Kena Banned Dengan Kujie

kena banned

Kes  ini timbul dari hari sabtu.  Tapi saya tak ambil hal sebab tak rasa saya pernah buat benda tu.  Kiranya kes tak makan cili, tak rasa pedasnya.

TWITTER

Kemudian pagi tadi terasa nak ambil tahu, saya search tweethandle tersebut, dan cuba cari link blog melalui Facebook.

 

Barulah saya nampak kes sebenar.

 

kena banned

Sekali tengok, saya masih cool…. sungguh saya tak makan cili!  lagi pun link yang dimentionkan bukan link blog saya walaupun seiras-iras.  Saya tak mudah terasa sebab saya tak buat.

Bila view image ….

 

banned di kujie2
Requested URL : www.kujie2.com/

Sah-sah blog saya……… tapi kena saya masih tak rasa pedas.

Sebab saya tak buat .

Sekarang saya nak kawan-kawan saya yang faham konsep ini untuk komen… silakan… silakan…jangan malu-malu untuk berkongsi ilmu supaya tak ada orang kena FITNAH lain kali.

Saya nak pergi sekolah ambil Intan.

 

Kita tengok apa kata pakar yang membalas komen di blog tersebut :

AzmanIshak January 21, 2013 at 9:29 AM

Hahahaha… awak tak paham konsep atau sedang buat lawak? Kalau tak faham… saya boleh ceritakan, kenapa ianya berlaku. Jangan malu2 bertanya ok.

Peace yo!

ejam January 21, 2013 at 9:33 AM

sebenarnya ip tersebut sahaja yg diban bukannya awak..percayalah kak kujie baik orangnya.
cuba restart modem dan tgk apa hasilnya.

Affan January 21, 2013 at 9:46 AM

Cloudflare adalah aplikasi 3rd party utk keselamatan blog. Blh jadi IP awak di ban sbb false positif, sbb ianya terjadi pulak pelbagai. IP diban tidak bermakna awak ada buat kesalahan kat blog tu (contoh mcm spam, brute force attack, ddos dsbnya).
Ini masalah kecik.

ps: Nantikan penjelasan daripada kakjie sendiri ye.

* * *

“Rupa-rupanya aku dibanned di blog kujie.com mungkin disebabkan oleh aku kerap komen di blog kak kujie secara banyak setiap kali aku melawat blog dia!”

NO. Menulis komen secara kerap dan banyak sangat digalakkan. Bagi pemilik blog, komen2 para pembaca merupakan pemberi semangat utk terus menulis blog. Cuma pastikan komen2 tu berkaitan dengan artikel yang ditulis.

 

Sekian, drama  entri penuh tragis pagi Isnin.  Moh kita kerja… kerja… kerja.!

@kujie – CloudFlare jahat….!

42 Replies to “Kena Banned Dengan Kujie”

  1. saya pun jenis suka tinggal komen banyak2..tak kena ban pun.. haha

    kekadang kita cuma ada masa yg terhad mcm saya, bila BW, entri dah bersepah tak di komen.

    jgn takut lagi utk tinggalkan komen.. Kak Jie tidak nakal, yg nakal si cloudflare

  2. ok sesiapa yang nak komen banyak-banyak tak kena ban malahan akan mendapat pujian terima kasih berguni-guni, sila lah datang blog saya.haha…
    untung lah aku kalau ada orang yang datang bagi komen banyak macam kak jie ni 🙂
    Jom terjah post menarik dari wandisini ..Kita Melihat OrangMy Profile

  3. saya rasa ini masalah server hostingannya, mungkin sistem hostingannya mengendus adanya malware. sebaiknya kita bersihkan PC atau smartphone yang kita pakai atau kalau inet kita menggunakan IP dinamic bisa mematikan dulu IPnya dan menghidupkan kembali supaya dapat IP baru yang masih bagus dan tidak memiliki riwayat yang buruk
    Jom terjah post menarik dari Jefri ..Gambar Desain Sabun Unik Berbentuk Cake & MakananMy Profile

  4. Wah, marah nie.. Mari saya belanja laksa.. =P

    *x sempat nak komen, kalau x boleh masuk list pakar.. eh?

  5. rasa macam paham…tapi rasa blurr…maklumlah tak berapa nak cerdik..tapi yang saya tahu kak jie orangnya baikkk sangatt… 🙂
    Jom terjah post menarik dari ieda ..NOTA kecikMy Profile

  6. Kes ini berlaku biasanya bila cloudflare mengesan kewujudan virus di pc pengguna yang cuba masuk ke blog kita. Apabila beberapa kali percubaan masuk gagal, seting cloudflare akan block ip address pc tersebut. Cloudflare yang dipasang di blog kakjie, maka kakjie la yg request.. cloudflare yg saya pasang di blog saya, maka saya la yg request. Macam tu la agaknya.
    Jom terjah post menarik dari Cikgu Hairul ..Bila iklan menutup entry.My Profile

Comments are closed.