Sudah gaharu cendana pula, Sudahlah kalah di’fire’ pula.

Sepanjang minggu ini, cuaca kedinginan musim salji hujan hujung November dikejutkan dengan gegaran 8.5 skala Richter yang menggegarkan Blogsphere.

Gegaran yang meranapkan beberapa komuniti kecil dunia blog di negara ini seperti kemunculan Mighty Morphin Power Rangers dengan kostum ala halloween  menentang raksakser yang mengganas.

In Malaysia, as part of its campaign against drugs, the word “Morphin” is censored, by substituting or muting footage where the word is spoken (the phrase “It’s morphin’ time”) or displayed onscreen, for fear that it could encourage children to become addicted with the uses of morphine. When it was broadcast on RTM (along with its toy commercials), it was called Mighty Power Rangers, or simply Power Rangers or Power Ranger – sumber wikipedia


Red Power Ranger Khai dengan Power Sword , Black Power Ranger Topo bersenjatakan Power Axe , Blue Power Ranger Megat berkuasa dengan Power Lance , Yellow Power Ranger Aidilx dibekalkan Power Daggers dan Green Power Ranger Fahmishah juga tidak ketinggalan dengan Dragon Dagger , White Power Ranger Beliamuda gagah dengan senjata Saba bersama Pink Power Ranger Nikuve beraksi seksi dengan Power Bow (psss…sorry ye dah tak de kaler lain dah..ramai lelaki macho pun minat pink ape… ) dan juga Power Ranger Fauzi ( dah tak de baju ranger lagi, bogel la kot…hahahah )

Akhirnya Team Klik Nuffnang Rangers telah dihapuskan tetapi masih boleh melihat cache di laman Google [sini] . Jangan suruh saya ulang cerita, klik link yang disertakan dan alami sendiri gegaran lebih hebat dari gempa bumi berukuran 3.3 pada skala Richter yang berlaku di Kuala Pilah, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Jadi kepada Team Klik-klik Nuffnang Rangers, jangan susah hati atau berkecil hati dengan beberapa libasan yang diterima. Dalam dunia blog , kita akan jumpa berbagai jenis manusia dan perwatakan. Apa yang perlu kita lakukan adalah menerima ‘kejutan budaya’ kebebasan manusia menulis dengan gaya masing-masing.

Saya tidak ingin lagi membangkitkan hal yang berlalu, esok yang telah ditinggalkan. Kadang-kadang baik untuk kita berundur selangkah dan kembali berlari dengan momentum yang lebih bersemangat.

Mari dekat sikit, saya ajarkan kamu beberapa prinsip asas untuk menjadi blogger yang berjaya dan berhemah. Tak perlu membebel berjela-jela, kita direct to the point. Tips ini hanya untuk blogger yang ingin mempunyai blog yang mantap,  stabil , berkualiti dan berpersonaliti.    Sekiranya anda mempunyai fikiran ” tak apa..aku suka-suka saja “…sila jauhkan diri kerana saya bukan  menulis entri ini saja untuk suka-suka. Saya seorang yang mempunyai fokus dengan matlamat dalam hidup atau pun untuk berblogging bukan saja-saja luangkan masa.

Selepas mempunyai blog , mulalah menulis. Gunakan bahasa dan ejaan yang betul, tidak kisah bahasa apa yang anda gunakan sebagai medium perantara antara anda dan pengunjung. Mana satu katakunci yang anda taip bila mengoogle ? “sy syg awk” atau ‘saya sayang awak”

sy x sker die , ble ati x skue wat ape pn x de gune. sdri pn xtau , x nye dorg bg ak wat ape

Jika anda menulis diari peribadi dan untuk syok sendiri, tulislah bahasa alien apa pun tetapi sekiranya anda ingin mendapat trafik dari search engine dan mempunyai komuniti yang berkembang, gunalah ejaan yang betul.

Selepas itu daftar blog anda di search engine

Kemudian mulalah melawat jiran tetangga. Jangan terlalu ghairah mengexplorasi diri di setiap blog sehingga anda kelihatan seperti spammer. Persahabatan perlu dibina, tak akan muncul dalam sehari dua tak akan datang tanpa di cari, tak akan dapat tanpa MEMBERI! Membina perhubungan adalah seni pengurusan yang memerlukan sistem pentadbiran yang kemas iaitu pentadbiran peribadi yang baik. Kita belajar menguruskan ego seseorang, keperluan emosi , psikologi dan sosial teman berkenaan. Bila teman sekeliling kita merasa segar, bertenaga dan selesa dengan apa yang kita lakukan, barulah kita mendapat tindakbalas yang baik.

Untuk itu cipta blog yang dapat memenuhi setiap situasi kerana blogger yang ingin kita kenali adalah manusia yang sentiasa alami perubahan pemikiran, citarasa dan keinginan.

Anda kenal blog anda dan pelawat blog sama ada ianya organic traffic atau pun unique visitors? Anda tahu ranking  blog anda di alexa.com atau pun Google PageRank ( PR ) ? Klik [sini] untuk mengetahui apakah fungsi perkara asas ini.

Sebelum melangkah lebih jauh lagi di dalam komuniti, kita perlu kenal contents blog sendiri dan sasaran yang ingin dicapai. Bina blog dengan identiri yang tersendiri. Bila kita dah ada tagline dan mula dikenali di alam cyber, secara tak langsung trafik akan datang. Cuba dapatkan backlink dari blog yang lebih tinggi rankingnya.

Kalau blog anda PR1 dan datang ke blog PR4, minta untuk dilink – itu cara tidak manis. Cara yang lebih berhemah adalah anda link dulu blog tersebut dan hubungi pemilik blog memberitahu anda telah link blog beliau atau kebiasaanya pemilik blog  mempunyai sitemeter yang dapat mengesan link yang datang ke blog mereka.

Cek blogroll saya di Teman Tapi Mesra

Kita memberi sebelum menerima kerana dia blog yang mempunyai PR lebih tinggi dari blog kita tidak mempunyai apa-apa faedah pun dari link tersebut sedangkan kita yang tidak punya PR mengharapkan dilink oleh mereka supaya PR blog kita juga meningkat.

Apa guna ranking segalanya ini?  Untuk memudahkan blog diindek oleh Google dan menghasilkan trafik yang stabil bukan semata-mata dari blogger.

Apa yang anda faham tentang statistik ini? Saya riak . Untuk melihat statistik , masuk ke Dashboard Nuffnang, klik Analytics .

21 dan 22 November  adalah hari Sabtu dan Ahad. Kebiasaannya trafik berkurangan kerana ramai kawan-kawan blogger kita sedang berendam di PD, membeli belah di Midvalley atau sedang makan-makan sambil snap gambar untuk entri hari Isnin. ( ngaku sajalah sapa-sapa yang buat gini…hehehe )

Untuk menjadi blogger yang mantap dan stabil, unique visitors  tidak boleh terjejas secara teruk walaupun rakyat Malaysia sedang bercuti.

Apa saya perlu buat Kak Jie?

Belajarlahh SEO (Search engine optimization )  untuk mendapatkan SERP ( Search Engine Results Page) yang bagus.

Ini hanyalah sebahagiaan kecil para newbie blogger perlu faham, kalau saya rajin, adalah sambungan sesi membebel ini atau pun tanyalah Pakcik Google.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Saya suka baca blog kak kujie. Banyak ilmu blogging yang saya dapat dengan membaca blognya.
    Jom terjah post menarik dari Arieon ..Bukti bayaran pertama pendapatan internet dari iklan MobicowMy Profile

  2. kak kujie..saya suka baca blog akak..trima kasih tips akak…

  3. mat teropong says:

    blog dah best..ramai pengikut..oklaa~~~ :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari mat teropong ..Panas Laman Facebook Hot FM Pula Di Godam!!My Profile

  4. Firuz Izzudin says:

    tumpang lalu yer tuan rumah 😀
    Jom terjah post menarik dari Firuz Izzudin ..Tips Penting Untuk Naikkan Trafik Blog AndaMy Profile

  5. saya ingat dulu kujie ni lelaki, tapi rupanya saya silap. Biasanya blogger wanita lebih pandai dalam bab blog kecantikan dan shopping(secara umum sahaja) tapi kepandaian kujie dari segi SEO saya sangat respek. Apatah lagi banyak entri yg saya jumpa berada di page utama…

  6. Maklumat yang bagus, terima kasih memberi tips yang bagus ni, terutama pasal page SEO dan Alexa.
    Jom terjah post menarik dari ceritasejati ..Gosip Artis Hot Indonesia Sandra Dewi PersikMy Profile

  7. salam persahabatan dari saya.nti saya singgah lagi utk mencari info yg dikongsi.

  8. 1st time singgah sini. memang banyak tips berguna dan info menarik. 😀
    Jom terjah post menarik dari samposmen ..Tsunami – Gempa Bumi Di JepunMy Profile

  9. nice info.. rasa hari ni juga nak habiskan baca entry kJie ni.. byk tip2 menarik….. rupanya sy ni kerdil sangat2 dlm dunia blog.. 🙁 tgk jam dah lewat malam ni, sambung lagi utk baca byk lagi tip2 menarik kat sini esok.. tq..
    Jom terjah post menarik dari Basma ..Panduan Penggunaan Botol Susu PolikarbonatMy Profile

  10. As Salam..

    Hai Kak Jie, pertama kali memberi komen di laman K. Jie, ehe..

    Rasanya ni bukan berlaku pada pengiklan dalam blog/web ja. says.my [dulu youthsays.com] dan Churp2 [adik Nuffnang] ni pun sama juga ada geng klik2.. 😈
    Jom terjah post menarik dari SAMiZUL ..Ujikaji- Web Page ke Mobile Version 01My Profile

  11. asal power rangers? power puff girl xde ke?hehe
    Jom terjah post menarik dari myCeloteh ..Watie Elite hidap penyakit strokMy Profile

  12. bestla tips2 dari kak jie. kak jie mmg terbaik sbb sudi share smo ni 😀
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Menyusun buku adalah bakatMy Profile

  13. entry yang bagus..thanks for sharing
    Jom terjah post menarik dari ina nazir ..Public Farting ban My Profile

  14. saya tak pandai sangat nak guna shortform. kalau yg, dgn, &, spt tu faham le. kalau yg pelik2 sangat tu memang jenuh nak baca cuba fahamkan. kena baca ulang kali juga.

  15. mula2 bace..mati2 ingat entry tentang power rangers haha..lengkap info ni..saya klik semua yang kak link kan tu..huhu..terima kaseh ye..kena banyak baca lagi ni..
    Jom terjah post menarik dari pneumedic ..RIVER OF DARKNESS 2010 MKV &amp RMVBMy Profile

  16. ahsfantasy24 says:

    nice entry..:)
    Jom terjah post menarik dari ahsfantasy24 ..Bro- Kau Dah Ketinggalan Zaman!My Profile

  17. Anonymous says:

    nice..!

  18. keterangan tentang tips dan tatacara beblogger yang mudah difahami..tq..kerana ilmu yang dikongsi…
    Jom terjah post menarik dari optionshift3 ..Cerita Blog Berjaya 2 Post SehariMy Profile

  19. hehe comel je power rangers ni 🙂
    Jom terjah post menarik dari CES ..Production of Concrete CuringMy Profile

  20. kura-kura dalam perahu. buat buat tak tahu jadinya.
    sudah kena bann lidah kelu tak terkata apa…
    .-= abdfatah´s last blog ..HIDUP BERANI UNTUK GAGAL | Kenapa Mesti BERANI GAGAL =-.

  21. kadang-kadang tu rase bersyukur sangat saye ade sifu sendiri yang sudi tunjuk ajar (walaupun garanggg)hehe
    Takde lah buat keje bukan-bukan time baru-baru nak start ni.
    thanx info kak jie
    .-= mario´s last blog ..Holly Sampson – Tiger Woods Done Foursome with Hollywood Celebrities!!! =-.

  22. jawatan kosong says:

    Nampaknya kita kena terus berusaha keras !! :roll:
    .-= jawatan kosong´s last blog ..Darul Ehsan Medical Centre – DEMC Jobs Vacancies Shah Alam =-.

Trackbacks

  1. […] juga otai blogger yang sudi mengeluarkan entri khas untuk blogger yang ingin mempunyai ‘blog yang mantap,  stabil , berkualiti dan berpersonaliti‘. Dimana, entri ini sangat bermanfaat kepada blogger-blogger newbie yang masih […]

  2. […] yang panggil saya Power Rangers Ayarkkk!!!©kujie –  kisah zaman geng klik-klik Nuffnang – sudah gaharu cendana pula, sudahlah kalah di’fire’ pula…. Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami […]

  3. […] – Cari duit jangan hilang kawan Perayaan – Ramadan dalam hidup saya Nuffnang – Sudah gaharu cendana pula, sudahlah kalah di’fire’ pula Pengetahuan Am – Cara-cara nak mimpi basah Motivasi – Yang tajam tumpul, yang bisa tawar Isu […]

  4. […] saya saja yang sudah memberikan nada tegas dalam soal ini, saudara Khai, Topo dan Megat serta Kujie juga sudah memperkatakannya di blog mereka. Saya bukan berniat untuk menghentam sesiapa cuma untuk […]