Tak perlu menjemput atau dijemput

dara sunti berbasikal tiga sekawan

Tengok anak dara sunti bertiga ni, teringat zaman raya dulu-dulu…. menziarah tak kira rumah siapa, kenal atau pun tidak.

Saya tak buatΒ  ‘rumah terbuka ‘ secara formal,Β  gate rumah saya sentiasa terbuka di musim raya seperti ini.Β  Menziarah di hari raya tak perlu menjemput atau dijemput.

Sejak balik 2 hari sudah, lebih 40 orang tetamu yang singgah…. kata orang tak kering air di tangan.

51 Replies to “Tak perlu menjemput atau dijemput”

  1. Raya kali ini, tiada budak-budak yang datang ke rumah. Mungkin mereka tahu ada kematian berlaku membuatkan mereka berlalu sahaja ke rumah jiran sebelah menyebelah.

  2. itu lah… bila tengok anak anak buah beraya teringat masa raya dulu dulu…. memang ronda satu kampung la… bayangkan sejauh 3-4km… huhuhuhu duit raya jangan kata… memang mewah la…

    sekarang kalau tengok budak2 macam malas nak beraya. beraya pun macam nak duit jer…huuhuhuhu

    p/s: tahun depan da kene prepare duit raya plak….huhuhuhu
    Jom terjah post menarik dari zikri ..Sekian Lama BercutiMy Profile

  3. ha ha ha..faham pun kiasan kiasan tu…

    kawan2 kita boleh tanya ‘ opeh house’

    tapi veteran2 mcm Kak Jie ni..tak perlu buat open house
    ziarah adalah tanda kunjungan hormat…hehehe

    1. @catzer, seronok tapi penat….tapi budak2 tu leh kenal tuan rumah mesra alam ke tidak…kalau kita rajin melayan..mcm2 dia org bercerita

  4. hoho, tringat time aku budak2 dulu.. seluruh kampung aku gi.. hehe nak kumpul duit raya punya pasal..
    .-= samanosuke_04´s last blog ..Impian Seorang Geek ~~ =-.

    1. @samanosuke_04, masa tu budak2 mmg jadi orang kaya…jalan pun semacam je πŸ˜†

      skrg ni anak2 yg kaya,,,, mak bapa tinggal seredak uje πŸ˜†

  5. Agak-agaknya bila-bila masa pun pintu pagar sentiasa terbuka ek khususnya hari isnin – khamis… Sebab jumaat – Ahad mula sibuk sebagai pelajar tua.. πŸ˜‰

    1. @Azlanlin, awk tu dah tau jalan ke rumah….dah sampai trafik light dpn tu bolehlah call..ada pisang kita goreng je… dgn teh o πŸ˜†

  6. Kak Long selalu rasa tak begitu seronok beraya masa tuan rumah adakan rumah terbuka sebab masa rumah terbuka, terlalu ramai jemputan dan tuan rumah tak sempat nak berbual dengan semua tetamu.
    Jadi kurang mesra rasanya..
    *Tapi ada yang kata kalau buat rumah terbuka lebih mudah, tak perlu layan banyak kali.
    Tepuk dada tanya selera…
    Yang penting kita ikhlas meraikan tetamu, kan!
    .-= Kak Long´s last blog ..Minggu Raya =-.

    1. @Kak Long, betullah tu kak long… rasa dtg beraya , makan…balik
      kalau kita dtg secara personal, ada byk masa utk beramah mesra…bkn sekali..setahun sekali nak le juga sembang itu ini, kan…

      penat mmglah…tapi itulah keseronokkannya πŸ˜†

      1. @Kujie,
        haah…penat tapi puas hati sebab bukan selalu org saja-saja nak berkunjung rumah kita kan?
        Tambah pula kalau kak long ikut si iza tu datang rumah Kujie raya ni…baru nak berkenal2an..huhuhu πŸ˜†
        .-= Kak Long´s last blog ..Minggu Raya =-.

    1. @Lan Bingka, itu lebih ikhlas….tak de la mcm terpaksa je..bila kawan2 asyik dok tanya

      “bile nk buat open house?”

      tak elok dok tanya mcm tu..nk dtg, dtg je

    1. @denaihati, he he he…skrg ni kat kg, budak2 pun dah tak pandai nak berjalan raya..masing2 terperap je kat rumah

      cuma kt kawasan perumahan kak jie masih ramai budak2 yg dtg…seronok sgt

  7. hehhe…budak nieh…dtg raya rumah org tak kenal, tak pasal2 jd glamour satu dunia leh tgk gambo diorg:P

    kalau sha, sekali sekala layan juga budak2..tp kalau ada hal yg terlalu penting atau keadaan rumah tak mengizinkan, tak dptlah nak layan…

    maybe air ngan kuih raya je:)

    * tp dak2 nieh slalunye beraya nak duit raya kan?
    .-= cherynac´s last blog ..sha: english breakfast…konon! =-.

    1. @cherynac, mmg tiap thn ramai budak2 bertandang….so sempatlah soal selidik sikit..dr mana, anak sapa..sekolah darjah berapa…kehkehkeh….

      teringat zaman dulu2…mcm tu le juga πŸ˜†

  8. betul tu kak jie.
    raya time kecik2 la best.sebab main redah je rumah2 orang kat kampung tu.kenal ke tak lain hal..
    πŸ˜‰
    .-= loq´s last blog ..Kenangan berpuasa pada tahun ini….. =-.

Comments are closed.