Backlink Yang Tampan

Dua hari saya AFK , banyak komen yang tak sempat dibalas.

Tetiba teringat pula pasal Entri 2 baris tu. Sekarang ni pasal entri 3 ketul tu pula…

Macam mana nak jelaskan ye…. dia orang sayang Kak Jie lah, sebab tu entri 3 huruf pun dia orang respon. Entri ni nampak saja 3 huruf tetapi ada makna lebih dari 300 huruf. Inilah kelainan. Kalau tulis 300 hanya nak menerangkan maksud sebenar yang boleh disampaikan dalam 3 huruf kenapa nak buang tenaga ketuk keyboard , kan?

Lagi satu – pembaca blog ini semua bijak pandai ‘read between the lines’. letak 3 huruf pun dia orang faham. Bijak-bijak belaka…..tepuk-tepuk untuk diri sendiri.

Dalam banyak-banyak komen, saya ingin ulas komen ini.  Komen ini merujuk kepada entri 5 Blogger Tampan Seluruh Dunia

Pertama saya nak bagi tahu, tajuk 5 blogger tampan bukanlah sekadar tajuk entri tetapi satu ‘sweet compliment’ yang dalam bahasa blogger penghargaan untuk backlink atau pingback.  Blogger biasanya “membaca’ maksud lebih dari penghargaan fizikal yang hanya penyedap ayat tetapi ‘membaca’ nilai dari pingback atau backlink.

Agak janggal untuk kita saja-saja bagi backlink tanpa tujuan tertentu – hanya blogger yang faham kebaikan atau faedah dari sudut backlink.

Backlink ini ada 2 – intenal link dan external link.  Internal link adalah backlink dari blog kita sendiri kepada entri di dalam blog yang sama.   External link adalah link kepada blog lain.

Antara kebaikan backlink adalah membantu kedudukan SERP ( Search Engine Results Page) dan membantu dari segi kedudukan PR ( Page Rank ).  Site (dalam kes kita, blog ) yang menerima backlink akan memberi “Authority” kepada site yang menerima link dan sekiranya blog yang memberi link itu lebih tinggi rankingnya, blog yang menerima backlink juga akan mendapat manfaatnya.

Jadi balik kepada entri saya yang tajuk nampak agak sensasi dan seksi itu, tujuan ‘tersembunyi’ bukanlah menilai ketampanan mereka yang di luar negara tetapi lebih kepada memberi kebahagiaan kepada mereka kerana semulajadi setiap blogger memang mengharapkan banyak backlink ke blognya.

Dan sudah tentu juga kita memberi kepada orang-orang yang kita kenal dan sayang… sebab itulah saya terangkan mereka yang dilink itu bukanlah hanya mereka saja yang ada , yang tampan atau yang terbaik tetapi ini adalah dari sudut nilaian saya dan sudah tentu list kita tak sama. Apa yang saya nilai, saya suka belum tentu disukai oleh orang lain. Jadi maafkan saya kalau blogger yang anda minat tidak tersenarai di situ.

Alang-alang bercakap tentang backlink , hari ini saya nak kongsi salah satu cara mendapatkan backlink

1. Auto Backlink Generator
2. Auto Backlink Feed Generator

Saya pun tak pasti macam mana berkesannya, saya jumpa di sini waktu merayau-rayau dengan Encik Google

  1. kakjie, alhamdulillah sgt jumpa backlink generator ni. sy ni web designer tp kurang arif sgt dgn SEO. bole la stakat pki plugin sket2 tu. kte kna bukak stiap link tu ke or bia je?
    Jom terjah post menarik dari jomworld ..gdfdfdMy Profile

  2. thanks for the backlink generator
    ada baca kat mana tah, kalau kita link kat orang, orang tuh dapat effect PR kita..means PR kita secara tak langsung dah disedekahkan kat orang tuh la sikit..cena kira tak reti la plak..thats why orang pakai no follow sebab takut PR jatuh..facebook pon pakai no follow tapi PR stedi ja 8..tatau la betol tak..just baca2 ja..
    .-= Azizuan´s last blog ..Cross Browser Testing Dengan Browsershot =-.

  3. Terima kasih..Dah guna pakai link tuh..nak dapat backlink dari blog ni plak 😛
    .-= meezwan´s last blog ..Michael Jackson Dibunuh Untuk Sekat Islam Berkembang =-.

  4. Thanks kak jie. Hari tu blog amir space byk dpt trafik dr blog ni sbb kak jie bagi backlink. Sy slalu jgk bagi backlink utk blogger2 lain sbg tanda berterima kasih dan penghargaan utk mereka.
    .-= Amir´s last blog ..Anne Ngasri Bercerai? =-.

  5. Dulu kalau tak silap saya, K.Jie pernah cakap tetang masalah backlink blog PR tinggi kepada blog yang lagi kurang PRnya. Betul ke PR tinggi akan terjejas kalau banyak sangat bagi backlink kepada blog PR rendah??
    .-= samdaddycool´s last blog ..Rahsia Farmville… =-.

  6. memang best bila ada blogger lain backlink kat kita..lagi2 lah kalo kakji yg backlink..kompem berbaloi2..hehe 😯
    .-= aizuddin´s last blog ..Contest : Hidup Untuk Memberi – Menangi Dua Acer Aspire One Secara Percuma =-.

  7. waa…at least hari ni saya dapat ilmu baru tentang backlink
    b4 dis taktau pulak ada internal dan external
    thx kak ujie

  8. assalammualaikum kujie

    biar pun blur dan tak faham, tapi buat2 faham lah saya ni. lama2 nanti faham lah kut..

    adoii, banyaknya perkataan faham
    .-= klcitizen´s last blog ..Dowh! =-.

  9. so kak jie.. dah jadi ke backlink tuh?
    nanti saya cube ping blog kak jie lagi ye.
    tapi rasanya lagi elok kita ade plugin dofollow
    tu.
    .-= Kreuger´s last blog ..Torrent Flux – Apa yang perlu anda tahu. =-.

  10. perkongsian yg cool..harus dicuba fungsi backlink ini..terima kasih kak G..

    p/s: blog yg popular & low profile, w/pun entri cuma 3 huruf ttp akan mendapat komen drp pembaca setianya..
    .-= Nadri´s last blog ..Dimanakah “Blogawan” Mendapat Sumber Maklumat Untuk Blog Mereka? =-.

    • bukan ape, cuma nk kongsi ‘erti tersembunyi’ sesuatu backlink
      bukan semata2 sebuah entri – tetapi nilai teknikal dia..

  11. Ini sudah cukup baik! Thanks kak jie! 😉
    .-= Loq´s last blog ..Jom join kelas percuma Ridzuan Richie! =-.

  12. ABG dengan ABFG tu untuk lihat berapa banyak yang backlink dgn kita eh…
    .-= paeh´s last blog ..Kuasa Bibir =-.

  13. terima kasih sbb beri link tu =D
    .-= MrRollies´s last blog ..10 Sebab Aku Menggunakan Internet =-.