Teman itu bukan seperti bola sepak; belum dapat, KEJAR; sudah dapat, TENDANG..

I want to be with you...and comfort when something goes wrong

I want to be with you...and comfort when something goes wrong

  • Pertama, pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.
  • Kedua, pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).
  • Ketiga, pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.
  • Keempat, pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.
  • Kelima, sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.

Nasihat yang boleh diikuti dalam membina persahabatan sebagaimana pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya

©Kujie – Saya bukanlah sahabat yang sempurna dan terbaik, maafkan saya andai ada janji yang telah dimungkiri, ada kata yang menyinggung perasaan atau ada tindakan yang meninggalkan luka..

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. anisah ismail says:

    rasa kecewa apabila sahabat tiba2 tdk mau bertegur sapa tk tau apa salah kita.namun dia dtg tk di undang dan dia pergi pun tk siapa yg halang dulu dia yg slalu likes wall dan artikel kita entah mcm mana satu hari tu dia berubah sikap mungkin ada teman yg baru..pas tu trus tk jawab pun pesanan kita tkpe lah kita percaya satu pergi ramai yg menanti tk kn rugi hilang yg satu cuma ingin mengucapkan trimakasih kerna pernah menjadi sahabat ku..aku harus berbaik sangka dan berbaik dgn semua walaupun ada yg tk sudi kerana yg baik itu dtg dari Allah…sentiasa senyum walaupun dlm tangisan 😳 kerana aku ni bersifat penyayang 😀

  2. Sweet Thinker says:

    hye sahabat. 😀

  3. berkawan kena bersikap realistik………………

    cakap kosongs last blog post..Sebuklah Sangat!

    • @cakap kosong, Every relationship has its ups and downs. It is for us to think optimistically or be a pessimist.

  4. salam kak jie. mencari kwn yg btul2 mmg susah. ble kite perlukan diorg, byk sgt alasan yg bkn. kdg2, org yg kita langsung x aggp kawan rapat akan layan kite jauh lg elok dr kwn2 sekeliling

  5. neeza cuma perlukan sahabat yang jujur.. itu saja..
    diri neeza sendiri memang banyak kelemahannya kak Jie..

    Neezas last blog post..My breakfast

  6. mana lagi nak cari sahabat sekarang ni kan, payah, payah…………….. 😛

    zanys last blog post..Apa Dah Jadi?

    • @zany, tak apa…. mgkn bkn keperluan mendesak…

      kita tempuh saja hidup sebagaimana kehidupan yg telah tersedia utk kita…

  7. btolla kak…
    sy suke artikel yg nih…
    mmg ade la ciri2 kawan yg saya ade skg nih…
    besh2..

    chekguBHs last blog post..Mereka Ibarat Gajah, Ku Hanya Semut Merah…

  8. ©Kujie – Saya bukanlah sahabat yang sempurna dan terbaik, maafkan saya andai ada janji yang telah dimungkiri, ada kata yang menyinggung perasaan atau ada tindakan yang meninggalkan luka..

    Erm… excuse me! Who gave you the right to decide whether you were not the best or the perfect friend? The thing is, Kujie, we are the friends. WE have that right and not you, okay! So, please… don’t put words into our mouth!!! 😐

    ODs last blog post..The Name Is Bond. James Bond.

  9. terharu saya baca tajuk n3 ini. teman bukan seperti main bolasepak… belum dapat kejor, dah dapat tendang… penuh falsafah… Tak payah baca isi cerita dah dapat pengajaran dari tajuknya….pandai jie cari tajukkkkk

  10. hmm… adakah sahabat kite akan makin berkurang apabila kite makin berumur? hmm… sesungguhnye sahabat adalan harta yang beharga kat dunia ini… 🙂

  11. Dulu masa sekolah, ada seorg sahabat yg kehulu kehilir bersama.
    berkongsi suka dan duka. Namun bila dah bekerja dan berkeluarga langsung tiada kabar berita.

    Sekarang, susah nak kenal mana teman mana sahabat..

    sallys last blog post..Dusting!

    • @sally, semua org akan jadi mcm ni….zaman kanak2…kemudian sekolah….universiti..kawan2 sekerja..semua tu akan berubah…bila tiba masanya.

      We go in different directions to pursue different careers

  12. setuju ! hehe 🙂

  13. erk! sahabat yg pandai mengomel tak termasuk ke kujie?

    hehehhee

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

    mazas last blog post..Kembara Jalanan: Zoom Malaysia – Labis.

  14. rambut sama hitam, hati lain2.

    kadang2 pengucapan lebih pantas dr kelogikan akal.

    zana ada best friend?? erm…..sejak dah kawen, semua buat hal sendiri. yg tak kawen lagi, rasa org yg dah kawen takleh diganggu. cemane ek??? hueheuheue

    apa2 pun..terima kaseh kerana menerima zana seadanya…. 🙂

    Zanas last blog post..Bila Hati Mahu Berbicara….

    • @Zana, biasalah tu zana….bila dah kahwin biasanya masing2 ada kehidupan yang lebih penting utk diuruskan….mcm2 dlm rumahtangga tu yg kadang2 boleh buat seorg perempuan tu lupa ‘ keperluan diri sendiri’

  15. …. best kalau ada bestfriend yang betul-betul ‘berkualiti’ … Kalau kita jadi kawan kepada seseorang, janganlah jadi kawan yang makan kawan,dan jangan asyik nak ambil kesempatan atas kebaikan kawan tu..

    Bila susah, baru nak cari kawan, bila senang, bayang tak nampak. Bila kita susah, masing-masing menghilang…

    samdaddycools last blog post..Eh… dapat baby lah!

    • @samdaddycool, orang yg baik sentiasa nampak spt diri dia diambil kesempatan..kita rasa dia selalu dipergunakan tetapi dia sendiri tak rasa apa2…susah kan ..

      kalau diungkit….nnt katanya tak ikhlas

  16. dalam hidup menteil ada satu dua jer sahabat…
    memang susah untuk mencari dan susah juga menjadi sahabat..
    sebolehnya cuba menjadi sebaik mungkun untuk digelar sahabat..

    menteils last blog post..Kemesraan Dalam Keluarga

    • @menteil, jgn cari……… hidup dgn apa yg kita ada
      bersederhana tu kan baik…bersahabat pun mcm tu
      bersederhana…

  17. shezorro says:

    betul tu akak, everyone nowadays, just accept friend for benefit je 🙂

  18. bukan mudah mencari seorang sahabat,..
    dan bukan mudah juga untuk menjadi seorang sahabat.

    fiezabaiduris last blog post..Buta

  19. hargailah apa yg dibuat oleh sahabat untuk kita…

    Lan Bingkas last blog post..Hawa dan pisang

  20. Pernah ada kawan yang baik jugak la, dia selalu cerita problem itu ini… tp sebenarnya nak perhatian.. belakang habis diumpatnya kita..

    Susahnya nak cari sahabat.

    jijis last blog post..Tag Anis Manis.

    • @jiji, we all secretly hope we will get as good as we give. It means someone else cares and that’s what makes our worlds go round.

  21. Sahabat yang paling rapat dengan Tie kini ialah hubby. Dlm dunia blogging pulak, ada laa 2-3 orang…yang nampaknya perihatin…

    Kepada sahabat2 di luar sana, terima kasih kerana menerima diri ini seadanya. :mrgreen:

    Ties last blog post..Entry terakhir ?

  22. Saya pulak tinggal isteri je sebagai teman sehinggakan kadang2 tak tau apa nak buat kalau dia takde. Yang lain-lain macam jiran dan seorang dua sahabt tu jumpa sesekali je bila diorang tiada komitment dengan famili. As we grow older, we need a platform to share common interest. To some, a favourite pub. To others, surau… 😆

    kruel74s last blog post..We are all in the same boat

    • @kruel74, Orang bijak pandai berkata, kita ni kena jadi macam lebah…kat mana² saja dia pergi, dia akan cari bunga untuk hasilkan madu…

  23. rohaizad says:

    Antara teman, kawan dan sahabat… pengertiannya lebih kurang sama tetapi penerimaan diri ini di kalangan orang lain adalah berbeza. Yang pasti, jika benar kita seorang yang menghargai orang lain, musuh juga boleh bertukar menjadi sahabat kita.

    * Saya pun bukan sahabat yang sempurna dan terbaik… tapi kita masih boleh melakukan banyak lagi perkara yang baik…. tak gitu kak Jie?

    • @rohaizad, memang makna ketiga-tiga perkataan itu hampir sama tetapi pengerti pada setiap orang itu berbeza..bergantung kepada dari sisi mana kita menilai

Trackbacks

  1. […] ~ Sedarlah diri awak tu Jie, awak bukan BOLA RUGBI tetapi cuma   BOLA SEPAK Post Lain Yang BerkaitanKatil 18 Wad 4B Hospital Sungai BulohJadilah teman ibarat bola rugbi, belum […]