Makan Roti Rahsia Sihat 104 Tahun

Pakcik masih ingat pada 1941 ketika bersolat di surau di Kuala Tekal, dekat Jerantut, secara tiba-tiba ditembak dari belakang tentera Jepun yang menyerbu.

Seorang warga emas berusia 104 tahun yang dipercayai tertua di Pahang hanya mengamalkan diet memakan roti dan meminum milo sejak 20 tahun lalu, selain tidak meninggalkan ibadat solat dan puasa bagi mengekalkan kesihatan.

Mustafa Muhamad Amin dari Kampung Ira, Temerloh Pahang yang lebih terkenal dengan panggilan Pak Ngah kecik jua seorang pengamal perubatan tradisional.

Sumber : Berita Harian Khamis 05/07/2007

Dua hari selepas baca berita tersebut, sewaktu lepak kat tangga rumah.. rumah Kak Jie ada tangga tau….try tengok gambar ni….kawan-kawan yang datang pun suka bergambar kat atas tangga tu


Kenangan indah raya 2005….. rindunya kat korang semua, yang tak der dalam gambar pun rindu juga…..!!!!

” Sarapan apa pagi nie?”

” Roti dengan Milo…Saya pun nak macam orang tu umur 100 lebih”

” Huh..janganlah..teruklah abang nak jaga awak dah tua-tua macam tu…”

” Tak pa….ikut kajian jangka hayat lelaki lebih pendek dari perempuan….”

Ha ha ha….Itu lah lawak seminggu kami suami isteri!

* Nota :Jangka hayat lelaki dan perempuan 2006
Lelaki : 71.8 tahun
Perempuan : 76.3 tahun

Rujukan : Jabatan Perangkaan Malaysia

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. chii ko nk share ape chii..roti ke milo…ke cawan kosong..hehehe :p

    reez oooo..patutla sihat dah kuat..power rangers bagai..

  2. Muahahaaaa…

    Umur yang dikurniakan adalah satu hidayat Allah kepada kita… Sama samalah kita berdoa semoga dipanjang umur (agar kita boleh menambah ibadat dan amalan buat bekalan diakhirat kelak)

    Reez kecik2 dulu kuat minum milo… Pastu siap cecah ngan roti!!… Nyum..nyumm… Adakah itu satu tanda yang Reez akan… 😉

    Ermm… mungkinla kot… Berdasarkan kajian, orang laki mati cepat sebab banyak sangat penyakit… Sakit jantungla, kencing manisla, darah tinggi la… Ntah ape2 lagi tah… Banyak sangat problem pun boleh memendekkan umur gak 🙂

  3. alaa kak..kalo dekat leh gak passing2..ehehe

  4. zino >> moga kaya harta benda!

    syu >> elok la tu…. nnt kita sama² tu kat blog ni..:p

    kak red >> raya tahun ni..wa’aaa…kalo father in law tu dok mcm tu jer..pakat tak raya tau thn ni…

    mz dlm dok laju2 tu sempat lagi jeling ” antu ” tu..hahaha :p

    thanks ya…same goes to u!

    noushy >> mcm tak tahan je nk diet mcm tu..apalagi tgh musim durian ni..nnt pulut la..bubur durian la..isshhh …

    kiki ngada2nya perut tu..:p

    sweetkan gambar tu..semua org ceria..kenangan terindah..

    13may sihat bagai juara!

    chii len kali jgn buang chii..bagi kat kakjie..ikan2 talapia kakjie pun mkn gardenia tu ..:p

  5. slalu kalo beli roti..asik buang je..x kuat sgt ar mk roti gardenig..milo tu yer arr..ngeee

  6. betoi la…minum milo jadik sihat dan kuat 😀

  7. lepas nie mkn roti la ye…kiki tak boleh minum milo pagi2..perut cepat meragam….

    huhuhu…windunya tgk gambar tu….hati dah berkobar2 nak mancing ikan kat kolam tu….

  8. Anonymous says:

    adoi mama kalau lia makan roti ngan milo jer .. wah .. slim lah lia hhhhhahhahahah nanti tua – tua .. sangat sapa lah nak jaga ekkk

  9. Noushy Syah says:

    Cayalah atuk …Cam rahsia awet muda kak Nita Sarawak….”kak Nita cuma amalkan air sejuk dan ambil air sembahyang”..

  10. i was speed reading just now and i beleive there is no word ‘antu’ in this entry. congratulation … may you have a prosperous and youthful and long lasting life 😀

  11. Red Mummy says:

    roti je ye?

    aku yg ngah diet cam nak rak ni pun x sanggup nak makan roti je kak oiiiiii

    kak, raya taun ni, leh la buat open hse for bloggers lak ye

  12. syu[g]haz says:

    ohohoho~
    pasni syu pun kene amalkan diet “roti + milo” lah.ekek

    *dinner roti je ni =.=’

  13. jie
    pepagi zino sarapan roti bakar sapu kaya.. hehe

  14. lestat >> nasihat doc mlm kalo lapar sgt minum milo O jer…

    pb >> kaya tu..pjg umur dgn kaya harta la kot

    mudah²an

  15. Hi hi …

    pB baru jer makan roti dengan kaya …

  16. Hmmmm..lepas ni roti gardenia n milo kat kedai abislah..silap² jadi brg kawalan lak..kikikikkk