Motivasi Pagi : Harus Memilih Kawan

Sejahat jahat teman yang memaksa engkau bermuka muka dan memaksa engkau meminta maaf atau selalu memcari alasan – Ali bin Abi Thalib r.a

Bersahabat dengan yang lebih rendah budi, iman itu sangat bahaya sebab persahabatan itu pengaruh mempengaruhi, percaya mempercayai sehingga dengan demikian sukar sekali untuk dapat melihat atau memperbaiki kesalahan sahabat yang kita sayangi, bahkan kesetiaan sahabat akan membela kita dalam kesalahan dan dosa kekeliruan itu yang dengan itu kami pasti akan binasa kerananya.

Sedang seorang tidak dapat memperbaiki diri sendiri, kecuali dengan kacamata orang lain, tetapi jika justeru kacamata orang lain itu pula mengabui kita, maka bahayalah yang pasti menimpa pada kita.

Kongsi apa yang dibaca dalam bab 53 ( Terjemahan Al- Hikam ) Syaikh Ibnu Atho’illah.

p/s – kalau kita faham kedudukan ini, jangalah keluar entri lagi bab menpertikaikan kenapa orang tak nak kawan dengan kita.  Dia yang kita harapkan itu mungkin memilih bukan kita.

©kujie – perlukan cermin bukan ajaib.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. tazkirah yg baik.. lau org tak nak kawan dgn kita, de la sebab tu.. lau tak puas hati gak, pergi la tanya, tapi jgn kecewa dan marah dgn org tu cukuplah..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Ciri-ciri Lelaki IdamanMy Profile

  2. Syafrizal says:

    peringatan yang penting juga
    walaupun ringkas..
    Jom terjah post menarik dari Syafrizal ..Jelly Gamat HPA dan khasiatnyaMy Profile

  3. Terima kasih kak Jie ! 🙂 Suka yang ini .
    Jom terjah post menarik dari Farah ..Kalau Perempuan Kata Lelaki Itu Kacak – Itu Perkara Biasa Kalau Lelaki Kata Lelaki Itu Kacak – Itu Apa Maknanya My Profile

  4. kawan ibarat minyak wangi dan tukang besi gitew..

    kalau kawan itu pakai minyak wangi, kita juga dapat harumnya..
    kalau berkawan dgn tukang besi, maka bahangnya akan tempias kpd kita juga..

    hahahha
    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Restauran mamak- Midah- Usop- anney bermain mataMy Profile

  5. berkawan dengan penjual minyak wangi..bau wangi sampai tak payah mandi..hee.. 😛
    Jom terjah post menarik dari student ..Apa ada dengan PEKOMPERIMy Profile

  6. manusia kak, memang macam2 kan. kekadang mereka ni memilih. nk kawan dengan orang sandard2 je..tapi kita pun kena fahamlah, kalau orang dah tak sudi biarkan je..biarlah enggang sama enggang dan pipit sama pipit
    Jom terjah post menarik dari wanmus ..Pakej DuitTwitter Telah Dilancarkan!My Profile

  7. mrs jamal says:

    ha..ha..ada jugak yang buat entri lawak cenggitu…orang xmau kawan udah la..xyah nak pikir2, saya sendiri pown mcm tu..masuk bagi salam..baca2 entri..kalu minat singgah la selalu, orang xmau kawan pown xper (x balas kunjungan)…tapi kita tetap datang kebelognya kalau ada sesuatu yang indah n sedap u disedut..jom seduttttttttt
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..What you love about the Blackberry Torch 9800My Profile

  8. syafiq.net says:

    yup betul. setuju.

  9. orang kata berkawan biar beribu….tapi sahabat sedikit takper… kawan berbeza dengan sahabat….

    saya plak kata… berkawan biarlah memilih, tapi jangan terlalu memilih, kelak tersalah pilih, hati pun pedih….

    dan berkawanlah kerana Allah…itu sajer…
    Jom terjah post menarik dari zikri ..Bicara Agama- Sumpah guna al-Quran untuk yakinkan kebenaran terhadap ikrarMy Profile

  10. loike it.. :roll:
    Jom terjah post menarik dari fiqa ..Bloo with Blackberry Torch and Celcom Exec PlanMy Profile

  11. topik ringan macam ni bolehlah kongsi
    yang berat kena direct face to face dgn guru
    kena penerangan lebih terperinci utk faham

  12. betul kita mesti pandai memilih kawan, kawan yang baik membawa kita ke arah kebaikan bukan ke lembah kehancuran.
    Jom terjah post menarik dari eiela ..Tepuk Dada Tanya Selera Yang Tak Boleh DipakaiMy Profile

  13. Bak kata pujangga, andai berkawan dengan tukang minyak wangi, anda akan mendapat harumannya, dan sekiranya berkawan dengan tukang besi, mungkin akan terbakar pakaian atau terkena bau busuk.
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Blogger dan BlackBerry Torch Maxis10My Profile

  14. cari kayu baik untuk dijadikan kerusi teguh
    Jom terjah post menarik dari joegrimjow ..i-City bersama Lisa SurihaniMy Profile

  15. denaihati says:

    Mualana dan wali kebanyakan tinggal di pondok dan madrasah. Kebanyakan manusia hebat ini lebih suka tinggal dalam suasa agama yang terkawal kerana katanya iman mereka tidak cukup kuat untuk melawan godaan syaitan tetapi kita lebih suka menjauhkan tempat-tempat begini. Adakah iman kita lebih kuat dari maulana dan wali ini??
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Hadiah Contest Nokia C3 untuk iPhone 4My Profile

  16. syafiq.net says:

    lama tak baca hikam.

  17. teman berbagai ragam, jadi kita harus pandai untuk menyesuaikannya
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Cara nak import blog wordpress percuma ke blog wordpress berbayarMy Profile

  18. Ramai sekarang berkawan online dan terjerumus dengan kes jenayah samada jenayah seks atau sebagainya. kan?

    Tengok berita fasal facebook buat rasa ngeri saja. dan membaca blog kdg2 membolehkan kita mengenali seseorang juga, mungkin akan jadi satu trend untuk buat kawan baru dan kembangkan komuniti.
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Gadis cantik AlgeriaMy Profile

  19. tazkirah yg baik, nice!
    Jom terjah post menarik dari suffer8zine ..UFO di ChinaMy Profile

  20. mmm… betul… kena pilih gak… takut kena kawan makan kawan…