If Jelousy Not Envy

  • Jealousy is not the same thing as love. Sometimes, people think that by feeling jealous about someone, they are loving them. Jealousy is not love, it’s the fear and anger of losing love. Jealousy disappears when you are truly loving yourself and others for whatever experience you’re having.
  • Learn to be happy with yourself and what you have. Everyone is different and each person has their good and bad qualities. Realize that you have the potential to create a better future.
  • Try to talk about your problems with someone. Perhaps you feel that these jealous tendencies are a private matter; then, you ought to anonymously ask an advice column or similar construct about your problem.
  • Irrational jealousy usually stems from your own insecurities and low self-esteem. Address these issues first.
Allow yourself to actually ‘feel’ the emotion in a healthy way. When you start feeling jealous, ask yourself: is it more fear based, or more anger based? Recognize which part of your body is being affected. If you feel a dropping or clutching sensation in your stomach, it’s probably fear. If you feel a burning, tight sensation in your shoulders and jaw, then you’re likely feeling anger. You might also feel a combination of those sensations.
About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. bab ni antara satu penyakit yang bahaya, ni penyakit kejiwaan, masih boleh di rawat, tapi perlu ada kesedaran pada yang empunya badan, kalau tak di rawat boleh mendatangkan tekanan hidup, rasa tak senang, darah tinggi, tidur tak lena serta suka marah2…jadi berbalik kepada tuhan, belajarlah menerima diri sendiri, yakni tuhan lebih berkuasa, sembahyang dan berzikir, antara zikir yang bagus di amalkan utk hapuskan penyakit ni ialah …ya kudus bacalah sbyk yang boleh….kalau benda semudah ini anda tak boleh lakukan maka tahu nak kata dah …lu pikirlah sendiri..!!!!

    Kujie ~ Terimakasih cik nana , kita berkongsi sama2…

  2. Jeles ada baik n buruknye..yg ptg setiap apa yg kita rasa atau lakukan perlu ada pertimbangan @ timbang tara, supaya kesannya akan membawa kebaikan kepada diri kita n jg org lain

  3. kak jie..

    kalau jeles betempat xpe kan?
    and jeles utk kebaikan or utk motivasikan diri ok kan?
    🙂
    eh? leh ke?

  4. cikgu panji says:

    Kak Jie,Dari satu sudut, jealous ni penting jugak. Kalau tak dak langsung jealous,jadi dayus le pulak.Tapi jgn le jealous sampai pasangan kita tak boleh nak bernafass.Tak gitu k.jie??

  5. jealous=love??? hard 4me to agree!
    jealous more to “hate” side i think, as once the jealous developed, the feeling of “unfair” & “dissatisfactory” will come…when someone started complaining, how he/she show his “love” to other people?

  6. Jie, tu ko ke yg duk skodeng org bergosip tu? hehe…Jie, jeles ni mmg perlu gak ada, bukan kena buang terus..jeles yang positif untuk kemajuan kerjaya ke…tp jeles kat pasangan kena ada gak, tu tanda sayang..kalu wat tak tahu je..nnt pasangan kata x peduli lgsung lak apa dia buat..Ya lah, jeles berpada2 dan x menyakiti pihak lain atau membawa kepada perasaan buruk sangka lak nnti..
    Apapun, fikir dulu sebelum nk jeles x tentu pasal ek..x kose lah nk mengulas pnjg2 dah JIe..

  7. jeles byk sebab kan jie..so, marah sbb jeles byk tahap gak..
    dh nama manusia..perasaan jeles tetap ade..samada terang atau sembunyi..sket or banyak..boleh kawal atau x…
    yg paling teruk bila perasaan jeles dibalas ikut hati..x ikut fikiran..uuuiiii bahaya..! masa tu lah mcm2 tindakan yg x masuk akal n diluar batasan terjadi…kalu dh jd teruk, nk undur pon x boleh..hanya boleh perbaiki diri untuk sesuatu yg lebih baik..

    satu nk kongsi..pengalaman pahit tu..akan menjadi sesuatu yg manis dikemudian hari, insyaallah!(ade kena mengena k? x kisahlah….kira jun cerita dlm sembunyi..ekekeke)

  8. Salam Jie…
    Dulu kan Jie, dulu-dulu… sejak zaman sekolah until 10 years back, pernahlah rasa the burning sensation tu… yang fear tu pun pernah… selalu.
    Tapi sekarang ni, bila difikir-fikirkan… dah lama jugak tak rasa seperti tu. Mungkin, kita dah learnt how to be happy with myself and with what I have kot… . Hmm… baru perasan, that’s an achievement, kan Jie kan… (tengah senyum sorang-sorang sebab rasa cam dah achieved something)

  9. jeles kak jie?
    hmmm… payah jugak sebab feeling nie, dia datang dengan sendirinya…
    kadang2, rasa tak jeles tapi tetiba je serangan jeles nie sampai!
    hmmm… saya senang meluahkan perasaan pada suami kalau saya tak berkenan dengan sikap mesra perempuan pada dia. bukannya jeles, menyampah sebenarnya! hahahha
    kadang2, saya buat2 jeles kat dia supaya dia rasa dihargai. hahahah! dia mungkin tahu, tapi dia pun tak kesah, asalkan saya jeles! haahahah

  10. :: biasanya… sorang isteri atau teman wanita akan CEMBURU… pabila suami atau teman lelakinya diberitakan punya kekasih baru…

    :: kenapa jadi begitu…?

  11. echah_syed says:

    ade ke org jeles kat aku ni jie..rupa tiada..apatah harta hanya sekangkang kera..:p

    len la hg..lesung pipit dipp..rumah sewa 3,4 bijik..bab IT sape leh bet kan kan 🙂

    mmg ade org tgh skodeng hg..hohoho :p

    jeles ke???

    ~ cabuttttttttttt !

  12. penyakit yg sgt bahaya…ramai yg hilang kawalan krn cemburu sehingga ketara tingkahlakunya.

  13. Erm… jeles ni ialah satu penyakit jugak, kan k’jie? penyakit hati…