Kemalangan bas sekolah

Hari ni Angah ikut rombongan sekolah ke Petrosains. Β Β  Saya tak risau dia sesat, saya tak risau dia tak pandai cari makan tenghari tetapi saya risaukan perjalanan dengan bas. Walaupun saya bukanlah pemandu sopan santun wanita melayu terakhir tetapi saya masih lagi memandu dengan kasih sayang.

Hari minggu sudah, saya lihat dan baca berita bas sekolah berlumba dan terbalik . Lebih parah lagi pemandunya melarikan diri tinggalkan pelajar yang cedera.

Saya tak nak cerita panjang, klik linkΒ² tu dan baca.

Bas sekolah  terbalik di Lebuh Raya Cheras- Kajang

Bas sekolah terbalik di Lebuh Raya Cheras- Kajang

Berita Harian : Pemandu bas didakwa memandu secara berbahaya

Maklumat Petrosains:

Waktu lawatan dan harga tiket.

Saturday, Sunday and Public Holidays: 9.30 am – 6.30 pm (Last admission is at 5.00 pm)
Tuesday, Wednesday and Thursday: 9.30 am – 5.30 pm (Last admission is at 4.00 pm)
Friday: 1.30 pm – 5.30 pm (Last admission is at 4.00 pm)
Monday: CLOSED

Harga tiket Petrosains

Harga tiket Petrosains

Advance Booking – +603 2331 8181

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. mr.smart77 says:

    teruk-2 memang teruk bas sekolah tu……. :roll:

  2. sy dak skewl yg kne bas trbalek..
    alhamdulillah,sy x prgi….wlapun nk ik0tkn sy kne prgi…
    nseb bek,sume student smk jalan bukit kajang selamat..
    2 org student convent kjang p0n sme…
    cme yg clar balar,tengkuk retak,patah tangan n tisu trk0yak…
    tp trauma sje yg tinggalkn ksan yg mndalam…
    alhamdulillah jge,ckgu mngambil brat kt sudent yg cdera…
    tp..per yg da blaja time kt sminar tuh da lupe c0z trantuk time bas trbalek…
    huishh…
    driver bus tuh plak da srah diri tp xnk mgaku slah..
    rse cm nk sman jee….

    • @kidd0, oooooo..mesti fobia, kan?
      nak2 lagi kalau student yg nak pmr & spm thn ni
      moga cikgu2 motivasi dpt memberi semangat kpd mereka

  3. dah kemalangan baru pemandu nak menyesal

    tapi kadang2 mereka memandu di bawah pengaruh dadah

    BAGAKs last blog post..Tukang Komen Blog Tegar

  4. Kill-Vearn says:

    ape la nak jadi dgn depa ni.. tak tahu nak jaga amanah yg diberikan… bawak nyawa orang pastu leh main2 campak aje… dengan selambe main lari2… kalo jumpa kasi bunuh itu olang… tarak guna punya driver… πŸ‘Ώ

    Kill-Vearns last blog post..My Birthday Wishlist

  5. nsib bek kecik2 dulu aku xnek bas g skolah..kayuh basikal je beb.. 😎

    fazreens last blog post..Top Things I Do In My Blog

    • @fazreen, tak de pengalaman ngeri la ..ye?

      thanks for checking out blog kak jie

      • @Kujie, bkn xde ade..sebulan yg lps sy eksiden..keata pn kt bengkel lg ni..huhunsb bek ade moto sebijik..klu x pth kaki.

        fazreens last blog post..Top Things I Do In My Blog

  6. Siapa sanggup nak gadaikan nyawa untuk naik bas yang pemandu macam lipas kudung? Bukan setakat bas sekolah, bas ekspress pun byk yang berkelayakan untuk lesen trek….

    samdaddycools last blog post..Eh… dapat baby lah!

  7. benda tu lah yang neeza paling takut.. kalau dapat bas sekolah yang tak senonoh, cepat aje nak tukar..
    driver sekarang tahu nak dapat duit aje.. nyawa orang dia tak kira..

    Neezas last blog post..mysqlerror

  8. jom kita lempang pemandu bas tu beramai-ramai…

    Lan Bingkas last blog post..Hawa dan pisang

  9. cemana angah gie petrosains?

    arins last blog post..Asik

  10. prmandu bas kat msia mmg la tak boleh diharap sgt. bukan setakat bas skolah jer. bas ekspress pun sama…

    izans last blog post..surprise

  11. Takut kan, Jie. Susah betul nak cari orang yang betul-betul bertanggungjawab dan boleh kita beri penuh kepercayaan sekarang ni.

    ODs last blog post..Serious, please!

    • @OD, Itulah…di mana2 yang ada manusia, kehidupan makin terancam

      tak kan nak pindah ke planet mana2 pula

  12. sampainyer hati pemandu tu…. πŸ™

  13. akak shay pun ada pengalaman pasal bas nih…
    masa tu shay tgh sarat mengandung, jalan masuk tasik puteri tak la rata…
    pemendu bas ni dengan beraninya bawa 100/kmj ke atas…
    terlompat2 kita dalam bas, takut punya pasal sebelah tangan pegang tempat pemegang dengan kuat, sebelah lagi tahan perut, tak nak kasi goyang sangat… senak… nasib baik baby tak apa2…

    ada sekali tu, bas tu macam nak tersembam ke jalan, nasib baik tak jadi apa2…
    kalau tak, tak tahu la apa jadi pada shay masa tu…

    kalau bas xpress lak buat masa ni tak de masalah…. Tapi masih juga ada rasa takut, nak buat macam mana dah tu jerk yang shay ada, kenderaan sendiri masih tak mampu lagi… πŸ˜•

    shays last blog post..PART TIME

    • @shay, ala…kesiannya shay….kak jie tau sgt jalan nk ke tasik puteri tu…mmg bahaya lah kalau bas awam bawa laju mcm gitu

  14. hati memang cuak kalau naik bas. Bukan tak percaya pada driver bas…
    Tapi disebabkan byk nya kes-kes kemalangan, keyakinan menjadi semakin pudar.

    sallys last blog post..Bingung aku!

  15. klu mcm inilah lagak sesetengah pemandu bas, namoak gayanya makin kurang percaya golongan ibu bapa terhadap mereka.

    ibarat anak sendiri dijaga dibelai, anak orang dilambung disepak.

    beginilah gambaran masyarakat moden yang penuh kelalaian dan tekanan hidup.

    megats last blog post..Muhasabah Diri, Menghambakan Diri Kepada Yang Maha Agung

    • @megat, ini bukan kes pertama…..mgkn sebab sudah menjadi kebiasaan, kita terpaksa rela menerima …sedangkan semua itu boleh dicegah

  16. Hati seorang ibu…

    kruel74s last blog post..Caught between the zippers

    • @kruel74, berkali2 pesan dgn Angah…kalau drebar bas tu ‘semacam je…’
      cepat sms…bolehlah kita call cikgu dia..tanya pula mcm mana

  17. bukan risaukan orang je kak jie..
    kalau diri sendiri naik pon rasa kejang seluruh badan…
    memang seram….
    agaknya pemandu2 bas nie (bukan semua) dah lupa cara memandu masa amek lesen dulu..
    huh!

    menteils last blog post..Kemesraan Dalam Keluarga

  18. seriau mendengarnyer..

    masa zaman sekolah dulu pon ada kemalangan bas terbalik jugak masa rombongan sekolah. mujur bai tak join rombongan tu.
    kalau tidak mungkin akan fobia utk naik bas lagi.