Bukan Saya Seorang Je Yang Kena…

Baca entri saya 14 Jun 2011 – Ganti MyKad Online .   Isu yang dibangkitkan di akhbar pagi ini sama sebiji dengan apa yang saya alami.

 

Harap² aduan atau rintihan kita sebagai rakyat yang kais pagi makan cikencop, kais petang makan cikencop diberi perhatian oleh pihak berkenaan.

Kalau seorang kena, kita boleh terima sebagai kebarangkalian sistem yang tiada yang sempurna didunia ini. Kalau kedua² anak saya yang mempunyai MyKad mengalami masalah yang serupa, itu adalah 100% damage bagi pihak kami.

Isu MyKad sepatutnya menjadi keutamaan kerana ianya membabitkan isu keselamatan negara.  MyKad adalah sijil perakuan diri sebagai rakyat yang didakwa berkualiti tinggi.

 

orang tu ada sijil Special Resident Algeria, tinggal tanpa Visa :mrgreen:

 

 

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

33 thoughts on “Bukan Saya Seorang Je Yang Kena…”

  1. Saya dapat merasa mengunakan kad pengenalan biru yang lama. Cip pada MyKad mudah rosak kerana permohonan membuka bank akaun sekarang mengunakan MyKad. Susah juga hendak bukan akaun bank kalau cip MyKad rosak. Bagi saya bacaan cap jari biometrik pun sudah mencukupi.

  2. Assalamualaikum,
    Saya pernah tanya kat kaunter JPN, “kalau mykad yang rosak, kenapa saya yang kena denda? padahal bukan saya pun bagi dia rosak kan? Kad tu elok lagi, tapi tak leh baca, salah saya ke salah mesin?”

    Last-last…tetap juga kena bayar denda. habiskan ayaQ lioQ je dok komplen hu hu hu
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Kopi Luwak Tu Halal ke Haram?My Profile

  3. pada suatu hari

    saya: tolong masukkan sekali lesen kereta dalam mykad tu boleh?
    jpn: boleh je tapi kalau polis tahan adik still kena tunjuk lesen asal tau?
    saya: ok.. -_-“

  4. Kesemua MyKad anak2 tahu rosak bila nak berurusan dengan bank…kalau tak memang tak tau sbb kita tak ada alat untuk check.

    Kalau ramai yg alami masalah serupa, kita kena tengok kenapa…ye betul..kita kena tau kenapa

  5. MyKad Kak Jie pun tahan lasak… cuma yang anak² je ada masalah..gambar Along kelabu sampai pihak universiti call minta photocopy baru…cakap dgn dia org…memang itu yang dikeluarkan oleh JPN 🙁

  6. kalau kes terpencil, bilangan dia tak ramai..tapi dlm family kak jie dah buktikan – kedua2 anak cip rosak tak boleh berurusan dgn bank

  7. eeee…apa yg digossipkan pasal Kak Jie ni..

    btw…salam kenal, terimakasih kerana sudi singgah. Pandai cari..hehe

  8. mykad cepat koyak.. bukan koyak.. terkopek gitu.. huhukhuk

    pstt
    kak jie… bro framestone suruh tyka kenal dengan kak jie.. akhirnya dapat jugak kak jie.. dia cakap.. cuba carik kak jie… dia tanak bg tahu blog kak jie .. akhirnye dapat jugak.. yeyyy…
    Jom terjah post menarik dari Datin Tyka ..Salah Ke Jadi GemukMy Profile

  9. Saya punya Mykad tahan je, tapi bila dah 20, Abah suruh tukar baru, iyelah, dah umur 18 ke atas, katanya, memang kena tukar.
    Tapi adik lelaki saya yang muda 5 tahun tu, Mykad dah siap tercabut cover plastiknya, cip calar2 sikit.
    Agaknya sebab dia kadang-kadang tertinggal wallet dia dalam kereta, bila panas, Mykad tak tahan.
    Itu sebablah kot.
    Nasib baik kena RM10 je.
    Jom terjah post menarik dari fikah ..A black desktop background??My Profile

  10. menjadi tanggungjawab kita juga untuk menjaga mykad dgn baik.Kalau rosak mungkin kena periksa disebabkan apa tapi kalau hilang memang patut kena denda.
    Jom terjah post menarik dari ozzy ..PENTINGNYA JENAMAMy Profile

  11. Cip memang tak berkualiti….memang menyusahkan…dah dua kali tukat my kad sebab cip tak boleh baca…rasanya ramai yg kena macam ni… JPN kena buat sesuatu… tukar supplier my kad tu(cadangan)

  12. Tak pasti semua rakyat M’sia boleh masuk sana tanpa Visa atau hanya untuk projek yang suami kak jie kerja sekarang…tapi masa nak check in kat KLIA, memang dia tanya Visa.
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Geramnya Aku!My Profile

Comments are closed.