Blogger Kena Saman Kerana Mengkritik Restoran

Dua tiga hari ini saya dapat beberapa email mengejut dan tak terduga. Dua syarikat pengiklanan berminat dengan kujie2.com dan salah satu email dari pihak Mines Cruise.

Seronokkan bila entri peribadi kisah anak beranak kita dibaca oleh pihak berkenaan dan sudi pula meluangkan masa menghantar email.

Saya belek² entri lama, rupanya ada 3 post mengenai Mines Cruise.

Ulang baca entri² lama tersebut ,  ada riang ada dukanya.

Satu keistimewaan The Mines, semua petak parkir kereta mempunyai lampu kecil warna merah sekiranya petak diisi dan warna hijau sekiranya petak masih kosong.  Dari jauh kita dah boleh nampak mana petak yang masih belum ada kereta.

Menulis review bukan perkara mudah,  Perlu ada tangungjawap kerana kesan yang kita sampaikan mungkin berbeza pemahaman dan penerimaan.

Contohnya kes yang di petik dari Taiwan News ini:

Blogger jailed over critical restaurant review

The Taichung branch of Taiwan High Court on Tuesday sentenced a blogger who wrote that a restaurant’s beef noodles were too salty to 30 days in detention and two years of probation and ordered her to pay NT$200,000 in compensation to the restaurant.

The blogger, surnamed Liu , writes about a variety of topics — including food, health, interior design and lifestyle topics — and has received more than 60,000 hits on her Web site.

The restaurant’s owner, surnamed Yang , learned about Liu’s blog post from a regular customer, and filed charges against her, accusing her of defamation.

Liu has apologized to the restaurant for the incident.

Yang said he filed the charges because Liu’s negative comments about his restaurant led many customers to call him to ask if her review was true.

Jangan memain tau… !

p/s utk org Algeria – Along dah potong rambut, lupa nk bgtau

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. kalo xnak kene kritik baik xyah wat restoran..hahaha..okay2, to play safe kite puji2 jer..mane xsuke namakan restoran A,B,C ..unless kite mmg penulis mag food ke ape…tp mcm best plak klo dpt email dr restoran yg appreciate tulisan kite kan..

  2. ingatkan kena saman tadi.. pelik gak asal email tu baik sgt ayatnya.. 😆
    Jom terjah post menarik dari Izwan ..Tip Aliran Trafik Terbaik Dengan Setting Asas Search EngineMy Profile

  3. Kalau hendak adu pun guna saluran yang betul. Aduan boleh dibuat pada pegawai khidmat pelanggan. Buat aduan dengan lengkap dan bersertakan bukti

  4. jadi, moralnya…sebelum nak publish…fikir masak2…betul ke idok entri kita ni… 😯
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Oh! Lelaki – Tips waktu si dia PMS…My Profile

  5. bagusla ada kemudahan parking macam tu. memudahkan orang ramai
    Jom terjah post menarik dari nasslimdiet2 ..Cara mengurus dan menangani stressMy Profile

  6. Katup???Kak jie orang utarake?
    Jom terjah post menarik dari InfoBuahPinggang ..Anak anda pesakit buah pinggang?Ini 14 tip untuk anda.My Profile

  7. mengkritik biarlah dengan berilmiah. sebelum kritik tu, tepuk dada tanya minda, cukupkah ilmu di dada utk mengkritik perkara2 tertentu. jika nk kritik pasal aurat, tegurlah elok2, dan cerminlah diri sendiri dulu.
    apa2 pon biarlah kritikan kita yg positif saja 😉
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Set Home Theater Direka Seperti Dalam Kapal Lanun!!!My Profile

  8. pergh ni kena hati-hati nih….
    Jom terjah post menarik dari ishak ..Berapa Harga Samsung Galaxy S II Di Malaysia ?My Profile

  9. Kamarul Azri says:

    rasanya ada pernah dengar, yang di sabah tu kan? :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari Kamarul Azri ..Berapa lama tak guna public phoneMy Profile

  10. Ye la.. kalau ada komen negatif kena hati2 la. kalau kena saman memang tak termampu nak bayar
    Jom terjah post menarik dari zool ..Maharaja Lawak akhir -Sepah juaraMy Profile

  11. i did a review on it!! and really worst place for ikan bakar
    Jom terjah post menarik dari pereman ..Keputusan Maharaja LawakMy Profile

  12. reviews wont bring about ape2 worst scenario unless kalau tu libel (proved by courts) `… why we need to be scared of these things.. kalau gitu..let the gov ban semua blog kat malaysia ni …
    Jom terjah post menarik dari pereman ..Ditangkap dan Dibogel di Balai Polis [Gambar Uncensored]My Profile

  13. saya dan rakan ada pengalaman buruk di Restoren Sekinchan Ikan Bakar K.Damansara & KL. Rumusan: kami tak mau pergi mana-mana restoren itu dah. Tapi saya akan tetap balik kampung Sekinchan walaupun embah dah tiada…
    *bendang cantik, nak panen dah. 🙂
    Jom terjah post menarik dari tips-kurus ..Asyik Maharaja Lawak je! Mari sambung kelas Jawa?My Profile

  14. wa risau juga ni jika tersalah kata sampai saman menyaman da kesnye.. 🙂
    Jom terjah post menarik dari Cik Puan Tecik ..autopublish blog ke facebook yg buat aku pening kepala!My Profile

  15. sixthseal pun pernah nak kena kan saman menyaman ni… GAP tak pernah kena plak hehe
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Sah Anwar Ibrahim dalam video seksMy Profile

  16. Menulis secara mengkritik pun kena berhemah juga, kan KAK KUJIE? Takut jika tersilap fakta, atau fakta benar tapi tidak boleh diteirma, tulisan makan diri. Ohhh.. takut.

    Amboiii… kim salam mesra di angin lalu buat orang Algeria tu yaaaa.. Ahaks!

    Tapai Pulut Lada Hitam: mana nak cari?

  17. Kalau takut dipukul ombak, jangan berumah di tepi pantai.. Masalahnya buat rumah kat mana pun ada risiko. Jadinya buat dulu, kalau ada yang kacau kita lawan!!! Hahaha…
    Jom terjah post menarik dari Cenangau ..Shahrizat terpaksa, dah takdak cara lain… (2)My Profile

  18. kiranya blogger perlu beretika lah.tak boleh sesedap rasa nak tulis.hehe
    Jom terjah post menarik dari izwan ..#3 Tip Jimat :Sistem SampulMy Profile

  19. Chipcoklat says:

    Salam tuan blog..

    Nampaknya blogger2 kena perlu berhati2 dalam meng review ape2 produk di luar sana.. jgn tersilap review padah yang terima..

    p/s: Chip baru sampai ke blog kak ni.. newbie lagi ni..sila beri tunjuk ajar.. salam..
    Jom terjah post menarik dari Chipcoklat ..Transfomer GirlMy Profile

  20. mak aii..food review smpi kena saman2 nih..aiyo..
    Jom terjah post menarik dari JMR ..Niosh TNB Safety PassportMy Profile

  21. setiap kata-kata yang kita tulis .. memang kena sentiasa berhati-hati.. takut terlanjur kata..
    Jom terjah post menarik dari Mus ..Tapak Bekas Pelabuhan Kapal Di Teluk Ambong, Kota BeludMy Profile

  22. Setiap apa yang kita tulis..kena hati-hati..kan? yang penting kita jangan aibkan orang lain dan jangan kacau sumber rezeki orang lain.. janganlah niat nak dapat duit skit..tapi at last kena bayar saman beribu pula..nauzubillah.. thanks for sharing..
    Jom terjah post menarik dari Ayabizz ..Blog Wanita Gersang!My Profile

  23. eee..nampak je
    dah katup dah…

  24. Ternampak email kakjie pulak ahhaha, blh spam ni 😆

    Rasanya dulu ada gak blogger malaysia kena saman pasal kritik restoran kat sabah (kalau tak silap)
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Hukum Memakan Ulat Mulong atau Ulat SaguMy Profile

  25. kat malaysia pun ade kes blogger kena saman camni kot.. tak tau dah setel belum.. 😐

  26. kat Sunway Pyramid pun parking dia camtu gak. ada merah hijau eceh dari jauh dah boleh nampak mana kosong hehehe
    Jom terjah post menarik dari alex adriana ..Things That I wanted to Tell You..part IMy Profile