Cekgu… saya nak pergi tandas!

Itulah ayat yang paling awal diajar untuk anak-anak pada hari pertama persekolahan. Takut betul anak-anak yang pertama kali berdikari / diserahkan pada cikgu terkencing terberak dalam kelas.

Tapi percayalah….. setiap guru yang mengajar murid Tahun 1 akan mengalami pengalaman ‘mencuci’ muridnya.

Selamat Hari Guru Buat Semua Warga Pendidik walau di mana saja berada terutamanya untuk guru anakΒ² saya – Cikgu Rohana , Cikgu Puan Fatmah dan Chei Laoshi.

Jasamu tetap dikenang, terimakasih cikgu.

Buat cikgu-cikgu blogger Cikgu Panji , Cikgu Jawa , Cikgu Bani Hassim , Cikgu Zue , Cikgu Izzah , Cikgu Kak Long , Cikgu Ira , Azlan Lin , Toknabe , Cikgu Azi , Cikgu Rashid , Cikgu Ina, ( Selamat Pengantin Baru juga….) , Cikgu ibuaiman dan yang lain-lain…….ucapan ringkas

Cekgu……..bila nak update blog?

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Dulu tengok member buang air kecil dalam kelas relax je, sambil duduk-duduk kat bawah, masa cikgu tengah mengajar, buang air kecil slumber derk je.. tengok cikgu layan baek punya, bawak pi tandas, tukarkan seluar pendek (masa ni sekolah tadika).

    Pastu ada satu masa, ina sendiri ikut macam member, buang air dalam kelas. nak tengok apa cikgu layan, baik punya juga… tukarkan seluar pendek… ingatkan dapat karipap macam masa rehat tadi, sekali tu. bukan dapat karipap, tapi kena bebel bertalu-talu. aku pun cam pelik. oooh. kena marah. haha.

    jiwa tengah bersih masa kecil-kecil. πŸ™‚ sangat fun masa tu. happy betul.

    sama-sama kak kujie. πŸ™‚ taknak update selagi belum posting (agaknyalah. haha. datang idea nak blogging nanti, orang type. ok )
    Jom terjah post menarik dari ikoko ..Happy 26th- Lovely MeMy Profile

  2. yonna rase kan ma hampir semua budak2 takut nak bgtau cikgu =p hahhaa
    lagi2 time english :p
    sebab malu nak speaking.hehhe
    yonna slalu thn je ngeee
    time cikgu da abeh mengajar, baru keluar kelas πŸ˜€ :mrgreen:

    yonnas last blog post..tidur di swimming pool

  3. Salam buat Kak Jie.. :mrgreen:

    Selamat Hari Guru buat guruku di alam siber.. Kak Jie.

    Terima kasih kerana berkongsi ilmu dengan semua pembaca.. πŸ˜€

    Nurs last blog post..Kad Ucapan Hari Guru Daripada Teman2 Siber

  4. Huaaaaa…………..

    Terus teringat masa mula2 cikgu ajar ke toilet.

    Masing2 kena beratur ikut giliran. Ada sekali cikgu bukak pintu tandas tapi tengok classmate Tie tengah dok mencangkung lagi…rupa2nya misi belum selesai..ekekekee…….Cikgu terus ketawa je….he he…. :mrgreen:

    Ties last blog post..Mokcik dah balik !!!

  5. haha. nostalgic ye. adess. teringat zaman kecik2. takut nk minta gi tandas

    ubeys last blog post..Mengimbau Kisah: Cinta Untuk Ain (1)

  6. Melayu Boleh says:

    Selamat hari guru buat semua para guru..
    rupanya ramai juga cikgu yg berblog yer.. πŸ™‚

  7. Tapi ada jugak cikgu yang garang.. masa darjah 6 Cikgu Khadijah.. Garang giler, nak pi tandas pun kensel kecuali kalau dah terpaksa sgt πŸ˜†

    izas last blog post..Sepanjang Jalan Kenangan…

  8. tak beberapa tahun lagi tugas cikgu mungkin akan ringan dengan adanya

    youtube.edu

    suruh anak murid tengok youtube jer

    BAGAKs last blog post..Kaedah Cuba Jaya

  9. nikillas says:

    murid: cikgu nak gi tandas…!!
    cikgu: saya tak nak gi tandas..

    hahaha.. dulu selalu kena camni.. hahaha..

    nikillass last blog post..Selamat Hari Cikgu..!!

  10. Oh, ya. 16hb Mei. Selamat hari guru… he he he.

  11. Selamat Hari Pendidik buat semua cikgu2 termasuk cikgu sekolah memandu.

    TokNabes last blog post..Selamat Hari Guru

  12. Bertuah cikgu2 yg dpt anak Kujie,
    Tak pyh nak ‘mencuci’,
    Sebab dah diajar berdikari….
    Terima kasih atas ucapan dan pesanan ringkas tu. Memang canggih anak murid zaman ni ya, semua soalannya mencabar minda!
    Jawapan untuk soalan pelajar cemerlang telah dijawab.
    “Blog Cikgu Kak Long dah diupdate pagi tadi lagi…. “:razz:

    Kak Longs last blog post..Mari belajar peribahasa..

    • @Kak Long, tu benda asas je cikgu
      mmg sepatutnya mak2 ajar anak2 mcm tu
      bila dah remaja kena ajar anak2 bab bersuci juga
      cara je berbeza :mrgreen:

      he he he..hari ni ramai ckgu dah update blog
      sebab cuti :mrgreen:

  13. kutaksempurna says:

    ayat last tu yg paling best!!

    cekgu.. bila nak update blog!!

    wakakakaka..
    mmg betul!!

    byk cekgu yg busy kot.. tu yg bersawang 2,3 hari.. hikhikhik

    • @kutaksempurna, cikgu skrg..ramai yg ada blog :mrgreen:

      tapi hari ni tgok banyak blog cikgu2 dah diupdate
      cikgu free hari ni..public holiday πŸ˜†

  14. hep hep!
    sempat tu ngumpat!
    sejuk cam ayaq batu?
    :)) ha ha ha hampeh :p
    *skrg pak cik bergiat cargas kat blog lagi satu ;))huhuhu

  15. Kak Jie antara cikgu saya dalam blogging…selamat hari guru Kak Jie… πŸ™‚

    spatts last blog post..Hamba Trafik?

  16. K.jie soeorang guru kah?
    Selamat Hari Guru…

  17. Selamat Hari Guru juga untuk Cikgu Kujie. Jgn tak tahu saya antara anak muridnya yg sentiasa menjadikan Hidup Biar Sedap sebagai rujukan. T kasih yang tidak terhingga.

    cikgu panjis last blog post..Terima Kasih Cikgu

    • @cikgu panji, sama-sama cikgu panji…tiap orang ada peranannya yang tersendiri…

      muaaah! πŸ˜†

  18. … Walau pun ramai anak murid dah jadi lebih pandai, dan lebih berjaya daripada guru mereka, tapi kalau bukan para guru yang mengajar mereka A, B, C… mungkin kita semua tak berada di mana kita sekarang…

    samdaddycools last blog post..1 juta poskad mansuhkan PPSMI : aku tengok A. Samad Said LIVE

  19. huhuhuhu teringat cikgu2 kat skola dulu……….selamant hari guru pade sume cikgu2~

    kuros last blog post..from lipis with love~

    • @kuro, kak jie masih ingat cikgu2 sekolah rendah

      Darjah 1 – cikgu normah
      Darjah 2-4 – cikgu Maimunah
      Darjah 5 – cikgu Siti Hajar
      Darjah 6 – Cikgu Sidek

  20. aminkapar says:

    SELAMAT HARI GURU utk smua Guru yg mengajar dismua sekolah atau dirumah. πŸ™‚
    tunjuk ajar dan jasa kalian takkan dpt dilupa.

  21. Selamat Hari GURU. Kepada semua CIKGU.

    Abu Razis last blog post..DUA JENIS PEMBACA

  22. Salam hormat wahai Kujie.

    Zaman sudah berubah. Ada anak murid bertanya kepada guru mereka “Cikgu, kenapa sudah lama tidak kemaskini blog?”

    Abang Longs last blog post..DUA JENIS PEMBACA

    • @Abang Long, Salam kembali Abang Long..

      cikgu zaman sekarang..

      ” cikgu ada friendster? cikgu add saya…”

      hehehehe :mrgreen:

  23. shay pun ingat masa sekolah dulu itu le yang cikgu ajar dulu,
    dalam bahasa melayu ngan bahasa omputih… πŸ˜†

    tapi kita berani tak denya buang air dalam suar…

    tapi keberanian tergugat bila atuk lupa nak ambik, orang semua dah balik cikgu nak tutup dah pintu pagar, shay masih disekolah… masa tu bantai nangis macam nak jadi apa ntah… πŸ˜†

    shays last blog post..10 PERKARA SIA-SIA

    • @shay, hahahaha…takut sbb tu nanes.

      kenangan kt sekolah best….. teringat kantin sekolah….teringat bersenam meloncat kt padang… :mrgreen:

  24. cik jie. meh sini cikgu nk ckp. cikgu dh apdet blog 2 kali. baca blog cikgu kemudian buat kerja rumah berdasarkan blog cikgu. kekeke.

    slmt hari guru juga buat ibu2 yang mendidik anak2 mereka. πŸ™‚

  25. “Please teacher may i go out” πŸ˜€

    Betapa bangganya dpt bercakap omputih masa darjah 1 tu. Dulu2 terus masuk darjah 1, tak ada tadika tak ada pra sekolah tak ada tuisyen swasta.

    kenaris last blog post..Tiga Peringkat Manusia

  26. Selamat Hari Guru wat seme guru di Malaysia.

    Eriyzas last blog post..Guru Pembina Negara Bangsa

  27. Cikgu sekarang dan cikgu dahulu….sekarang penat lain banding dulu

    kruel74s last blog post..The week for lessons to be learnt (again!)