Blogger Kena Saman Kerana Mengkritik Restoran

Dua tiga hari ini saya dapat beberapa email mengejut dan tak terduga. Dua syarikat pengiklanan berminat dengan kujie2.com dan salah satu email dari pihak Mines Cruise.

Seronokkan bila entri peribadi kisah anak beranak kita dibaca oleh pihak berkenaan dan sudi pula meluangkan masa menghantar email.

Saya belek² entri lama, rupanya ada 3 post mengenai Mines Cruise.

Ulang baca entri² lama tersebut ,  ada riang ada dukanya.

Satu keistimewaan The Mines, semua petak parkir kereta mempunyai lampu kecil warna merah sekiranya petak diisi dan warna hijau sekiranya petak masih kosong.  Dari jauh kita dah boleh nampak mana petak yang masih belum ada kereta.

Menulis review bukan perkara mudah,  Perlu ada tangungjawap kerana kesan yang kita sampaikan mungkin berbeza pemahaman dan penerimaan.

Contohnya kes yang di petik dari Taiwan News ini:

Blogger jailed over critical restaurant review

The Taichung branch of Taiwan High Court on Tuesday sentenced a blogger who wrote that a restaurant’s beef noodles were too salty to 30 days in detention and two years of probation and ordered her to pay NT$200,000 in compensation to the restaurant.

The blogger, surnamed Liu , writes about a variety of topics — including food, health, interior design and lifestyle topics — and has received more than 60,000 hits on her Web site.

The restaurant’s owner, surnamed Yang , learned about Liu’s blog post from a regular customer, and filed charges against her, accusing her of defamation.

Liu has apologized to the restaurant for the incident.

Yang said he filed the charges because Liu’s negative comments about his restaurant led many customers to call him to ask if her review was true.

Jangan memain tau… !

p/s utk org Algeria – Along dah potong rambut, lupa nk bgtau

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

26 thoughts on “Blogger Kena Saman Kerana Mengkritik Restoran”

  1. kalo xnak kene kritik baik xyah wat restoran..hahaha..okay2, to play safe kite puji2 jer..mane xsuke namakan restoran A,B,C ..unless kite mmg penulis mag food ke ape…tp mcm best plak klo dpt email dr restoran yg appreciate tulisan kite kan..

  2. Kalau hendak adu pun guna saluran yang betul. Aduan boleh dibuat pada pegawai khidmat pelanggan. Buat aduan dengan lengkap dan bersertakan bukti

  3. Salam tuan blog..

    Nampaknya blogger2 kena perlu berhati2 dalam meng review ape2 produk di luar sana.. jgn tersilap review padah yang terima..

    p/s: Chip baru sampai ke blog kak ni.. newbie lagi ni..sila beri tunjuk ajar.. salam..
    Jom terjah post menarik dari Chipcoklat ..Transfomer GirlMy Profile

  4. Setiap apa yang kita tulis..kena hati-hati..kan? yang penting kita jangan aibkan orang lain dan jangan kacau sumber rezeki orang lain.. janganlah niat nak dapat duit skit..tapi at last kena bayar saman beribu pula..nauzubillah.. thanks for sharing..
    Jom terjah post menarik dari Ayabizz ..Blog Wanita Gersang!My Profile

Comments are closed.