Surat Cinta

Hari ini saya mengemas rumah dan terjumpa surat cinta… 😀 . Surat Intan untuk Angah.   Saya selalu terjumpa surat² macam ni. Yang buat saya tak tahan tu,   dalam surat tu siap disediakan kotak untuk “balas di sini “… ha ha ha.. betul² macam comment box kat blog.


Ini surat² Intan dengan Along yang masih saya simpan…. mungkin dah remaja nanti bergaduh , pujuk memujuk melalui sms ( Short Message Service ) pula kot. 😀

Bila kali terakhir kita dapat surat peribadi atau menulis surat peribadi?

Tiap hari memang posman berhenti depan rumah dan masukkan surat  dalam kotak surat tetapi semuanya bukan surat peribadi.  Surat bank, surat astro, surat telekom , surat kad kredit dan sebagainya.   Rasanya saya menulis dan menerima surat² peribadi kali terakhir  pada tahun 1988.  Si dia pun sudah meninggal dunia.  Rindunya nak terima surat² peribadi lagi.

Masa di zaman persekolahan, tinggal di asrama waktu dapat surat adalah saat yang paling gembira.  Selalunya surat diterima di dewan makan waktu makan tengahari.   Terus rasa kenyang… he he he.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. hehe.. surat cinta masa ‘perang’.
    tak boleh bersuara.
    tapi masih mahu adakan rundingan damai. 😆

    fiezabaiduris last blog post..Sound pollution

  2. ala comeinye ltter 2……trngat lak surat cinte time sek rendah dlu…sbb nk elak dr ummi bca cause x bg kwn ngn boy sanggup sorok dlm bku….last-last kantoi pas2 kna sndir….heheeee….skunk daa xdew surat cinte sume pkai sms mudah…mintak bf tulis srat cinta daa hampir setaun tggu…bl ngat kn lik dye ley gelak-gelak kta puteri old skool….huhuuuu……

    • @puteri, hehehehe… akal panjang tu siap sorok2…. tapi betullah..rindu sangat nak baca surat2 peribadi..ini yang datang surat2 bank je…

  3. Hahaha.. lawak gak surat cinta ni…
    i never wrote love letter before but i’m sure love to read other people love note… ahaks 😆

    Kujie ~ ooooo….hal org dia suka intai ye…. diri sendiri tak moh share 😆

  4. Sweetnya surat along & intan tu… Hmmm ada tokoh antar surat dgn bf/gf la plak lepas ni. Haaa masa tu jgn mama dia jumpa udah lerrr.

    Surat cinta / nota cinta yg jumpa celah2 buku masa sekolah dedulu antara nostalgia manis utk dikenang… Ada sekali dapt surat beserta dgn bedak…hahahaha.. mmg manis utk dikenang! 😀

    Kujie ~ he he he…rasanya zaman dia org nnt tak ada lagi surat2 ni…masing2 save dlm hp
    tak pun dlm myspace dlm fs. 😆
    itulah…
    pagi2 dpt surat bawah meja
    kehkehkeh….senoknya…time tu

  5. hahahaha..cute lah surat anak kak jie tu…skrang ni saya ngan adik..kalau ada tak puas hati ker apa ker…sms lah jawabnya…even duduk serumah…

    Kujie ~ sebab itulah Alongnya 2 minggu sekali balik…rindu rinduan..selalu menyebut

  6. hehehe. kiut je intan tu ye, siap bersurat2 dgn abg2 dia. 😀

    last time dpt surat… dh lama… tak igt bila. tapi, for sure paling byk dpt surat dr kwn baik diya 😆

    Kujie ~ he he he..sonok, kan dpt surat…skrg ni posmen dah tak bawa surat2 cinta lagi… 😆

  7. ye la dah lama tak dapat surat peribadi…surat cinta dari bank ada la 🙂
    bagus anak2 akak macam ni, luahkan apa yang tak puas hati dari simpan2 dalam hati.silap2 dibawa sampai ke besar rasa tak puas hati tu….kreatif ya anak2 akak ni 😆

    Kujie ~ surat hutang tiap bulan sampai ..hehehehe 😆
    kita yg baca tu yg gelak guling²…. bahasa budak 9thn dgn 14thn
    tapi dia org tak de tulis
    pecah kaca pecah gelas lagi
    tapi siap buat kotak mcm reply msg dlm blog… 😆

  8. surat centa aku yg terakhir pada tahun 1993(9 tahun dah kawen) ketika abe gi thailand selama 45 hari dannnnnnnnn hari2 aku dpt surat..adehh lawak mr bean :p

    telepon smggu 2 kali jek..maklumlaa mase tu hset maseh mahal kan jd lom mampu beli 🙁

    tapi dlm sejarah..aku terima surat sbyk 300 pucuk pada tahun 1983 dlm mase 10 bulan ketika sedang masyuk bercenta..huahua.

    dari sape..?? dari abe laa mase tu dia gi kursus kat kanada.. rindu sakan laa kunun..kenangan yg paaaaling manis !

    sampai arini surat2 tu masih ade 😀

    siokkan bercenta…tetap abadi dlm hati 🙂 😳

    *kalo dia baca ni mesti senyum sampai telinga* 😆

    Kujie ~ amboiiiiiiii siotnya dia..ada kenangan ttg surat cinta..huwaaa….aku tak sempat nk tulis surat..terus sain surat nikah.. 😆

  9. hehe…
    comelnye along ngan intan :p
    hoho..
    yerp mama..
    sangat rindu zaman surat2 dulu..
    skang dah jarang dah.
    kad raya pun by email.
    sangat x sesuai haha..

    time skolah dulu mmg slalu la dpt surat.
    sampai skang lg yonna simpan..
    best kan ma :))
    hee
    boleh tgk tulisan org lawa ke x! hahha

    Kujie ~ mcm OD ckplah..dia org tu berperang dingin..mmg kalau riuh rendah jerit sana jerit sini, kena piat teliga tu..
    mmg kelakar..
    dia org berbeza usia ..tentu byk yg tak faham..
    mama dah 20 tahun tak dpt surat peribadi… 😥

  10. huhuuu..sgt betul kakjie..feel dia lain..sy masih menruskan tradisi surat meyurat ni pd husband…paling kurang setahun sekali..kelakar kan..that’s is one of the effort nak menyerikan rumahtangga kami..

    dok serumah pun still kirim2 surat..sy rasa mmg berkesan..pas dpt surat..lain sikit perangai dia..hahaha

    Kujie ~ dulu tak pernah..skrg ni…nk kena buat ke? ha ha ha..mau pengsan dia tiba2 dpt surat..kalau sms tu…biasalah…

  11. last surat saya cinta saya dapat was around 13 tahun lepas..tuh pon dari boypren saya yakni sekarang dah jadik laki saya..kehkehkeh..jiwang karat time tuh..

    Kujie ~eee…semua org sempat bersurat2 cintan cintu ye..kakjie je tak sempat..

  12. saya penah berutusan surat pada bespren saya Ina masa cuti semester hehehe kelako setiap 2-3 hari mesti dpt surat dan saya juga rajin menulis pada boyfren saya(skang dah jadi hubby la kann) setiap hari dia akan terima surat daripada saya hehehehe 🙂

    Kujie ~ tak sempat nak berutus surat…6 bulan kenal..dah kahwin…udah duduk dekat2..family suruh kawen cepat.. 😆

  13. Saye pon lame dah xdpt surat2 peribadi cemni..
    Lately ni je, sblm nak bais praktikum aritu, berduyun surat rayuan anak murid saye..
    Sume dok meluahkan rase…

    Blushing saye dibuatnyer…

    BTW, anak akak nih romantik lee..Ngan adik bradik pun main surat-surat..
    Saye ngn adikbradik saye xdenyer nak buat bende2 gini…
    Malulaa… 😆

    Kujie ~ ha ha ha cikgu bujang dgn murid zaman skrg… 😆
    agaknya murid cikgu ade tak tulis pantun klasik
    pecah kaca pecah gelas….
    kelakar baca surat2 derang..yg si adik tu belum pandai baca tulisan sms
    nnt dia boleh tulis tanya balik…apa perkataan tu.. 😆
    kadang2 dok baca tu sampai ralit….
    anak2…. mcm2…

  14. lorrrrrrrr, camtu erk cara anak2 k. jie meluahkan rasa…

    Kujie ~ kita pun tak terfikir nk perang dingin mcm tu..tapi tiap kali mengemas bilik dia org mesti jumpa surat² cinta ni..
    kita pula dok baca tak buat keje..geli hati..kelakar pun ade…. 😆

  15. Salam Jie…
    Kalau fikir-fikirkan balik, itulah makna sebenar perang dingin, kan? Mak dan ayah tak tahu anak bertukar-tukar rasa marah. Kalau jerit-jerit nanti, dua-dua kena marah… ha ha ha. Bijak dan cerdik. :mrgreen: 😆

    Kujie ~ Perang dingin.. he he he..mmg pun kalau menjerit², dua² kena marah…masing² nak menang..Jie selalu ckp..ni apesal nk bergaduh tak nk bertolak ansur ni…ingat kalo menang mama bagi piasa…ha ha ha 😆

  16. kakdik tatau bile last dpt surat mcm nih..
    zaman SPM kot… heheh surat chenta ade bunga kering sembur perfume..
    hehehe

    sweet jek intan tulis surat..
    siap ade box reply
    😆
    tepengaruh blog mama nye kot

    Kujie ~ dulu2 time cintan cintun zaman kakjie mmg masih guna surat…berjasa betul abg posmen tu, kan.. 😆
    he he he… kalau kakjie marah dia..merajuk pun dia balas guna surat tu.
    tulah..siap ade box untuk reply
    mmg pengaruh blog…anak2 😆

  17. blogmenjerit says:

    saya sudah menukar domain. harap anda boleh menukar link blogmenjerit.blogspot.com kepada blogmenjerit.com dengan segera, TQ

    Kujie ~ noted!

  18. haah la kan.. rasanya last dapat surat peribadi berbelas tahun yang lepas.. rindu betul nak dapat surat peribadi.. feel dia lain.. dapat email tak seseronok dapat surat peribadi ni…

    Kujie ~ tu la neeza… dulu2 dpt surat best sgt…berkesan kat hati…budaya mengutus surat dah hilang..dulu² ber pan-pal seluruh negara, dpt setem dari berbagai² negara…seronok sgt.

Trackbacks

  1. […] – saya pernah terjumpa surat cinta anak-anak saya. Nak tengok? Klik SINI dan kisah cinta saya di SINI Anugerah Teman […]

  2. Tajuk yang skima… | Hidup Biar Sedap says:

    […] Cameron Highland, siapkan segala kerja dan bawa pekerja turun. Sampai rumah 12 tengah malam. Dapat surat cinta depan pintu. surat cinta […]