Keluhan anak seorang mama blogger

Pagi tadi masa blogwalking , ternampak gambar Along kat blog syahirul.com. Gambar sipi-sipi pun boleh kenal !   Itu pun sebab dia cakap majlis minggu suai kenal pelajar baru.  Mestilah kenal, baju tu yang saya basuh , sidai dan lipat.

“Along…gambar Along ada kat blog kawan mama.  Kawan mama nak jumpa Along nanti…”

“Alamak..ni yang susah ada mama blogger.”

Petang tadi pula Angah telefon dari asrama.  Minta izin nak beli mp3.   Sebelum cakap ya atau tidak mesti siasat itu ini begitu begini, kan.   Kat MRSM tak boleh bawa mp4 tapi boleh bawa mp3.  Mengenangkan hadiah PMR dia belum dibeli lagi, mungkin ada peluanglah dia nak dapat mp3.

Sambil bercakap di telefon, saya tweet .   Tak sampai 1 minit

Mohammad Naim Mustaqim Dan Terkenang Amirul Syafiq

Along belajar kat mana?
KLIUC
swasta ye
a’aha….

Ada nada yang sangat pelik bila menyentuh mengenai IPTS. Saya tidak salahkan sesiapa pun kerana mempunyai pandangan sisi yang negatif mengenai IPTS. Mungkin mereka tidak mendapat pendedahan atau maklumat sebagaimana saya dapat. Sayakan blogger…blogger selalunya one step ahead.   Tidak dinafikan banyak juga IPTS yang menjadikan bidang pendidikan sebagai perniagaan tetapi kita mesti perihatin dan bijak memilih IPTS yang sesuai dengan keperluan.   Bukan terima saja apa yang ditawarkan.

Kenapa Along belajar di IPTS? – kerana tidak diterima di IPTA

Kenapa tidak diterima di IPTA?

Jangan keluh kesah walau engkau lelah, hidup ini tetap indah


Awal pagi bersantai di Ruang Rindu sambil bagi ikan-ikan makan.

Rombongan 2 kereta dari Kuantan sampai semalam.  Seronok dan meriah kembali walau pun sekejap.   Maksu ( adik bongsu mak ) mak saudara yang paling rapat dengan saya.  Sebelum dia berkahwin dengan Paksu, dia tinggal dengan mak dan menjaga saya dari bayi sampai usia 4 tahun.  Mungkin sebab itu kami paling rapat.

Sepupu saya cakap ” mak ni, kalau dah jumpa anak sedara mak yang ni, seronok bukan main…”

he he he…. jangan nak jeles!

Sepupu saya yang meriba anak dua orang tu, pesakit

Blog Yang Saya Suka Baca

Ini antara 5 perkara yang saya harapkan apabila saya membaca blog:-

Mudah difahami – Saya gemar blogwalking dan klik dari satu link ke satu link.   Saya gemar klik linklist yang terdapat di sidebar blogger lain kerana link-link tersebut adalah satu komuniti yang lain dari komuniti saya.   Tiap blog mempunyai komuniti yang tersendiri.  Tiap kali membuka satu blog baru, saya berminat membaca bahasa yang mudah diproses oleh otak.  Mungkin awak seorang pakar ekonomi atau pakar kimia yang mempunyai berbagai akronim yang agak ganjil pada bacaan umum . Permudahkan atau anda kehilangan saya!

Topik yang relevan – Saya tak boleh menyerap semua entri post yang dikemaskini beribu-ribu sehari, sudah tentu saya membuat jaringan dan menapis apa yang perlu saya baca.  Jangan sentap hingga mempertikaikan kenapa orang tidak membaca blog kita tetapi kita kena kenalpasti kenapa . Sekiranya ingin memilih saya sebagai pembaca blog, pastikan topik yang ditulis berbaloi dengan masa yang saya luangkan.