Bukan Saya Seorang Je Yang Kena…

Baca entri saya 14 Jun 2011 – Ganti MyKad Online .   Isu yang dibangkitkan di akhbar pagi ini sama sebiji dengan apa yang saya alami.

 

Harap² aduan atau rintihan kita sebagai rakyat yang kais pagi makan cikencop, kais petang makan cikencop diberi perhatian oleh pihak berkenaan.

Kalau seorang kena, kita boleh terima sebagai kebarangkalian sistem yang tiada yang sempurna didunia ini. Kalau kedua² anak saya yang mempunyai MyKad mengalami masalah yang serupa, itu adalah 100% damage bagi pihak kami.

Isu MyKad sepatutnya menjadi keutamaan kerana ianya membabitkan isu keselamatan negara.  MyKad adalah sijil perakuan diri sebagai rakyat yang didakwa berkualiti tinggi.

 

orang tu ada sijil Special Resident Algeria, tinggal tanpa Visa :mrgreen:

 

 

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Ala.. cyda tak tukar lagi My Card yang baru. Nanti tukar2 ada masalah pulak macam anank2 akak..
    huhu

  2. Saya dapat merasa mengunakan kad pengenalan biru yang lama. Cip pada MyKad mudah rosak kerana permohonan membuka bank akaun sekarang mengunakan MyKad. Susah juga hendak bukan akaun bank kalau cip MyKad rosak. Bagi saya bacaan cap jari biometrik pun sudah mencukupi.

  3. saya punya Mykad rosak juga aritu. Saya rasa kualiti cip tu memang rendah. kalau ada cip tapi tak boleh baca, baik tak yah guna cip kan 🙂
    Jom terjah post menarik dari nasslimdiet2 ..Cara mengurus dan menangani stressMy Profile

  4. Assalamualaikum,
    Saya pernah tanya kat kaunter JPN, “kalau mykad yang rosak, kenapa saya yang kena denda? padahal bukan saya pun bagi dia rosak kan? Kad tu elok lagi, tapi tak leh baca, salah saya ke salah mesin?”

    Last-last…tetap juga kena bayar denda. habiskan ayaQ lioQ je dok komplen hu hu hu
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Kopi Luwak Tu Halal ke Haram?My Profile

  5. ala takpa..10 rggt je.. 😀
    Jom terjah post menarik dari mamat ..Antara Blog Dan KekasihMy Profile

  6. pada suatu hari

    saya: tolong masukkan sekali lesen kereta dalam mykad tu boleh?
    jpn: boleh je tapi kalau polis tahan adik still kena tunjuk lesen asal tau?
    saya: ok.. -_-“

  7. herm saya hari tu bayar RM 10 jer….
    Jom terjah post menarik dari ishak ..Virus negatif dari ibu bapaMy Profile

  8. kujie2.com ni famous.tak susah nak cari

    denaihati pun selalu recommend suruh datang 🙂
    Jom terjah post menarik dari izwan ..Infinity Downline:Haram?My Profile

  9. sayacomel says:

    emm..dengar dulu pun..memang kena denda..tak tahu la pula sepatutnya tak kene bayar denda..
    Jom terjah post menarik dari sayacomel ..Comel Sangat – Bila anak kucing dan anak ayam berkawan..My Profile

  10. saya sampai la ni kot tak ganti mykad sebab cip rosak. tiap kali nak verified kat bank.. memang ada masalah. hehehe..
    Jom terjah post menarik dari Kreuger ..Wordless Wednesday vol #3 – ADMITTEDMy Profile

  11. hehehe….nak cuci mykad ye

  12. satu dua kes, mungkin salah pemilik
    tapi kalau ramai..kena siasat juga kenapa jadi mcm tu

  13. Kesemua MyKad anak2 tahu rosak bila nak berurusan dengan bank…kalau tak memang tak tau sbb kita tak ada alat untuk check.

    Kalau ramai yg alami masalah serupa, kita kena tengok kenapa…ye betul..kita kena tau kenapa

  14. MyKad Kak Jie pun tahan lasak… cuma yang anak² je ada masalah..gambar Along kelabu sampai pihak universiti call minta photocopy baru…cakap dgn dia org…memang itu yang dikeluarkan oleh JPN 🙁

  15. sekarang dah boleh ganti MyKid online

  16. kalau kes terpencil, bilangan dia tak ramai..tapi dlm family kak jie dah buktikan – kedua2 anak cip rosak tak boleh berurusan dgn bank

  17. eeee…apa yg digossipkan pasal Kak Jie ni..

    btw…salam kenal, terimakasih kerana sudi singgah. Pandai cari..hehe

  18. mykad cepat koyak.. bukan koyak.. terkopek gitu.. huhukhuk

    pstt
    kak jie… bro framestone suruh tyka kenal dengan kak jie.. akhirnya dapat jugak kak jie.. dia cakap.. cuba carik kak jie… dia tanak bg tahu blog kak jie .. akhirnye dapat jugak.. yeyyy…
    Jom terjah post menarik dari Datin Tyka ..Salah Ke Jadi GemukMy Profile

  19. itulah simpan dalam wallet pun ,boleh rosak.mujur tak ada masalah nak berurusan dengan bank lagi
    Jom terjah post menarik dari izwan ..Berita Baik:Biasiswa Maybank Untuk AndaMy Profile

  20. Acik nyer masih ok! syukur ler sb bukan senang nak ke jpn kalu kena tukar mycard baru …
    Jom terjah post menarik dari Acik ..Kenzoku A True FriendMy Profile

  21. Saya punya Mykad tahan je, tapi bila dah 20, Abah suruh tukar baru, iyelah, dah umur 18 ke atas, katanya, memang kena tukar.
    Tapi adik lelaki saya yang muda 5 tahun tu, Mykad dah siap tercabut cover plastiknya, cip calar2 sikit.
    Agaknya sebab dia kadang-kadang tertinggal wallet dia dalam kereta, bila panas, Mykad tak tahan.
    Itu sebablah kot.
    Nasib baik kena RM10 je.
    Jom terjah post menarik dari fikah ..A black desktop background??My Profile

  22. menjadi tanggungjawab kita juga untuk menjaga mykad dgn baik.Kalau rosak mungkin kena periksa disebabkan apa tapi kalau hilang memang patut kena denda.
    Jom terjah post menarik dari ozzy ..PENTINGNYA JENAMAMy Profile

  23. Sabahan Bloggers Club says:

    Itu yang pelik tu, kita di denda kerana kerosakan yang sepatutnya ditangani JPN.
    Jom terjah post menarik dari Sabahan Bloggers Club ..Copypaste BloggerMy Profile

  24. saya pun baru tukar kak, kena RM10 sebab dah terbengkok masuk mesin basuh…
    Jom terjah post menarik dari azura ..TakhtaMy Profile

  25. MyKad kami suami isteri pun tak rosak, mungkin generasi dulu. Mykad anak² – dua²anak ada masalah bila berurusan dengan bank. Dua² rosak walau baru saja digunakan.
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Semak Blog Down Dan Kebaikan CloudFlareMy Profile

  26. Denaihati says:

    So far baru sekali tukar MyKad tu pun bila usia dah bertambah.
    Jom terjah post menarik dari Denaihati ..Rakan Denaihati NetworkMy Profile

  27. agak2 dorg buat ape la dengan duit denda tu.. 🙄

  28. syukur la mykad den dari darjah 6 sampai skg ok lagi, tapi ingt nk tukar juga
    Jom terjah post menarik dari suffer8zine ..Video Final Maharaja Lawak (Full Update)My Profile

  29. mankuchai says:

    Cip memang tak berkualiti….memang menyusahkan…dah dua kali tukat my kad sebab cip tak boleh baca…rasanya ramai yg kena macam ni… JPN kena buat sesuatu… tukar supplier my kad tu(cadangan)

  30. kawan saya pun ramai mykad rosak, problem nak buat kwsp/akaun maybank… cip mykad cap ayam ke apa?.. :p
    Jom terjah post menarik dari alex adriana ..Things That I wanted to Tell You..part IMy Profile

  31. JPN ni memang kena reveiw banyak benda..
    *saya kena denda RM40 sebab picked-pocket di pasar malam. kalau ‘dirompak, diragut & di’ yang lagi ganas/tragis daripada kes saya, baru anda tidak didenda. kot!! (RM10=caj perkhidmatan, so RM30=denda).
    Jom terjah post menarik dari tips-kurus ..Asyik Maharaja Lawak je! Mari sambung kelas Jawa?My Profile

  32. Tak pasti semua rakyat M’sia boleh masuk sana tanpa Visa atau hanya untuk projek yang suami kak jie kerja sekarang…tapi masa nak check in kat KLIA, memang dia tanya Visa.
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Geramnya Aku!My Profile

  33. wah tinggal tanpa visa, oh hebat tuuuuuu laki sapa la tu, hehe
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Nasi kerabu di hotel grand continental terengganuMy Profile