Noor Azura dipenjara 22 tahun kerana kes bunuh

Berita Antarabangsa hari ini menyiarkan kes seorang wanita Melayu Malaysia berumur 22 tahun dihadapkan ke mahkamah Britain atas tuduhan membunuh seorang wanita warga Cina dengan kejam.   Motifnya adalah kerana  cemburu dan berebutkan seorang lelaki keturunan Vietnam.

Noor Azura Mohd Yusoff, rakyat Malaysia yang menghadapi tuduhan membunuh seorang wanita warga China di sini, gagal dalam cubaannya untuk menggugurkan kes itu kerana tidak cukup bukti.

Berikutan itu, Mahkamah Old Bailey di sini semalam mengarahkan pendakwa raya dan peguam bela menggulung hujah masing-masing.

Noor Azura, 22, dan teman lelakinya, Lon Gian, 26, rakyat kelahiran Vietnam, dituduh membunuh Xie Xing Xing, 17 April tahun lalu. Kedua-dua mereka mengaku tidak bersalah.

Seorang lagi rakyat Vietnam yang disyaki terbabit, Chanh Ngo bagaimanapun sudah melarikan diri dari Britain.

Seterusnya dari The Malaysian Bar

Berita terbaru – dari Berita Harian

Noor Azura kena penjara 15 tahun di London

Rakyat Malaysia, Noor Azura Mohd Yusoff, 22, didapati bersalah membunuh warga China, Xie Xing Xing, 23, dan dijatuhkan hukuman penjara 15 tahun oleh Mahkamah Old Bailey di sini, semalam.

Teman lelakinya, Trach Lon Gian, 26, yang menghadapi dua tuduhan iaitu membunuh dan membuang mayat Xie ke dalam Sungai Thames pula dijatuhkan hukuman penjara 22 tahun dan 5 tahun. Kedua-dua hukuman berjalan serentak.

Hukuman terhadap Azura dan Lon Gian berkuat kuasa sejak mereka ditahan pada April 2007.

The bag in which the body was found

Ms Xie’s corpse was found in a bag in the River Thames – beg macam inilah yang saya beli masa nak balik dari Sabah akibat ter’over’ shopping…::razz:

Pautan lain

Bbc News -Jealous led to woman’s killing
Bbc News – Couple deny decapitation murder
Bbc News – Woman jailed for beheading rival
World News – Love triangle led to womans beheading
World News – Couple Who Deapitated Woman Are Jailed For Life
World News – Malaysia Student In London Fails To Get Indictment Dropped
Tin Việt Online – Một vụ án giết người ở Malaysia có liên quan tới người Việt

  1. Azura tu dah hilang pertimbangan….mungkin kerana dia dah pergi terlalu jauh, hingga lupa jalan pulang…….. cuma yang menderita tentu ibu bapanya…. tiba2 rasa takut pulak… moga2 keturunan kita semua dalam perlindunganNya….

    Ties last blog post..Pulau Redang

  2. The paling the bodoh the manusia di the dunia. Absolutely bloody idiot! Kalau tak solat, tak ada iman… macam nilah jadinya. Buat malu kaum aje. Really Jie, wasting your space posting this story and oops… looks like I’m wasting my time too commenting on it. But, in my defence, a gal got to do what a gal got to do to secure her place (the top one, mind you). I guess, the same thought ran through that Azura girl’s mind until it forced her to chop her rival, right? Hmmm.

    ODs last blog post..Temuramah Dengan Pelesit

  3. cinta punya pasal kannnn

    Kujie ~
    Sampai, tubuh tak bernyawa
    Sampai, ku kepangkuannya
    Biar jasad tak dilihat zahir..
    Cintaku tetapkan hadir….
    Andai dikurnia syurga…
    Kan ku tunggu di luarnya
    Jika ditanya mengapa
    Jawapan ku menunggu kau sampai dahulu..
    Ohh…
    Kau sampai padaku… 😆
    – Sampai KRU_

  4. tu la. org suwuh blajar dia berchenta. chenta maut lak tu. tak perlulah nak spekulasi apa yg dah terjadi. moga dia berubah semasa dok dlm jel tu. moga keluarga dia pun tabah dan sabar ….

    Kujie ~ aminnn….. moga dia akan sedar dan jadikan pengajaran..( utk kita2 juga )

  5. tu aaa. org suwuh blajar dia berchenta. pastu chenta maut lak tu.
    moga dia sempat berubah dok dlm jel tu.

    Kujie ~ cinta maut…
    kenapalah nak di kejar lelaki vietnam tu
    kat sini bersepah²
    kalau hari minggu kat pekan Rawang tu tak de orang lain dah

  6. err yonna mcm lupe kisah ni..
    ke mmg yonna tatau eh :p

    dasatnye.
    sampai kene penjara..
    mane la letak iman tu?
    sanggup bunuh org 🙁

    err..
    beg tu..
    hahha..
    sebijik eh ma?
    :mrgreen:

    Kujie ~ ini balasan di dunia..tapikan..kes bunuh² mcm ni kat sana kejap je selesaikan…
    April, sekarang Ogos…
    kalau kat M’sia…3@4 tahun belum tentu dijatuhkan hukuman..itu ini..tangguh itu ini…
    si Azura pula memilih untuk tidak memberi keterangan di mahkamah..
    itulah.. tengok beg tu
    teringin nk bersoping sakan kat KK 😆
    makcik combi tu tak sabar tunggu blogger semenanjung dtg sabah lagi 😆

  7. di serata dunia ada berita orang malaysia..

    Kujie ~kalau boleh biarlah ttg kehebatan yang positif
    utk motivasi kita di tanah air

  8. moga anak2 kia terpelihara dari gejala2 seperti ini.. eh lupa plaks.. saya mana ader anak lagik.. kalau ada lah nanti kot yer.

    Wasalam..

    Kujie ~ isshhh sham ni..anak² kita tu bukan saja anak² kandung kita ttp anak² yang dibawah tanggungjawap kita…mcm anak saudara. Itu waris tuuu 😆

  9. 😆 ha, ha….beg tu kak jie,tergelak saya, balik sabah ok lagi kak, saya bawa beg tu melepasi airport brisbane, buntang mata orang lain tengok, last minute punya hal, jadinya macam amoi nak balik hong kong.nak beli beg baru tak berbaloi harganya.

    Jenayah sekarang ni pelik2, ngeri kadang tu dengar, org yang buat jenayah tu kadang tu nampak baik sangat.

    Kujie ~ mmg beg mcm gini byk pun kt Sabah tu… udah terover² bila nk berkemas nk balik tengok beg dah mengelembung nak tarik zip pun dah sendat..terpaksa intai kedai bawah hotel beli je beg rm 4.50 tu. Tahan lasak pula tu..ade lagi terlipat cantik sampai skrg 😆
    tapi bukanlah bubuh mutiara kristal pasar pilipin tu…. 😆 isi ikan masin, sotong, udang kering bagai…mcm le kt KL ni tak de benda alah tu 😆

  10. Apa la yang akan dibuatnya dalam penjara tu yer..lama tu..

    ehem..cantik desgn blog ni..lama dah rasanya tak datang sini..

    Kujie ~ siapa pun dia, saya mmg simpati
    moga ini menjadi pengajaran juga pada gadis² kita yang mudah terpedaya dengan kes pengedaran dadah antarabangsa…
    mmg lama pun tak dtg sini 😀

  11. Satu bukti yang rakyat malaysia boleh! kot…. terkenal di serata dunia.

    Kujie ~cinta antara benua.. Malaysia – Britain – Vietnam – China…. international taste!

  12. fuhh..memule tgk tajuk..ingt nape sy lak kene tuduh bunuh.. 😳 .. kerana cinta buta..

    Kujie ~ cik zura ni masih mencari lelaki melayu , kan. 😆

  13. Bila iman & akal tiada, nafsu bermaharajalela.

    Nauzubillah.

    Kujie ~ emosi kita memuncak kerana 2 perkara:
    kegembiraan yg memuncak
    atau
    musibah yang berat
    fitrah manusia, bila ditimpa kesusahan mudah berkeluh kesah dan hilang arah

  14. ibukumbang, cinta buta ke cinta monyet ehehe.

    Kujie ~ zaman skrg ni level2 budak sekolah rendah baru cinta monyet… 😆

  15. adoiii!! cinta punya pasal sanggup bunuh tu.. sabar aje lah..

    Kujie ~simpati sgt… hilang arah di perantauan…
    jadilah sempadan untuk semua org…