UiTM sedia tawar kursus penulisan blog

Utusan Online melaporkan Universiti Teknologi Mara (UiTM) bersedia memperkenalkan kursus berkaitan pengajian blog dalam usaha membantu pengendali laman blog lebih berwibawa dalam penulisan mereka.

Sesiapa sahaja (media alternatif) boleh menulis. Mereka tidak perlu mempunyai kepakaran dalam bidang pemberitaan, tidak tertakluk kepada etika pemberitaan dan jarang sekali didakwa di mahkamah. Kebebasan ini menakutkan,

Siapa yang takut ye? Kalau tak buat salah, buat apa takut..

Saya pun nak ajak mak² buyung Arin, wawa, Anasfadilah atau Elin, bakal ibu Jiji register.

Saya rasa baik difikirkan dulu idea untuk Gantikan PLKN dengan Pusat Latihan Asas Tani atau IPTA/IPTS menawarkan kursus Cara bermoral bersidang di Parlimen.

Sejak dua menjak ini, selalu sangat akhbar/tv riuh mengsensasikan tentang blog sampaikan saya sendiri tidak selesa seolah² dunia tunggang terbalik kerana Blogger. Kadang² rasa kelakar kerana mereka tidak dapat bezakan katogari² blog.

Terimakasih Raja Petra Kamaruddin kerana membuatkan saya berasa bangga menjadi seorang Blogger! Saya bangga kerana saya lebih senior dari Khir Toyo atau pun Ali Rustam atau pun Dr. Mahathir.

Mengikut urban dictionary Blog :

A place where people bitch about their daily activities which nobody is interested in. topics like why they argue with boyfriend and how they end up together at last, daily aneroxic activities like drinking blended organic fruits and vegetable for breakfast, lunch and dinner, talking about cutting themselves with a razor blade and how good they felt, bitch about their shopping activities and what they got.

huh…prejudis sungguh! Wartawan arus perdana yang punya kelulusan bergulung² pun tak beretika juga dalam berblog , contoh seperti kes Mr. Manager: Should I be proud or pissed off? Whither journalism ethics?

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. huuhu..mcm2 skrg ni yer…
    blog da semakin popular..lgik2 di kalangan ahli politik..
    haishh…

  2. AnasDila – yg penting kita senior dia org tu..

    erk…skrg ni blog mcm kerjaya baru ahli politik yg pencen ye?

    suealeen – idea kelakar abad ini..mmg senak perut nengok kecelaruan minda org² kat atas sana skrg ni..

    fikirlah benda yang berpekdah skit!

    maksu – jadi terkenal ke maksu?

    ade ke org kenal sy….yg dah 2 thn jadi blogger ni?

    intan – kita buat usul hantar ke parlimen…suruh YB² kita pergi kursus tata tertib..subjek moral.

    malu sy tengok dia org bergaduh mcm dlm kandang…

  3. wawa – lama tu..kakjie setat 2003 tp tak aktif..stop!

    baru 2 thn ni menjadi blogger yg aktif.

    wahh….. nk beli handbag tu..tu saman rm 900 bila nak bayar?

    sipunat – nnt kt tepi sidebar masing² ade – cop SIRIM..hahahah…

    sapa le bandan pemantau blogger nnt erk….bukan LAN kot.

  4. suara – bab penulisan kakjie lemah la su…mgkn boleh ajar bab2 teknikal sikit²

    pasal css, rss,

    hehehehe org lain lagi pandai arr

    mama ranggie tak de had umo kot..:D

  5. Intan Rosnitta says:

    setuju sgt dgn yg ni…

    >> Cara bermoral bersidang di Parlimen <<

  6. Mak Su says:

    dorang risau sbb tak kenal

  7. suealeen says:

    what an idea!! tetiba je semo fobia dengan perkataan ‘blog’, tiba2 ada plak yang cuba join team ‘pondan’, ‘desperate housewives’, monyet, loosers ni.. dah la dulu, kini & selamanya fobia dengan kaler hijau.

    udah2 ler tu dengan idea mengarut… lepas ni kena tanam padi kat bumbung rumah balik.. sebab beras makin naik..

  8. AnasDila says:

    wah….ada kursus la pulak sekarang…kalau dari dulu ada…sure saya dapat A…*perasan sendiri*

    saya tengah tunggu En.Samy Tol punya blog…ada tak…saya suka tengok dan dengar dia cakap…boleh tergelak juga dengar bahasa dia

    “pada pendapatan saya jembatan itu tidak roboh..”

    hahaha…

  9. sipunat says:

    huakakaka…

    Nak berblog kena pegi amik kursus dulu pehhh.. kalau hak nak berkata kata pun disekat kat mana lagilah nak berkata kata dengan jujur dari hati ye..berkata kata dalam hati jela kot.

    Apsal semenjak menjak ni org heboh sangat ngan blog ni kujie, apa yang menakutkan sgt tentang blog ni..

    Sipunat lebih suka jadi lebah dari lalat…tak suka yang busyuk..hehehe

  10. saya dah start blogging since 1998.

    dulu guna pitas.

    jkalau baca urban ditionary punya definition tu mmg betul2 la kena dgn istilah berblog.

    well, i don’t see why do they have to come out with such a stupid ideas.

    oh wait, maybe bolehkah daku menjadi penceramah udnangan nya?

    boleh dapat duit tambhana nak beli hanbdag baru ke

    LOL

  11. mama ranggie says:

    kak jie,mama pon blh mohon ke?

  12. Salam K’jie,
    Rasanya lebih sesuai K’jie mohon jadi pensyarah daripada mohon jadi pelajar untuk kos ni. Kalau K’Jie ambik kursus ni, rasanya K’Jie akan jadi best student!

  13. cendawanintim – mmg..byk sgt pandangan negatif mengenai Blogger

    kalau kita nak jadi lalat mmg la kita pergi tempat busuk..tapi kalau kita nak jadi lebah..kita akan cari taman indah tempat wangi bunga² berkembang…

    madredo1– dgn berblog sy dapat belacan dari terengganu…dapat melancong ke sabah..dapat jumpa kawan dari luar negeri secara live…

    byk faedah jika kita mmg ingin menjadi positif

  14. jiji – wah…kalo gitu soklannya….kakjie dptF je arr..

    tak de ke soklan mengancam sikit?

    ikoko – skrg ni menulis blog adalah kehidupan..kita hidup dengan kawan² di dunia blog.

    Tak de pula tergelincir sana sini..kita berkongsi..yg muda hormat yang tua..kita saling tegur menegur dan ingat mengingatkan sesama kita..

    baik, kan..

    semua ada baik dan buruknya..bergantung pada kita sendiri sama ada nk jadi lalat atau lebah…

  15. Arin – tak pasti dia nak ajar ttg hal teknikal buat blog ke atau isi kandungan.

    mgkn dia akan bagi satu tajuk..kendian suruh kita tulis mcm karangan BM masa sekolah dulu kot..

    muadz – erk..soklan mcm mana Farah boleh tahu ttg Liam’s International tu…ade tak?

  16. mad redo1 says:

    pernah dalam suatu perbualan dengan a wannabe politician…

    “saya ada blog.” mad redo1 berkata.

    “awak bloggerlah ni.”

    “sikit-sikit.”

    “buatlah kerja berfaedah sikit.”

    tanpa usul periksa terus sahaja mad redo1 menerima label buat kerja tak berfaedah.

    jumut sungguh.

  17. cendawanintim says:

    saya pon rasa tak selesa..kan K. Jie…

    ada ura2 nak sekat aktibiti blogger nih ker K. Jie?

    **bangga kan, satu lagik jawatan kita :BLOGGER…kalu tulis resume camtuh camana agaknyer?

  18. memang bagus ada usaha ke arah tu..

    tapi kalau dia nak hadkan “PENULIS BLOG PERLU ADA KELULUSAN PENULISAN BLOG” adalah tak berapa nak wajar.

    🙂

    tak semua penulis blog tu penipu. banyak penulis blog tulis tulisan yang untuk meringankan kepala mereka.

  19. Jiji, 25 says:

    Apa ye yang derang nak tanya utk final exam eh?

    Hakhakhak. Lawakkkkkkkkkkkknyaaaaaaa@!~

    1. Bilakah tarikh penting Khairy melabel bloggers adalah monyet?
    (2 markah)

    ——————–

    2. Bincangkan Isu-isu terkini yg terdapat di blog Khirtoyo.
    (6 markah)
    ——————–
    ——————–
    ——————–

    3. Apakah tujuan penubuhan chedet.com
    (2 markah)

    ——————–

    4. Tulis sebuah entry berkisar skandal yang berlaku dikalangan ahli politik.

    (Amaran: tidak boleh menyentuh mana mana aspek berkaitan dengan kerajaan. Minus- 50%)

    ——————–
    ——————–
    ——————–
    ——————–

    .
    .
    .
    Malaysia ku GEMILANG woh@!~

  20. muadzlife says:

    hahahaha byk ler soklan bocor nnt..:)..

  21. kak jie..kalau menulis kene dari hati..kang kalau gie class gini, sure ader guidelines yang kadang2 kala hati kita tak dapat ikut..cemana tuh ek?