Tasik Kenyir Aku Datang!

tiket bas ke tasik kenyir
Tiket dah beli, merancang mencari sebanyak maklumat untuk bercuti lagi.

Setelah ke utara ( Kota Kuala Kedah , Wang Kelian, Gua Kelam , Gua Tempurung, Gunung Jerai dan Pulau Bunting ) dan ke selatan ( Kembara Komuter Seremban ) , kali ini saya akan ke timur .  Cuti sekolah tahun ni memang berjalan sakan!

Tasik Kenyir Aku Datang!

Saya dan Intan akan menaiki bas melalui Hentian Putra dan ini adalah kali pertama  kami menaiki bas ke Tasik Kenyir.  Seronoknya nak naik bas macam budak tadika tak sabar nak ikut rombongan sekolah.

Cara untuk ke Tasik Kenyir :

  • Jika dari Kuala Lumpur – ikut Lebuhraya Pantai Timur – Lebuhraya Jerangau-Jabor – Bandar Al Muktafi Billah Shah – Kuala Berang (kira-kira 413 km )

Nota : selepas Bandar Al Muktafi Billah Shah, kira-kira 10 km, ambil kanan ke Lebuhraya Pantai Barat – Kuala Terengganu dan keluar di Ajil. Teruskan ke Kuala Berang. Lebuhraya ini baru dibuka.

  • Dari Kuala Berang ke Pengkalan Gawi Tasik Kenyir kira-kira 35km.

Atau jika memandu sendiri, boleh gunakan laluan :

  • Dari Kuala Lumpur – Bentong – Kuala Lipis – Gua Musang ( kira-kira 200 km )
  • Gua Musang – Felda Aring – Pengkalan Gawi , Tasik Kenyir ( kira -kira 159 km)

Kalau menggunakan perkhidmatan bas – beli tiket di Hentian Putra, Kuala Lumpur. Bas Kenyir Express dengan harga tiket  RM 44.40 ke Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir bertolak setiap jam 9 pagi dan 9 malam.

Ini kali ke-3 saya ke Tasik Kenyir.  Suami saya bekerja di kawasan tasik tersebut  – Projek Empangan Hidroelektrik Puah

Saya cuma ke Tasik Kenyir, bukan bercuti di Tasik Kenyir.  Kami dah tempah bilik di Legend Resort Cherating dan bercadang untuk ke Muzium Sungai Lembing dan Pekan, Pahang.

 

 

power bank yoobao

Bila  bercuti seperti ini, penggunaan bateri telefon adalah satu perkara yang perlu difikirkan.  Selain untuk mengupdate live blogging, saya kerap gunakan untuk carian maklumat tempat menarik dan GPS.

Jadi saya  beli  power bank.  Ada pelbagai  jenama, saiz dan bentuk.  Saya beli  Power Bank Yoobao kapasiti  6600mAh secara online. Set power bank ini ada kabel micro-USB ( Samsung, Blackberry ) , Apple (iPhone, iPod, iPad) dan Nokia.  Boleh cas kamera juga.

Setelah ujian  dilakukan, power bank ini boleh mengecas telefon Samsung Galaxy S3 sebanyak 15% dalam masa 10 minit.

 

©kujie – blog saya dihinggap malware sejak Sabtu, maaf kepada blogger yang terkena jangkitan  berpunca dari blog ini.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Comments

  1. nama daerahnya cukup unik, Tasik Kenyir..
    semoga nanti anda terus punya waktu untuk mengunjunginya lagi dan berbagi pengalaman menyenangkan dengan semua..
    Jom terjah post menarik dari Jefri ..Jasa Sedot WC Jakarta Pusat Telp. 021-9466-8989 | Sedot WC Jakarta DepokMy Profile

  2. teringin nak jejak kaki di tasik kenyir. nampaknya belum berpeluang utk sampai di sana buat masa ini.

    terfikir juga nak beli power bank ni. tapi buat masa ini ianya belum jadi keperluan
    Jom terjah post menarik dari Ladfe Amir ..Semalu – Jamal Abdillah feat Allahyarham SamadMy Profile

  3. wahh bestnya kak jie berjalan..huhu ni ikir keje je tak habis2 walaupun wife cuti sekolah..nak wat macamana keje sendiri..huhu
    Jom terjah post menarik dari wanmus ..Tiket PERCUMA Seminar Niaga 2013My Profile

  4. belum pernah sampai ke sana, teringin juga…
    Jom terjah post menarik dari lensablogger ..Anak kucing siapakah ini yang kelaparan di masjid nan indah!?My Profile

  5. 19 hrbln nak g bukit tinggi…inshaAllah mungkin ke Tasik kenyir huhu…tak tau lagi…
    Jom terjah post menarik dari Norizwan ..Durian crepe sedapnya nyam nyamMy Profile

  6. 15% dalam masa 10 minit? Nak kena beli ni, sesuai kut utk ‘khenduri perdana’ 12 Januari nanti… Hahaha… #KL112
    Jom terjah post menarik dari Cenangau ..Mai baca berita pasai saman AES ni dan jom kita buat pengiraan mudahMy Profile

  7. tak pernah sampai Tasik Kenyir lagi…satu hari nanti kena try bercuti ke sana pulak insya-Allah…
    Jom terjah post menarik dari papa mifz ..KidalMy Profile

  8. hemm..datang banting plak la..haha..
    Jom terjah post menarik dari titan ..MSMW 2013 – Masihkah ada peluang?My Profile

  9. Selamat bercuti kak jie….
    Jom terjah post menarik dari Manan Qayyim ..Bimbang Orang KataMy Profile

  10. Assalamualaikum,
    Berkenan dengan power bank tu…apa kata dah guna nanti Kak jie tulis kat blog.

    Selamat bercuti dan menikmati hidangan minda di muzium sungai lembing ;)
    Jom terjah post menarik dari anyss ..Bila Che Lah (MasterChef 2) Nak BerlakonMy Profile

  11. errmmmm.. saya org teganu. tp dah lama tak pegi tasik kenyir. last pergi masa skolah dulu..
    Jom terjah post menarik dari sohoque ..Cuba Menulis Guna Teknik SEOMy Profile

  12. Dah beberapa kali merancang untuk pergi bercuti ke tasik kenyir, tapi masih belum kesampaian, selamat bercuti kak jie.
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Tak pandai nak meminta pertolonganMy Profile

  13. cerita sekolah! seronok sgt..

    btw, malware tu mgkn ada sbb nuffnangX ke?
    Jom terjah post menarik dari muazfaris ..Flashmob Free Palestine di Universiti Tanta, MesirMy Profile

  14. Aaaaa..seronoknya..selamat bercuti ya.

  15. bila la dapat pergi ke sana…tenang sungguh…huhu
    Jom terjah post menarik dari Farid Adam ..Pelaburan Dan Simpanan Untuk Anak-AnakMy Profile

  16. Selamat bercuti kak…

    Geli hata baca ” seronok. Nak naikbas mcm budak tadika” :D
    Sy pun selalu ber pe’el mcm tu ;)

    Power bank… Dah intai2 hari tu tp belum ‘seru’ nk beli. Boleh disyorkn pd cik abg ;)
    Jom terjah post menarik dari Ummi Hanie ..Sudah cukup cukup sudah…. naik ROLLER COASTER itu!My Profile

  17. seronoknya berjalan-jalan..kami ni tunggu anak besar sikit la baru senang nak travel jalan-jalan guna kenderaan awam..
    Jom terjah post menarik dari pipoq ..Gigi baruMy Profile

  18. Saya tak pernah lagi sampai ke Tasik Kenyir tu kak. Power bank yang akak beli tu harga berapa?
    Jom terjah post menarik dari Hazmin Hamudin ..Kesan SEO Live Streaming Malaysia vs Thailand Piala AFF SuzukiMy Profile

  19. Saya tak galakkan laluan “Gua Musang – Felda Aring – Pengkalan Gawi , Tasik Kenyir ( kira -kira 159 km)”, jalan tak berapa elok sebab ia laluan favorite lori-lori.
    Jom terjah post menarik dari Warga Malaysia ..Senarai Lengkap Rakan Dagang Kad Diskaun Siswa 1Malaysia (KADS1M)My Profile

    • tapi pemandangan sangat cantik…damai sepaanjang laluan tepi tasik tu.

      laluan tak elok tu taklah panjang sangat tapi itulah laluan paling dekat suami saya berulang alim ke Sg Tembat & Puah

  20. saya memang teringin sangat2 ke tasik kenyir, dah bertahun teringin tapi belum ada rezeki untuk ke sana…..
    Jom terjah post menarik dari sweetkurma ..sesuatu yang baruMy Profile

  21. Sekarang pun ada rancang juga nak plan trip, tapi kebanyakan mesti luar negara.. rasa kena start dalam dulu baru ada feel. Power bank tu boleh charge penuh berapa kali S3?
    Jom terjah post menarik dari Izzat Aziz ..Terpaksa lebih baik dari dosaMy Profile

  22. tasik kenyir ni kalau dapat memancing memang best.. sewa bot ke…
    Jom terjah post menarik dari Melastik Bintang ..Antara Sunnah dan Tradisi – Cukur JambulMy Profile

  23. Salam perkenalan Kak Jie. Ni la first time saya mengomen dlm blog K.Jie. Sebelum ni saya silent reader aje. K.Jie nak turun Kuantan ke? Mesti best dapat jumpa blogger terkenal mcm K.Jie :)
    Jom terjah post menarik dari zennaya ..Freshly Pressed: Editors’ Picks for November, Part IIMy Profile

  24. harus bawa joran bersama. baru dapat impact keriangan maksima.. hahaha

    wah, muzium sg. lembing baru sekali maza panjat.. itu pun di sekelilingnya sahaja.. masuk ke dlm belum lagi. ahaks..
    Jom terjah post menarik dari maza ..Malam di Sungai KuantanMy Profile

  25. Insyallah, hari rabu ni saya ke sana juga.
    Jom terjah post menarik dari Cikgu Hairul ..Contoh Soalan Temuduga SPPMy Profile

  26. tempat yang saya teringin sangat nak pergi tapi tak sampai lagi..
    Jom terjah post menarik dari cmratu ..Samsung Galaxy S3 RM799My Profile

  27. Power bank tu sendiri bertahan berapa lama kak jie? Ingat nak beli jugak..
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..iPhone 5 Gadget ImpianMy Profile

  28. Selamat bercuti kak jiE!
    Semoga perjalanan nya lancar gitu. :)
    Jom terjah post menarik dari Effa ..Terima kasih suami.My Profile

  29. Ada bateri bank boleh bertahan. Selamat menikmati kejadian alam di Tasi Kenyir.
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Sesalju salji di Taman Iklim Sederhana 4 MusimMy Profile

  30. ahsfantasy24 says:

    Selamat bercuti kakak :)
    Jom terjah post menarik dari ahsfantasy24 ..Alasan Untuk Mencintai | Alasan Untuk MembenciMy Profile

  31. Mungkin saya salah seorang yang terkena malware akak. Tapi, alhamdulillah sudah diselesaikan oleh serverfreak dengan pantas.
    Jom terjah post menarik dari Arrazi ..Teknik Mendapat Retweet Yang BanyakMy Profile

  32. Tak pernah pergi lagi Tasik Kenyer ni tapi merancang suatu hari nanti nak pergi utk lihat keindahan alam ciptaan Allah SWT.
    Jom terjah post menarik dari Denaihati ..Cepat sangat belanja macam orang kayaMy Profile

Trackbacks

  1. [...] cuma ikut panduan yang kakjie tulis ke Tasik Kenyir ni je. Selain tu saya ikut cakap GPS.Latitud 5.13462, Longitud 102.81003 (N 005° 8.077, E 102° [...]

Speak Your Mind

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam