Tak perlu menjemput atau dijemput

dara sunti berbasikal tiga sekawan

Tengok anak dara sunti bertiga ni, teringat zaman raya dulu-dulu…. menziarah tak kira rumah siapa, kenal atau pun tidak.

Saya tak buatΒ  ‘rumah terbuka ‘ secara formal,Β  gate rumah saya sentiasa terbuka di musim raya seperti ini.Β  Menziarah di hari raya tak perlu menjemput atau dijemput.

Sejak balik 2 hari sudah, lebih 40 orang tetamu yang singgah…. kata orang tak kering air di tangan.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Raya kali ini, tiada budak-budak yang datang ke rumah. Mungkin mereka tahu ada kematian berlaku membuatkan mereka berlalu sahaja ke rumah jiran sebelah menyebelah.

  2. itu lah… bila tengok anak anak buah beraya teringat masa raya dulu dulu…. memang ronda satu kampung la… bayangkan sejauh 3-4km… huhuhuhu duit raya jangan kata… memang mewah la…

    sekarang kalau tengok budak2 macam malas nak beraya. beraya pun macam nak duit jer…huuhuhuhu

    p/s: tahun depan da kene prepare duit raya plak….huhuhuhu
    Jom terjah post menarik dari zikri ..Sekian Lama BercutiMy Profile

  3. dulu masa kecik-kecik beraya seronok, redah saje rumah mane-mane.
    ada yang bagi masuk, ada yang buat tak tahu jek..
    ada plak yang bagi duit raya terus..best! :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari nabiel ..Maut Tidak Kenal Waktu – Kisah 3My Profile

  4. yer ke TER pergi bro… hehehe… macam TERsengaja pergi jer… πŸ˜‰

    tahun ni kurang bebudak yang datang ke rumah, mungkin sebab ramai yang balik ke kampung kot. πŸ™‚
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Jika satu sudah baik- apa salahnya berduaMy Profile

  5. saya jarang buat open house,hanya tunggu tetamu aje yang datang:)

  6. Tadi , baru je ada budak perempuan dua orang datang berkunjung . Hehe πŸ˜€
    Jom terjah post menarik dari Farah ..Tolong Ini Rayuan My Profile

  7. assalamualaikum, kami datang nak beraya, hihihi
    Jom terjah post menarik dari mijie ..MyMydin Bandar EnstekMy Profile

  8. ajak ana sekali ok
    Jom terjah post menarik dari afiq aiman ..Kembara Ilmu-Study!!!My Profile

  9. Rumah terbuka sesuai untuk teman2 tertentu sahaja yg lain biarkan sahaja terbuka bila-bila masa.

  10. jawatan kosong says:

    yeaaa… singgah singgah sekarang juga..
    Jom terjah post menarik dari jawatan kosong ..Food Technologist – Food Science Vacancy KL – MalaccaMy Profile

  11. saya sentiasa terima teramu… πŸ˜†

  12. ha ha ha..faham pun kiasan kiasan tu…

    kawan2 kita boleh tanya ‘ opeh house’

    tapi veteran2 mcm Kak Jie ni..tak perlu buat open house
    ziarah adalah tanda kunjungan hormat…hehehe

  13. perli saya la tu kak jie..
    ye lah.. nanti saya datang.. XD

    sediakan duit raya sekali eh.. hehe…
    Jom terjah post menarik dari menteil ..Salam EidulfitriMy Profile

  14. mrs jamal says:

    tahun ni boleh la datang kowt
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Selamat Hari jadi IrsyadMy Profile

  15. mrs jamal says:

    sebab nak duit raya..he..he
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..Selamat Hari jadi IrsyadMy Profile

  16. hehe..bai pon mcm tu jgk masa kecikΒ² dulu.
    turun temurun rupanya benda ni.hehe..

  17. x sabar2 la nak ada rumah sendiri nanti. hehe πŸ™‚
    .-= KNizam´s last blog ..Tak Sabar2 Nak Shopping @ Aussino =-.

  18. Salam Syawal wahai kujie.

    TERINGIN. Teringin sangat hendak beraya dirumah kujie. Semoga diizinkan Allah. AMIN

  19. besonyerr gate itteww.. ehehe, salamm aidilfitri maaf zahir bathin akak jie itteww

  20. hohoho..thn ni paling kurang budak dtg beraya..so sunyi skit tp bile dtg pergh group besar2..tak cukup tgn gak lah πŸ™‚
    .-= catzer´s last blog ..Tips Menghalau Pembaca Blog =-.

    • @catzer, seronok tapi penat….tapi budak2 tu leh kenal tuan rumah mesra alam ke tidak…kalau kita rajin melayan..mcm2 dia org bercerita

  21. samanosuke_04 says:

    hoho, tringat time aku budak2 dulu.. seluruh kampung aku gi.. hehe nak kumpul duit raya punya pasal..
    .-= samanosuke_04´s last blog ..Impian Seorang Geek ~~ =-.

    • @samanosuke_04, masa tu budak2 mmg jadi orang kaya…jalan pun semacam je πŸ˜†

      skrg ni anak2 yg kaya,,,, mak bapa tinggal seredak uje πŸ˜†

  22. Agak-agaknya bila-bila masa pun pintu pagar sentiasa terbuka ek khususnya hari isnin – khamis… Sebab jumaat – Ahad mula sibuk sebagai pelajar tua.. πŸ˜‰

    • @Azlanlin, awk tu dah tau jalan ke rumah….dah sampai trafik light dpn tu bolehlah call..ada pisang kita goreng je… dgn teh o πŸ˜†

  23. Kak Long selalu rasa tak begitu seronok beraya masa tuan rumah adakan rumah terbuka sebab masa rumah terbuka, terlalu ramai jemputan dan tuan rumah tak sempat nak berbual dengan semua tetamu.
    Jadi kurang mesra rasanya..
    *Tapi ada yang kata kalau buat rumah terbuka lebih mudah, tak perlu layan banyak kali.
    Tepuk dada tanya selera…
    Yang penting kita ikhlas meraikan tetamu, kan!
    .-= Kak Long´s last blog ..Minggu Raya =-.

    • @Kak Long, err rumah Kak Long selalu terbuka untuk terima bintang comel bertamu kan ahahaha.. tak malu betui ni πŸ˜€
      .-= iza´s last blog ..Kasih Nan Fitri…3 =-.

    • @Kak Long, betullah tu kak long… rasa dtg beraya , makan…balik
      kalau kita dtg secara personal, ada byk masa utk beramah mesra…bkn sekali..setahun sekali nak le juga sembang itu ini, kan…

      penat mmglah…tapi itulah keseronokkannya πŸ˜†

      • @Kujie,
        haah…penat tapi puas hati sebab bukan selalu org saja-saja nak berkunjung rumah kita kan?
        Tambah pula kalau kak long ikut si iza tu datang rumah Kujie raya ni…baru nak berkenal2an..huhuhu πŸ˜†
        .-= Kak Long´s last blog ..Minggu Raya =-.

  24. saya pun tak penah buat rumah terbuka.. sape nak datang, datang je la..
    .-= Lan Bingka´s last blog ..2009 – Hari Raya paling mencabar =-.

    • @Lan Bingka, itu lebih ikhlas….tak de la mcm terpaksa je..bila kawan2 asyik dok tanya

      “bile nk buat open house?”

      tak elok dok tanya mcm tu..nk dtg, dtg je

  25. open house bukan budaya kita…

  26. TerIngat berHari Raya zaman kanak2 memang lah best sangat selagi ada rumah semua diziarahi. kadang ada yang ter Pergi 2-3 kali sebabnya faham-faham je lah.
    .-= denaihati´s last blog ..Contest Weblog Popular 1Malaysia =-.

    • @denaihati, he he he…skrg ni kat kg, budak2 pun dah tak pandai nak berjalan raya..masing2 terperap je kat rumah

      cuma kt kawasan perumahan kak jie masih ramai budak2 yg dtg…seronok sgt

  27. War…baiknya! Tak perlu jemput pun boleh masuk! Saya nak menziarahi kak boleh! πŸ™‚
    .-= tekkaus´s last blog ..Last Glittering Day In Innit =-.

  28. hehhe…budak nieh…dtg raya rumah org tak kenal, tak pasal2 jd glamour satu dunia leh tgk gambo diorg:P

    kalau sha, sekali sekala layan juga budak2..tp kalau ada hal yg terlalu penting atau keadaan rumah tak mengizinkan, tak dptlah nak layan…

    maybe air ngan kuih raya je:)

    * tp dak2 nieh slalunye beraya nak duit raya kan?
    .-= cherynac´s last blog ..sha: english breakfast…konon! =-.

    • @cherynac, mmg tiap thn ramai budak2 bertandang….so sempatlah soal selidik sikit..dr mana, anak sapa..sekolah darjah berapa…kehkehkeh….

      teringat zaman dulu2…mcm tu le juga πŸ˜†

  29. betul tu kak jie.
    raya time kecik2 la best.sebab main redah je rumah2 orang kat kampung tu.kenal ke tak lain hal..
    πŸ˜‰
    .-= loq´s last blog ..Kenangan berpuasa pada tahun ini….. =-.

  30. setuju.. x perlu rumah terbuka untuk menjemput orang datang.. asalkan ada di rumah, boleh je datang.. tapi, lebih elok kalau telefon bertanya dulu.. πŸ˜‰
    .-= beliamuda´s last blog ..Apabila Celcom mengalami masalah di seluruh negara =-.

  31. yeay jugak macam mrs azmi hehe… iza pon boleh singgah jugak 😎
    .-= iza´s last blog ..Kasih Nan Fitri- Part 2 =-.

  32. yeay! saye pon boleh singgah kot :mrgreeen: