Pendedahan WikiLeaks : Kenapa Anda Tidak Digalakkan Membawa DSLR

Sesiapa yang selalu usung DSLR kat leher tu atau sangkut kat bahu,  sila lebih berhati-hati apabila membawanya di tempat awam.

Satu video klip yang telah didedahkan oleh WikiLeaks yang dimuat turun di youtube mendedahkan bagaimana juruterbang helikopter Apache Amerika menembak orang awam akibat salah faham mengenai kamera tersebut.

Dalam video klip ini, seorang wartawan Reuters Namir Noor-Eldeen, pemandunya Saeed Chmagh dan beberapa orang awam telah ditembak mati di tempat awam di timur Baghdad.

Mereka disyaki sebagai pengganas hanya kerana kamera yang digalas seolah² menyerupai senjata.

Kenyataan rasmi dari pihak tentera Amerika mendakwa tidak mengetahu bagaimana kematian ini berlaku.

Tonton video klip yang didedahkan oleh WikiLeaks

Nota: 5 lagi laman web ‘pembocor rahsia’ telah wujud selepas WikiLeaks iaitu OpenLeaks, Brussels Leaks, TradeLeaks, Balkan Leaks dan IndoLeaks.

©kujie – nafsu adalah musuh dalaman bagi manusia

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. baru hajat nak beli satu.. tp dalam Malaysia aman lagi kot..hehe
    Jom terjah post menarik dari myCeloteh ..Watie Elite hidap penyakit strokMy Profile

  2. sib baik sy xde DSLR n bukan duk kt sane…hahaha…mende leh speculate…tp keadaaan terdesak mcm2 leh berlaku…x digalakkan bwk DSLR pun kt negara2 tertentu..aku rase mlysia x termasuk laa kot…

  3. hm..tak pasal2 kena bunuh
    Jom terjah post menarik dari aizuddin ..Tutorial Cara Tambah Widget Pelawat Geng BloggerMy Profile

  4. sahayunie says:

    sampai macam tu ker…. ish ish sih…. 😯
    Jom terjah post menarik dari sahayunie ..Bina Laman Web MurahMy Profile

  5. denaihati says:

    Wikileaks adalah trend setter yang pasti menjadi ikutan yang lain kerana ada yang kata wikileaks adalah permulaan media baru atau mungkinkah DAJJAL baru bermula???
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Wikileaks cyber wars startMy Profile

  6. hmm..alsan la dorg wat2 mcm ‘tak sengaja’ pdhal dorg mmg xksah pn kalau sapa2 yg mati…sb dorg kn amerika..kuasa tbesar..buat slh pon, org akan kt ‘xpa./’ xsngaja..hmm… 😯
    Jom terjah post menarik dari LeeZha ..Nikmat Tolong Orang Kena Rasuk Korang Macam Sialkan Tak Bagi Tau Aku!!My Profile

  7. Dah tengok video ni. Tapi tak tau pula cerita sebenar. Bila baca entry ni baru paham. huh! Amerika.. Amerika..
    Jom terjah post menarik dari Ikhwan ..Siapa IkhwanMy Profile

  8. salam…teruk laa camnih..saje jek nak cari pasal tuh..moga ALLAH melaknati kafir laknat tuh…aminn

  9. nantikan lagi pendedahan yang bakal dibuat di wikileaks. Biarkan satu dunia tahu kejahatan US.

  10. Alfatihah buat yang terkorban…
    Jom terjah post menarik dari samdaddycool ..Terima kasih NuffnangMy Profile

  11. US ni terlalu disogokkan dengan propaganda media..sendiri yang paranoid
    Jom terjah post menarik dari adamfaiz ..15736 Visitor Seminggu Blog 2daybloggercom ContestMy Profile

  12. Sememangnya Amerika dan Yahudilah bangsa yakjuj makjuj yakni bangsa perosak di muka bumi ini.

  13. err.. yg keenam barangkali bertajuk, “bumbung Parlimen Malaysia leak” lagi…

    hehehehe
    Jom terjah post menarik dari maza ..Cik Asyura KL ini KotorMy Profile

  14. Hmm… bila kecoh fasal wikileaks baru saya tahu web sebegitu wujud, bila mahu access, dah tak boleh. Tapi grafik kat atas mmg menyayat hati.

    Kita aware masa perang, everything is suspicious. Tapi nak tembak rambang macam tu, keterlaluan. After all, they invaded the land, the mistakes came after that were in package.
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Entry penutup 2010- atau tutup terus heheMy Profile

  15. selalu diaorg cakap tersalah tembak tapi sebenarnya sengaja. Eiii geram!
    Jom terjah post menarik dari transformed housewife ..Mama dont love me anymoreMy Profile

  16. amerika cuma mencari alasan… tentera di baghdad under pressure dan ada yg dah biol… jadilah kes2 camni…
    Jom terjah post menarik dari papabear ..AFF Suzuki Cup 2010- Malaysia is in the FinalMy Profile

  17. panas betul dengan tentera Amerika ni….EEEE!!!

  18. Kat Iraq, orang awam kena tembak dah jadi perkara lumrah. Dalam kes ni diorg bagi reason tembak sebab salah sangka, ada sesetengah kes yang langsung takda reasons untuk menembak pun ada.
    Jom terjah post menarik dari sylarius ..Dear My WifeMy Profile

  19. saya dah tengok video tu memang kejam giler, jadi kalau nak ke negara bergolak jgn bawa DSLR 🙂
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Orang Kurang Upaya OKUMy Profile

  20. “Let’s light them up” -selamba, sebijik macam dalam cerita Avatar. Mereka tembak sebab mereka tau mereka akan terlepas (sekurang-kurangnya di dunia ni la kan).
    Jom terjah post menarik dari GreenLava ..Blogger goes mobile! – how activate your blogMy Profile

  21. OMG..takpe, leh tembak balik ngn DSLR tu kan…:-p
    Jom terjah post menarik dari JMR ..BICARA SANTAI bersama Irfan KhairiMy Profile

  22. Saya biasa juga usung DSLR kemana-mana. Tapi tak sangkut kat bahu atau leher, sebaliknya masukkan dalam beg tangan yang besar. Bila nak tangkap gambar, baru keluarkan dari beg~ 😉

  23. waaa…baru tau…bahaya rupanya…
    Jom terjah post menarik dari princeduyong ..WAJAH BATINMy Profile

  24. kat malaysia mesti kena ragut je kalau letak kat leher..hehe
    Jom terjah post menarik dari zuarxpdc ..Konsert Ria 2010 di I-City Esok!Jom tengok XPDC!!My Profile

  25. kt Malaysia mungkin takkan jd mcm ni lg kut..huhu
    Jom terjah post menarik dari adele ..Subhanallah- Peluk Islam Setelah Melihat Keajaiban Saf SolatMy Profile

  26. macam2 la kan sekarang ni…..

    mst banyak lagi isu yang belun d dedahkan
    Jom terjah post menarik dari KAMARUL ..Tipu kelayakan untuk masuk Universiti HarvardMy Profile

  27. fendidahada says:

    pergh bahaya ni….huhu…bawak camera phone jela camni..keke
    Jom terjah post menarik dari fendidahada ..Tool Berguna di InternetMy Profile

  28. Gile dong ah.. baru je nak beli DSLR…

  29. Izzat Aziz says:

    jahat la tentera US ni.. main tembak je.. paranoid sangat dengan penganas.. teknologi tinggi tapi nak kesan kamera ke senjata pun tak pandai.

  30. erm susah la macam ni
    penembak tu buta nampak gaya..
    Jom terjah post menarik dari syahrilhafiz ..Tips tinjauan ketika nak beli komputerMy Profile

  31. wow..bawak kamera pun boleh jadi camtu..tak pasal2 je..teruk tol
    Jom terjah post menarik dari sayaanonymous ..Anonymousing!My Profile

  32. orang yang tiada keberkatan hidup selalu mempunyai perasaan yang tidak baik dengan orang lain contohnya amerika…sering saja merasakan diri mereka terancam padahal diorang yang menjadi ancaman kepada orang lain…
    Jom terjah post menarik dari belalang ..Basah Sangat Dah Nih Sapu TangankuMy Profile

  33. patut mereka kena konform dulu betul2, ini pakai tembak je nyawa tak bersalah, kalau kat m’sia cmni, naya la..
    Jom terjah post menarik dari MR.Z ..Generasi Model Terbaru Proton Persona RMy Profile

  34. bahaya nih.. nasib baik takde dslr 🙂
    Jom terjah post menarik dari PAKCIK ZB ..Siapa Buang Sampah Di Sini Satu Keluarga Akan MatiMy Profile

  35. Kena berhati-hati la lepas ni
    Susah juga kalau tersalah tembak orang
    Jom terjah post menarik dari wazy ..Wings-SejatiMy Profile

  36. kesiannya…jadi mangsa 🙁
    Jom terjah post menarik dari cikmin ..Penyakit makin kronik – Laduree HarrodsMy Profile

  37. buta ke hape diorang nih?? lepas dah salah tembak, buat2 tak tau nape diorang mati.. askar amerika yang sebenarnyer terrorist
    Jom terjah post menarik dari liyana ..The Twin Power RangersMy Profile

  38. akuzle ayu says:

    innalillahiwainnailaihirojiuun… itu yg org ckp, berada di masa dan tempat yg salah..
    Jom terjah post menarik dari akuzle ayu ..Keputusan Tefal Galore dan Keceriaan Oren di HKLMy Profile

  39. Sampai macam tu sekali jadinya =___=
    Jom terjah post menarik dari Loq ..5 Korean Drama That I Love Most 2009My Profile

Trackbacks

  1. petalingstreet.org says:

    Pendedahan WikiLeaks : Kenapa Anda Tidak Digalakkan Membawa DSLR | Hidup Biar Sedap…

    Sesiapa yang selalu usung DSLR kat leher tu atau sangkut kat bahu,  sila lebih berhati-hati apabila membawanya di tempat awam. Satu video klip yang telah…