Cara Buat Contact Form Dan Statik Page

Saya terima email dari pengadu, dia cuba buat contact form seperti tutorial di blog ini ( rujuk entri terdahulu – Buat Contact Form Pada Blogspot ) tetapi tidak berjaya. Saya rasa bersalah pula . Maklumlah itu tutor tahun 2009, mungkin berlaku banyak perubahan.

Lama saya tak buat sesi Hari Bertemu Pelanggan . Klik entri Hari Bertemu Pelanggan Vol 1- Vol 10.

Bila saya buka laman yang tersebut, memang cara untuk create contact form telah berubah, semakin senang. Sepatutnya ikut saja steps yang ditunjukkan. Untuk menguji steps terkini, saya cuba create satu contact form baru. Cakap saja tanpa membuktikan sendiri, tak guna, jugakan…mari kita masuk makmal buat ekperimen.

1. Klik www.emailmeform.com

2. Klik Signup now for free. Isi form dengan usernama, password, email, kemudian tick i agree to emailmeforim terism of service > sign up

3. Buka email, klik pada link yang dihantar untuk mengaktifkan (verifikasi) akaun.

cara buat contact form

Setelah berjaya sign up, masuk ke Form Manager . Ada message ‘ There are no forms. To create a form click here.’ Klik untuk create form atau My Forms klik add form.

contact form blogspot

Memandangkan ini  ‘tikus makmal ‘ pemalas, saya pilik no 1.  fre-made form.  Pada contact form > klik  customize > edit form mengikut pilihan  > save

create contact form

Editlah sesuka hati, saya cuma tunjukkan yang asas.

create static page

Senarai form yang telah berjaya dibuat akan terdapat di My Forms, klik Code untuk dapatkan code dan diletakkan di blog.

Memandangkan saya juga menerima komen dari pembaca yang mengadu dia tak boleh create statik page, tutorial ini diteruskan dengan cara membuat page pada blog.

Kat Dashboard > Klik New Post> Klik Edit Pages < Klik New Page < paste code contact form yang baru dicreate tadi. Publish dan pilih nak letakkan page tersebut di sidebar atau tab.

Selain diletakkan pada statik page, ada berbagai pilihan untuk meletakkan contact form seperti button.

Kedua-dua tutor ini saya pernah buat tahun 2009 tetapi memandangkan blogger sendiri mengalami berbagai evolusi, tentunya ada beberapa steps yang berubah tetapi secara dasarnya tidaklah menyimpang jauh.

Kepada penghantar email, maaf kerana ambil masa yang lama untuk membalas … saya dah terdelete email yang dihantar.

 

Esok nak balik kampung mertua – jengok mak sekejap.

 

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. satu usaha yg ptt dipuji sbb bukan smo blogger sudi berkongsi tips apatah lg tutorial
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..HI MATIC Hotel: Hotel Vendor Tanpa Penyambut Tetamu Di ParisMy Profile

  2. saya gi kat page contact form blog kak jie tapi kuar camni..
    [si-contact-form form=’1′]

    plugin tak aktif? btw,tutorial yang harus dikongsi..penting contact form ni…
    Jom terjah post menarik dari Izwan ..Panduan Menjadi Pasangan atau Couple Yang BahagiaMy Profile

  3. Thanks for the tip. Simple dan menarik 🙂
    Jom terjah post menarik dari arena84 ..Bicara Agama – Apa itu Istidraj?My Profile

  4. ciksembang says:

    alhamdulillah.. mmg sedang mencari ..
    Jom terjah post menarik dari ciksembang ..Nota terakhir ini sungguh merentap jantungMy Profile

  5. thanks kak jie.. nanti adik try k..
    Jom terjah post menarik dari Cinta ..ANUGERAH INDUSTRI MUZIK 18 | TONTON FILEM ONLINEMy Profile

  6. perkara ni le yg bermain kat pikiran saya 2,3 ari ni. syukur ada pun dah ni. err…nak wat ngan tak jek..
    Jom terjah post menarik dari jemarioren ..Kisah sanggul Sabri YunusMy Profile

  7. sikap kak jie harus dicontohi oleh blogger lain..cuba yg terbaik utk berkongsi ilmu utk mereka yg memerlukan..
    Jom terjah post menarik dari Nadri ..AIMAN & Keputusan UPSR 2011My Profile