Kenapa Amerika tidak ke bulan lagi?

Ini pertanyaan Angah sebenarnya. Pertanyaan anak seusia 14 tahun yang tidak faham apa itu Perang Dingin, propaganda atau pun perang saraf.

Mengikut Angah, jika pada tahun 60’an Amerika begitu hebat dapat menghantar angkasawan menjejak bulan, kenapa sekarang mereka tidak lagi berulang alik ke sana? Adakah selama lebih 40 tahun ini teknologi angkasa Amerika tidak berkembang ?

Betul juga, kan? Sedangkan teknologi lain dapat berkembang pesat, kenapa hal yang satu ini tidak? Betul ke pada 20 Julai 1969 Neil Armstrong, Michael Collins dan Edward Aldrin Jr. menjejakkan kaki ke bulan?

Menurut satu kaji selidik, 20% rakyat Amerika tidak percaya yang manusia telah sampai ke bulan. Antara sebab yang meragukan adalah dari klip filem yang menunjukkan bagaimana bendera Amerika yang dicacakkan di atas bulan kelihatan berkibarยฒ sedangkan di bulan tiada udara.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. kesimpulan saya apabila mebaca pelbagai komen ialah kebanyakan org2 kita amat tidak minat dan peduli kepada pembacaan sains, dimana soalan2 dan keraguan2 mengenai astronomi mudah dan arkeologi mudah yang ada diatas dapat dijawab dengan mudah oleh kanak2 dari negara2 Barat.

    Ada juga yang menolak dinosaur, zaman neolitik, mesolitik dan sebagainya, adakah org itu ada jawapan sendiri atau sudah pergi/ mengkaji sendiri tapak evakuasi manusia prasejarah atau sekadar berdasarkan cakap2 kampung? Sedih apabila 99% orang melayu masih buta sains berbanding org2 lain, apatah lagi jika hendak dibanding dengan Barat. Apakah mereka juga tahu apa itu pengiraan usia karbon, yang selalu diuji untuk menentukan tarikh fosil dan rangka prasejarah?

    Penjelajahan ke bulan dan angkasa telah menghauskan terlalu banyak dana pemerintah US, dan darinyalah semua 6 billion penduduk bumi ada mendapat faedahnya (jika anda mengikuti kemajuan sains angkasa). Kemajuan teleskop yang kini hanya boleh dicerap dari bumi juga menghentikan sementara usaha ke bulan. Penghantaran robot yang boleh bekerja lebih lama tanpa bantuan makanan dan udara juga adalah faktor penyumbang.

    X silap saya, bendera US yang dipacak di bulan telah dipasangkan wayar dawai supaya sentiasa kelihatan berkibar, kerana nipisnya atmosfera di bulan, bukannya vakum 100% seperti yang didakwa oleh beberapa komen diatas.

  2. mereke mungkin jejak
    planet lain kot….
    planet yang ade angin hehehe ๐Ÿ˜†

  3. jadi…………kenapa amerika tak ke bulan lagi?

  4. memanglah bulan tak da angin..itu mereka dah fikirkan sebelum datang ke bulan…apa2 yg akan berlaku kat sana mereka dah buat preperation, mereka berwawasan…akal panjang…contoh bendera tu berkibar..mereka gunakan semacam alat agar bendera tu berkibar melambai2 agar boleh dilihat dengan jelas bendera amerika..agar dunia dapat melihat bahawa amerika dah sampai kebulan..suatu kebangaan dan patriotisme

  5. ya….aku sokong sangat tu….

  6. Wak kerto says:

    Angkasawan Amerika dan Russia sebenarnya tak jejak kaki pun kat bulan, diorang saja2 buat cerita konon hebat – sama2 jadi kaki penipu kat dunia ni. Sebab itu diorang semua ‘pause’ projek nak pergi ke bulan samapai sekarang – Sebenarnya diorang cumalah berada berada diangkasa saja – l/k 200 km diatas bumi saja.
    Buat apa belanja duit sampai berpuluh billion US semata2 nak pergi bulan? Diorang pun tahu : Kerja bodoh pergi bulan – bukannya ada minyak pun atau uranium nak buat bom nuklear ke, emas berlian ke, buat buang masa saja gadai nyawa dan buang duit. Diorang sebenarnya nak uji minda umat Islam atau nak perlekeh umat Islam – nak beritahu pada dunia bahawa agama Islam tu mundur, mudah ditipu dan taksub….ha ha ha

  7. diorang tegakkan bendera guna dawai lah…

  8. saya memang tak percaya.kalau dorang penah sampai mesti dorang nak p lagi.takkan teknologi dorang tak berkembang setelah 40 tahun kan.lagi satu sejarah yang saya tak percaya ialah zaman neolitik,mesolitik.takkan anak-anak adam jadi semakin teruk sampai camtu.musykil…musykil
    Jom terjah post menarik dari slimdiet2 ..Apakah indeks jisim badanMy Profile

  9. janggutsemanggol says:

    La ni kalau nak tengok bulan gi saja ke Galas. Banyak bulan….

  10. mrs jamal says:

    hey..anak saya pown baca blog ni…
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Sekadar di pinggiranMy Profile

  11. Anonymous says:

    mmg betol pon tu sumer rekaan…
    kalau nak di pikir kan mmg x logik…blum ada g manusia blh sampai ker bulan…nak buat kapal besar mana utk simpan minyak pergi balik ker bulan…?

  12. mz – bulan ape?

    bulan biru?

    tu arr..suke sgt renung bulan..

  13. pak cik tak pernah pergi ke bulan. tapi bulan yang datang kepada pak cik .. mcm mana itu?

  14. maksu – bulan ape tu maksu?
    jgn kelirukan budak2 maksu…payah pula sy nk menjawapnya…hehehe

    syu – skrg ni byk bukti yg mendakwa semua tu tipu…best pula search2 kt internet dtpt jumpa mcm2

    arsaili owwhhh…. betul ye..isshhh…byknya yg kakjie tak tau

    ziana – erk..rasanya tipu ke kelentong?

    mur iman – slmt dtg ke dunia blog

  15. umi mia – idea yg baik tu..dia mmg minat sgt pasal angkasa2 ni…

    puterisatu – kita terima je bulat2…sistem kat sekolah kita dulu2 mcm tu….

    princess redbloodsnow – selalu kita mmg kena tipu..hehehehe

  16. laaaaa…
    tipu ke?

  17. nur iman says:

    salam
    iman pun ada blog jugaa

  18. arsaili says:

    salam..black gold tu kan terbentuk dari tulang temulang dinosor plus segala bangkai dan reputan..ahaks

  19. sy pun kadang2 terfikir semula.betul ke diorang dah ke bulan?huhu~macam banyak bukti diorang tak ke bulan je..

  20. Mak Su says:

    dorang tgk bulan lain

  21. Princess Redbloodsnow says:

    a’ah kan..
    ada logik gak neh
    aaaaa…amerika tipu ler tuh..hekhek

    ๐Ÿ˜›

  22. PuteriSatu says:

    a’ah kan…kita tak terpikir..angah yang terpikir kan…bebudak sekarnag bijak..

  23. Umi Mia says:

    ermmm..dah ada dengar gak pasal keraguan ni dlm internet lama dulu…lets wait and see..kalau betul itu satu propaganda…lama2 nanti akan terbukti jugak…or…apakata kak jie bagi satu projek kat angah…buktikan samaada ‘ada’ atau ‘tidak’ manusia pernah jejak di bulan…suruh dia buat research and maybe interview few people contohnya Dr. Mazlan ker…satu cabaran bagi dia dan dlm masa yg sama…boleh memupuk minat dia…

  24. ita sekali tak dtg…setahun terus tak dtg bulan tu…..

    jiji – google je jumpa mcm2 fakta yg meragui….

    itu kalau kita menggunakan kemudahan internet sebaik baik…ilmu pengetahuan pun kita dapat le..

  25. abahfateh betul ke minyak tu dari dinasour…?

    erk..bape byk pula dinasour yg ada utk dptkan minyak byk2 mcm skrg ni…

    kena google lagi ni..hehehehe

    btw..terimakasih krn komen…pertama kali dtg, kan..

    intan – dia tgok cite harry potter kisah misteri2 tu dia boleh accept…tapi cite startrek…..kapal berperang bunyi riuh rendah tu dia tak boleh terima…dia kata kt angkasa tak de udara..mcm mane filem tu boleh ade bunyi berdesum…desum..kapal

    kadang2 benda kita nmpk hari2…kita accept dr kecik..kita tak pertikaikan dah..kita terima je sampai ke tua…

    heheheheh

  26. faisal – budak2 tu fikir ikut logik…bile dia tanya..mak2 skrg ni kena pandai google…hehehehe..kalo tidak tergagap2 nk jawap.

    ck – byk fakta meragui skrg…tapi bila anak yg tanya…mak dia ni kena rajin cari info….. kalo tidak harus tak surf cari pun ๐Ÿ˜€

    menten anggun!

  27. Jiji, 25 says:

    Banyak fakta yang meragukan.. salah satunya pembiasan cahaya dari banyak arah kalo tgk kat batu tu. Ada dulu keluarkan discovery channel. hehehe.

  28. ita.itu says:

    saya pun pernah ke bulan..tp datang bulan je la..hahaha…

  29. Intan Rosnitta says:

    Mcm2 pertanyaan si angah ni… Budak2 skrg ni otak mmg power. Yg tua2 ni pun kdg2 x terfikir (& malas nak fikir).

  30. cendawanintim says:

    wahhhhh, sangat mencabar soklan angah tuh..

  31. abahfateh says:

    tak der dinasor, tak der minyak ler sampai hari ini… hehehe

  32. crayon kakak says:

    wahhh. angah ni pemikir jugak ye. bagus tol. diya pun tak penah terpikir psl tu. huhu.

    skang diya jd cam dh ragu2 sket. aiseh.

    p/s-mama tak perlu rs ada jurang antara kita [cewahhh]. lgpun, mama still muda lagi ape… vogue gitu. hehe ๐Ÿ˜€

  33. faisal says:

    hehehe, betul gak kan kak kalau difikirkan betul2,huhuu..lagipun apa pekdahnya nak kesana semata2 nak bermegah2 je,hehe..:)

  34. combi – kita skrg ni hari minggu jgn keluar….jimat minyak!

    Angah kata, kt Norway ada stesen minyak nama HyNor > yg jual hydrogen utk kereta ganti petro.

  35. kasawari – skrg ni bulan tengah ‘cantik berseri” di dada langit tiap malam…

    muadz – tak salah thn 1961 si Yuri Gagarin tu dah naik ke angkasa, tp USSR tk pernah pn nk hntr manusia ke bulan..mesti ade sebab dia , kan…

    satu lagi teori yg menarik… masa tu kan…mana ade kamera yg canggih yg dpt hntr gambar balik ke bumi dlm keadaan elok..masa tu tak de view finder pun…

    brp jarak bulan ke bumi?

    385,000 km..hehehe..ni hasil dok baca buku sambil teman anak2 nk peksa la ni..mak2 dia sekali baca!

    dinosour tu apaa pekdah utk hidup kita ye…?

  36. amerika skrg ni sibuk ngn mnda lain..ehehe..xmo da dok sibuk nk ke bulan lgik :p

  37. echah_syed says:

    jie angah tanye pasal bulan..

    aan dok gelak kat org mesia..dia ckp amerika n negara eropah dok kasi nek rege minyak..kita dok mnta turun :p

    ape keheynyerr!

    aku tak jwp sbb aku mmg kalah kalo debat pasal hal2 cam gini sbb dia dah surf kat tenet..

    aku asik dok reply msj bila nak surf bab minyak bagai..kuang 100x

    malu aii tau *buat muke seposen jek*

  38. muadzlife says:

    mmg betul le..mana ada orang leh ‘jejak’ bulan kan??… sebab bulan tu hanya pantulan cahaya jer kan….

    sama ngan saya sampai laaa isu dinasour blom dpt jawapan sahih lagi (ada ke dinosour?? or just propaganda??)

  39. Kasawari says:

    Terus pangkah bulan.. he he