e-filing LHDNM

2 hari lagi!!!

Tarikh akhir penghantaran borang.

Saya pun baru semalam menjenguk e-filing..huhuhu…Klik sini untuk ke e-filing

Pembayar cukai yang telah gunakan e-Filing pada tahun 2007 tidak akan menerima cetakan borang cukai manual dari LHDNM kerana telah mempunyai Sijil Digital. Agaknya sebab tak dapat surat seperti tahun² sudah, tak perasan pun bulan April bulan cukai… Boleh ke bagi alasan macam tu?

Masalahnya Katalaluan terlupa, maklumlah nak guna setahun sekali! Bila klik kat menu Terlupa Katalaluan , Petunjuk Katalaluan dan Jawapannya pun tak ingat! Selalu kalau tak ingat katalaluan kita cuma perlu email tapi tarikh akhir untuk beremail dengan LHDNM dah luput. Dia tak layan lagi email² ni…

Kita cuma boleh buat semakan Sijil Digital mereka secara atas talian dengan klik menu Semak Sijil Digital tetapi maklumat yang disampaikan hanya memberitahu bahawa Sijil Digital kita masih sah.

Kalau ada masalah, klik je kat e-filing di laman web e.Hasil LHDNM kerana saya pun tak dapat nak menolong..

Pusat Khidmat Pelanggan LHDN – Bebas Tol : 1-300-88-3010

Talian terus bantuan e-filing LHDN – 03-42893535

Pesanan penaja …… Sebelum bayar cukai jangan lupa bayar zakat juga.

Soalan Bocor : Jie, ko kan surirumah sepenuh masa,kena bayar cukai gak ke?

Jawapan skima : Aku Domestic Engineer lah….! Muahahahaha….

Apesal Tak Klik?

Comments

  1. Pato & Pearl says

    phew..kak jie..i adalah antara mereka yang kat SGP ni yg file last minute..hehehe. Last day itself..bila internet traffic jam..mulalah bingit..who’s fault??..me got no one to blame lor…

    Pearl

  2. Jie says

    ziana – baguih lah mcm tu…tanggungjawap tu…

    azis – yo lah…suri rumah pun kena jugak..

    hehehehe

  3. Jie says

    cik mika – bkn banyak..ada je…hari2 p noreh..ko tatau ke..getah mahai skrg ni…

    ujung minggu g mendulang emas lagi..

    ha ha ha

    sengal je kan..

    chiQue – ngeh..ngehhh…mmg last menet…

    bkn ape tak perasan lah..dah bulan April

  4. Jie says

    perindu – terimakasih atas peringatan…

    awk tu dah bayar cukai ke?

    apa2 kes bolehlah bersuara..ye lah..sebagai pembayar cukai.

    mama ranggie – isi je borang tu…kalu tak cukup syarat tak yah le bayo..janji kita isi dulu form..

    puteri satu – sentiasa berusaha menjadi warganegara yang bertanggungjawap

    he he he…

    combi – hahaha..sik bek cepat insap!

    tataulah dia g mana…nk contact pun segan..mana la tau dia nk tenangkan diri

  5. Jie says

    muadz – muahaha..sama le kita..las menet..

    rasa, kan!

    mz – ooo..pakcik silap..sy bukan pengila mas berlian intan payung….

    ni rasa mcm nk p mendulang mas kt Mersing..nk cover bayar income tax.

    jiji – iye lah…. dah las menet..mcm ni lah..semua rasa semput

  6. cHiQuE CoMeL says

    hahhh biasa nih…
    last minit baru nak buat yeak.
    chik awal² arituh dah buat & submit…
    eh bukan chik buat tp hubby yg buatkan…
    hehehe saja ngengada x mboh buat sendirik.

  7. mikaounik says

    huhuuuiii mama manyak duit..bayar zakat..bayar income tax..

    so mama bleh laa baya saya kat tgi kan..heheheeheheee

  8. echah_syed says

    aku bukan bayo cukai tp nak mnta cukai ni sbb 24 hrs keje no limit :(

    adehh..oppss jgn komplen kurang pahala !

    ~ mane itew org angkasa..pencen terus ke?? :p

  9. Perindu says

    salam kak jie :) erm digicert lebih baik dibuat di pc peribadi yang dilindungi dengan anti spyware dan antivirus sebab sesiapa yang ada access boleh menyalahgunakan cert itu :)

    *nota*
    di jepun mereka yang jadi pembayar cukai yang tertinggi merasa bangga :) tapi di malaya ni ramai yang lari dari cukai hehe kenapa eh :)

  10. MZ says

    kujie mungkin tak kene bayar cukai pendapatan tapi kena bayar zakat harta, emas perak yang berpeti-peti kat umah tu ….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge