Merancang Percutian Murah Gaya Blogger

boarding pass air asia

Saya akan bercuti lagi…bukan  bercuti ke Eropah atau Kemboja atau Vietnam.  Hanya ke Kuching, Sarawak.

Kenapa memilih Kuching?

Sebab Sarawak adalah satu-satunya negeri di Malaysia yang belum saya jejak.

Orang cakap , bercuti ni gunakan perbelanjaan yang banyak.  Sebenarnya kos untuk bercuti bergantung kepada gaya hidup, minat seseorang atau tujuan percutian tersebut.

Kami sekeluarga lebih berminat melawat  tempat budaya dan pinggir bandar bukan tempat tumpuan di bandar dan membeli belah.  Kebanyakkan kos digunakan untuk pengangkutan, penginapan dan makan minum.

Ada beberapa tips atau cara untuk kita cuba meminimumkan perbelanjaan.   Ini adalah beberapa perkara yang saya lakukan apabila merancang percutian kami.

  • Beli tiket sewaktu harga murah.  Kemudian , selepas sebulan atau seminggu sebelum penerbangan, baru beli add on untuk bagasi.
  • Cari tempat untuk menginap.  Saya lebih berminat mendapatkan homestay daripada hotel.  Tetapi untuk malam pertama di Kuching, kami akan tinggal di hotel di tengah pusat bandar.  Tujuannya adalah untuk menjelajah dengan berjalan atau berkenderaan awam.  Saya buat tempahan melalui Agoda.com

Ini tips terkini dan terbaru dari seorang blogger!

Saya hubungi  5-6 homestay di Kuching mohon penajaan penginapan dengan  menawarkan pengiklanan kepada homestay mereka.  Kesemuanya membalas email dengan tawaran diskaun dan ada yang bersetuju menawarkan tajaan penginapan penuh.

Bagaimana nak buat?

Email dan terangkan tujuan dan tawarkan satu entri promosi homestay mereka. Sertakan statistik blog dan terangkan pencapaian dan kedudukan ranking,  pelawat  blog dan berikan link entri untuk rujukan daripada blog. Saya berikan link Tempat Menarik Yang Dilawati  sebagai rujukan saya mempunyai pengalaman bercuti dan menghasilkan entri di blog.  Akhirnya saya memilih Santubong Homestay dan Kampung Benuk Homestay yang menawarkan penginapan untuk kami sekeluarga.

Homestay Kampung Benuk adalah antara beberapa rumah panjang  Bidayah yang masih ada di Kuching.  Bidayuh atau Dayak Tanah adalah salah satu kumpulan pribumi di Borneo. Santubong Homestay terletak di kaki gunung Santubong, lebih kurang 35km atau sejam dari pusat bandar . Di sini ada Taman Budaya Sarawak , Damai atau Pantai Santubong.

Rasa tak sabar nak merasai pengalaman dan berkongsi kisah percutian kami nanti.

  • Selepas ada tiket dan tempat penginapan, perlu cari kereta sewa di Kucing. Blogger ada ramai kawan blogger atau kawan kepada kawan blogger, jadi minta jasa baik mereka untuk mencari kereta sewa.  Saya mendapat kereta Waja Auto dengan harga RM80 sehari.

Lebih menarik, saya  dan keluarga mendapat jemputan ke Majlis Ramah Tamah Aidilfitri  di DUN Lama ( Dewan Undangan Negeri Lama ) pada pagi 25 Ogos 2013. Tentu seronok dapat merasai suasana sambutan hari raya masyarakat di Sarawak.  Peluang yang tak dapat dilepaskan untuk mengenali budaya masyarat tempatan.

  • Kos makan minum – gaya hidup kami bukan makan di tempat mahal.  Tetapi mesti nak mencuba menu tempatan seperti laksa sarawak , ikan terubuk masin dan kek lapis sarawak.
  • Cenderamata –  setakat fridge magnet bolehlah.   Pergi sana, jelajah kawasan tempatan dan rasai pengalaman tersebut untuk kenangan, cukup.  Tak perlu material untuk di kenang diabadikan.  Saya bukan jenis kumpul barangan tak perlu.  Rumah tak ada hiasan benda-benda macam tu.

 

 boarding pass air asia

 

  • Seminggu sebelum terbang, check in online dan print boarding pass. Kalau check in dan print boarding pass di kaunter kena seorang RM10. Saya dah check in dan print boarding pass untuk perjalanan balik sekali.
  • Dua tiga hari sebelum hari bercuti, semak sekali lagi dengan tempat penginapan dan buat pengesahan kedatangan.
  • Buat carian tempat menarik di Kuching di internet dan catit maklumat penting seperti lokasi atau harga tiket masuk.
  • Akhir sekali, packing….. yang ni malas nak buat, tak nak cerita panjang…huhuhu

#cari penjaga untuk kucing….ini tips baru sejak saya beli Julie Remie

Doakan perjalanan kami ( saya, suami, Angah dan Intan sahaja, Along tak ikut walaupun saya telah booking tiket penerbangan untuk dia ( tak nak ponteng kelas )

32 Replies to “Merancang Percutian Murah Gaya Blogger”

  1. wah mcm best je..tringin nk jln2 jao n tgok tmpt2 org..tp xreti la nk rncg..lg2 tmpt tu jao mcm sbh srwk ni..fmly slalu mnta buat tp mmg sies gile xbrani..huwaaaaa

  2. salam. nak kongsi pengalaman bercuti di perth baru baru ni. kami sekeluarga 10 org semuanya menginap di mahira holiday homes. owner org islam malaysia. memang berbaloi dan harga berpatutan sebab saya dah puas survey harga hotel dan semuanya mahal belaka. mereka juga ada car rental. boleh contact 012330098. anak owner ada di kl.

    saya ambil fullboard pakej dari mereka. memang servis bagus. semuanya diuruskan. kita cuma naik kapal terbang dan jumpa org yang akan jemput kita di airport perth. pakej pun murah sahaja. puas saya survey., memang ni yg paling berbaloi.

    rasanya diaorg ada buat lagi full board pakej untuk tahun 2014. cubalah tanya .

  3. Ikan terubuk masin Serawak memang terbaik.. ada saudara menetap di Kuching, entah lah bila hendak ke sana.. Barang di sana pun dengar cerita berpatutan.. Lebih murah dari kita ni di semenanjung..
    Jom terjah post menarik dari Irwan Alessa ..Sekadar Untuk RenunganMy Profile

    1. masa buat tu belum terfikir pun tapi masa nak submit testimonial pasal travelling baru terfikir elok juga buat link macam tu

  4. nak tiket murah selalu2x lah tgk laman web, komfom ada tawaran murah..parent saya selalu check, dan kebetulan ada tawaran tiket murah ke yogjakarta. Bulan 12 nnti ke sana. Samalah kak ji, bukan beli barang sangat pun, beli fridge mangnet pastu baju sehelai buat kenangan, masa jalan2x banyak ambil gambar je. Tak tahu lah pulak boleh email untuk mintak penajaan daripada pihak mereka..dapat ilmu baru.haha. kena pandai buat ayat la pasni. Selamat berjalan2x kak ki. Have fun!
    Jom terjah post menarik dari Bahrain ..Tenang Bersama Zikir Terapi Diri 2My Profile

  5. kuching adalah tempat yang best..
    ada share kat blog pasal trip to Kuching di bahagian “Kuching, Aku Datang”..
    laksa sarawak mesti try
    kek lapis boleh beli di dayang salhah takpun myra

    selamat melancong kak jie dan famili
    Jom terjah post menarik dari penaberkala ..BLOGGER : Siapa Dkna Abza?My Profile

Comments are closed.