Cara Buat Read More Paling Mudah
Blog Tutorial

Cara Buat Read More Paling Mudah

Entri ini untuk email yang dihantar. Maaf lewat dibalas. Hujung minggu masa untuk berfoye-foye!

Syarat penting – mesti sign in blogger di blogger in draft.  Beza nak kenal samada dah berada di blogger biasa atau blogger in draft – icon blogger berwarna biru.

Cara buat read more (i) :

  1. Dalam posisi compose
  2. Pilih perenggan mana yang mahu dijadikan ‘read more’
  3. Klik icon ‘insert jump break’

Cara buat read more (ii):

  1. Dalam posisi Edit Html
  2. Letak <!–more–>

Nota : Ada banyak cara untuk buat read more, tetapi ini cara paling mudah tak perlu skrip tak perlu edit apa².

Kenapa tak guna expand post dengan ‘read more’ secara automatik?

Jawapan

  1. Tak semua entri panjang, kadang² tak perlu expand
  2. Boleh pilih nak expand di mana  mengikut kesesuaian ayat yang menarik.

Nak tukar perkataan ‘read more’ > Design > Widget Blog Posts> Edit >


©kujie – update pantas, ada beberapa urusan di luar talian.

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

56 thoughts on “Cara Buat Read More Paling Mudah

  1. Kak jie…hihihii…hari nie dah gumbira sangat2…menjadi kak, terima kasih atas pertolongan akak yg tak jemu2 tu…LUV U kak…mmuuuhhhhh………
    Jom terjah post menarik dari zulman77 ..Hanya CINTAMy Profile

  2. susah nak kata, minat org berbeza2
    blogger pun ada berjenis2 , group, tujuan mereka
    bagi kak jie sendiri

    kalau klik permalink tak perlu klik read more…dah kita klik link yg betul

    lagi satu

    kak jie suka baca komen org lain…hehe 😆

  3. cara i dgn ii tu sama je lah..saje je nak rumitkan perkara yg senang 😆

    cuba try cara ii

    kemudian klik html – nampak le code ‘read more ‘ tu

  4. guna template yang dah diubah suai sana sini kot….sebab tutor ni dah diuji keberkesanannya…berjaya 😆

    syarat utama tu jangan lupa….sign in blogger in draft

  5. tahun 2009 dah ada ni, tapi ramai suka guna skrip pihak ketiga, ramai suka guna coding yang rumit2…

    saya suka cara ni..sbb tu berkongsi yang ni :mrgreen:

  6. saya memang tercari-cari ‘read more’ camni tapi selalu jumpa yang automatik tu, susah sikit rasanya.thanks kak jie.

    berdasarkan pengalaman kak jie kalau pasang ‘read more’ ni orang akan jadi malas nak klik tak?nanti kurang pulak pelawat saya.hehehe
    Jom terjah post menarik dari nasslimdiet2 ..Kepentingan penyusuan susu ibuMy Profile

  7. hehe kalau dulu masukkan sendiri skrip dalam tu tapi sekarang dah tak perlu. saya pun gunakan blogger in draft untuk blog kecemasan yang dah lama tak post tu.

    p.s tengah dalam proses menghidupkan semula blog 😀 kalau tiada aral melintang dalam bulan empat akan hidup semula blog 🙂

    tapi yang paling pasti,Saya Bukan Alien, Saya OK!
    Jom terjah post menarik dari syafiq ..Backup Projek Anda! Jangan LupaMy Profile

  8. Kak Jie pula jenis tak ada masalah dengan segala apa yg ada kt blog orang .. dia letak lagu, dia letak gajah harimau..pun tak kisah, boleh terima

    kadang2 nak klik sebab lebih suka baca komen orang lain ( komen pengunjung dia ) 😆 😆

  9. ini utk makcik2…senang nk faham
    yg susah2 tu utk blogger canggih2..pandai coding segala bagai

    yang tu kak jie malas nak buat..keke 😆

  10. ye…tak yah letak code ape2 dah

    bab entri panjang2 tu..sebenarnya kak jie suka main page yg kontot…tak suka berjela2…sbb tu suka read more
    itu pun main page 3 je

    entah…suka mcm tu 😆

Comments are closed.