Merancang Percutian Murah Gaya Blogger

Saya akan bercuti lagi…bukan  bercuti ke Eropah atau Kemboja atau Vietnam.  Hanya ke Kuching, Sarawak.

Kenapa memilih Kuching?

Sebab Sarawak adalah satu-satunya negeri di Malaysia yang belum saya jejak.

Orang cakap , bercuti ni gunakan perbelanjaan yang banyak.  Sebenarnya kos untuk bercuti bergantung kepada gaya hidup, minat seseorang atau tujuan percutian tersebut.

Kami sekeluarga lebih berminat melawat  tempat budaya dan pinggir bandar bukan tempat tumpuan di bandar dan membeli belah.  Kebanyakkan kos digunakan untuk pengangkutan, penginapan dan makan minum.

Ada beberapa tips atau cara untuk kita cuba meminimumkan perbelanjaan.   Ini adalah beberapa perkara yang saya lakukan apabila merancang percutian kami.

  • Beli tiket sewaktu harga murah.  Kemudian , selepas sebulan atau seminggu sebelum penerbangan, baru beli add on untuk bagasi.
  • Cari tempat untuk menginap.  Saya lebih berminat mendapatkan homestay daripada hotel.  Tetapi untuk malam pertama di Kuching, kami akan tinggal di hotel di tengah pusat bandar.  Tujuannya adalah untuk menjelajah dengan berjalan atau berkenderaan awam.  Saya buat tempahan melalui Agoda.com

Ini tips terkini dan terbaru dari seorang blogger!

Saya hubungi  5-6 homestay di Kuching mohon penajaan penginapan dengan  menawarkan pengiklanan kepada homestay mereka.  Kesemuanya membalas email dengan tawaran diskaun dan ada yang bersetuju menawarkan tajaan penginapan penuh.

Bagaimana nak buat?

Email dan terangkan tujuan dan tawarkan satu entri promosi homestay mereka. Sertakan statistik blog dan terangkan pencapaian dan kedudukan ranking,  pelawat  blog dan berikan link entri untuk rujukan daripada blog. Saya berikan link Tempat Menarik Yang Dilawati  sebagai rujukan saya mempunyai pengalaman bercuti dan menghasilkan entri di blog.  Akhirnya saya memilih Santubong Homestay dan Kampung Benuk Homestay yang menawarkan penginapan untuk kami sekeluarga.

Homestay Kampung Benuk adalah antara beberapa rumah panjang  Bidayah yang masih ada di Kuching.  Bidayuh atau Dayak Tanah adalah salah satu kumpulan pribumi di Borneo. Santubong Homestay terletak di kaki gunung Santubong, lebih kurang 35km atau sejam dari pusat bandar . Di sini ada Taman Budaya Sarawak , Damai atau Pantai Santubong.

Rasa tak sabar nak merasai pengalaman dan berkongsi kisah percutian kami nanti.

  • Selepas ada tiket dan tempat penginapan, perlu cari kereta sewa di Kucing. Blogger ada ramai kawan blogger atau kawan kepada kawan blogger, jadi minta jasa baik mereka untuk mencari kereta sewa.  Saya mendapat kereta Waja Auto dengan harga RM80 sehari.

Lebih menarik, saya  dan keluarga mendapat jemputan ke Majlis Ramah Tamah Aidilfitri  di DUN Lama ( Dewan Undangan Negeri Lama ) pada pagi 25 Ogos 2013. Tentu seronok dapat merasai suasana sambutan hari raya masyarakat di Sarawak.  Peluang yang tak dapat dilepaskan untuk mengenali budaya masyarat tempatan.

  • Kos makan minum – gaya hidup kami bukan makan di tempat mahal.  Tetapi mesti nak mencuba menu tempatan seperti laksa sarawak , ikan terubuk masin dan kek lapis sarawak.
  • Cenderamata –  setakat fridge magnet bolehlah.   Pergi sana, jelajah kawasan tempatan dan rasai pengalaman tersebut untuk kenangan, cukup.  Tak perlu material untuk di kenang diabadikan.  Saya bukan jenis kumpul barangan tak perlu.  Rumah tak ada hiasan benda-benda macam tu.

 

 boarding pass air asia

 

  • Seminggu sebelum terbang, check in online dan print boarding pass. Kalau check in dan print boarding pass di kaunter kena seorang RM10. Saya dah check in dan print boarding pass untuk perjalanan balik sekali.
  • Dua tiga hari sebelum hari bercuti, semak sekali lagi dengan tempat penginapan dan buat pengesahan kedatangan.
  • Buat carian tempat menarik di Kuching di internet dan catit maklumat penting seperti lokasi atau harga tiket masuk.
  • Akhir sekali, packing….. yang ni malas nak buat, tak nak cerita panjang…huhuhu

#cari penjaga untuk kucing….ini tips baru sejak saya beli Julie Remie

Doakan perjalanan kami ( saya, suami, Angah dan Intan sahaja, Along tak ikut walaupun saya telah booking tiket penerbangan untuk dia ( tak nak ponteng kelas )

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. wah mcm best je..tringin nk jln2 jao n tgok tmpt2 org..tp xreti la nk rncg..lg2 tmpt tu jao mcm sbh srwk ni..fmly slalu mnta buat tp mmg sies gile xbrani..huwaaaaa

  2. salam. nak kongsi pengalaman bercuti di perth baru baru ni. kami sekeluarga 10 org semuanya menginap di mahira holiday homes. owner org islam malaysia. memang berbaloi dan harga berpatutan sebab saya dah puas survey harga hotel dan semuanya mahal belaka. mereka juga ada car rental. boleh contact 012330098. anak owner ada di kl.

    saya ambil fullboard pakej dari mereka. memang servis bagus. semuanya diuruskan. kita cuma naik kapal terbang dan jumpa org yang akan jemput kita di airport perth. pakej pun murah sahaja. puas saya survey., memang ni yg paling berbaloi.

    rasanya diaorg ada buat lagi full board pakej untuk tahun 2014. cubalah tanya .

    • brp rate homestay tu ye? number phone yg utk sewa kereta tu yg ni ke? sbb call x dpt.. 🙂

  3. Boleh kongsikan dgn saya tentang cara ke Sarawak bagi bukan warganegara?
    Jom terjah post menarik dari Earnic ..Melaka Ni Cantik RupanyaMy Profile

  4. terima kasih sebab kasi tip yg best.
    insyaAllah, nanti kalau nak bercuti..bolehlah mintak tajaan macam ni
    Jom terjah post menarik dari Ladfe Amir ..Simpan Gambar Kekasih LamaMy Profile

  5. nis pegi ketika sarat mengandung 2 thn lepas… mmg letih berjalan :p
    Jom terjah post menarik dari Ummi Hanie @ Nis Azmier ..PLUS beri rebat tol sempena hari Merdeka 2013My Profile

  6. terbaiklah kak jie!

    dapat jugak baca tips2 terbaik camni…best2

    melihat dan merasai sendiri pasti dah cukup utk menjadi kenangan abadi dalam diri =)

    fuh! selamat bercuti kak jie sekeluarga!
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Khasiat Minyak Habbatus Sauda!My Profile

  7. SA akan ke Sarawak November nanti menghadiri majlis konvo adik bongsu SA…x ramai pun yang dapat pergi….tp kami akan gunakan sepenuhnya masa di sana nanti…
    Jom terjah post menarik dari suriaamanda ..Vitamin C SupplementsMy Profile

  8. Ikan terubuk masin Serawak memang terbaik.. ada saudara menetap di Kuching, entah lah bila hendak ke sana.. Barang di sana pun dengar cerita berpatutan.. Lebih murah dari kita ni di semenanjung..
    Jom terjah post menarik dari Irwan Alessa ..Sekadar Untuk RenunganMy Profile

  9. Semoga perjalanannya lancar sampai ke tujuan kak Jie…
    Jom terjah post menarik dari Rina ..How To Create jQuery Featured Content Slider For WebsiteMy Profile

  10. Nice blog, perkongsian yg menarik..teruskan berkongsi dgn kami semua…

  11. Bolehlah merancang untuk akhir tahun nanti.. 🙂
    Jom terjah post menarik dari AkmaOmar ..Panduan Lulus Exam Pegawai Penerangan S41My Profile

  12. Untuk capai macam kak jie. Sekurang-kurangnya blog perlu ada nilai. Bila sudah ada nilai baru mudah 🙂
    Jom terjah post menarik dari profhariz ..MyKad Smart Shopper – Daftar, Diskaun, Point, TebusMy Profile

  13. perghhh..untung betol jadi blogger hebat ni..heheh
    Jom terjah post menarik dari Fakarepain ..JADUAL PERLAWANAN KE- 2 PIALA MALAYSIA 2013My Profile

  14. Wah bestnya Kak Jie nak p Sarawak pula…Emm, bab nak tawarkan balasan review utk dapatkan homestay murah, rasanya saya belum layak lg. Jauh sgt lg, sebab blog x popular huhuhu…
    Selamat bercuti 🙂
    Jom terjah post menarik dari Dja@Sishaza ..PERANAN IBU BAPA MENJELANG PEPERIKSAANMy Profile

  15. wah..ada jugak terpikir nak buat entry promosi tempat yg di lawati atau resort yg akan menginap tp belum ada keyakinan lagi..saya pun kali pertama pergi sarawak under malindo air tu pun kerana saya blogger boleh lah bercuti free…
    Jom terjah post menarik dari Faizal Fredley ..Bajet Percutian Ke Pulau Redang 3 Hari 2 MalamMy Profile

  16. Nice jugak cara tawarkan pengiklanan percuma in return of full sponsorship utk penajaan. Dulu pnh ke Kuching, untuk PLKN. Tapi takde masa sangat jalan-jalan di bandar, bila outing sempat lah.

    Jangan lupa mee kolok, kek lapis sarawak dan terubuk ikan masin.
    Jom terjah post menarik dari Affan ..Busuk.org Memperkenalkan Sistem Baru – AutopingMy Profile

  17. Memang handal kakak buat sales n marketing. Trade services macam ni memang bagus. Win/win situation. Trip yang tak budgetpun boleh buat ni!
    Jom terjah post menarik dari Mohd Shubhi ..Suka cari masalah – baik untuk andaMy Profile

  18. Owh ini rupanya rahsianya macam mana nak dapat diskaun tempat penginapan. Saya baru terfikir. Patutlah ada ruangan khas pasal percutian. Rupanya inilah gunanya. Good idea.
    Jom terjah post menarik dari Cikgu Hairul ..Trend Mengabungkan Huruf Dan Nombor Menjadi PerkataanMy Profile

    • masa buat tu belum terfikir pun tapi masa nak submit testimonial pasal travelling baru terfikir elok juga buat link macam tu

  19. Selamat bercuti kakak! 🙂
    Jom terjah post menarik dari dayah ..nasi ayam gerenti sedapMy Profile

  20. Bestnya jalan2 Kak Jie, Tips beli tiket awal tu boleh la buat. Tak pernah lagi naik Flight takut gayat eiiii!!!
    Jom terjah post menarik dari Azie ..About Me? Who Am i ? Who Aziewan.com?My Profile

  21. Selamat bercuti kak Jie..

  22. seronok banyak tip dan kemudahan dari blogger popular mendapatkan banyak kemudahan dan keperluan di suatu tempat baru…….
    Jom terjah post menarik dari sukma ..Sketsa OPS CANTASMy Profile

  23. nak tiket murah selalu2x lah tgk laman web, komfom ada tawaran murah..parent saya selalu check, dan kebetulan ada tawaran tiket murah ke yogjakarta. Bulan 12 nnti ke sana. Samalah kak ji, bukan beli barang sangat pun, beli fridge mangnet pastu baju sehelai buat kenangan, masa jalan2x banyak ambil gambar je. Tak tahu lah pulak boleh email untuk mintak penajaan daripada pihak mereka..dapat ilmu baru.haha. kena pandai buat ayat la pasni. Selamat berjalan2x kak ki. Have fun!
    Jom terjah post menarik dari Bahrain ..Tenang Bersama Zikir Terapi Diri 2My Profile

  24. Seronoknya bercuti sebagai blogger popular..kena usaha lagi untuk jadi macam kak jie..btw, selamat bercuti ye kak jie.
    Jom terjah post menarik dari hafizrahim ..Ebook Kitab Teknik SEO Merah Jambu MahalMy Profile

  25. kuching adalah tempat yang best..
    ada share kat blog pasal trip to Kuching di bahagian “Kuching, Aku Datang”..
    laksa sarawak mesti try
    kek lapis boleh beli di dayang salhah takpun myra

    selamat melancong kak jie dan famili
    Jom terjah post menarik dari penaberkala ..BLOGGER : Siapa Dkna Abza?My Profile

  26. Selamat bercuti Kak Jie,snap gambar banyak terutama perkampungan tradisonal di sana.
    Jom terjah post menarik dari azman ..Kalau nak makan buluh biar masih rebungMy Profile

  27. seronoknya kak jie..kitorang selalau tak dapat tiket murah

    pilihan yang ada cuti sekolah je..

    syoknya ditaja, penangan kehebatan blog sampai 2 bagi penginapan..hehe

    krim FM satuuuuuu
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..Jadi Cikgu Ni Mudah-Episod JurugambarMy Profile

  28. usaha itu tangga kejayaan. hoho..
    Jom terjah post menarik dari titan ..Permainan klik-klik 8Share.My Profile