ketika cinta itu mati, kau TIDAK perlu mati bersamanya

Kepada yang sedia maklum, blog saya memang telah di pasang “Anti-tag” tercanggih. Saya bukan tidak menghargai kawan-kawan kerana itu tandanya diri kita dalam ingatan ( kenang daku dalam doamu …gitu ) tetapi saya tak terlayan tag yang berlanjutan. Jika selama ini ada yang berkecil hati kerana tag mereka gagal saya sudahkan, saya mohon maaf .

Ada beberapa sebab kenapa saya tidak berminat tetapi biarlah rahsia…saya tak ingin orang lain terluka atau rasa tak selesa kerana pendapat peribadi saya ini.

Tetapi tag ini tidak dapat tidak saya abaikan kerana datangnya dari Abang Long. Atas rasa hormat saya kepada beliau, saya akan selesaikan juga tag ini.

surat cinta

surat cinta

1 – Bila kali pertama menerima WARKAH CINTA ?
Tingkatan 5. Ada secret admire letakkan bawah laciΒ  meja . Dia bukan rakan sekelas tetapi seorang Ketua Kelas yang selalu berulang alik ke Bilik Guru dan akan melewati kelas saya.

2 – Dalam WARKAH CINTA ada lirik lagu atau puisi atau pantun atau syair atau sajak ?
Surat ringkas , terlalu direct to the point tiada madah pujangga walaupun beliau seorang pelajar kelas sastera – mungkin dia ingat budak sains tak berjiwang kot…

3 – Dalam sampul WARKAH CINTA, ada ditabur bedak atau haruman ?
Rasanya tidak ….

4 – Masih disimpan semua WARKAH CINTA ?
Tak…. tak berkesan sangat sehingga boleh membuatkan saya angau…hahaha

5 – Ada disertakan gambar ?
Tak…. surat pertamakan…. tak kan nak bagi gambar. Mestilah tunggu balasan dulu, buatnya tepuk sebelah tangan, tak ke merah padam muka nanti.

6 – Masih disimpan WARKAH CINTA itu didalam sampul asalnya ?
Tidak….dan sebenarnya tak bersampul pun. Surat di lipat kecil-kecil.

7 – Pernah dibaca selepas itu ? atau disimpan buat kenangan dan sebagai harta ?
Tidak. Tak romantik kot….

8 – Tarikh WARKAH CINTA pertama yang diterima ?
Tak ingat secara tepat tetapi tahun 1984

9 – Adakah sesiapa yang tahu tentang WARKAH CINTA anda ? Umpamanya anak atau saudara ?
Tak.. hanya cinta monyet , berok , orang utandan spesis seumpamanya

10-Pendapat ANDA. Mana lebih mendebarkan … antara Surat @ WARKAH CINTA atau emel atau sms ?
Tak dapat nak bezakan sebab tak pernah menulis email cinta atau sms cinta. Tetapi mungkin surat cinta lagi mendebarkan kerana kita boleh menulis bermadah pujangga sedangkan sms nak tulis I Love You pun terpaksa dishortcutkan menjadi i <3 u.

p/s – saya pernah terjumpa surat cinta anak-anak saya. Nak tengok? Klik SINI dan kisah cinta saya di SINI

Anugerah Teman Sejati

Anugerah Teman Sejati

Terimakasih Izzah untuk anugerah ini.

Teman sejati takkan lenyap kerana waktu,

takkan lenyap kerana jarak,

takkan lenyap walau kita berubah.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Hensem tak dia, Jie?

    ODs last blog post..Peningku Sudah Hilang… He he he…

  2. salam kenal yaaa.. sukses selalu..

  3. surat cinta 1984? wah lama sudah.. time tu umo sy br setahun hikhik :mrgreen:
    tapi mmgle klu terbace balik surat2 chenta ni.. senyum sendirik πŸ˜†
    malu pon ade.. πŸ˜‰

    mrs azmis last blog post..~selamat ulang tahun sayang~

  4. wow…tahniah kerana sanggup berkongsi. makcik tak sanggup….

    cikgu panjis last blog post..Angan Tak Sudah

  5. saya pun tak berapa suka jawab tag…ada sebabnya

    takde orang bagi surat cinta pun masa sekolah menengah… πŸ˜₯
    oops…patutlah….saya sekolah lelaki…hehehe :mrgreen:

    Lan Bingkas last blog post..Memujuk hati

    • betullah tu…kak jie tak rajin sgt nak baca entri panjang2…dah rasanya org lain pun mcm tu…sbb dia org nak singgah byk blog lain… πŸ˜†
      dan bebeerapa sebab lain…..

      ooooo…… πŸ˜†

      time lepas sekolah?

  6. wahhhhh entry cinta berapi neh. hehe πŸ™‚

    KNizams last blog post..Match Ball MC-RMC Hockey Game

    • bola bola api…..yang sedulunya kecil……telah menjadi besar……
      begitulah jua…..harapan padamu … :mrgreen:

  7. tahun 1984..
    lama dah 2…
    so kak jie layan x si dia 2?

    Callisters last blog post..Koala bushfire survivor wins hearts

  8. Hello Kujie, I like your heading, “Hidup biar sedap”.
    Yes, live your life with no excuses, love with no regrets.

    Keep a song in your heart and have a nice day. Best regards, Lee.
    ps, nice blog.

    Uncle Lees last blog post.."Lee! You Got No B@!*%$# Future"!

  9. waaahh..kak jie ada sikretadmayer ye masa skolah..
    Ketua kelas pulak tu..
    ni mesti pelajar popular nihh..

    sallys last blog post..Orang biasa vs Orang luarbiasa

  10. Den pun tak mau mengalah gak!

    Den pernah lah dapek surat cinto.. bukan tu jek.. siap eh dibagi biskut, kekadang coklat..

    den belasah jo…. abis bersih den makan.. siap buekkan kenduri …syer dgn kengkawan (jahat kan den nie ha! Erk! bilo maso lak den ni baik? hehehehe)

    nak cari secret admire tu….ahaks! Tak kuasa…

    Tapi akhirnya den tau gak siapa budak tu..

    Nama dia ialah Siew Ling…..wakakakka…

    erk! tapi yg sadis tu, dio sekelas dgn adik den….aduhhhh malunyerrrrrr….. (

    hehehhehe

    Sweet memories; back to year 1988 @ 13yrs Old…..hehehhe

  11. Warkah cinta – sejarah manusia yang semakin hilang ditelan dek zaman internet…. tapi boleh buat blog cinta…selama2nya di cyber space selagi tak diserang virus server nya…

    kruel74s last blog post..Anniversaries

  12. cuba tanya callister bila first time dia dapat surat cinta n dari sape…hehe πŸ˜€

    |1f34|-|1r3s last blog post..Understanding risks for small business loans and financing

  13. wah, dah berbulan bai follow blog mama, baru ni de entri jawab tag.hehe..

    cool la. tak membuatkan mama angau.hehe

    fiezabaiduris last blog post..Sound pollution

    • @fiezabaiduri, eemmm..dah pernah dulu tulis kenapa mama tak jawap tag
      ada pendapat peribadi yg tak sepatutnya di cakap di sini
      tapi yg ni….Abang Longkan….

      nnt dia cakap

      ” aku kan abang……………”

      hehehehe

      tak angau la..surat cinta bahasa budak2

  14. hmm,cinta monyet ada,tapi saya tak kira itu warkah cinta..sbb yg betul2 bercinta cuma sekali..hehe :mrgreen:
    *alamak..ramai org dah siap jawab warkah berantai abg long ni..saye blom lagi..nervous2.. πŸ™‚

    nadinezuharras last blog post..:: Wartawan tak bergaji..

    • @nadinezuharra, masa cintak tak monyet…cinta orang..tak bersurat cinta….masa tu cinta tak perlukan kata2 indah…cuma perlukan tindakan yg betul

      bila semakin matang, kita tak lagi terbuai dgn kataΒ²…kita perlukan bukti .

  15. Wah…..sekolah lagi dah dpt surat cinta….he he…..

    Ties last blog post..Warkah Cinta

  16. Salam hormat wahai Kak Jie.

    AMAT TERHARU dengan jawapan yang diberikan ! Terasa benar diri ini dihargai. Semoga segala kebaikan mohon dibalas ganjarannya oleh Allah. AMIN.

    Abang Longs last blog post..WARKAH CINTA UNTUKMU

Trackbacks

  1. […] –Β Ketika cinta itu mati kau tidak perlu mati bersamanya Sudut Hati – Kisah Melankolik Kekasih Lewat Usia Rumahtangga – Abang, I know what you […]