Cara Mohon Visa Ke China

Akhir bulan lepas, saya ada buat permohonan visa untuk memasuki China. Pertama kali nak berurusan, berdebar jugalah. Tapi bila dah selesai, rasa macam..eh senangnya.

Mudah je sebebarnya, tak sampai 10 minit pun proses menghantar borang siap.  Tiga hari lepas dah boleh pergi ambil visa yang dah siap.

Sebelum ke Pusat Permohonan Visa China di Jalan Ampang, Kuala Lumpur, siapkan semua dokumen yang dikehendaki.

1. Isi borang. Boleh download borang di sini – Borang Visa China, kat page Quick Access tu klik Application Form kemudian pilih

A : Isi online dan submit
B : Pernah isi borang sebelum ini dan belum selesai dan ingin menyelesaikan permohonan
C : Download borang, isi dan print.

mohon visa chinaborang visa china

Kalau pilih untuk download borang, macam ni lah borang permohonan Visa ke China. Lengkapkan borang dan print.  Last Name tu isi nama bapa dan First Name tu nama kita.  Middle Name tak ada tak perlu isi.  Bahagian tak perlu di isi kena tulis N/A atau None.

2. Paspot yang masih tempuh sah paling kurang 6 bulan. Untuk keselamatan, saya renew passport Intan walaupun dia ada baki genap 6 bulan.

3. Salinan muka depan paspot

4. Sekeping gambar latar belakang cerah bersaiz 48mm x 33mm

5. Salinan tempahan tiket kapal terbang.

6. Salinan tempahan hotel ( dokumen sokongan )

 

mohon visa chinawaktu pejabat visa china

Dah siap semua dokumen, pergi awal ke Pusat Permohonan Visa China di Jalan Ampang.  Kalau dari Jalan Ampang, masuk tepi bangunan Bank of China dan lokasinya berada di sebelah kiri bangunan warna hijau. Parking dalam bangunan Hampshire tu, naik tingkat 5.  Kalau dari Jalan Tun Razak, sebelum simpang masuk ke Jalan Yap Kwang Seng ada simpang masuk dan jumpa Megan Avenue 1 di sebelan kiri, lokasi tujuan di sebelah kanan.

Naik ke tingkat 5.  Kalau dah siap isi borang, beratur untuk ambil nombor.  Kalau belum isi borang, ambil borang dahulu dan isi di situ .

Waktu permohonan visa ialah dari jam 9 pagi hingga 3 petang dan waktu mengambil visa yang dah siap dari jam 9 pagi hingga 4 petang.  Sabtu, Ahad dan Cuti Umum ditutup.

Bila nombor dipanggil, serahkan dokumen dan staff akan buat semakan.  Dia bagi resit untuk datang kutip visa.   Biasanya permohonan visa akan siap dalam tempuh 4 hari.  Kalau nak visa siap segera, bayaran berbeza dikenakan.  Saya hantar pada hari Selasa dan ambil Visa pada hari Jumaat.

Tak sampai 10 minit pun saya berada di dalam bangunan tersebut 🙂

mohon visa chinaharga visa china

Bayaran Visa ke China.

  • Sekali Masuk ( sah laku 30 hari ) RM 88.30
  • Dua Kali Masuk ( sah laku 60 hari ) RM 108.30
  • Lebih Dua Kali ( sah laku 6 bulan ) RM 178.30

visa ke china

Saya merancang untuk pergi sekali sahaja, saya mohon visa single entry dengan bayaran RM 88.30.  Masa nak kutip visa baru buat bayaran.

Kalau nak buat untuk ramai, tak perlu semua orang pergi, cukup seorang saja pergi dengan semua borang siap di isi.

sunrise from an airplane

Dah ada visa, senanglah hati……tunggu hari nak terbang.  Bye bye Kuala Lumpur.  Pemandangan matahari terbit dari tingkap kapalterbang.

Cara Isi Borang UPU Online 2015

Saya dapat panggilan dari adik ipar yang anak pertamanya baru lepas SPM, jadi ini pengalaman pertama dia berurusan dengan UPU.  Saya dah ada 2 kali ada pengalaman mengisi borang UPU, bolehlah berkongsi dengan adik beradik.

2 orang anak, 2 cara berbeza dan nampaknya tahun ini tak banyak perubahan cuma perubahan paling penting – boleh kemaskini tanpa had.  Dulu kemaskini cuma 3 kali sahaja dan inilah yang banyak memberi masalah.

Payah nak terang melalui telefon , maklum adik saya di Pulau Pinang.  Dia minta saya update blog dan tulis mengenai cara membuat permohonan UPU .  nanti dia baca blog untuk panduan, katanya.  Kalau nak diikutkan, saya ni dah berzaman tak udpate blog…macam dah menopause pun.

Entri ini khas untuk anak saudara saya Ku Mira – moga berjaya dalam permohonan…juga untuk anak-anak yang singgah mencari maklumat di blog ini.

Sistem Permohonan Kemasukan ke IPTA/Politeknik Premier/Politeknik Konvensional/METrO/Kolej Komuniti dan ILKA bagi program pengajian lepasan SPM/setaraf dan STPM/Matrikulasi KPM/Asasi/setaraf dibuka dari 19 Januari 2015 hingga 6 April 2015 jam 4.00 petang

Permohonan online UPU boleh dibuat bila-bila masa dari tarikh 19 Januari 2015 hingga  jam 4 petang 6 April 2015.

Permohonan adalah terbuka kepada Warganegara Malaysia yang mempunyai No.KP/MyKad sahaja.

Beli No Unik ID ( No Pin UPU ) di kaunter Bank Simpanan Nasional ( BSN ), ATM BSN atau perkhidmatan SMS Banking (bagi pemegang akaun GIRO sahaja) sehari selepas iklan disiarkan.

Kategori pembelian nombor unik ID adalah seperti berikut :

  • Kategori A RM15.60 : Lepasan SPM/ Lepasan SKM/ILKA ,
  • Kategori B RM15.60 : Lepasan STPM/Setaraf, Lepasan Diploma/Setaraf,Lepasan STAM, Asasi dan Matrikulasi

Dah dapat No Unik ID UPU tu, klik ke Permohonan Online UPU , baca maklumat penting sebelum mengisi borang. Baca syarat permohonan, panduan memohon dan soalan lazim yang terdapat di situ.

Cara Isi Borang UPU Online SPM 2014

Klik sini -> Permohonan Kemasukan ke IPTA/ Politeknik Primier Sesi Akademik 2015/2016

borang mohon online UPU

Masukkan butiran berikut (muka depan):

  • Nombor Kad Pengenalan/ MyKad;
  • Nombor Kad Pengenalan/MyKad semasa pendaftaran peperiksaan;
  • Nombor Unik ID; yang dibeli awal-awal tadi di BSN
  • Nama Ibu
  • Kategori Permohonan; dan
  • Kod Imej.

Setelah selesai masukkan semua maklumat di atas tekan butang SETERUSNYA

Kategori permohonan

  1. Kategori A – Pemohon menggunakan SPM 2014
  2. Kategori B – Pemohon Lepasan SPM tahun 2013 atau 2012
  3. Kategori C – Pemohon Lepasan SPM tahun 2011 atau sebelumnya atau sijil setaraf yang diiktiraf oleh IPTA
  4. Kategori D
    Pemohon menggunakan keputusan
    SPM 2012 dengan sijil ulangan SPM 2013 atau,
    SPM 2012 dengan sijil ulangan SPM 2014 atau,
    SPM 2013 dengan sijil ulangan SPM 2014

Isilah maklumat yang dikehendaki. Setelah selesai masukkan semua maklumat di atas tekan butang PENGESAHAN MAKLUMAT

  • Klik pada butang Sah & Hantar untuk mengesahkan permohonan telah diterima oleh sistem
  • Cetak pengesahan maklumat diterima oleh sistem dan maklumat keseluruhan permohonan untuk simpanan dan rujukan.
  • Calon dibenarkan mengemukakan satu (1) permohonan dan TIADA HAD bagi proses pengemaskinian sehingga tarikh tutup permohonan.

Pmohon tidak perlu sertakan salinan sijil sebagai bukti mengesahkan penglibatan dalam Kokurikulum kerana maklumat Kokurikulum akan diselaraskan dengan Bahagian Kokurikulum dan Kesenian, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) kecuali bagi pemohon lepasan Diploma/Setaraf dan Lepasan SPM bagi kategori C.

kemaskini permohonan upu

 

Kalau ada apa-apa pertanyaa, sila hubungi UPU di 03-88706767/6777

Nota :  Baca manual yang disediakan dengan jelas – Panduan Isi Borang UPU Online

Tukar Brake Pad Proton Saga FL

Minggu lepas, sementara nak tunggu waktu berbuka saya singgah ke workshop untuk tukar minyak hitam Proton  FairLady saya.  Saya dah biasa uruskan kereta bertahun-tahun memandangkan suami kerap kerja luar daerah.  Ini adalah workshop tetap sejak 5-6 tahun lepas.  Mudah kalau ada workshop tetap, kalau ada kecemasan boleh  buat panggilan telefon.

Cuma kadang-kadang perempuan ni kalau lelaki ada dia buat-buat tak pandai…bukan apa, saja nak biar lelaki rasa diri diperlukan.  Rasa kebergantungan hidup…kehkeh

brek pad saga FL

 

Hari ni pula saya ke workshop nak tukar Brake Pad.  Kali terakhir saya ke workshop pomen dah bagi warning…brake pad ni kena tukar dalam 2-3 bulan akan datang.  Saya ni dah tua, memori pun lost sana sini, agaknya dah lebih 6 bulan terlewat.

Bila kita brek kereta, keluar bunyi berdesing mencicit-cicit bunyi eeeeiiinnkkk  , itulah tanda-tanda nazak brake pad  dan perlu ditukar.  Satu lagi tanda-tanda nak tahu bila brake pad perlu ditukar  ialah selepas keluar dari car wash, cuba brek.  Kalau ada bunyik besi berlaga besi, memang “brake pads linings” dah haus.

brek pad proton saga FL

Yang tebal tu brake pad baru, yang nipis tu brake pad yang dah haus. Memang dah teruk sangat dah ni. Sebenarnya kita tak boleh biarkan brake pad tu haus sehingga dia “makan’ brake disc. Kalau brake disc yang perlu diganti, kos lebih mahal.

Brake Pad Proton Saga FL saya tadi berharga RM65.

Ada seorang pelanggan di workshop tegur saya ..” pandai puan uruskan kereta kat workshop, orang rumah saya langsung tak tau “

Keperluan , keadaan hidup tiap orang berbeza.

Bagi saya yang kerja suami kerap ke luar daerah, kalau tak pandai uruskan benda-benda macam ni, bukan saja susahkan diri sendiri malah susahkan suami.  Kalau suami pun ‘serabut perut’ nak memikirkan isteri dan keluarga yang ditanggalkan…macam mana dia nak kekerja dengan tenang.  Kalau dah tak dapat kerja dengan elok, prestasi tak bagus tentu saja menjejaskan kestabilan ekonomi keluarga juga, masalah akan meleret-leret.

Keperluan dan jalan hidup tiap kita tak sama.  Masing-masing ada bahgian masing-masing.  Ada lebih ada kurang, tak mungkin kita akan dapat kehidupan yang sempurna kerana sebagai manusia,  tiada sesuatu pun yang sempurna di dunia.  Kesempurnaan hanya ada di akhirat.

Nota : Jalan raya nampaknya dah mula sesak, teman-teman yang akan memulakan perjalanan balik ke kampung, berhati-hatilah.  Tak perlu tergesa-gesa nak ikut rentak orang lain.  Moga selamat sampai dan selamat kembali nanti.

 

Petua Tumbuh Bulu Kening

Semalam Intan beritahu, cikgu mathematik dia tanya kat dalam kelas sesiapa ada petua nak bagi bulu kening cepat tumbuh.  Anak cikgu dah guna pencukur bapa dia dan dah hilangkan sebelah bulu keningnya.  Bukan seorang tetapi dua beradik , cumanya adik tu hilang sedikit di hujung kening.

Bila saya bertanya soalan ini kepada kawan-kawan di Facebook, rupanya ramai juga yang ada pengalaman anak mereka yang pernah cukur bulu kening.  Ini bukan kes cukur bulu kening nak bentuk semula tu… ini kes cukur seluruh tanpa dia sendiri tau kesannya.  Yang sengaja cukur dan bentuk tu dia buat secara sengaja dan jauh disudut hati dia pun sedar hukum dan larangan, cuma menafikan saja sebab nak ikut kata hati.

petua tumbuh bulu kening

Antara petua bagi bulu kening cepat tumbuh :

  • Bakar bunga cengkih, sapu kesan bakar tu pada garis kening –  Ejam
  • Bakar buah keras, tumbuk sampai keluar minyak dan sapu kat kening menggunkan putik kapas – Sis Lin, Syiza Hasan dan Oja Sijemariseni
  • Guna aloevera ( lidah buaya ) – Nurul Ashikin dan Zaila Sidek,
  • Letak minyak sapi – Latifah Bee
  • Letak otak udang. Otak udang segar bukan yang dalam botol – Roshidayu Che Mat
  • Guna minyak rambut bonbon – Muhammad Edwin Masripan

Terima kasih kawan-kawan yang berkongsi petua untuk bulu kening cepat tumbuh.  Sebenarnya bulu kening memang akan tumbuh semula tetapi kalau boleh nak cepat-cepat tumbuh…. nak raya dah ni. hihi