Susu 2Malaysia

Intan balik sekolah kejap tadi dan tunjukkan kotak susu UHT perisa cokelat.
“oh…susu 1Malaysia”
” bukanlah………….. dua”


hehehe..yelah susu 2Malaysia.

Tiba-tiba teringat zaman sekolah rendah dulu ( lewat tahun 70’an) Projek Susu Sekolah Dan RMT ( Rancangan Makanan Tambahan ) . Mak bapa saya bukan orang senang ( dengan adik beradik bersusun paku ) tetapi saya tak dapat RMT – cuma sesekali bila ada pelajar yang tidak hadir, bahagian dia baru diagih² kepada murid lain. Masa tu dapatlah merasa nasi atau roti. Lagi istimewa dapat minum susu kotak.

Susu kotak yang tak pernah mampu dibeli oleh mak ayah.  Tapi masa tu jarang sangat ada kes keracunan makanan atau mungkin ada kes tetapi hebahan maklumat masih tidak sepantas sekarang.

Hari ini Intan cakap, semua murid di sekolah dia dapat susu perisa cokelat 1Malaysia ni.  Tiap orang 2 kotak, jadilah 2Malaysia.

©kujie – Angah balik malam ni…( berapa kali nak cakap dahhhh )

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Saya juga sempat dgn rancangan makanan tambahan tu tapi saya tak dapat…tumpang kalau ada lebih2 saja…tapi susu tu, saya antara murid yg dapat…kalau dapat byk,boleh kongsi ngn kawan2…itu dulu punya cerita..hehe
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Hakim tidak bersalah sepenuhnya- apatah lagi iMeknya…My Profile

  2. ye la kakJie, terkenang-kenang pulak masa sekolah dulu. kita pun tak merasa, anak pegawai kata. tunggu cikOni masuk sekolah la gaknya. 😀
    Jom terjah post menarik dari cha ..Mimpi itu indah- tapiiiMy Profile

  3. nak susu ibu lagi berkhasiat
    Jom terjah post menarik dari matjoe ..70 Pembiayaan- Tahniah dan Terima Kasih Bank NegaraMy Profile

  4. teringat zaman sekolah dulu….budak2 yang dapat RMT semua muka sedih…ye lah, bukan dari golongan berada…bukan senang nak dapat makan sedap2….free pulak tu….duit poket 50sen jer time tu mak bagi…budak2 sekarang ada yang 5 ringgit….hmmm…
    Jom terjah post menarik dari Amry ..Meriahkan Content Email Anda Dengan Mad MimiMy Profile

  5. hehe agaknya la bang
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Kemana menghilangnyaMy Profile

  6. susu masa sekolah ni sebati dah…..dulu mama selalu beli tak silap harga dia 30sen sekotak….mama suruh beli satu karton lepas tu dia kata bawak balik 6 kotak jer utk share dengan adik2 selebihnya sedekah kat kawan2 yang dari keluarga miskin…

  7. nak nak sambut Qurban ni, mungkin ada dua tiga ekor unta di bawa masuk …pergilah menyondol bawah perut unta tu… 😆

  8. Salam ShueQry….. terimakasih jengok Kak Jie…antara blogger awal Kak Jie kenal…moga masih bersemangat dan masih memberi ‘khidmat’ kepada pembaca.

  9. saya pula, suka kumpul cover susu kotak tu kemudian simpan..pasti saya ngan kawan-kawan lipat untuk di jadikan kad tepuk..aih, teringat kenangan masa sekolah rendah.

    Salam Kak Jie, ShueQry di sini.

    Apa khabar?
    Jom terjah post menarik dari ShueQry ..Bila Cinta – 5 Tip Bagaimana Untuk Mempamerkan Rasa Sayang Pada PasanganMy Profile

  10. dulu saya selalu tak dapat minum air susu kotak kat sekolah. sekarang terasa taknak minum susu sekolah lagi dah. haha. terasa nak try susu untalah kalau ada jual kat malaysia.
    Jom terjah post menarik dari MASA ..Gerak Gempur Trafik SelangorMy Profile

  11. mrs jamal says:

    kotak pown dah lain..rasa masih sama ker?

  12. fuhhh ada balik susu ni ….masa zaman saya sekolah dulu ada gak la dapat susu ni …kalau pengawas ngan anak angkat cikgu bedah dapat la 2-3 kotak. Tapi kalau puji lepsetik cikgu bedah lawa dapat sampai 5-6 kotak….asyik lawa je la lepsetik cikgu bedah kata bebudak yang suka minum susu ni….kekadang cikgu bedah lupa pakai lepsetik pun kata lawa gak….confirm dapat pelempang!….gagagaggaga….haiz memori susu sungguh!!
    Jom terjah post menarik dari TUkangPINtu ..Teori NomBor Dan Sikap – NOMBOR 1 !My Profile

  13. sedut2 masam.. sedut2 masam.. pernah terjadi minum air kotak basi. salah sendiri… x tengok tarikh luput..

  14. ohohohoh…rindu tul dengan susu uht free..boleh lagi kot menyamar jadi budak sek rendah 🙂
    Jom terjah post menarik dari catzer ..Pantang Larang Berkawan Sesama JenisMy Profile

  15. syafiq.net says:

    susu 2 malaysia :mrgreen:

    eh dah ada text-adv. tapi text-adv tu macam link biasa je tengok tak de disclaimer. pelik la innity ni 😆

    kalau google selalu ada adsbygoogle gak

  16. kalau mcm tu maza dlm kalangan org miskin dolu2lah ya.. sbb maza dapat RMT..

    hehehhe
    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Kain Batik Lepas &amp Pontianak terbangMy Profile

  17. rindu kat angah sangat la tu
    =)

    harap2 susu yg diminum ni takde rasuah yang masuk. husnuzon
    Jom terjah post menarik dari joegrimjow ..AC Mizal – Tutup akauan facebook dan tiada lesen perniagaan!My Profile

  18. rockinsudu says:

    haha, aah teringat time skola2 dulu 😀
    Jom terjah post menarik dari rockinsudu ..AlhamdulillahMy Profile

  19. betul tu kak jie.. rasa seronok sgt bila dapat susu tu… tapi zmn linn dulu kena beli.. abah bg duit gak.. beli sekotak jerk.. haah lah kakjie.. corak kotak susu tu sentiasa berubah kan.. hihihiih.. mengimbau sungguhlah susu ni

  20. Kak jie..teringat masa sekolah dulu²..sedapnya dapat minum susu ni..kotak pun dah cantik.. 😆
    Jom terjah post menarik dari Nadya ..20-10-2010 Memang Hari Yang Sesuai Untuk Memulakan Hidup Yang BaruMy Profile

  21. haha..tukar kotak pulak ke?
    1 Malaysia sampai ke kotak..
    bagus lah usaha kerajaan macam ni
    terap awal2 kat bebudak… 😉

  22. huhu… kak jie nie.. terus teringat masa sekolah rendah dulu.. saya ada dapat RMT tapi kadang-kadang je amek makanan.. air kotak tetap amek.. sebab kadang tak sedap makanannya.. itu lah menteil yang tak pernah bersyukur…
    Jom terjah post menarik dari menteil ..Mahalnya Ucapan Terima KasihMy Profile

  23. bukan seronok…tengah fikir kot,apa angah kenakan mak dia kali ini….he he he
    Jom terjah post menarik dari ann ..Kopi Arab &amp Kambing ArabMy Profile

  24. Wah…. teringin nak rasa lak! :mrgreen:

    Di sini belum sampai lagi laa..

  25. ni mesti tengah berseronok sebab angah balik 🙂
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Kemana menghilangnyaMy Profile