Ada Tak Majlis Khatam Al-Quran Untuk Pengantin Lelaki?

Musim orang kahwin ni, kan… selalu sangat jumpa majlis khatam Al- Quran belah pihak pengantin perempuan. Meriah. Biasanya dengan baju putih suci murni bertudung ayu duduk tersimpuh penuh sopan adap melayu diraikan oleh kaum wanita kebiasaannya kawan-kawan si ibu pengantin perempuan.

Dalam sibuk bermajlis, tiba-tiba saya terfikir. Ada tak majlis seperti ini untuk pengantin lelaki?

Lelaki yang akan menjadi khalifah rumahtangga perlukah khatam Al- Quran?

  • p/s – dalam mood bercuti – hanya update ringkas dan simple.
    p/s – adik datang sekeluarga bercuti di rumah.
    p/s – untuk kamu , ye…kamu…bukan dia ..kamu..baca ni!

Eh… Ni Kak Jie Ye?

Petang tadi saya ke majlis kenduri jiran terdekat. Sebenarnya bukan hari ini, dah bermula sibuk itu ini begitu begini sejak hari Khamis lagi. Kejiranan kami masih akrab dan bergotong royong.

Tiba-tiba dalam ramai umat manusia di majlis tersebut ada seseorang yang menegur saya

” eh…ni Kak Jie ye?”
” Saya Zana, shazana1923.blogspot”

Bayangkan………bayangkan!

Pejamlah mata sekejap untuk mendapatkan bayangan babak ini dengan lebih jelas…hehehe. Aksi terkejut dan peluk peluk.

Saya tak cerita pun hari ini saya nak pergi mana, buat apa dengan siapa tetapi sungguh tak terduga antara tetamu yang datang ke majlis tersebut seorang blogger yang saya kenali. Bukan sehari bukan setahun. Kami kenal secara online lebih 4 tahun. Alhamdulillah jika izin Allah tetap berjodoh juga akhirnya.

Saat berpeluk saat berpisah rasa kasih tertumpah melimpah ruah seperti cokelat di ladang gandum.