Bulan tersenyum di hari ulangtahunmu

Pandangi langit malam ini – 9:05 pm
02 Disember 2008.

Bulan masih tersenyum walau tidak seperti senyumannya semalam 1/12/08 kerana hari ini juga antara hari yang istimewa dalam hidup saya.


– gambar disedut dari myspace Along

02/12/92 – Hari ini kamu dilahirkan ke dunia, kau hadir dengan sejuta keajaiban dan kebahagiaan yang tidak terlukis dengan kata².

Kami namakan kamu  Amirul Syazwan hadir tanpa cela dalam sukma menjadi putera sulung perkahwinan kami.

Anakku,
Bila ibu boleh memilih
Apakah ibu berbadan langsing atau berbadan besar kerana mengandungmu
Maka ibu akan memilih mengandungmu
Kerana dalam mengandungmu ibu merasakan keajaiban dan kebesaran Allah

Sembilan bulan nak, engkau hidup di perut ibu
Engkau ikut kemanapun ibu pergi
Engkau ikut merasakan ketika jantung ibu berdetak kerana kebahagiaan
Engkau menendang rahim ibu ketika engkau merasa tidak nyaman,
kerana ibu kecewa dan berurai air mata

Anakku,
Bila ibu boleh memilih apakah ibu harus operasi caesar,
atau ibu harus berjuang melahirkanmu
Maka ibu memilih berjuang melahirkanmu
Kerana menunggu dari jam ke jam, minit ke minit kelahiranmu
Adalah seperti menunggu antrian memasuki salah satu pintu syurga
Kerana kedahsyatan perjuanganmu untuk mencari jalan keluar ke dunia
Sangat ibu rasakan
Dan saat itulah kebesaran Allah menyelimuti kita berdua
Malaikat tersenyum diantara peluh dan erangan rasa sakit ,
Yang tak pernah bisa ibu ceritakan kepada siapa pun

Dan ketika engkau hadir, tangismu memecah dunia
Saat itulah… saat paling membahagiakan
Segala sakit & derita sirna melihat dirimu yang merah,
Mendengarkan ayahmu mengumandangkan azan,
Kalimat syahadat kebesaran Allah dan penetapan hati tentang
junjungan kita Rasulullah di telinga mungilmu

Anakku,
Bila ibu boleh memilih apakah ibu berdada indah, atau harus bangun
tengah malam untuk menyusuimu,
maka ibu memilih menyusuimu,
Kerana dengan menyusuimu ibu telah membekali hidupmu dengan
titisan² dan tegukan² yang sangat berharga
Merasakan kehangatan bibir dan badanmu didada ibu dalam kantuk ibu,
Adalah sebuah rasa luar biasa yang orang lain tidak bisa rasakan

Anakku,
Bila ibu boleh memilih duduk berlama-lama di ruang rapat
Atau duduk di lantai menemanimu menempelkan puzzle
Maka ibu memilih bermain puzzle denganmu

Tetapi anakku
Hidup memang pilihan
Jika dengan pilihan ibu , engkau merasa sepi dan merana
Maka maafkanlah nak
Maafkan ibu….Maafkan ibu
Percayalah nak, ibu sedang menyempurnakan puzzle kehidupan kita ,
agar tidak ada satu kepingpun bahagian puzzle kehidupan kita yang hilang
Percayalah nak
Sepi dan ranamu adalah sebahagian duka ibu
Percayalah nak
Engkau adalah selalu menjadi belahan nyawa ibu

Dikutip dari Puisi Hati Ratih Sanggarwati

p/s – biarpun diulang berkali-kali puisi ini tetap buat saya bergenang airmata.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. ada huruf zai (z) maksudnya cerdik..
    tapi lahir pd 2 hb seorang yg sukar buat keputusan dalam suatu pemilihan.. (sumber: kitab …)
    contohnya.. rambang mata.. hehe jgn marah.. jika gi shopping susah nak pilih barang. mesti sume dia nak..
    dpt lg cantik.. lg sukar.. jgn marah mama..
    bulan senyum ni petnda dunia hampir nk kiamat..
    jika guna teleskop.. di dlmnya terdpt berjuta2 bintang..
    dalil surah..

  2. sungguh tinggi nilai budi seorang ibu…
    kasih sayang bapa…
    yg penting, anak2 kene tau membalas jasa tanpa dipinta… 😥

    ChekguBHs last blog post..Break kejap…

  3. Birthday Along sama dengan birthday Mia saya…Happy Birthday Along..

    Umimias last blog post..Preview movie lagi malam ni…

  4. Bagusnya kalau masih ada ibu untuk membacakan puisi padaku… hari ini. 😥

    selinaps last blog post..Palembang Day 4

  5. selamat hari lahir untuk amirul dan dasat gak sajak ke puisi kujie tuh…!

    shaxxs last blog post..Top EC Droppers for Nov 2008

  6. Happy Belated Bithday buat Along! Semoga jadi anak yg soleh, berjaya di dunia & akhirat serta sihat & ceria selalu!

    Intan pun x jemu baca puisi tu, Kak Jie. Minta izin utk nak copy…

    😀

    intans last blog post..STOCK CLEARANCE!

  7. happy birthday Along, semoga tabah menyempurnakan puzzle hidup bersama orang2 tersayang..

    p/s: sy pun ske ngan poem tu…sgt best 🙂

    muadzlifes last blog post..A ‘lil bit more – away

  8. indah 🙂

    oh… bulan tu? husband saya nampak, langit cerah, pada 1hb. saya rugi, saya tak keluar jenguk 😥

    Mak Sus last blog post..Fikiran adalah bercelaru bila

  9. happy birthday!

    arins last blog post..White Bread

  10. puisi tu menusuk ke kalbu 😥

    happy birthday amirul, semoga jadi anak yg soleh

  11. sweetnya mama si amirul ni.hehe. selamat hari lahir amirul syazwan 😉

  12. salam,
    macam anak murid saya masa ngajor dulu je…hehehe…
    semoga menjadi anak yg soleh dan berbakti kpd ibubapanye kelak…amin.

    cikguzues last blog post..Kembara pulang

  13. tgk poem tu mmg teringat mama 🙁
    sedih..

    happy birthday along 🙂
    belajar pandai2 ok.
    jgn hampakan ur parents 🙂

    yonnas last blog post..oh doraemon

  14. Sweet Thinker says:

    cak ar. slmt hari lahir. lahir2 bulan senyum. petanda dpt rezeki raya haji. huhu!

  15. selamat hati lahir pada anak kak jie, amirul syazwan. amirul, sama nama kedua saya eheh. terasa macam tujukan pada diri sendiri pula.

    ya jelas kelihatan bulan masih tersenyum, melihatnya seperti mengkhabarkan sesuatu. semakin melihatnya semakin getar hati ini. semakin ingin mengagongkan ciptaan-NYA.

    megats last blog post..Bangsat Cakra Alam, Jangan Perbodohkan Orang Ramai!

  16. Happy Birthday buat Amirul Syazwan. Semoga menjadi hamba Allah yang taat dan anak yang soleh.

    cikgu panjis last blog post..Rindu

  17. Happy Birthday Amirul.. anak hujung tahun ya.. orang kata anak hujung tahun ni bijak.. Ameen..

    sedih neeza baca puisi tu kak Jie.. walaupun kali kedua neeza baca..

    Neezas last blog post..Kenapa mimpi gitu?

  18. Selamat hari lahir, Amirul Syazwan. Moga2 Amirul jadi anak yang soleh, yang membanggakan ibu dan ayah. Boleh sambut masa raya korban nanti, ekk.

    Kat sini tak de bulan senyum. Gelam gelita je. Dah seminggu cuaca muram laa…

    Ties last blog post..Kampong Bintang

  19. Tahniah utk awak, anak dan sekeluarga.

    Saya ni lain cerita. Insyallah, minggu depan lepas Raya Korban, saya akan bawa dua anak lelaki sya gi potong “ayam” @bersunat. Haha.. 🙂

    POK-KAMs last blog post..From the Star Online – Sultan Selangor : No titles for politicians this year

  20. Selamat hari Lahir buat Amirul..