Tanya Hati

Angah tanya…

Kenapa sudut 360º? Kalau 400º kan senang nak kira.

Along telefon petang tadi,dia tak sihat. Lelah. Hati mama mana yang boleh tenang teringatkan anak yang tak sihat jauh di asrama. Along tu manja( genatik mama dia ni..), kalau dia tak sihat selalu dia usung bantal datang tidur kat bilik saya. Macam manalah dia di sana

waktu ini
saat ini

Dia cakap esok baru nak pergi klinik. Dengar suara anak sayup² dikejauhan, airmata dah mengalir. Menulis entri pendek ini pun……airmata terlalu murah dari sepeket tissu yang dijual di pintu tandas awam di Kuala Lumpur.

Tenanglah hati..dia ok. Along cukup kuat untuk belajar tentang kehidupan.


Imam Ja’far ash Shadiq mengatakan kepada Hammad bin Isa al Juhani bahwa Luqman pernah berkata kepada puteranya yang bernama Natan:

“Wahai anakku, berhati²lah jangan sampai engkau berperilaku buruk, jangan sampai engkau jadi orang yang tidak sabar, kerana kalau engkau jadi orang yang seperti itu, maka tak ada orang yang mau peduli, membantu dan mendukungmu, dan orang pun akan menghindar darimu.

Didiklah dirimu agar jadi orang yang bersikap tenang, sabar dan berperilaku baik, kerana orang yang meningkatkan perilakunya dan suka tersenyum kepada orang lain, maka dia akan disukai oleh orang yang bermoral baik, dicintai oleh orang soleh, dan dijauhi oleh orang yang bermoral buruk.

Janganlah tenggelam dalam dukacita, dan jangan sampai kesedihan menguasai hatimu. Janganlah serakah, terimalah takdirmu, dan redhalah dengan pemberian Allah kepadamu. Maka hidupmu akan bebas dari kecemasan, engkau pun akan menerima dirimu sendiri, dan hidup jadi terasa menyenangkan.

Kalau engkau menginginkan segenap kekayaan dunia ini jadi milikmu, maka janganlah iri hati melihat apa yang dimiliki orang lain, kerana para nabi dan para orang² soleh mencapai status mereka setelah mereka berhasil membersihkan diri dari rasa iri hati melihat apa yang dimiliki orang lain.”

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. azlanlin – itulah fungi suami isteri – saling lengkap melengkapi…

    Elin – jaga baby lek lok tau..jgn nk merempit je…

    farah deen hati seorang ibu…. kadang² berlagak kuat untuk anak² yang lain..he he he

    ziana – normal semua ibu akan rasa mcm tu..

    riani – dah jadi mak baru kita rasakan…masa muda2 degil giler..kahkahkah..

    pu3nemo – hargailah dia sewaktu ada…

    syam – Insya Allah..he he he..hati mcm tauhu jugak!

    my heart – yelah…dia dah besarkan..dah 16 tahun..huhuhuhu..sedapkan hati le tu..kehkehkeh

  2. kak jie…tabahkan hatimu ….along, semangatnye kuat macam kak jie jugak….kalo ade mase jenguk la along kat asrama tu ….okies…

    time kasih atas award mu itew ….bebetul terharu….

  3. salam mama..

    Along memang kuat kan mama..kuat macam mama nye jugak.. 🙂

  4. harap2 along x de pepe,dia kuat..
    skang ni mmg musim demam,akk jg dr k.. tkcr!

  5. sy bangga dpt mak cm mak sy.. walaupun kitrg x sesenang cm org lain tp dia da wat yg terbaik utk sy,
    luv my mom a lottt…

  6. yahooo…tengkiu kak jie…ermmmm terharu gitu…terus teringat mak riani ka KK…muaaaahhh sayang mak…kalau tak tipon dlm seminggu…mula lah mak risau…hehehe…love kak jie…

  7. Get Well Soon Along..

    Kak jie jgn risau..
    InsyaAllah along xde pape..

    tapi tuh lah kan..
    hati ibu…
    ziana yg dah tua bangka nih pon mama slalu risau…
    dok serumah tuh…

    if kazen mase kekecik or anak buah x sehat pon kami gak risau same..

    kak jie pi lawat along this weekend?

  8. Farah Deen says:

    J.Jie, memang sedih kalau teringat anak yg jauh do mata. Farah and kakak Farah dulu dua2 org masuk asrama penuh, mcm tu la jugak, kitorang nangis rindu parents, bila call, mak pun nangis! kadang2 tetiba je, parents sampai sekolah datang visit. my mom pun is a very soft hearted person….

    harap Angah takde apa apa serious…dia asrama kat mana tu K.Jie?

  9. time acih kak jie…. seperti biase soklan saye….. bile nk bg award mknn ekekekek…… kasut tinggi sume saye dh smpn blk lam box….. huwaaaaa

  10. Good Position…Itulah wanita bergelar ibu!

    Bayangkanlah, jika si Ayah pula yang sensitif jika bersituasi sedimikian dan si Ibu pula yang menenangkan si Ayah… hik..hik..hik

    >> Apa-apapun, wujudkan saling kebergantungan antara Si Ayah dan Si Ibu… x gitu Jie?

  11. mz

    hehehehe….pernah tak saya bincang…kenapa lelaki sukar memuji lelaki yg lain?

    ha ha ha..pompuan tak kisah..pompuan suka memuji kawan perempuan dia..kami suka saling berkembang bontot sesama…ha ha ha

    lily

    bab mak sedara ini, lily pun hebat…ziana pun

    erk…kena bagi juga lah…nnt kakjie edit ye..

    seronok tgok lily dok layan anak2 sedara…

    jelly

    ye betul tu, secanggih dan semoden mana pun seorg mama, perasaan ini tak pernah berubah…

    hari tu bercadang tak nak pergi minggu ni..yela nk berlatih lah..tapi tgoklah..mgkn nk pergi juga….

    Dina

    sayang awak juga…..tgok Dina tgh down tu..moga jadi motivasi…

    anak2 jujur bercakap….

    rockrider 9.1
    ye sayanggg….kasih ibu selamanya..
    nak peluk…rindu…terbayang2 lagi masa indah kita jumpa dulu

    neeza shahril

    tu lah…marah anak2 pun, mama dia yg nanes…he he he… hati mcm kertas tissu….

    erk..mcm tauhu…putih melepak dan lembut…gebuuu..he he he

    sama²..kita berkongsi rasa

    cikgu panji

    hiburkan hati sendiri……sama2 cikgu…cikgu lagi layak menjadi terhebat…banyak anak2 murid.

    Mak su

    jgn malu maksu….maksu hebat kerana semua yang di lalui….bukan semua orang sekuat itu…saya mungkin tak dpt membantu tetapi sy ingin maksu rasa diri maksu yang hebat itu dgn award ini….

    Arin

    wahhh…Arin..senyummm…ramai jurukamera tu..esok keluar kat suratkhabar muda depan..hihihi

  12. Arin

    Iyelah ….tulis sejemput mcm tu, air mata berganda² banyaknya…ha ha ha

    kadang2 kalo mimpi nangis…sedar dr mimpi pun boleh sambung nangis tau..hahahah..

    PuteriSatu

    Salam kenal pu3…anak baru sorang ye…sebab tu dapat memahami hati seorang ibu…

    selamat datang ke blog makcik²…tgok berderet komen dari kawan²makcik saya…

    :p

    muadz

    muda pun kalau dah menempek kat sini, dah geng makcik2..huwa’aaaa

    anak²kan….tak mgkn hati kita ni terpaling dari dia walau sedetik

    Jun

    kita semua ibu yg hebat….berbganggalah….bukan ibu2 bawah tempurung…:p

    mamaranggie

    sama-sama mamaranggie…. kita ibu yg memahami seorg ibu…

  13. combi

    tu lah…dia mmg anak mak..hehehe..tanya Jun. Aku ni cengei..tapi tiap kali marah anak lebih², aku yg nanes….bukan depa…muawaaaaa’aaa….

    madredo1

    ye a’rrr..harap² dia lebih kuat..tak de cengeng mcm mak dia ni….tp selaluya..dia pun k2x5jugak!

    syu

    ini kali pertama..tak pernah berenggang….. mau tak terasa..issshhh…tapi abah dia buat selamberrrrr jerk!

    kuden

    tgh agogo ni kuden…:p

    yatie

    sementara nak biasa…sementara mama dia nak biasa..ha ha ha…teruk kan….kakjie ni

  14. Dengan bangga nya, saya dah pakai lawa-lawa menerima award dari Kak Jie…thank you kak jie!muahhhhhhhssssssss….

  15. oh.. hihihi, malula plaks…almaklumler, saya ni struggle ni nak besarkan anak2 yg 4 orang tu. Thanks a lot Jie untuk award tu, i need such motivation this week, sebab tgh dok geram ngan bebudak.

    And, agreed u siarkan kisah Luqman tu, mmg betul, jgn iri dgn orng, baru ler kita hebat.

  16. cikgu panji says:

    Dalam sedih pun sempat lagi berlawak.Terimakasih bebanyak krn award tu.Sukanyee

  17. Neeza Shahril says:

    Neeza pun species Kak Jie jugak ni.. senang nangis.. hati lembik.. hehee.. especially bila ada kaitan dengan anak, cepat aje air mata nak menitis tak kiralah benda sedih ke.. benda suka ke.. nak nangis aje..

    kak Jie, thanks award tu. Kak Jie is the best mom in the world!!

  18. Rockrider 9.1 says:

    kasih ibu membawa ke syurga…

    moga along kuat menghadapi. juga buat kak jie.

    salam.

  19. sayannnnnnnnngggggg kak jie…thanks for the award. U make me smile.

    Sy penah tnya pd anak sulung sy…”Hannah sayang ke kat mama w/pun mama selalu marah Hannah bila Hannah tak buat homework ?”

    Dia menjawab dgn penuh ikhlas “Hannah sayang…mama marah tu sebab mama nak Hannah jadi budak pandai”.

    Menitis airmata sy dibuatnya….

  20. kakjie…. tak pe weekend nie kak jie terbang la ke sana….. skrg nie ramai betui la anak2 kena asthma ekk… anak jell pun ada asthma gak… siap ada portable nebulizer di rumah….

    walau macam mana berubah pun zaman ekk perasaan dan hati seorg ibu tetap tak leh ubah kan kan kan….

  21. Lily.Lulu. says:

    saya lom jadi ibu .. tapi ibu saudara boleh ke kak jie

    hihih
    😀

  22. mamaranggie says:

    alamak…mama dpt lagik awards ni…

    thanks ya kak jie…

    hug kak jie ni…

    hanya seorang ibu yg faham hati seorang ibu…

  23. ehem hem! award utk bapak yg hebat mcm pak cik tader ekk? :p

  24. ibu dulu..ibu skarang…hati tetap mcm tu kann! hmm…bila dh jd ibu, br rasa ape ibu kita rasa..
    still in learning process nk jd ibu terbaik nih!
    nway, tengkiu jie for d award..leh jd pemangkin 2 b a better mom..

  25. hmm.. air mata saya pun bergenang memikirkan si along.. faham perasaan seorg ibu walau anak saya jauh lebih muda dari Kakjie (eh perasan muda lak saya ni)..

    tu pasal kalo pk2 ngan hubby..camana Yaya kalo nak masuk asrama?..dia pun ala2 manja gitu, fragile sket, ada lelah gak….sekarang kalo kadangkala dpt call dari daycare centre bagitau dia ada athma attack pun dah tak keruan rasa…

    InsyaAllah…moga kerisauan itu membekalkan kasih sayang KakJie untuk along…dia pasti ok:)

  26. PuteriSatu says:

    SALAM KENAL…itula hati ibu..sukar digambarkan dengan kata-kata…kasihnya senilai taj mahal yang indah di mata…

  27. Tuh pasal arin suka gilos ngn write up kak jie..dalam kesedihan ader gak words yang agak leh buat org sengih sket – “airmata terlalu murah dari sepeket tissu yang dijual di pintu tandas awam di Kuala Lumput.”…-

    Hopefully along ok ye!

  28. insyaAllah Along okey2 aje tu… lama2 nanti biasalah tu.Yati rindu mama yati gaks 🙂

  29. Kurt Kuden says:

    go supermama!!!

  30. syu faham la gak ape mama rasa..bila adik ngadu dia demam..atau duit xde ke ape ke..syu yang sedih lebih..sbb adik suke bagitau dekat syu..takut ibu risau..huhu

  31. mad redo1 says:

    sebagai along memang kena kuat… hehehe…

  32. echah_syed says:

    aku dapat rasekan ape yg hang rase skrg..kalo bole mcm nak fly p sana..:(

    hati ibu mmg dah begitu jie..apalagi dgr anak2 tak sihat..

    mak aku kat kg pun gitu jugak..aku yg dah ‘tua’ ni pun dia risau kalo dgr aku demam..sabo je laa :p

    ~ kasih ibu sepanjang hayat ~