Why you danged me in Innit

Saya rasa semua orang tahu fungsi Nang dan Dang setiap post yang terdapat di Innit. Kita boleh Nang post yang menarik atau Dang jika post tersebut tidak menarik/ buruk / tiada nilai / info / ilmu.

Sejujurnya, pernahkah awak membaca post tersebut sebelum membuat pilihan – Nang atau Dang?

Saya akan baca post tersebut sebelum Nang, tetapi jika post tersebut tidak menarik minat, saya tidak akan Dang sesiapa kerana itu adalah hak mutlak seorang blogger untuk menulis apa dia suka.

Compliments will always be graciously accepted and appreciated. Criticisms and reproaches are fine if you have a problem with something, but try to remain constructive and not be an asshole. No one is forcing you to give out your opinions, so if you don’t have anything remotely positive to say, it may be best to keep quiet.

Pengalaman saya bertahun sesama Innit, Post yang sentiasa berada pada tahap Popular bukan semata-mata kerana ianya bagus tetepi lebih kepada ‘kroni’ untuk berkerjasama sesama sendiri.

Apa yang penting?Β  K-E-R-J-A-S-A-M-A… bersama Wonder Pets!!!

Saya tiada masalah apabila post saya di Nang atau Dang kerana saya percaya setiap post yang saya publish mempunyai standard piawaian tersendiri dari segi bahasa atau pun manfaat yang boleh dikongsi.

Nak tahu post yang di Dang itu teruk atau sebaliknya, nilailah sendiri di sini [link]

Asa orang cakap, sebab semua orang buat, saya pun nak buat..

Penghormatan dan value diri kita datang bukan dari nilaian kita sendiri tetapi dari orang lain.

EDIT : saya suka je tengok apa yang gen GB buat kat innit tu sekarang, tapi kalau dah buat tu, dendiam sudah lah…yang nak dihebohkan seluruh alam tu buat apa..kan dah ‘kantoi’

**************************************************************

Google telah mengemaskini status PR ( PageRank ) terkini, cek di sini [link[

Memandangkan blog saya tidak pernah berganjak sejak setahun lalu, mulai tahun 2010, saya akan kurangkan backlink . Minta maaf, saya akan jadi kedekut kerana Google tidak berminat blog yang seperti LinkΒ  Farm.

Mujur Cik Alexa sentiasa bermurah hati memberikan ranking yang cun dan seksi untuk blog ini. Cek Alexa Ranking di sini [link]

Pertama kali ranking di Malaysia di bawah seribu!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. azizan4444 says:

    jom kerjasama..ekekeke

  2. Dah lama saya tak guna Innit pulak. :p
    .-= tekkaus´s last blog ..Our Dinner At SSL Trades Hotel =-.

  3. tahniak kak jie. bukan sonang tu.. :mrgreen:
    .-= titan´s last blog ..Komisen ke 25 dari Text Link Ads =-.

  4. Salam Kak Jie,

    panjangnya komen di sini, ngalahkan panjang LRT. Uihhh terasa cemburu tgk kehebatan Kak Jie. Aha!!.

    Hehe, syabas2 sebab dah di bawah 1000. Aleze ranking pun kencang jugak tu Kak Jie.

    Owh! Incik RestNrilekS pun dah kurang dah join yang bersifat Nang! ke Dang! ke Fav! ke Cun! ker Syok ke !

    Idea asal memang bagus la, tapi praktikalnya, kurang. Yang kelakar tu kadang2 ni Nang ngan Fav bukan main banyak tapi bila baca, aik takkan la sekomen dua ajer kan?

    Baik cam blog Kak Jie ni, biar la depa nak Dang ke Nang, bertubi komen masuk. Tahniah!! (tepuk tangan gelak guling Gembira! :mrgreen: :mrgreen: )

    p/s: Kak Jie, sesama kita paut berpaut nak tak? Aha ha. Kan Kak Jie pesan kena tanya dulu (dengan muka tak malu tanya) LoL.

    Apa pun Selamat Hari Ahad. Hujan dah turun : )
    .-= Incik RestNrilekS´s last blog ..Hidup Berani Untuk Gagal Sempena 2010 : Edisi Kraf Anyaman Rotan =-.

  5. jawatan kosong says:

    Wahhh jangan kedekut sangat la.. bagi2x dikit la PR nya πŸ˜†
    .-= jawatan kosong´s last blog ..Nautica & TagHeuer Retail Executive Vacancy 2010 =-.

  6. PR kat blog saya tak pernah naik dari awal lagi.. tak tahu kenapa.. backlink dah banyak tapi masih duk camtu.. apa yang google tak puas hati entah..

    Alexa rank saya dimalaysia jauh sangat tertinggal dengan kak jie.. huhu
    .-= nuaeman´s last blog ..3 Peristiwa Hampeh yang berlaku di penghujung 2009 =-.

    • @nuaeman, blog lama kak jie – blogspot – alexa juta-juta tu pun masih PR 3, tak turun2 walau kak jie update sebulan 2-3 kali dan visitor tak sampai pun 30 orgn sehari.

      berbeza sgt dgn blog ni…PR 3 setahun tak naik2… mesti ada sesuatu yg encik google tak berkenan πŸ™

  7. Sebelum ni guna Nuffnang belum pernah aktif dlm Innit.. err.. tak berapa tahu.. ni sistem penilaian ‘nang’ & ‘dang’?
    .-= Nikuve´s last blog ..Planning in Planning =-.

  8. Alamak ! Nang dan Dang…. lain macam je bunyinya. Tie cuma faham google je, hehe… 😳
    .-= Tie´s last blog ..Gerhana bulan yang terlepas =-.

  9. hohoho dah lama tak main dengan innit..
    dasat cik alexa blog ni ye.. hehehe nak buat cabaran terbuka nantilah.. hahahah
    tapi bukan sekarang la kot..
    .-= topo´s last blog ..mode hibernasi.. =-.

    • @topo, kita tak cukup kroni..meh kita buat kroni2 geng klik-klik πŸ˜†

      dah la..tak moh kejar2 lagi..penat kak jie tau nk kejar si knizam tu

  10. “dang” sebab tersilap “nang” kot.. πŸ˜†
    .-= sayahappyslalu´s last blog ..My Last Wish Of 2009 Has Came True… =-.

    • @sayahappyslalu, sebenarnya tujuan entri ini bukan nak ‘belasah’ nak ‘marah’ orang yang ‘dang’ tu… selama ini kak jie mmg tunggu di ‘dang’ sebab dari situ baru boleh buat entri perbincangan – kak jie selalu menulis dari pengalaman sendiri

      apa yang difokuskan – adakah kita baca dulu post tersebut sebelum kita menilai baik (nang ) atau buruk ( dang)

      kalau nak fokus sebab rasa kecil hari, rasa marah – kak jie akan mention org yg dang tu…

  11. PR kita sama tapi alexa jauh berbeza..kena usaha kuat 2010 ni
    .-= denaihati´s last blog ..Selamat TINGGAL blogku sayang =-.

  12. susah nak komen sebab blogger hingusan masih tak layak nak join lagi
    .-= denaihati´s last blog ..Selamat TINGGAL blogku sayang =-.

  13. waktu kat blogspot tuh hari , ade bubuh innit nih, tapi sejak pakai wordpress tak terbubuh lak.
    .-= arin´s last blog ..Selamat Pengantin Baru Pyan =-.

  14. ~ Hehe, saya ni smpi skrg x check lg page rank or traffic..
    Bkn apa, sbb mmg xtau pn bnda2 ni sume available..

    (,”) Merci..

    • @GLizZY, check lah..sekurang2 kita tahun dalm berjuta-juta web kat dunia ini, dimanakah kita terselit

      jadikan motivasi utk diri sendiri

  15. ada terbaca..dang bcz nak dptkan attention..now,she/he got ur attention…hehehe
    .-= eyriqazz´s last blog ..What to Expect in 2010 =-.

    • @eyriqazz, salah faham ni, kalau sy beri perhatian pada orang yang dang, saya mesti mention nama dia – isu yang dibincangkan di sini adakah nang itu betul2 mengambarkan entri tersebut berkualiti, adakah kita baca dulu sebelum nang atau dang.

  16. cHentamaNeEs says:

    actually br faham ape fungsi nang n dang tu..selama ni memang x pahamla.. kesian tol kite ek hehe..

  17. huhuhu.. entahnya maza tak tau apa2 tentang ini..

    yg ada sekarang kat kotak minda maza.. C.E.R.I.A
    ehehhehe

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    • @maza, baby dah lahir ke? πŸ˜†

      • @Kujie, belum…

        tunggu!!!! pengumuman rasminya…
        :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

        • @maza,

          Aaiikk ? Nak jemput pihak media ke ? Macam artis-artis tu…? Amboi…. nak kena pulas telinga pokcik ni ?

          Issh….. suspen jer…. :mrgreen:
          .-= Tie´s last blog ..Gerhana bulan yang terlepas =-.

          • @Tie,

            heehheehhe

            pagi2 tadi dah mengadap jumpa doktor..
            alih-alih tak jadi lah pulak nak bersalinnya.. huhhuhu

            next due date is 10.01.10.. tak pun 11.01.10.. huhuh
            lagi elok keluar jam 10.10 pagi atau malam..
            ditambah lagi banyak no. 10 dgn kod ic utk selangor kebetulan no. 10

            wakakakka

            kaya dgn no 1 & 0 ni.. hehehhee

  18. ishak hasimi says:

    tu yang saya heran,saya kalau kat innit tu,nang it bukan main lagi sampai lapan,tapi tengok kat feedjit,tak sorang pun nak jenguk,kurang asam betul……
    .-= ishak hasimi´s last blog ..Pembedahan tukar jantina,tak sakit ker ? =-.

  19. Ismail N says:

    Memang agak tak apropriate utk berbuat demikian unless kita di minta utk memberikan pendapat yang honest dalam suatu survey atau review dan bahan yg dihidangkan pada kita memang tak menarik langsung. Tapi kalau dalam hal begini, saya pun prefer utk tak masuk campur dan cume vote kalau ianya amat menarik sahaja. Kalau tak diam2 aje kan? Selamat Tahun Baru…. πŸ˜‰
    .-= Ismail N´s last blog ..Chinese Mathematics =-.

    • @Ismail N, sebenarnnya ini bukanlah serius sangat, apa yang hendak saya sampaikan bukanlah kerana post saya di dang tetapi apakah fungsi sebenar –

      p/s entri hujung minggu dgn niat mencari perhatian ni… πŸ˜†

  20. assalamualaikum kak jie. macam-macam yang kak jie tahu pasal nuffnang ni. maklum aja kak jie org lama dgn nuffnang. kakchik baru je dua kali menggunakan innit tu dan tak biasa lagi dgn apa itu nang atau dang. banyak juga dapat ilmu dari kak jie hari ni. terima kasih ya kak jie.
    .-= KakChik´s last blog ..Permulaan baru untuk MariBaca Bookstore =-.

  21. Sempat gak saya merasa tempias PR link kak jie. Baru dapat PR1. Terima kasih ye =)

    Btw, Tahniah rank alexa dah naik. Memang mantap la kak jie
    .-= ariff´s last blog ..Treat List Ariff Shah Tahun 2010 & 1000USD Sebulan? =-.

    • @ariff, PR 3 – agak mengecewakan..sebab dah setahun tak gerak2
      so mgkn betullah kata orang – kena kurangkan backlink

  22. Sweet Thinker says:

    kalo DING DANG cane kak jie 😯
    .-= Sweet Thinker´s last blog ..Segala Khayalan Adalah Ecstasy =-.

  23. dulu aktif gak dgn innit ni, tp skrg dh mls dh..hehe sbb xda kroni..haha
    .-= x-po´s last blog ..MAKSIAT & TAHUN BARU TAK DAPAT DIPISAHKAN =-.

  24. Baru jer join benda alah ni
    dan baru jer paham ttg bebenda
    alah tesebut. Tq kak. Muahhh!!! :mrgreen:
    .-= Eriyza´s last blog ..Selamat Ulangtahun Kelahiran =-.

  25. First of all, Innit x membantu lansung untuk bawa trafik….hahahaha
    & dominasi blogger atau kroni atau geng nuffnang tertentu memang obvious….but what can we do….for me, that their effort to promote their blog isn’t it…hehehe

    Tapi kengkadang tak best gak bila entri yang kira okay, tapi orang suka-suki nak Dang…
    Apapun, skarang saya dh x dpt guna Innit….urmmm….dulu pun jarang guna…hahahaha

    Page Rank 3 kira okay la…hehehe…apapun tahniah rank alexa dah bawah 1000….hohoho….
    .-= HURULAINI´s last blog ..Re-cap 2009 =-.

    • @HURULAINI, betul..betul…. kalau post yg panas mcm ni, cuma dpt 5 πŸ˜†

      bagi kak jie nak Dang tu tak de masalah, tiap org berbeza tetapi percaya tidak, ramai yg taak baca pun post, cuma Nang atau Dang kat Innit je πŸ˜€

      teruja juga Ranking Malaysia bawah seribu…. pestaim Alexa bawah sejutan bulan Nov 2008 :mrgreen:

  26. Nang n Dang :roll:

    sy budak baru belajar πŸ˜₯
    .-= kenari´s last blog ..Purnama 01.01.2010 ~ 15 Muharam 1431 =-.

  27. BAwah seribu! Wow! :mrgreen:
    .-= kruel74´s last blog ..Happy New Year and Happy New Decade =-.

  28. k.jie… manafaat tu salah. perkataan yg betul “manfaat”.
    hehe… alaa k.jie.
    biase la tu geng menge”nang” tu..
    dorang nk naik dgn cara senang..
    nk wat cmne..
    asal kite sume sniri tau artikel kita bagus dah cukup.
    xyah la fikir sgt psl PR tu..
    blog k.jie dah femes ape?
    heheh…
    .-= Azah´s last blog ..Mama Pesan =-.

    • @Azah, owh…banyak betul kesilapan ejaan..nak cepat le tu

      nang tu tak de kesan apa2lah Azah – dptkan trafik dari search engine lagi menarik – macam2 keyword kita akan jumpa…kadang2 itulah yg menceriakan hari πŸ˜‰

  29. CypherHackz says:

    Sekarang ni dah tak berapa nak follow sangat dah PR. Dulu2 ye la. Sekarang ni PR dah tiada bezanya dengan apa2 ranking yang lain.
    .-= CypherHackz´s last blog ..Selamat Tahun Baru 2010 =-.

    • @CypherHackz, Kak Jie masih teruja untuk tahu di mana kedudukan blog – mungkin bukan tepat tetapi itu saja garis panduan yang ada

      rasa mcm mencabar diri sendiri untuk dapatkan ranking yang lebih baik πŸ˜†

  30. saya pun baru cuba nak guna innit tu, tapi nampaknya benarlah kata akak. selain mereka dipelopori oleh kumpulan yang bersistem wonderpet, ada juga yang duk hingar pasal mereka dah nanged kita.

    bagi saya mereka yang bersikap seperti itu makin parah, dunia blog pun semakin kritikal. sepatutnya kita kena berani terima penerimaan pembaca sama ada tulisan kita bagus atau tidak kan?

    ah, kritik pepanjang pun bukan boleh ubah sikap derang ni (hu3).

    bagi saya link dalaman antara entri dalam blog kita sendiri takde masalah tapi yang menganggu ialah link dari luar. tapi kalau satu entri ada dalam 2 3 link cukup, jika lebih dipanggil linkfarm πŸ˜‰
    .-= megat´s last blog ..Selamat Tahun Baru 2010, Disini Bermula! =-.

    • @megat, berblog tahun 2006-2007 tu rasa seronok sgt, masa tu guna blogspot klasik – hari2 bertukar2 coding…

      nuffnang pun baru mula thn 2007 – masa tu orang belum terkejar2 duit mudah dengan nuffnang…sekarang makin ramai yang salah faham tentang buat duit dengan nuffnang

      kadang2 dah penat nak xplain – tiap hari 2-3 blog kak jie jumpa ‘klik-kliklah nuffnang ‘

  31. tahniah kak kujie!!!
    nk tnye kit..xfhm naper nk kurang kn backlink pulak..cite la ckit kat kitorg yg xtau sgt ni..hehe
    .-= shuko´s last blog ..Mari jawab soalan A-Level yang memeningkan kepala =-.

    • @shuko, kak jie rasa je kot knp PR kak jie susah sgt nak naik
      kalau kita byk backlink nampak mcm blog kita ni Link Farm – google tak suka tu

      • @Kujie, oo..ye ke..kalau cara ni mnjdi..jgn lupe bgitau ye kak jie..
        .-= shuko´s last blog ..Mari jawab soalan A-Level yang memeningkan kepala =-.

      • Sweet Thinker says:

        @Kujie, ye la. kalo nak backlink… kena setara baru PR cun. PR3 sama PR3. kalo ngan PR2 die kasik bonus kat PR2. cuba link-kan dgn .edu.my lg meletop naik PR. hehe. teknik nie adalah rahsia dan mula dihebahkan πŸ˜›

        jom hex .edu.my πŸ˜†
        .-= Sweet Thinker´s last blog ..Segala Khayalan Adalah Ecstasy =-.

      • @Kujie, kebanyakan link umum (contoh link yang kak jie letak untuk check pagerank tu) ke tempat lain dalam post saya buat nofollow. Letak, letak gak, supaya entri tu berfungsi, cuma saya nofollow kan aje.

        Tapi link list saya xdela nofollow. Beats the purpose la kan.
        .-= ariff´s last blog ..Treat List Ariff Shah Tahun 2010 & 1000USD Sebulan? =-.

  32. entahla, kalau tengok stat sepanjang setahun lalu, tak banyak datang dari innit. even gengblogger yang baru masuk tak sampai sebulan dah menjadi antara penyumbang trafik top 10. hehe..
    .-= beliamuda´s last blog ..(Gambar) Gerhana Bulan 1 Januari 2010 =-.

    • @beliamuda, betullah tu… entri yg hangat mc ni, cuma dpt 5 je
      jadi bayangkanlah kalau entri kita yg dok tepi tu

  33. Saya baru seminggu dua tahu tentang DANG dan NANG walaupun dah lebih setahun bersama Nuffnang (teruk betul mamat ni, jadi blogger kunun tapi tak ambil pusing)..

    Saya pun ada terbaca post tentang kroni dalam membuat Dang dan Nang nih.. Takpelah K. Jie, benda camni pun nak kena kroni juga.. Apa-apa pun, K. Jie masih mempunyai pembaca setia yang masih minat dengan setiap entry K. Jie.

    Tahniah Alexa Malaysia bawah 1000
    .-= samdaddycool´s last blog ..Koleksi Tudung Online =-.

    • @samdaddycool, dah lama dah tak submit entri – sebab tak adalah trafik ketara sgt tetapi skrg ni sistem untuk submit mudah sgt, klik 2je..tak perlu copy paste url segalanya tu….

  34. Mr.Bintang says:

    kdgΒ² tu orang yang nanged entri kite jenguk gak blog kite.. then ada gak terselit komen “i’ve nanged you”. tu bukan komen namanya.. otometik padam.. hehe.. πŸ˜›

  35. sy dah jarang menggunakan innit ni, mcm dimonopoli oleh blogger c**a jerk. smpi post yg papar image sahaja pun di nang oleh geng2 dorang jerk.

    kak, ada typo
    Saya rasa semua orang “tahun” fungsi Nang dan Dang s
    .-= mohdisa´s last blog ..Bermulalah Misi Mencapai Impian =-.

  36. ermm~ macam mana kita nak check status entri kita di nuff atau di dang? check kat mana yerk?
    .-= Akuro San´s last blog ..Mitos Gerhana Bulan 2010 =-.

    • @Akuro San, kt sebelah kanan ada 24 user(s) active in past 15 minutes.- ada nick kita
      klik kat situ . kat profile akan display About me, List of Blogs, 10 Most Recent Innit Posts, klik la entri kita – kat situ baru dpt mcm screenshot tu

      • @Kujie, ok, thanks kak jie, saya dah check dah~
        ada juga 1 entri saya yang kena ‘dang’. Entri ceramah ‘Yusuf Al-Qaradhawi’.
        yang peliknya, saya sangka saya di ‘dang’ oleh seorang pembaca bukan Islam, tetapi rupa-rupanya, dengan yang sama agama juga~ huhu~
        tah la~ mungkin tak puas hati sebab video ceramah tersebut yg tak ada translator agaknya~ huhu~ :roll:
        .-= Akuro San´s last blog ..Mitos Gerhana Bulan 2010 =-.

  37. huhu… jauhnyer tinggal menteil….
    tak main nang atau dang.. hehe..
    .-= menteil´s last blog ..Penutup Bagi 2009 =-.

  38. MrRollies says:

    asshole?
    HOHo
    o.O
    .-= MrRollies´s last blog ..Selamat Datang 2010! (Entri Penutup 2009) =-.

  39. Kinda agree with you :roll:

    But I think your title should be : ‘ Why you danged me in Innit’ .. because Innit didn’t dang you πŸ˜‰

    Happy New Year!