Perlu ke baca al-fatihah atas kematian Michael Jackson?

Hari ini kelas  macam biasa sambung surah Ali’Imran ayat 25-27 .

Seperti biasa , kelas dimulai dengan ulangkaji mudah untuk menguasai dhomir ( gantinama ) termasuk Ism, Harf dan Fi’il. Kalau tengok kelas kami waktu ini, samalah dengan kelas tadika untuk kanak-kanak tu…ustaz menyebut dengan isyarat-isyarat tangan dan kami murid-murid tua ini mengikut.

muaanas atau muzzakar? … mutakallim … mukhotob …. ghaib ?

hua, huma, hum, hiya, humma, hunna, anta, anthuma, anthum, anti, anthuma, anthumna, ana, nahnu….

Bergema dalam surau suara murid-murid kelas dewasa ini.

Balik pada ayat 27 surah Ali ‘Imran tadi, pada ayat terakhir tu ” ….. wa-ilal-lah hil masir “ yang bermaksud  ‘ dan kepada Allah jualah tempat kembali.’ Ustaz berhenti dan berkata:

” Michael Jackson dah meninggal”

Melopong anak murid, tapi saya dah baca berita online sebelum pergi kelas. Update juga ustaz ye.

Ada yang bertanya, perlu ke kita baca al-fatihah ? Betul ke berita sensasi Michael Jackson pernah memeluk Islam tahun 2007?

Wallahu’ alam bi shawab.

Betapa kaya raya, terkenal tetap juga mati walaupun dia berusaha gigih untuk mengekalkan umur dengan segala jenis teknologi.

‘ …………. dan kepada Allah jualah tempat kembali.’

©Kujie ~ MJ ? Mama Jie ?

TERKINI: Laporan terkini dari berita semasa, menyatakan yang Michel Jackson sememangnya telah memeluk Islam. Sekiranya anda semua kurang pasti, jom tengok apa yang dipaparkan di sini setelah sekian lama perkara tersebut disahkan di media antarabangsa:-

  • Daily Mail
  • The Sun
  • The News.Com
  • News 24.Com

P/S:- Sumber ini dpetik daripada Wikipedia

Al-fatihah.

Khabar angin kini bertiup kencang mendakwa Raja Pop, Michael Jackson dibunuh – hmetro

EDIT : Pelakon dan penyampai radio Hot FM, Sharifah Aleya Syed Zainal Rashid atau Leya selamat melahirkan bayi kembar perempuan…. rindunya nak cium bau baby:lol:

YANG DATANG DAN YANG PERGI……

EDIT : KOMEN YANG TIDAK SAYA SIARKAN

Al Ustaz None Malay – IP dari Sandakan Sabah.

Saya nak ulas komen ini secara peribadi –

Beliau ada menyebut nama seorang artis jelas dan terang mati kerana mengidap AIDS  – adakah itu fitnah? Maaf  saya tidak akan menyiarkan komen atau tuduhan tanpa bukti, itu fitnah namanya.

Entri ini dan komen orang lain langsung tidak menyentuh bangsa seseorang. Mereka menulis dengan sopan .  Ada persoalan dalam enti ini bukan tuduhan..kalau ustaz bijak, jawap persoalan itu secara org bijak seperti orang lain…. jangan menulis maki hamum, nanti jari ustz tu menjadi saksi di akhirat.

Bacalah entri dan komen yg terdapat di entri ini dengan baik, baca isi  jangan tengok tajuk semata-mata.

50 Replies to “Perlu ke baca al-fatihah atas kematian Michael Jackson?”

  1. Pingback: Gambar Pengkebumian Michael Jackson Yang Rancak | Hidup Biar Sedap
  2. apa2 pun kita sedekah Al-Fatihah pada MJ semoga rohnya dicucuri rahmat.. amin…..

  3. kesian jasad michael yang tidak di kebumikan lagi.. masihkah kita perlu membuat bedah siasat untuk mengetahui punca kejadian kematian beliau???.. kan tidak elok manyimpan mayat teralu lama…???

  4. 😯 anak kembar….???? wau.. syoknya… msti besh ka?.. tomei2 plak tu… hehehehehehe… tahniah untuk leeya dan pasangan.. semoga bahagia keakhir hayat…. 😀

  5. dari nya kita datang kepadanya kita kembali…a.alfatehah. moga roh nya aman .dan di permudah kan perjalanannya.dia satu dlm berbelion. andai nya muslim. allahamdulilah yang lain2 urusan allah jua adanya.

  6. Salam semua. Sedang-sedang menggoogle nak cari info samada MJ Islam ke tak, terbuka pula blog ini. Yo, al-ustaz pun ada juga. Ok kawan-kawan, boleh juga baca ulasan saya di http://abuyon.blogspot.com

    Sesiapa yang dah ada info, confirm MJ Islam, mohon bagitau ya di chat box. Sebab tadi terbaca di blog mana entah, non-muslim yang mengkritik fe’el kita orang Islam yang suka sangat sibuk-sibuk apabila ada selebriti terkenal masuk Islam, sedangkan khabar angin saja. Hati rasa panas juga membacanya. Apa-apapun moga Allah merahmati semua.
    .-= abuyon´s last blog ..Michael Jackson : Adakah Al-Fatehah Untuknya =-.

  7. takpe,kita percaya je dia dah masuk islam,
    kalau dia tak masuk lg tuh,itu urusan dia dgn tuhan.
    semoga roh dia dicucuri rahmat 😀
    .-= blowie´s last blog ..Transformers: Revenge of the Fallen @ GSC Pavilion =-.

  8. bukan sure dah masuk islam ke??
    name islam dia mikail..

    al fatihah..
    hmmm… hanya ALLAH SWT yg maha mengetahui..

  9. saya dengar radio hari ni
    kebanyakan semua pasang lagu MJ
    tak sudah2 pasang lagu dia
    dari pagi sampai ke malam
    letih letih
    memuja terlampau-lampau
    .-= Lily´s last blog ..Deghoyan =-.

  10. Kak Jie, tak salah kan kalau kita sekadar sedekahkan Al-Fatihah walaupun jika dia bukan Islam sekalipun kan? Sebab pada saya, itu salah satu cara kita menghormati si mati.

    tapi dengar2 dan tengok tv la kan, macam MJ ni dah peluk Islam sebelum dia meninggal. Walau apa sekalipun, terserah padaNya untuk menilai.

    p/s: Nanti mesti ada tunjuk nye MJ ni dikebumikan. Pastu mesti confirm dia agama apa kan? 🙂
    .-= izzat´s last blog ..Michael Jackson Died As A Muslim: Al-Fatihah =-.

  11. alfatihah utk allahyarham
    ape yang kite tau die dah islam.. soal die betul2 islam ke tak urusan dia dgn yang maha esa..
    moga urusan MJ dipermudahkan

  12. Saya juga melopong ni..betulkah?

    Err, belajar bahasa arab ke? baguih dok ada…teruskan ya. Nanti masuk bab mubtada’ khabar..fe’el amar, fe’el mudhore’, fe’el madhi pula…

    Lepas tu bolehlah speaking arabic 🙂

  13. erm… takziah atas peninggalan beliau… namun siap2 taw MJ Islam ke tak eh?
    .-= Kill-Vearn´s last blog ..Transformers: Revenge of the Fallen =-.

  14. taktau nak cakap pe..kalau dia islam, moga dia pergi dgn aman,
    kalau tak, ikutla..

  15. baca boleh, tak baca pun boleh..

    lagipun ianya sedekah..
    tambahan pula, pengetahuan tentang iman seseorang yg hanya mengetahui hakikinya hanyalah Allah SWT…

    walhal ttg iman kita sendiri pun kita tidak tahu sebaik sakaratul menjengah diri ini..

    Namun dengan sangkaan berita yg baik2 – jauhi bersangka buruk – kita doakan sahajalah agar rohnya ditempatkan dalam kalangan org2 yg menerima rahmat Allah SWT.

    sedekah atau hadiahkan sahajalah Al Fatihah… selebihnya biarlah Allah SWT tentukan sendang Allah SWT Maha Maklum, Maha Tinggi Ilmunya..

    huhuhu

    1. @maza, Betul tu betul…..

      Nanti Tie upah kopok satu….ekekeke………
      .-= Tie´s last blog ..Michael Jackson meninggal =-.

      1. sy nk tny tentang pengebumian michael…. adakah dikebunikan secara islam, walhal dia adalah islam….

        1. @matahari, Err… tak tahu laa… kalau dia dikebumikan cara islam atau tidak. Kena tunggu esok. Tapi kalau dia sudah ucap 2 kali masyahadah, harap2 dia dikebumikan cara Islam. Kalau tak tentu kesian, kan..
          .-= Tie´s last blog ..Siput oh siput =-.

  16. Wallahu’alam…..

    Tapi harap2 berita yang kita dengar dulu tu…betullah…Syukur kalau betul…

  17. bersangka baik itu lebih baik…& berdoa utk kebaikkan orang lain juga lebih baik….sedangkan Rasulullah selalu mendoakan musuh2nya agar terbuka hati kepada Islam….
    tak rugi mensedekahkan doa kepada yg telah pergi…apatah lagi bila dia pernah mengaku sebagai seorang Muslim….kehidupan dia selepas itu, urusan dia dengan Allah….kita sebagai manusia yg masih hidup kena ambil iktibar & terus berdoa agar mati kita nanti sebagai seorang yg beriman 😀

  18. Patut ler dia sibuk jual harta2 dia.
    Sakit apa pulak MJ nie? Itulah kehidupan….berlipat kali ganda harta, setinggi mana pun di sanjung, akhirnya balik ke tanah jua. Kalau dia betul dah memeluk islam..alhamdulillah…Hanya Allah yg maha mengetahui…esok2 kita boleh jumpa jugak kat padang marsyar…MJ ke, J lo ke, CT nurhaliza, dan sapa2 jer la….hii :mrgreen:
    Di sana terbuktilah kebenarannya….
    😛

  19. Hmm… kalau tak pun boleh baca alfatehah untuk diri sendiri… bilalah masa kita pulak, ya… amalan masih jauh dari cukup.

  20. K.jie belajar bahasa arab ek?
    hehe…
    A’ah tu la…
    x pasti lg die tu btul2 islam ke x..
    klau kes yg macam ni?
    camne plak hukumnya ek?

Comments are closed.