Doktor cuba terjun tingkat lima HSB

TEKANAN PERASAAN: Kombinasi gambar menunjukkan anggota Bomba dan Penyelamat cuba memujuk doktor di balkoni tingkat lima HSB dan akhirnya berjaya menyelamatkan doktor berkenaan ketika leka berbual di telefon. – kredit gambar : Berita Harian

Menurut kajian sebanyak 16% atau tiga juta daripada 26 juta penduduk di negara ini disahkan mengalami sakit mental.

Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan bagi tahun 2006 mendapati kes gangguan mental di kalangan rakyat Malaysia meningkat sebanyak hampir 6% berbanding kajian yang dijalankan 10 tahun lepas.

  • 20.3 % adalah di kalangan kanak² dan remaja berusia bawah 16 tahun.
  • 11.2 % adalah pesakit di kalangan orang dewasa
  • 19.5 5 di kalangan warga emas yang berusia melebihi 70 tahun.

Kes membunuh diri juga didapati semakin meningkat dengan sebanyak 20 hingga 30 orang daripada setiap 100,000 rakyat Malaysia membunuh diri setiap tahun.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. atiesya – tugas dia membantu menyelamatkan nyawa pesakit… tentu terlalu berat tekanan yg di tanggung ni..kesian ….

    moga cepat sembuh…

  2. tak sayang nyawa.

  3. ita.itu – iman tak boleh diwarisi…kesian doktor muda tu..mesti berat sgt tekanan hidup dia..hingga hilang pertimbangan.

    moga dipelihara Allah…

    Anasdila – moga dia dpt rawatan yg setimpal..

    erk..salam kenal..kakjie add link ye

    Farah – itu seorg doktor yg ramai org bergantung masa sakit…mesti tak tertahan lagi derita dia…moga doktor ini akan dpt rawatan yg sebaiknya…

    duniabudin – org politik kena kuat, kena cekal..kalau sikit2 nk terjun bangunan….awai2 lagi dah terjun..sbb sebelum dpt duduk kat kerusi yg selesa, dia org ni dah hadapi berbagai sepak terajang..

    dah kebal kata org!

  4. DUNIABUDIN says:

    belum ada berita orang yang kalah pilihanraya nak terjun bangunan macam doktor tu…? walaupun ada orang suruh paklah kamikaze… heheee

  5. Farah Deen says:

    ya allah, apasal la sampai mcm tu doktor tu? ngerinya. don’t know why a lot of people take the short cut by committing suicide.

    p.s: ada sorang yg farah kenal, pakcik ni, bunuh diri makan racun tikus. dulu dia jual mee kat gerai 🙁

  6. AnasDila says:

    kita tak tahu apa yang dia hadapi…kesian juge doktor tu…tentu byk masalah die…harap2 dia ok.

    p/s::jumpe blog kak jie dari blog kak arin..

  7. ita.itu says:

    sian gak ek..blajor tgi2 pun x guna ek…kdg dah tension sgt..iman pun ntah kemana….wahh pndi je aku ckp kak..haha

  8. suara – kerja doktor memang banyak tekanan skrg ni kerana pesakit ramai yang kronik. Doktor berhubung dgn manusia bukan robot.

  9. combi – yup…salah satunya tekanan dr keluarga sendiri..jadi buat sesuatu biarlah atas kerelaan sendiri sbb kerjaya ini mmg memerlukan ketahanan mental yang kuat…krn dia akan bertugas menguruskan manusia yg berbagai2…

    chii – ngape tu chii…nk test jadi spiderwoman ke?

    PakNgah – itulah..doktor lagi berat tekanan hidupnya..tiap hari berjumpa dgn manusia yag tak sihat mental dan fizikal…bkn dlm suasana keceriaan…nak mengembirkan org dan menyembuhkan org lain , diri kita sendiri kena lebih berganda sihat dari mereka..kan…

    neeza – zaman skrg penyakit semakin canggih, semakin klonik dan berbagai..doktor pun kadang2 tak tertanggung oleh doktor..semoga dia akan diberi rawatan sebaiknya…dan cepat pulih.

    sweetheart – mgkn kurang sokongan dari kawan2 atau persekitaran….

  10. cik mika – semua orog ada tekanan dlm hidup..kekuatan dalaman kita yg dpt menyerap semua tu..

    pengakuan setengah mati je ni..hehehe

    dr azwan – Doktor juga seorang manusia yg berbelit2 jalan hidupnya…sama spt kita semua. Byk faktor yg menyumbang sesuatu tindakan tu… kesian doktor wanita ni…

    lily – sbb kita sering anggap doktor tu bersih suci mcm unoform putih mereka sedangkn mereka pun mcm kita, akan alami gelodak jiwa….peristiwa seharian, keluarga, rumahtangga, kos sara hidup dan mcm2 lagi..

  11. Keje doktor mmg pressure sbb banyak org bergantung pd mrk… mengharapkan doctor tu mampu membantu bukan saja dari segi kesihatan fizikal, tapi juga kadang tu dari segi kesihatan mental gak. Tapi mrk juga manusia biasa, tak boleh lari dr masalah. kadang tu diri sendiri tak tahu nak bergantung pd sapa… tapi kalau kita ingat yg kita ada Allah, rasanya banyak masalah yg boleh selesai.

    Perempuan biasanya akan lebih tak terkawal masa ‘bercuti’. Syaitan pun lebih banyak peluang utk menghasut masa ni. Nak ngaji tak boleh… nak sembahyang tak boleh… tapi sbnrnya zikir pun boleh membantu menenangkan. Su biasakan diri untuk dgr zikir Hijjaz bila rasa tak tenang…

  12. sweetheart says:

    kdg2 terpikir gak..knape doktor pon buleh amik keputusan cenggini ekk…

  13. Neeza Shahril says:

    memang pressure kerja doctor. Bayangkan kalau orang meninggal dan doctor disalahkan? Memang pun kadang2 kesilapan doctor.. tapi ada gak kes yang orang tu memang dah nak meninggal pun.. contoh aje laa… kesian kat dia.. sampai nak bunuh diri. semoga dia pulih segera kan Kak Jie…

  14. Pak Ngah: says:

    :: salam… doktor pun manusia juga… punya hati dan punya perasaan… depan pesakit sedaya upaya kawal diri demi memberi keyakinan pada pesakit… tapi diri sendiri macamana…

  15. chii penah nk try naik tingkap 14 dr balcony tingkat 13…hahah..tp berjaya diselamatkn kawan2 :p

  16. echah_syed says:

    parents selalu nak anak2 jadi doktor tapi kdg2 anak2 tak mampu so..tak sampai hati nak kecewakan parents ni la akibatnyerr 🙁

    combi ade kawan yg nak glamer smpi anak dia majuk..kesian tgk budak tu 🙁

    bagilaa peluang dia pilih course yg dia suke sbb kelayakan ade..apa nak risau..

    bukan senang jadi doktor..nyawa org ditangan anda!

    seorang doktor telah ditentukan oleh ALLAH S.W.T kerana kerja ini sgt mulia..seorg doc pakar mengambil masa sehingga berjam2 sewaktu pembedahan kritikal..bayangkan!

    syabas doc combi tabik springgggg :p

  17. Lily.Lulu. says:

    baru tadi lily baca kat paper metro …

    takot pon ade ..

  18. Dr Azwan says:

    Ada jer kawan saya yang depress lepas jadi doktor. Ada yang tak habiskan houseman pun. Masuk bisnes. Ketahanan mental kena kuat. Kadang kena marah dengan pesakit, dengan staf, dengan kawan2 dan dengan pakar. Tapi kalau tak boleh handle diri sendiri, sukar juga nak handle masalah pesakit.

  19. mikaounik says:

    hehehe..kdg² saya pun ada penyakit mental ni tapi tak laa teruk sgt..

    *huh pengakuan berani mati!*

    mama,bleh tlg saya ?