PM telah mendahului saya

Efbee…….. oh Efbee !

Bertahun saya menahan godaan gelora si Efbee. Ramai kawan-kawan saya menjadi petani moden berladang di Efbee. Saya yang ada blog secipuk ini pun tak pernah ada banyak masa untuk mengcreate akaun Efbee.

Kenapa saya tidak pernah tergoda dengan Efbee?

Saya takut saya terbabas masa dan tenaga di sana. Beringat-ingat berpada-pada . Orang lain mungkin lebih bijak mengatur masa. Saya suri rumahtangga sepenuh masa yang ketat dan sendat jadual hariannya. Saya ada banyak tanggungjawap dunia dan akhirat di luar talian. Untuk diri sendiri, suami dan anak-anak, keluarga dan saudara mara juga jiran tetangga.
facebook perdana menteri malaysia

Tapi bila PM, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri telah mempunyai beribu peminat di Efbee sehingga menjadi berita muka depan akhbar….

Saya tetap tidak tergoda!

he he he…..

Β©Kujie – ehemm…. ada yang buka akaun FB semata-mata nak mendaftarkan diri sebagai peminat PM ?

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. lau rase fb tu ade maknenyer kt kite..bolehla bukak akaun..saye mmg stuju ngn kak jie..kite mesti tau had2 dlm bersosial nie..jgn kite sampai lupe ape yg penting disekeliling kite..just my 2 cents.. :mrgreen:
    .-= hafizmd´s last blog ..Motivasi Pagi | Motivasi Diri Saya =-.

  2. Tentulah PM popular kan? Dia kan PM! πŸ˜†
    .-= tekkaus´s last blog ..5 Proven Insane Internet Money Making Ideas =-.

  3. Kak Long pun ditanya anak murid tentang akaun fB.
    Kak Long suruh buka laman web sekolah je, kalau nak mencari maklumat guru-guru dan teman-teman.
    .-= Kak Long´s last blog ..Munajat Cinta =-.

  4. jun ade effbee..hehehe…tp x d berkebun k buka cafe k, jie, x free sgt nak wat tu sume…tp byk jasa fb pada jun sbb jun dah jumpe balik ramai kawan masa kolej dulu…we all dh buat reunion pon baru2 ni..dah 22 tahun x jumpe..seronok betul…fb antara cara we all merapatkan lagi silaturrahim…its good in a way lah… πŸ˜‰
    .-= jun´s last blog ..Ayam masak madu =-.

  5. Iza ada jugak, tu pun sebab member sekolah ajak. Mmg jumpa ramai lah dalam tu. Majoriti dah bekeluarga, jadi segan lah pulak.
    Tak sempat ber-kebun, ber-zoo, ber-kedai kopi dalam efbee tu. Semua Iza ignore hihi. Tapi main kuiz merepek dalam efbee tu memang tak dapek nak elak :mrgreen:
    .-= iza~de~bintang´s last blog ..Beralih Musim Ke Musim… =-.

  6. saya hanya sempat berblog, tu pun di opis saja πŸ˜†
    .-= juliet´s last blog ..Cubalah =-.

  7. Baru je jd warga FB tp tak minat sgt pun.
    Tujuan utama nk pi jenguk FB org lain jer.
    Hehehe!!! :mrgreen:
    .-= Eriyza´s last blog ..Pintu Terkopak Ditalu Kapak =-.

  8. sekarang dah tukar mindsetting
    dulu sebut jer FB mesti ingat FireBoard (extension utk joomla)
    loni dah ingat facebuku

  9. baru je minggu lepas sy deactivate fb…
    boringggglaaaaaa… errr… tak sesuai dgn jiwa ni kot..

    tak sngka plak pm bukak fb.. πŸ˜€
    .-= kutaksempurna´s last blog ..Sebut betul-betul …………………………………………….. KERANG. =-.

  10. kak jie…nampaknya kita sama. cerita mende yang hampir sama. niat sha di FB utk saudara mara senang nak berhubung dan tukar cerita.

    tp nampaknya ada yang ketagih game.

    adoi. susahnya.
    .-= cheryna´s last blog ..orkid’s cafe: my kung pao is gone! =-.

  11. Salam

    saya pun tak berapa guna facebook. tengok-tengok dah ada grup pemina web saya (ibrahzine.com) kat facebook. terpaksa saya daftar fb nak tengok aktiviti diorang. rupanya tak aktif n saya sendiri yang kena turun padang haha…

  12. dunia sudah berubah, zaman sudah maju..

    dolu2 pakai burung merpati, sekarang pakai sesawang tak bertali! huhuhu
    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    .-= maza´s last blog ..Pak Dalang & Ramlah: Jodoh! =-.

  13. hiks baru nak tanya apa FB akak!!
    takpe kak, elyn pun tak layan games2 ni, cume besh dapat keep in touch ngan kawan-kawan sekolah je…..

  14. kak jie…heheheh saya ada facebook..tp utk main2 dikala boring…cuma lately tengok hubby sibuk dgn FB..maka saya pun kena jeling2 dia jugak..hehehe… πŸ˜‰
    .-= izzahazfar´s last blog ..uri tertinggal.. =-.

    • @izzahazfar, kak jie tak sempat nak boring…. πŸ˜†
      saja je tak nak jeling2 FB, mgkn akan datang..sapa tau kan πŸ˜†

  15. kak Jie, saya ade FB…tapi jarang2 bukak..

    ari ni result UPSR kan..berdebor ni..ade 2 anak buah amek UPSR..urmm…
    .-= rose´s last blog ..Anakku Ceria Give-away Contest =-.

  16. bukan aku! bukan aku! haha
    .-= Jard´s last blog ..Hidup Tak Boleh Terperuk Je =-.

  17. serius. jangan tergoda dan jangan sesekali bermula kerana ianya boleh mengasyikkan! tapi bg saya ada kebaikan sebab ia adalah medium terbaik mencari rakan-rakan sekolah dulu.

    setelah 10 tahun, akhirnya pasti mengadakan reunion pd 27 dis ini (he3).
    .-= megat´s last blog ..Cari Jodoh, Apakah Perlu Ada Aturan Untuk Mencapainya!? =-.

  18. ber’efbee’ untuk carik kawan lame.. tade la terjebak ngan kebun2 die tu.. saye lebih addicted pada blog!! :mrgreen:
    .-= ~mrs azmi~´s last blog ..cara untuk meningkatkan metabolisma anda =-.

    • @~mrs azmi~, ramai orang mencari kawan lama

      kenapa kak jie langsung tak pernah cari ye…

      dah cukup kawan yg ada kot..hehehe

      tak adalah…selalu sgt bertukar sekolah sampai tak pernah nak ada kawan karib πŸ˜†

  19. CypherHackz says:

    Rasa2nya FB dia tu pun tak semestinya dia yang manage. Mesti PA dia yang uruskan. Selalunya memang tiada masa nak manage2 benda2 macam ni.
    .-= CypherHackz´s last blog ..Di Hong Kong – Berbeza Dengan Malaysia =-.

  20. kalau ikut jumlah pengguna FB malaysia, jumlah tu kecik je lagi.. huhu~
    .-= beliamuda´s last blog ..Bicaraku buatmu =-.

  21. kak…

    Ada Fb takper jangan sampai dok lekak farville jer sampai kerja tak jadik..kadang pelik banyak betul masa diorang layan gamee kat FB..tak kerja ker? Sekadar memerhati…
    .-= hanisumayyah´s last blog ..Yang kurus itu indah menarik tertarik kedeboom? =-.

  22. ahaks ala buat je la satu kak. takkan teraddict punya. saya pun check daily lebih kurang 10mins pastu dah takde benda nak buat dah. lain la kalau bukak semataΒ² nak stalk orang =x

    yeps part nak cari member lama masa sekolah dulu best la, tapi tu pun tak de contactΒ² sangat. cuma komen sikitΒ² je kalau diorang upload pic pelikΒ² ke apa. other than that, lebey kurang twitter je. annoying pun ada bila homepage kita penuh dengan quizzes and games yang tah hape hape.
    .-= nesca´s last blog ..Gravatar and some rants =-.

    • @nesca, kalau setakat itu je..wat pe la kak jie nak create akaun FB, kan?

      sebab org ada, so kak jie pun kena ada?

      sebab PM ada, so kak jie tak boleh ketinggalan dari dia?

      he he he… Cari kawan?

      Kak Jie ada ramai kawan baik2, jiran tetangga secara real, lebih terkesan dihati, dapat bersalam ,dapat berpeluk, berselisih di jalanan, bergossip di kedai time beli ikan..hehehe

      utk org lain, boleh la kot…. πŸ˜†

  23. Mendahui? Ade BM mcm tu eh? Nampak sgt sy naif.

    ef bee? Tak payah la. Untuk mak-mak, pakai encik posto sudah πŸ˜€

  24. pak cik pun masih blom cukup terguder
    ada la juga akaun
    tp tak pernah aktif pun
    de la sekali dua d buka

  25. baru jer create akaun FB itupun sebab wife ajak main Farmville … πŸ™‚
    .-= zuls´s last blog ..Follower atau Duit? Buat Duit Twitter =-.

  26. HAHAHAHA dah agak dah mama sure posting topik2 comel ni ;p ngeeeeeee.

    alaa byk je menteri dah create FB. sampai kawan yonna ckp lepas ni jgn terkejut kalau PM ngan menteri2 request jadi neighbour farmville kt FB! hahahahha
    .-= yonna´s last blog ..Y572 : Kerana Desakan Hidup,Kadang-Kadang Manusia Tak Fikir Panjang =-.

    • @yonna, ladang real mama pun dah setinggi lutut lalang nya….mana le sempat nak berladang kt talian …hehe πŸ˜‰

    • @yonna, agaknya kan.. betul ker PM yg create FB nie.. dia sndiri yg jwb msg..
      .-= kuina´s last blog ..Sempadan Hati =-.

  27. Jangan tergoda. Takde apa-apa pun di sana…. Cuma kawan lama je mudah jumpa
    .-= kruel74´s last blog ..Would M.Nasir/Ramli Sarip be given the same treatment =-.

    • @kruel74, tak tergodalah
      sebelum ini selalu dapat email ajak join group itu group ini
      mmg jarang sgt beri perhatian

      bukan keutamaan πŸ˜†

  28. salam perkenalan kak,
    Selama ni saya SR je tau..tapi entry kali ni…saya nak kasi komen…hik3
    Dalam menangani hal2 kerajaan yang pening kepala…ada masa plak PM kita layan FB tukan…hahahaha (cam dia plak yang buat erk…)

    • @hazwah, orang yang dah lama hidup dan kenal dunia dalam talian mesti faham , betul ke PM sendiri yang melayan di FB tu…blog pun samalah..

      tp sesekali best juga melayan FB tu, utk suka-suka kot πŸ˜†

  29. β™₯chentatikuβ™₯ says:

    kak..
    efbee tu mmg boleh wat org jd addict..lagi2 bagi spesis2 yang rajin melayan quiz, n game2 kat dlm tu~~~~~

    saye pon ade jugak efbee, tapi untuk nak cr kwn2 lama je πŸ™‚

    • @β™₯chentatikuβ™₯, kak jie tak pernah cari kawan lama. .hidup dengan kawan yang ada sekarang…

      yang berlalu – itu masa yang lepas

  30. dilot ada…br je buka..hehe..

    tapi tak minat sangat pun dengan fb…
    .-= dilot´s last blog ..kau perempuan? =-.

    • @dilot, bukan keperluan untuk kak jie..bukan ada sesiapa pun nak dicontact

      jiran 40 rumah kiti, 40 rumah kanan, 40 rumah depan & 40 rumah belakang pun tak habis lagi kenal..hehehe πŸ˜†

  31. Itu sebahagian untuk meraih sokongan…
    .-= mrozaidi´s last blog ..Kukubesi VS Chottouch GATHERING =-.

    • @mrozaidi, bagi generasi yang dah lama hidup secara dalam talian, FB bukanlah satu berita besar tetapi bagi yang pertama kali dengar PM ada FB, teruja yang amat..hehehe πŸ˜†

  32. Saya dah lama mendahului PM. Seronok bila boleh gabungkan BLOG + Twitter + Facebook dan nak power lagi link kan dengan twitterfeed.com dan twitterdeck.com. Bila kita buat posting kat blog automatik akan keluar kat twitter dan facebook dan boleh tengok feedback LIVE dari twitterdeck. Tapi saya bukanlah ahli yg addicted dengan FB.

    Joom follow me @ http://facebook.com/denaihati (sorry promosi)
    .-= denaihati´s last blog ..Sediakan Payung sebelum Hujan =-.

  33. ada tp tak aktif.. ingat nak ajak PM berkebun la..
    .-= kuina´s last blog ..Facebook berkesan dekati rakyat???? =-.