Tali pusat dan tali leher

” Cikgu pilih Angah jadi Model Pakaian Kemas”

Huhuhuhuhu…. kelakar dan rasa nak terbalik skuter bila Angah bagitahu dia terpilih. Biasanya saya ambil anak² sambil berempit sambil bersembang. Untuk dua tiga hari ini dia ada latihan ‘catwalk’.

Bukan saya mempertikaikan ‘kehensemen’ Angah tetapi dia bukan jenis manusia yang sering melawa. Lepas mandi tak bersikat tu dah kelaziman.

Saya terkenang kata² mertua sewaktu kelahiran Angah 13 tahun dulu. Orang yang lahir dengan tali pusat terbelit ni, bila berpakaian ‘terletak’ dan segak. Saya tak pasti fakta saintifik mana mertua saya rujuk…he he he..

Jom kita belajar cara² mengikat tali leher. Biar suami segak di pejabat. Saya tak perlu. Agaknya kalau suami saya ke tempat kerja bertali leher, jatuh pengsan apek driver backhoe!


Semalam pihak Astro Ceria – Run For Fun menelefon saya untuk pengesahan. Melompat² keriangan Intan. Sebenarnya dia mendaftar secara online tanpa tunjuk ajar saya. Pandai pula dia isi borang secara online itu. Rasanya dah sebulan lebih dia mendaftar…siap coundown kat kalender kuda lagi tu.

Budak² sekarang ….

Awal pagi perkataan pertama yang dia ucap dengan abah dia..

” Abah…petang Jumaat ni abah jangan lupa tau…”

hikhik….excited betul. Jom kawan² kita berpiknik temankan anak²

Tarikh: 30 Mac 2008
Tempat: Stadium Shah Alam, Shah Alam
Masa: 6.00 pagi – 11.00 pagi

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Jadi… memang betullah cakap mentua Jie tu? Erm… suami tak pakai tali leher. Ajar la pulak cara nak pakai tali pinggang… 😀

    ODs last blog post..Temuramah Dengan Pelesit

  2. combi – ye la..tie gantung je…hehehehehe

    sik bek abg aku p site tak pakai tie..hihihi…

    erk combi….cinta di ikat dari tie di leher , ke?

    muahahahahaaaa

  3. echah_syed says:

    aku dulu ikat tie abg yg tulun..hohoho mase tu cinta belom berputik lagi..

    aku jadi prefect pastu seumo hidup tak pernah pakai tie..apelagi sengal giler ..tapi tak gak rase malu sbb tym tu budak2 kg jarang jumpe tie :p

    mase sekolah rendah aku pakai tie yg dah siap cuma gantung jerk kat kolar baju 😀

    lawakz kan..kalo abg hg pakai tie mesti pitam dorang kat side :p

  4. AMG – pernah nmpk org pergi site pakai tie….bkn apek backhoe je terjelepuk…tu pekerja² Indonesia & Bangladesh pun buleh cirit birit..ha ha ha

    lily – kena belajar dr skrg ni lily…

    masak dah lulus tu..:p

    neeza – agaknya lah neeza, seluas2 tapak pembinaan tu kisah ni tersebar tak sampai 5 minit..ha ha ha

    senangkan mcm tu..ha ha ha..kakjie dari dulu smpai skrg ni tak payan iron baju keje abg…tu yg penyakit ni hinggap lama sgt….tak hilang2…

  5. Neeza Shahril says:

    hahahaa!!! nak tergolek neeza bila kak Jie kata nanti jatuh pengsan apek backhoe tu… mesti dia ingat PM datang lawat tapak kehkehkehhh..

    nasib baik che’ abang neeza tak pakai tie pergi kerja. Dulu, dia pakai T-shit aje dan jacket. Best sangat. sekarang pakai kemeja uniform. kena la iron.. tapi takde tie laaa.. :))

  6. Lily.Lulu. says:

    sampai skang masih failed laa nak ikat tie ..

    sungguh x power botoi !!

  7. Mat Gebu says:

    hahahaha…kak jie, ari ni mat gelak sampai keluar air ikut hidung sebab baca statement kak jie “Agaknya kalau suami saya ke tempat kerja bertali leher, jatuh pingsan apek driver backhoe!”…hahah, silap2 mengucap terus apek tuu….hahaha

  8. dbi – ala..mcm le resepi..derang ubah satu dua bahan2..dah leh bagi nama lain…

    chik – belajar tu….try ubah pesen tie cik abg…

    pengikat kasih sayang namanya..tp jgn la pulak ko jerut leher dia…:p

    rush murad – yelah…jimat petrol…

    arin – sik bek kakjie tak payah..hiks!

    mama – anak2 sy ketiga2nya melalui pembedahan…

  9. mama ranggie says:

    kak jie,
    kebetulan anak mama si balqies pon lahir terbelit tali pusat..memang dah biru dan x de sore dah masa tu…hanya tuhan aje yg tahu perasaan mama masa tu…nurse tu tepuk2 belakang die supaya die nangis dan alhamdulilah..adik nangis gak…nenek mama pon cakap mcm tu…nanti kalo die pakai baju ape pon,nampak cantik..

  10. saya belajar banyak kali untuk ikat tie..tak pass pass..asik failed memanjang!

  11. Rush Murad says:

    bestnya ada anak2 dah besar….. jie ‘merempit’ jugak ker?

  12. cHiQuE CoMeL says:

    dolu masa chik jd prefect kat skolah rendah mmg kena pakai tie.
    berbelit nak mengikat tie tuh.
    tak tau plak ghupanya ada bnyk pesen ek cara ikatan tie nih…

  13. muadz– yg tu sebab genatik mak dia lebih tu…:p

    a’aha… pandai pula dia isi form…dia dah ade email sendiri…selalu main online game…

    dulu on YM mama dia le yg chat:p

    may – lama tak nampak….2 bulan lagi sampailah bulan May :p

  14. ikatan tie tu sajer je bagi nama macam macam…padahal lebih kurang jer..

  15. pB – tu lah..pandai sungguh org² tua kita berfakta

    ita – ikatkan la… romantis gitu…

    kasawari – ye lah..yg tu cantik dan kemas….

    eee..mmg tak patut ni

    tak kan tak de niat nak buat sendiri:p

  16. ziana tu la kakdik… nek motor lalu tepi tasik….air sepoi² bertiup….sembang anak beranak…:p

    cendarwanintim – utk mama dia org….tak de ke ?

    hiks!

    mz – anak yg lain ade lagi kan..jom la…bawa anak² ke tempat dia nk berkawan

  17. ikat tie: selalu senget senget…hehhe

  18. muadzlife says:

    tu lerr..
    anak sulung saya pun terbelit gak..ada gak owang kata cenggitu..
    tapi honestly le kakjie..anak yang tu le paling cumut – sumer amik mudah jer…
    mmg x berdandan pun. angah tu ok le lagi lelaki…anak saya ni pompuan.hiks…

    uii pandai Intan regiter sendirik ek…

  19. Kasawari says:

    Saya suka ikatan yang terakhir tu..
    tapi hingga sekarang saya tak reti nak ikat.. he he.. tie saya tak pernah terlerai sejak rakan saya mengikat masa interview kerja dulu.. wa ka ka

  20. tie dia bio dia ikat sendiri kak..hehe..aah penah dgr gak org ckp mcm tuh..hehe..yg psl tali pusat tuh

  21. SALAM KAK JIE

    anak pB yang sulong tu pun mmg jenis bila berpakaian kemas , dan matching … (mmg masa lahirnya , tali pusat terbelik di leher)….

  22. anak pak cik yg umur 5 tawon pun dah pandai nak mintak juin ‘run for fun’ :))

  23. cendawanintim says:

    K. Jie,

    Wah, Tahniah untuk kedua2nyer….cayok..

  24. berempit anak branak!
    sgt sweet!
    🙂

    amboi angah..
    sure sejak bile pi klas kan?