ada jln lebih mudah :mrgreen:

  3. says

    Canggih huh anak beranak..sy diumah pun sama ngan kawan2..time nak mkn buzz kat YM jerk..kekek :smile:

    catzers last blog post..Terima Kasih Abang Zamani

  4. says

    saya tumpang gembira ngan kak jie…patut la spek si angah tuh tebal semacam..hehe…

    dulu saya kena paksa ngan ayah baca paper omputeh dari darjah 2…dia belikan kamus satu..kamus tuh pon bukan BM-BI..tp BI-BI…hehe..smp ngadap TV pon pegang kamus gak… :wink:

    |1f34|-|1r3s last blog post..Donations needed for Sembang Komputer

    • says

      @|1f34|-|1r3, a’aha…..spek dia power dah lebih 500
      dia main ps, abiskan berejam2
      habis semua instruction tu dia baca
      sbb tu kalau main game, dia dpt byk score
      dia baca taktik dan trick
      dia cari kat internet taktik2 tipu2 tu :mrgreen:

      • says

        @Kujie, dulu saya pon spesies kuat main game gak….tp skang ni dh takde dah…rasa bosan dh main game kecuali game2 bodo kat facebook atau game bola PS2…tuh pon sbb bebudak opis ajak main…

        jangan risau…nanti bila dia dh jumpa benda lagi best dr main game..dia akan beralih minat la tuh…tak tahu plak nanti kalau dia jadi developer game plak nanti… :twisted:

        |1f34|-|1r3s last blog post..Donations needed for Sembang Komputer

  5. says

    Kak Jie, cuba tengok dalam toilet tu kot ada cctv ke.. hehehee…

    bagusnya Angah.. kecik2 dah pandai buat game sendiri.. pandai english pulak tu.. tak yah mama susah-susah hantar tuition.. :)

    Neezas last blog post..Kita sama sahaja

    • says

      @Neeza, seram betul skrg ni kan….rasa tak selamat walau dlm rumah sendiri

      tapi ada kekurangan dia yg lain yg perlu lebih perhatian
      biasalah…mana ada org yg sempurna :lol:

  6. says

    amboi!! sapa la dok ngintai angah mandi tu!! hahaha
    err maybe future menantu mama kot :p oopssss :p ngeee

    wahh best la angah mama!
    mane tau lepas besar dia jadik programmer ke :)
    cipta2 game ke?
    leh buat animation upin ipin ke :p

  7. says

    Sebagai mak, bimbang juga, kita pergi kerja, anak boleh online, takut tengok bukan2, saya cuma selalu pesan “mama tak nampak, tapi yang Maha Berkuasa sentiasa nampak”. Balik rumah kita buka pc sendiri, ni keburukan dia ada pc sendiri. Tak sempat nak gelidah hari2 pc dia. Bagus tu kak jie, ada program yang boleh anak tumpu dan jana minda.

    zanys last blog post..Lega Sikit.

    • says

      @zany, betul tu….risau bukan sbb tak percayakan anak
      tapi segalan benda ada kt internet ni, hanya sekali klik
      selalu berpesan2 dgn anak2…dan kena sesekali check apa yg dia org search

  8. says

    sbb takde anak lagi saye pnah pantau adik2 jela ape diorang buat dpn PC..hehe
    mm,yang sorang tu asyik dgn cerita korea,yg sorang lagi ralit melayan friendster..dn yg bongsu suka main game2 cam dress up Barbie etc.. :D (ade lg sorang tp die lebih suka astro dr PC..)

    hmm,tp pk2 blk semua ni ikut perkembangan masa jgk kan kak jie.. bile dah besar selera pun pasti berubah..harap2nye adela impak yg positif fungsi internet & software yg mcm2 ni pd kita semua..

    nadinezuharras last blog post..:: Sayangkan rumah, hias-hiaskan..

    • says

      @nadinezuharra, betul tu…. mcm kita dulu2
      kejap nak jadi nurse
      kejap nak jadi cikgu
      hehehe…masih mencari hala tuju
      tapi skrg dia dilandasan yg betul, kita kena pantau, bagi sokongan je

  9. cikgu jawe says

    waahh.. angah ada bakat jd programmer. kena didik dr awal tuh. biar jd programmaer melayu islam yg hebat. hehe

    aku tadek myspace. FS pun dh berkurun tak jenguk. rasanya dh tk ingat lg password. :D

    • says

      @farah auckland, bahan lawak utk seminggu
      tu masa tgh cuti tu… :mrgreen:
      kak jie tak de akaun myspace tapi semua anak2 ada myspace
      sbb sepupu sepapat dia org ada :lol:

    • says

      @kruel74, sy guna getclicky…ada link kat sitebar blog ni

      ada google map lagi, action apa yg visitor buat kt blog, apa yg dia org baca, berapa lama dok sini..mcm lagi…

      register la

      nuffnang pun ada kan….

  10. c_shamine says

    kalo anak mine lak…si luqman cari nama2 planet sbb suka sgt tengok keadaan bentuk muka bumi ciptaan tuhan nie..kalo sara lak…dok cari game la apa lagi…cam terbalik lak anak dara mine nie…tah apa2 la yg dia buat kalo dpn pc….mcm2 karenah :roll:

    • says

      @c_shamine, itulah….byk yg dia org boleh belajar…jgn gunakan dijalan yg negatif, negatiflah yg kita dpt…
      kalau kita gunakan teknologi utk kebaikan…kebaikan lah yg kiita dpt

  11. MasNurin says

    n3 kak jie ni buat saya teringat kisah saya kecik2 dulu. Nak baca majalah gila2 takut ayah marah. So saya pun ambik buku geografi yang besar tu dan dalamnya letak majalah. Huhuhu sampai sudah ayah tak tau.

  12. says

    Wah kecik2 dah tunjuk talent..baguih tu..

    Kelakarnya report tu…macam-macam keyword ada :mrgreen:

    p/s: bye2 kak jie…malam ni balik Kedah, yuhuuu cuti lagi :grin:

    • says

      @iza, dia lain sikit…tk minat laman2 social mcm fs, myspace ke facebook
      tapi dia pembaca tetap blog ini
      heheehehe….

      oooooo..hang blk kg no
      kim salam mak ayah
      la ni kemarau….

    • says

      @Hasbullah Pit, kt rumah ada 1 pc, 2 laptop…tp semua pakat rebut nk pc
      lebih selesa…..guna internet router…pakat berym anak beranak…:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge