Kena Banned Dengan Kujie

Kes  ini timbul dari hari sabtu.  Tapi saya tak ambil hal sebab tak rasa saya pernah buat benda tu.  Kiranya kes tak makan cili, tak rasa pedasnya.

TWITTER

Kemudian pagi tadi terasa nak ambil tahu, saya search tweethandle tersebut, dan cuba cari link blog melalui Facebook.

 

Barulah saya nampak kes sebenar.

 

kena banned

Sekali tengok, saya masih cool…. sungguh saya tak makan cili!  lagi pun link yang dimentionkan bukan link blog saya walaupun seiras-iras.  Saya tak mudah terasa sebab saya tak buat.

Bila view image ….

 

banned di kujie2
Requested URL : www.kujie2.com/

Sah-sah blog saya……… tapi kena saya masih tak rasa pedas.

Sebab saya tak buat .

Sekarang saya nak kawan-kawan saya yang faham konsep ini untuk komen… silakan… silakan…jangan malu-malu untuk berkongsi ilmu supaya tak ada orang kena FITNAH lain kali.

Saya nak pergi sekolah ambil Intan.

 

Kita tengok apa kata pakar yang membalas komen di blog tersebut :

AzmanIshak January 21, 2013 at 9:29 AM

Hahahaha… awak tak paham konsep atau sedang buat lawak? Kalau tak faham… saya boleh ceritakan, kenapa ianya berlaku. Jangan malu2 bertanya ok.

Peace yo!

ejam January 21, 2013 at 9:33 AM

sebenarnya ip tersebut sahaja yg diban bukannya awak..percayalah kak kujie baik orangnya.
cuba restart modem dan tgk apa hasilnya.

Affan January 21, 2013 at 9:46 AM

Cloudflare adalah aplikasi 3rd party utk keselamatan blog. Blh jadi IP awak di ban sbb false positif, sbb ianya terjadi pulak pelbagai. IP diban tidak bermakna awak ada buat kesalahan kat blog tu (contoh mcm spam, brute force attack, ddos dsbnya).
Ini masalah kecik.

ps: Nantikan penjelasan daripada kakjie sendiri ye.

* * *

“Rupa-rupanya aku dibanned di blog kujie.com mungkin disebabkan oleh aku kerap komen di blog kak kujie secara banyak setiap kali aku melawat blog dia!”

NO. Menulis komen secara kerap dan banyak sangat digalakkan. Bagi pemilik blog, komen2 para pembaca merupakan pemberi semangat utk terus menulis blog. Cuma pastikan komen2 tu berkaitan dengan artikel yang ditulis.

 

Sekian, drama  entri penuh tragis pagi Isnin.  Moh kita kerja… kerja… kerja.!

@kujie – CloudFlare jahat….!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. hihi.. kesian dia…

  2. oo macam tu ke.. memang tak percaya pun kalo kak jie yang banned..hehehe

  3. Lawak jugak, kes macam ini pun ada, hehehe.

  4. lol…ini lawak ke apa? haha, apo ler. pandainya buat andaian sendiri tanpa bertanya. hehe, sedih gila.

  5. saya pun jenis suka tinggal komen banyak2..tak kena ban pun.. haha

    kekadang kita cuma ada masa yg terhad mcm saya, bila BW, entri dah bersepah tak di komen.

    jgn takut lagi utk tinggalkan komen.. Kak Jie tidak nakal, yg nakal si cloudflare

  6. dia kena siasat dulu sepatutnya
    Jom terjah post menarik dari hairulafiz ..Keputusan penuh PKNS FC vs Johor Darul TakzimMy Profile

  7. Kes tak check dulu lah ni,sebab tu jadi gitu – Siasat dulu sebelum post entri :).Nasib tuan blog cool as ice 🙂
    Jom terjah post menarik dari azman ..Rangup!My Profile

  8. ok sesiapa yang nak komen banyak-banyak tak kena ban malahan akan mendapat pujian terima kasih berguni-guni, sila lah datang blog saya.haha…
    untung lah aku kalau ada orang yang datang bagi komen banyak macam kak jie ni 🙂
    Jom terjah post menarik dari wandisini ..Kita Melihat OrangMy Profile

  9. Mungkin dia tak tahu mengenai internet apalah lagi CloudFlare 🙂 tapi sebaik-baiknya boleh bertanya dahulu kan? Bukan main mention tak pakai helmet. Disitu teserlah ketidak Profesionalnya.
    Jom terjah post menarik dari ProfHariz ..2013 Usaha Peningkatan Kualiti HidupMy Profile

  10. sdg memahami… 😉
    Jom terjah post menarik dari Ummi Hanie ..BBQ di pantai Tanjung BidaraMy Profile

  11. hahaha.. siapakah empunya blog itu. aku nak visit ni..
    Jom terjah post menarik dari sohoque ..Setting Theme Platform LariMy Profile

  12. Bila ada penjelasan baru ada pencerahan. 🙂
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Badminton Terbuka Malaysia 2013 milik Lee Chong WeiMy Profile

  13. saya rasa ini masalah server hostingannya, mungkin sistem hostingannya mengendus adanya malware. sebaiknya kita bersihkan PC atau smartphone yang kita pakai atau kalau inet kita menggunakan IP dinamic bisa mematikan dulu IPnya dan menghidupkan kembali supaya dapat IP baru yang masih bagus dan tidak memiliki riwayat yang buruk
    Jom terjah post menarik dari Jefri ..Gambar Desain Sabun Unik Berbentuk Cake & MakananMy Profile

  14. Wah, marah nie.. Mari saya belanja laksa.. =P

    *x sempat nak komen, kalau x boleh masuk list pakar.. eh?

  15. Saya pun baru tau terms CloudFlare tu.Oooooooo..baru den paham . 🙂
    Jom terjah post menarik dari arin ..Gloomy MondayMy Profile

  16. adoi kena cek balik kotak komen , kot2 ada org terasa mcm ni .. susah juga tu ..

    tengah cek kotak spam , ada banyak jugak komen blogger kena spam..
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Debaran menanti majlis sepetang bersama blogger #SBB2013My Profile

  17. Ada juga kes macam ni. Tak pernah berlaku lagi kat saya sendiri.
    Jom terjah post menarik dari Arrazi ..3 Teknik Membersihkan Personaliti BurukMy Profile

  18. Semua kejadian ada hikmahnya dan ada ilmu yg boleh kita pelajari.
    Jom terjah post menarik dari Denaihati ..Sepetang Bersama Blogger 2013 #SBB2013My Profile

  19. kang aku kata bodoh dan bangang, marah plak budak tu. haha..
    Jom terjah post menarik dari titan ..Demam pertama tahun 2013.My Profile

  20. kami baca dan kami ikut *angkat dua tangan* bila baca komen affan.

  21. hihi… comelnya melatah
    Jom terjah post menarik dari Azah ..They Were Born That WayMy Profile

  22. kontroversi jugak..dah tahap retis kak jie ni..hahaha..
    Jom terjah post menarik dari pipoq ..Pendapatan dari blogMy Profile

  23. Harap-harap yang berkenaan tu tak SERIK la nak komen kat blog nie ….hhehehehe
    Jom terjah post menarik dari hazman aka species1980 ..HAZMAN vs FOOD – Empal Sapi + Ayam Bakar WONG SOLO KAJANGMy Profile

  24. rasa macam paham…tapi rasa blurr…maklumlah tak berapa nak cerdik..tapi yang saya tahu kak jie orangnya baikkk sangatt… 🙂
    Jom terjah post menarik dari ieda ..NOTA kecikMy Profile

  25. nakal bebenor cloudflare. tak pasal2 kak jie yg kne. haha
    Jom terjah post menarik dari Faris Al-Muhandisu ..4 Alat Penting Dalam Mengejar ImpianMy Profile

  26. mmg nakal cloudflare ni.. hehe.. tak pe, ini asam garam berblog.. lau hari ni tak leh komen, esok pulak.. hehe
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Review Buku | Badiuzzaman Said NursiMy Profile

  27. walaupun pro2 dh terangkan kwn still tak phm. wakaka.. nampak sgt kena selalu rajin2 google.. err
    Jom terjah post menarik dari fariq ..Bahaya Laman SosialMy Profile

  28. bila baca komen pakar baru faham apa ceritanya..hehe
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..WW-Hantu Yang WujudMy Profile

  29. “Cloudflare jahat!” jerit kak jie sambil membaling batu ke arah awan yg bercahaya persis kanak2 dalam iklan petronas beberapa tahun lalu. :p
    Jom terjah post menarik dari mrkay ..Ninetology melancarkan Siri telefon pintar di MalaysiaMy Profile

  30. Jahat tau cloudflare ni suka melaga-lagakan orang…percayalah k.jie tak bersalah dalam ini drama.
    Jom terjah post menarik dari ejam ..Kuih Tepung Bungkus Kegilaan Terbaruku.My Profile

  31. Kes ini berlaku biasanya bila cloudflare mengesan kewujudan virus di pc pengguna yang cuba masuk ke blog kita. Apabila beberapa kali percubaan masuk gagal, seting cloudflare akan block ip address pc tersebut. Cloudflare yang dipasang di blog kakjie, maka kakjie la yg request.. cloudflare yg saya pasang di blog saya, maka saya la yg request. Macam tu la agaknya.
    Jom terjah post menarik dari Cikgu Hairul ..Bila iklan menutup entry.My Profile

  32. takkan la setakat kasi komen byk2 pun kena banned.. aduhai.. kelakar lak alasan dia.. if true skalipun.. jgn la sebab benda2 kecik gitu kann.. hahaha
    Jom terjah post menarik dari mama maman aka yana ..Saya Tak LawaMy Profile

  33. Komen banyak pun kena banned..takkan detect as ddos kot..gila jahat.huhu
    Jom terjah post menarik dari hafizrahim ..Air Tepung Gandum Penawar Cirit BiritMy Profile

  34. blur2 jugak pasal kes ni..hehe
    Jom terjah post menarik dari afif ..Kisah Kak Pah "Listen" vs Hantu Lendu…My Profile

  35. Patut la tak boleh bukak kujie.com .. 😀 .. cik intan tak buat kujie jgak ke??
    Jom terjah post menarik dari zaatboy ..Doa waktu pagiMy Profile

    • hahaha…. kena blok kat twitter ye

      eeemm..mcm mana nak cakap ye… tak selesa
      selalu tweet pasal intan dgn org yg dah kenal..sekali tau ada kawan sekelas dia
      Jom terjah post menarik dari Kujie ..Hadiah AristokratikMy Profile

  36. nak tergelak sampai terkencing pasal kes ni.. hehehe… tunggu reply orang tu kat blog dia.
    Jom terjah post menarik dari Azman Ishak ..Bertahun menggunakan komputer, masih keliru dengan antivirus bersesuaianMy Profile

  37. Org tak bijak cam dyh melopong je Baca..
    Jom terjah post menarik dari dayah ..hampir dua minggu….My Profile