Pendedahan WikiLeaks : Kenapa Anda Tidak Digalakkan Membawa DSLR

Sesiapa yang selalu usung DSLR kat leher tu atau sangkut kat bahu,  sila lebih berhati-hati apabila membawanya di tempat awam.

Satu video klip yang telah didedahkan oleh WikiLeaks yang dimuat turun di youtube mendedahkan bagaimana juruterbang helikopter Apache Amerika menembak orang awam akibat salah faham mengenai kamera tersebut.

Dalam video klip ini, seorang wartawan Reuters Namir Noor-Eldeen, pemandunya Saeed Chmagh dan beberapa orang awam telah ditembak mati di tempat awam di timur Baghdad.

Mereka disyaki sebagai pengganas hanya kerana kamera yang digalas seolah² menyerupai senjata.

Kenyataan rasmi dari pihak tentera Amerika mendakwa tidak mengetahu bagaimana kematian ini berlaku.

Tonton video klip yang didedahkan oleh WikiLeaks

Nota: 5 lagi laman web ‘pembocor rahsia’ telah wujud selepas WikiLeaks iaitu OpenLeaks, Brussels Leaks, TradeLeaks, Balkan Leaks dan IndoLeaks.

©kujie – nafsu adalah musuh dalaman bagi manusia

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

40 thoughts on “Pendedahan WikiLeaks : Kenapa Anda Tidak Digalakkan Membawa DSLR”

  1. sib baik sy xde DSLR n bukan duk kt sane…hahaha…mende leh speculate…tp keadaaan terdesak mcm2 leh berlaku…x digalakkan bwk DSLR pun kt negara2 tertentu..aku rase mlysia x termasuk laa kot…

  2. Wikileaks adalah trend setter yang pasti menjadi ikutan yang lain kerana ada yang kata wikileaks adalah permulaan media baru atau mungkinkah DAJJAL baru bermula???
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Wikileaks cyber wars startMy Profile

  3. Hmm… bila kecoh fasal wikileaks baru saya tahu web sebegitu wujud, bila mahu access, dah tak boleh. Tapi grafik kat atas mmg menyayat hati.

    Kita aware masa perang, everything is suspicious. Tapi nak tembak rambang macam tu, keterlaluan. After all, they invaded the land, the mistakes came after that were in package.
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Entry penutup 2010- atau tutup terus heheMy Profile

  4. Kat Iraq, orang awam kena tembak dah jadi perkara lumrah. Dalam kes ni diorg bagi reason tembak sebab salah sangka, ada sesetengah kes yang langsung takda reasons untuk menembak pun ada.
    Jom terjah post menarik dari sylarius ..Dear My WifeMy Profile

  5. Saya biasa juga usung DSLR kemana-mana. Tapi tak sangkut kat bahu atau leher, sebaliknya masukkan dalam beg tangan yang besar. Bila nak tangkap gambar, baru keluarkan dari beg~ 😉

  6. jahat la tentera US ni.. main tembak je.. paranoid sangat dengan penganas.. teknologi tinggi tapi nak kesan kamera ke senjata pun tak pandai.

  7. orang yang tiada keberkatan hidup selalu mempunyai perasaan yang tidak baik dengan orang lain contohnya amerika…sering saja merasakan diri mereka terancam padahal diorang yang menjadi ancaman kepada orang lain…
    Jom terjah post menarik dari belalang ..Basah Sangat Dah Nih Sapu TangankuMy Profile

  8. Pingback: petalingstreet.org

Comments are closed.