Rahsia Terbongkar Di Persimpangan Jalan

Kami dipersimpang berlampu isyarat kawasanΒ  Selayang. Berhenti kerana lampu bertukar merah.

Intan nampak lampu hijau kat tiang sana ? Tiang depan kita lampu warna merah”

Seminit dua lepas tu – warna lampu di seberang sana bertukar warna kuning.

“Intan tengok ye…. sekarang mama bilang 1, 2, 3 “

Saya petik jari – sekelip mata lampu kami yang berwarna merah bertukar hijau.

“Ha ha ha… Intan tau dah….. abah selalu bilang 1, 2, 3 pastu abah petik jari – terus lampu tukar hijau”

Sorrylah abang – rahsia terhebat seorang abah dah terbongkar!

Apa rahsia terhebat yang masih lagi menjadi rahsia?Β  Ingin berkongsi? Saya janji tak akan cakap dengan orang lain…:lol: kita-kita je… nak?

Β©kujie – Kalau hidup nak tenang, ingat dua lupakan dua: Ingat kebaikan orang pada kita, ingat kesalahan kita pada orang. Lupakan kesalahan orang pada kita, lupakan kebaikan kita pada orang.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. macam comel la pulak bila dengar gelagat Intan macam tu.
    Jom terjah post menarik dari beliamuda ..Jangan Nakal-Nakal TauMy Profile

  2. oh , boleh la guna nak kelentong budak budak yang comel bila kuar jalan jalan . lol πŸ˜€
    Jom terjah post menarik dari farah ..Contest Gambar Best by AsaDaMy Profile

  3. saya lau dah nampak kt sana warna merah, terus masuk gear, gear je, bukan tekan minyak pun.. lau duduk sebelah pemandu lak, mesti masa hijau tu sebut go.. hihiii
    .-= Post terbaru fiezaradzi ..10 Perkara Memulakan Alam Pekerjaan =-.

  4. Salah satu trick menambat hati oleh suami masa zaman dating dulu..tapi bukan masa menunggu lampu..masa keta da dekat nak sampai traffic lite gitu..sooo sweeet..heheeeeee(tapapetah ek??)
    .-= Post terbaru Yoa ..Wah..Sibuk..Sibuk!!! =-.

  5. ha ha ha~
    ku sejak pandai drive, akan kira simpang empat~
    he he he~
    .-= Post terbaru Lord Zara ..Hebat Sangatkah Seorang Penulis Blog Yang Sedang Menikmati Sepotong Kek Coklat? =-.

  6. Fitrihadi.com says:

    wah nak try ar kelentong kat anak2 nanti haha
    .-= Post terbaru Fitrihadi.com ..Ek Eleh.. Jalan Sorang-Sorang Pun Salah ke, Encik Senior? =-.

  7. tapi kan kak jie kalau saya bilang 123 lampu isyarat tu hangus tau heheh….

    P/s: kalau bilang 1.2.3 lepas tu lampu isyarat tu tu…patah susah jugak hheh πŸ˜€
    .-= Post terbaru ishak ..Lonely boleh menyebabkan kita menjadi loser ? =-.

  8. hak2. best laa boleh buat lampu hijau dgn petik jari.

    love the “ingat 2 lupa dua 2” parts
    .-= Post terbaru matjoe ..Coffee With Nuffies – The Tips =-.

  9. din3187.com says:

    haha…menarik…

    jangan nanti dia minta kak jie tolong tukarkan lampu merah kepada hijau..

    “ala mama…dah merah..mama tukar la jadi hijau.. ” (^_^)
    .-= Post terbaru din3187.com ..Kiamat, Hanya Dia Lebih Mengetahui =-.

  10. baguslah kata2 yang akhir tu kak kujie..
    2 yg harus di ingat dan 2 dilupa..
    betul3! tengkiu.. πŸ™‚
    .-= Post terbaru kella ..Kerana Dirimu Begitu Berharga.. πŸ™‚ =-.

  11. etomyam says:

    budak2 memang suka dan seronok kalau dapt tengok magik..hahaha πŸ˜€
    .-= Post terbaru etomyam ..Statpress Plugin Deactivated =-.

  12. huhuhuhuh,

    petik-petik jari ye???

    nanti saya nak cuba, try, test la!

    huhuhuhu
    .-= Post terbaru hakimfaridzul ..Ini la blogger picisan!!! Sila terima kenyataan! =-.

  13. salam kak,
    klu anak sy nmpk TL merah..dia akan kata : mama stop merah, klu hijau : mama jalan, klu kuning :lol..hehehe
    .-= Post terbaru 2213 ..GEGATA =-.

  14. hehehe..comelnye… πŸ™‚
    .-= izzah´s last blog ..Tak tercapai akal ku..? =-.

  15. chentatiku says:

    haaa…dlu zaman kecik2 kene tipu dgn abang.
    dia petik jari juge then lampu kat kl tower menyala dan saya punyalah kagum sampai percaya dengan petikan jari abang lampu itu menyala.
    cis3..budak kecil mmg selalu diperlekehkan πŸ™‚
    .-= Post terbaru blog chentatiku ..:: surat yang tersurat :: =-.

  16. nuaeman says:

    Bila tengok lampu isyarat saya teringat masa euro tahun 2004. Adalaa dua tiga kali tertidur setiap kali berhenti dekat lampu isyarat.. kereta belakang dok hon-hon.. nasib baik tersedar.. heh
    .-= Post terbaru blog nuaeman ..Blog itu Bukan Tuhan! =-.

  17. Wan Nazarie says:

    rahsia yang kadang-kadang hiburan buat anak-anak ketika mereka dewasa kelak.

  18. Mr.Bintang says:

    hahaha.. habis pecah rahsia.. πŸ˜€ 1.. 2.. 3.. pap!

  19. masa kecik-kecik abah selalu suruh bilang 1,2,3 juga..

    tapi lain jadinya..
    semua lari lintang pukang masuk bilik..heheheh

    tau tak kenapa? πŸ˜›
    .-= Post terbaru blog Faizal @ FTN ..Edisi Gambar Rawak #1 : Bumi Kenyalang =-.

  20. dulu masa sekolah rendah teringat lagi masa naik kereta ngan bapa sedara, dari jauh dia nampak trafic light dkt depan sekolah warna hijau…masa tu tgh malam..dia tanya saya sempat tak kita lepas lampu hijau tu

    sy ckp tak sempat lah sbb jauh lagi…mesti akan bertukar merah…pastu dia slowkan kereta.dan dia ckp kalau bawak slow pun mesti sempat….

    huhuhuh skrg baru faham..kalau malam mesti lampu trafic ligth tu akan sentiasa hijau…heeheh kecuali ada org nak melintas je
    .-= Post terbaru blog mijie ..Pesanan dari seorang isteri =-.

    • hehehe…suweet je kan
      kadang2 benda kecik masa tu, kita tak fikir pun
      bila kita lalu sorang2…mesti teringat hal dulu
      rasa rindu pada yg lepas

      moral of the story – hargai apa yg kita miliki saat ini

  21. menarik ni..boleh ikut…hehe
    .-= Post terbaru blog DaHLia ..>4000 UV (trafik) sehari, patutkah aku tukar blog aku jadi blog artis? =-.

    • entri kak jie mudah

      tapi sebenarnya ada byk cerita yg kak jie nk sampaikan

      1 – berkomunikasi dgn anak2 selalu…dlm kereta kita akan jumpa mcm2…libatkan mereka dgn perbincangan benda2 yg kita nampak.. pembelajaran bukan di bilik darjah

      masa tu mgkn dia tak faham..rasa abah dia hebat
      petik jari je..

      tapi skrg..bila dia faham..ooooo…dia terfikir ttg sistem lampu isyarat.

  22. oo itu rahsianya. hebatlah
    .-= Post terbaru blog CikLilyPutih ..C2 100% Natural Teh Hijau Yang Menyegarkan! Jom Cuba Sebotol! =-.

    • kalau duduk paling depan kt lampu isyarat, kak jie mmg tengkok lampu di sebalik sana…tgok dah kuning je…kita kt sini dah sedia utk hijau..

      petik jari lah
      anak2 kagum tu…haha

  23. dengan anak-anak memang banyak rahsia kena simpan untuk jadi hero di mata mereka, tapi akhirnya terbongkar jua

    ingat 2 lupa 2 tu, memang sentiasa terlupa, terima kasih mengingatkan
    .-= Post terbaru blog klcitizen ..menceduk idea dari blogger terkenal =-.

    • betu…betul…sampai parut cacar kat baru yg gedabak tu pun dia boleh percaya..tu cakar harimau..abah lawan dgn harimau dulu2..

      hahaha..abah hebat sbb masih hidup dgn parut tu!

      hehehe…

  24. Captain says:

    igtkn rahsia pe td.. hahaha~

    “Ingat kebaikan orang pada kita, ingat kesalahan kita pada orang. Lupakan kesalahan orang pada kita, lupakan kebaikan kita pada orang”. – nice sharing.. keep it up~
    .-= Post terbaru blog Captain ..Diam itu Emas =-.

    • rahsia tersirat dari kisah ini – sedar tak sedar
      anak2 makin membesar
      cara kita bergurau, berkomunikasi juga akan berubah

  25. Hehe
    ini skill yg boleh diguna balik bila keluar ngan anak sdare ni
    πŸ˜‰
    .-= Post terbaru blog joegrimjow ..tutorial blog : cara berblog musim exam =-.

  26. blowie says:

    suka qoute last tuh πŸ™‚
    “Lupakan kesalahan orang pada kita, lupakan kebaikan kita pada orang.”
    .-= Post terbaru blog blowie ..WiFi Percuma Didalam Train KTMB =-.

    • korang ni sah2 bukan budak2 lagi
      lawak tahap tadika tu langsung tak menarik perhatian
      hahaha

      kak jie sorang je feeling…hehe

      • syinrayafa says:

        tak berapa faham lawak tu…hahaha…magik tu pun satu…hehehe………

      • hehe.. yaya faham, sebab yaya pn slalu wat cmtu.. cuma xpetik jari je..
        .-= Post terbaru yaya@Ris ..Skuad Jelajah 1Malaysia GPMS-Score A 2010 =-.

      • blogger umur 5 tahun says:

        ngahahha sama lah mama.yonna tertarik dengan quote last tu je LOL

        dulu tak penah ayah buat magic mcm tu sob sob. hahaha
        .-= Post terbaru blogger umur 5 tahun ..5 Tahun Sebagai Blogger =-.