Penyamun, Perompak Pun Dah Lari Dari Hulu Selangor

BIla pilihanraya banyak hal-hal yang tak logik akan berlaku. Ramai yang bertindak tidak matang.

( korang tak jeles ke nengok kampungku yg aman damai, bukit bukau berkabus menghasilkan oksigen yang berkualiti )

Jalan ini hanya mempunyai 2 taman perumahan tempat kami tinggal aman damai . Walaupun penduduk Melayu hampir 90% tetapi masyarakat lain hidup selesa rukun damai sebagai jiran tetangga. Kami ada KRT ( Kawasan Rukun Tetangga ) yang saling berkerjasama menjaga keharmonian komuniti.

Keperluan apakah anggota polis ditempatkan di sekatan jalan ini 24 jam sehari? Membazir tenaga dan tidak adil untuk keperluan rakyat lain. Buat apalah nak membazir tenaga di sini, baliklah jaga kawasan yang banyak kes jenayah. Banyak lagi tempat lain yang perlukan pengawasan dan bantuan anggota polis.

Dulu masa kawasan kami berleluasa kes pecah rumah, kes rompakan bersenjata sehingga merisaukan penduduk tidak pula nampak kereta peronda masuk untuk membuat rondaan.

Kata penduduk yang saya temui, limpahan anggota polis berlebihan di Hulu Selangor sehingga mereka tidak tahu apa yang hendak di buat. Jadi, buatlah sekatan jalan 24jam sehari untuk tempat yang tidak perlu.  Nak kata kes jenayah , tak dengar pula.  Nak kata kempen keselamatan jalanraya , berduyun budak-budak naik motorsikal lalu lalang depan mata tak pula di tahan- tanpa helmet tanpa lesen .

Saya tak salahkan mereka anggota polis tersebut kerana mereka hanya mengikut arahan pihak lebih berkuasa.

©Kujie – kata penduduk setempat – yang tak takut “pengundi hantu” je..

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. nak jaga ahli politik kat sana jugak tu..
    .-= beliamuda´s last blog ..Keputusan Pilihan Raya Kecil Parlimen Sibu (P212) =-.

  2. kalau pengundi “hantu”, nak kena panggil geng seekers la kak jie.
    .-= akuvision´s last blog ..Gangguan Hyperhidrosis =-.

  3. beginilaganyanyer bila nak pilihanraya kan kak jie..lagi2 bila pilihanraya kecil..hemm..sungguh2 depa jaga.. 😉
    .-= Bb Hussain´s last blog ..Spaghetti Bolognese & Sambal Gulai Tempoyak =-.

  4. Azizuan says:

    kerja makan gaji camtuh la..haha..kalau kita jadi polis kita pun rasa best dok lepak..sapa tak suka kerja lepak2 camtuh..haha
    .-= Azizuan´s last blog ..Cross Browser Testing Dengan Browsershot =-.

  5. polis2 takut rusuhan..persadiaan awal..lagipun baru la tunjukkan kerajaan prihatin dengan keselamatan rakyat..nak mengundi kan..

  6. habis la kalau tiap bulan pilihraya macam ni.hehe
    .-= farhan´s last blog ..Sudah pukul 1.00 pagi ! =-.

  7. aman damai tempat ni..macam tempat saya di semenyih berlatarbelakangkan kawasan berbukit bukit broga..
    .-= fahmi´s last blog ..Perempuan dulu perempuan sekarang =-.

  8. Biasalah kak jie. Bila nak pilihanraya je, barulah semua bekerja. Ia akan berlaku setiap kali munculnya pilihanraya. Untuk mengelakkan rusuhan agaknya..
    .-= Shaffik´s last blog ..Kasih Seorang Babysitter =-.

  9. beginilaganyanyer bila nak pilihanraya kan kak jie..lagi2 bila pilihanraya kecil..hemm..sungguh2 depa jaga.. 😉
    .-= Bb Hussain´s last blog ..Spaghetti Bolognese & Sambal Gulai Tempoyak =-.

  10. Itu la, semalam uteh arin yang tinggal kat Desa Melur tuh pon tulis kat FB, siap ada roadblock area tuh. Dasat ar. untuk seminggu nih , mmg pencuri , perompak takleh nak cari makan!

  11. teringat peribahasa – ‘air yang tenang jangan disangka tiada buaya’, ;-P

    salamm jie,
    .-= tunbegia´s last blog ..jalan leboh ampang =-.

  12. salam..
    kadang kala terlalu takut dengan bayang2 sendiri.. 🙄
    .-= zulkbo´s last blog ..Bersyukur Apa Yang Ada.. =-.

  13. kat malaysia polis kerja time pilihanraya je. time2 biasa susah nak nampak ronda2 kawasan perumahan ni
    .-= ariff´s last blog ..Kursk Games 2010 =-.

    • dulu kes pecah rumah,samun siang2 buta… sampai nk keluar berjogging pun bahaya
      tak pula dia org ambil berat sampai penduduk sendiri2 buat tindakan
      tapi..skrg ni
      tak perlu pun…..

  14. nilah suasana setiap kali ada pilihanraya kecil.rasa rimas semacam la pulak…pelik tapi benar jangan tak percaya tiba-tiba hari ni dapat kad dari salah satu pati yang bertanding~~terkembang kempis bila kewujudan aku di sungai choh dirasa setelah 3 ke 4 tahun disini.macam-macam hal yang tak disangka.kak kujie.. harap-harap semua anggota polis dapat dikekalkan buat roadblock kat kawasan hulu selangor walaupun bukan waktu pilihanraya~~
    .-= papaitam´s last blog ..Siapa dapat pangkah banyak dia menang =-.

    • dlm 2 minggu ni anak yg sekolah rendah tu bawa balik goodies bag
      ada bekas air + makanan jenama tupperware tu
      sorang dah kos rm 20
      satu sekolah 1000+

      kemudian semlm dpt goodies bag lagi kat sekolah
      cop satu jabatan
      dlm tu ade ‘buku panduan mengundi’

      uikkkkkkkkk…. budak sekolah rendah dpt buku panduan mengundi

  15. sekarang kat malaysia kalau politik dah lebih sangat,ianya lebih dahsyat dari jenayah,lebih lebih lagi kalau penyokong sesuatu parti tu..sanggup berbuat apa sahaja demi partinya…betul tak kak jie..heheh

  16. samanosuke_04 says:

    erm.. tak paham gak apsal byk polis bila pilihanraya, walopon genius tapi takleh pikir gak sebab yang waras.. hihi, takpelaa bior laa diorang, nak bajet bizi la tue..

    :p, tak jeles pun ngan kampung dia, kampung kite lawa lagi, ade court badminton.. bleh main.. hehe, oksigen berkualiti konon..
    .-= samanosuke_04´s last blog ..Bakat ada, jangan dipendam… =-.

  17. salam kak jie

    jikalau sudi , katakan sudi …

    http://www.benashaari.com/2010/04/masa-untuk-mengembangkan-sayap.html

    jika sudi , terima kasih daun keladi ..

  18. Bila polis sudah tidak ada kerja beginilah jadinya
    .-= meezwan´s last blog ..Michael Jackson Dibunuh Untuk Sekat Islam Berkembang =-.

  19. assalammualaikum kujie.

    ini perkara luar biasa yang biasa.

    kepentingan politik lebih penting dari isu jenayah, buang anak, rogol, samun dsb.
    tunggu kujie jadi menteri dalam negeri, insyaAllah pembaziran manpower seperti ini boleh kita atasi bersama2.hehe
    😉
    .-= klcitizen´s last blog ..cari duit di blog atau pasar malam? =-.

  20. sebenarnya pilihanraya mengejut camni banyak abes duit kat polis je.. 😀 semoga kawasan kediaman kak kujie lebih selamat daripada biasa
    .-= Khairul Azri´s last blog ..hire me please =-.

  21. Kesian kat polis2 tue…ketua sedap2 kat ofis, anak buah yg bepanas dan berembun…akhirnya jadilah mcm nie…
    .-= Mr Kamikaze´s last blog ..LUV OF MY LIFE: Pernah cuba tak =-.

  22. So kalau ketua tak effisien…semua pun ikut sama. 😀
    .-= tekkaus´s last blog ..White Elephant From Bali =-.

  23. salam kujie..sabar ajerlah kan..nak buat camner
    .-= kak ina kl´s last blog ..Daging Sos Lada Hitam =-.

  24. lumrah la tu..hehe
    .-= FTN´s last blog ..Aisehh..Kahwin Senyap-senyap Juga Ke? =-.

  25. akak sokong 100%…sabar ajerlah
    .-= kak ina kl´s last blog ..Daging Sos Lada Hitam =-.

    • ha kak ina, buatlah benda2 yg nampak ‘bijak’
      dari kami orang kampung ni
      barulah orang kampung respect
      bukan jadi lawak antarabangsa 😆

  26. haha..polis berlebihan samapi tak tau nak buat apa..macam best je tu.. :mrgreen:
    .-= aizuddin´s last blog ..Tutorial : Cara Masukkan Smiley Baru Dalam Shoutbox =-.

    • roadblock tu sekadar letak kun…tapi setiap shif ada lebih dari 4 orang
      tak de check, tahan org lalu lalang pun
      dia org je terpacak..nengok budak2 naik motor ke hulu ke hilir depan mata tak pakai helmet dan tentu tak de lesen

  27. oke la tu, selamat kawasan perumahan.. :’)
    .-= Lovely Emy´s last blog ..Restoran Putera Ayu, Padang Jawa =-.

    • he he he…..sampai tempat tak sepatutnya
      budak2 naik motor lalu lalang depan polis tu tak pakai helmet pun
      dia nengok je…. mcm dok saja sebab dah datang sini

  28. pembaziran penggunaan sumber manusia.. huhu
    .-= jard´s last blog ..Domain JARDNESS.com tak ‘available’, kalau nak, aku perlu bayar USD151 =-.

  29. gila apa perompak nak ke sana waktu2 macam ni..hehe
    .-= Lan Bingka´s last blog ..Kasih Ibu =-.

    • he he he… nak pergi sekolah dlm 3KM, ada 2 group polis berkawal dlm 10 anggota…mcm kat kawasan darurat…bencana 😆
      jadi bahan gelak org kg

  30. MrRollies says:

    huhu sian kak jie..
    habispilihan raya tamat la sume tu T.T
    .-= MrRollies´s last blog ..Mengapa Mengantuk Ketika Belajar? =-.