Apa Beza England Dan Great Britain?


Tiba-tiba mereka menjadi kembang semangkuk di depan penyokong England.

*Along pakai jersey ESS Setif (Entente Sportive Sétifienne)  , kelab tempatan Algeria.

Menurut Encik Suami, penyokong bolasepak di Algeria sangat meriah , mereka bergaya seperti ingin ke stadium walaupun perlawanan yang melibatkan pasukan mereka bermain beratus-ratus kilometer jauhnya.

Negara mereka mundur 30 tahun dari Malaysia tetapi pasukan bolasepak mereka di hadapan kita!

©kujie – kepada bijak pandai , saya nak tanya…. saya tak faham kenapa kadang-kadang guna pasukan England , kadang-kadang guna Great Britain?


sumber : woodlands-junior.kent.sch.uk

Saya faham England sebahagian dari Britain tetapi kenapa bila Piala Dunia pasukannya menggunakan England tetapi bila Sukan Olimpik mereka dari Great Britain? Joe boleh jawap kot?

  1. Pingback: EURO 2012 – Belanda Adalah Netherlands Bukan Holland | Hidup Biar Sedap

  2. Pingback: Lelaki Tidak Jujur Mengorat Awek Sabah | Hidup Biar Sedap

  3. FIFA dan Olimpik ni 2 2 institusi berlainan, follow rule and regulation masing2, so memang akan berbeza die punya cara pemilihan

    tambah skit dari atas tu, FIFA ada organisasi negara die masing2, plus Olimpik pun sama. Sebab tu berlainan tu

    Olimpik di GB (bukan gengblogger ek, kekeke) memang merangkumi semua negara, england, wales, scotland semua tu sebab tu masa sukan olimpik, nama GB digunakan. Tapi, setiap negera, scotland, wales, england ada society bola sepak masing2, so dalam piala dunia, mereka boleh berlawan atas society mereka.

    skali lg, Olimpik dan FIFA tak saling berkaitan, sebab tu jadi macam tu

    ok?

  4. entry nie best…dulu selalu terkial2 nak bezakan kedua-duanya..sampai leh jadi perdebatan yang tak kunjung abis..hehhee
    Jom terjah post menarik dari Sir Marcello ..Jangan Buat!!My Profile

    • jawapan dapat, tapi tak clear
      susah nak faham bab2 sejarah zaman dulu dia org
      itu baru bab sukan…piala dunia dgn sukan olimpik :roll:

  5. heheheh… lagi best bila soal soalan sama kpd Darling.. dia cakap asal kulit putih melepak tu england.. yg gelap2 sikit tu Ireland.. yg pucat lesi tu dari scotland… yg tompok2 cekelat dari US.. hmmm?!

    Jadi kesimpulannya, jawapan sebenar dari keluarga kami ialah ENTAH LAH!

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Tak Nak Hadiah: Bukannya tanda merajuk.My Profile

  6. Owh..hehe salah jawab la ni..keke.erm I cant really state the answer in one conclusion but there are few factual can be put into consideration in making a conclusion for the answer:

    1) referring to the history of FIFA World Cup its actually starts with an international tournament between the Scotland and England in British Home Championship then it gains its popularity in Summer Olympic then expand to 1st World Cup in Uruguay.

    So its like a championship between nations/nationals not a Kingdom yg mana Kingdom can consist of many countries in it.

    2) The history of Olympic where its actually a competition between Kingdoms and several city states and it still is, I mean no city states now but its still between Kingdoms.

    BUT

    There is NO football team ever created as GB or UK. GB was represented by England’s amateur.

    GB had not take part in Olympic for years sbb if GB take part England, Scotland and Ireland itself couldn’t! There was a conflict in the issue. In Olympic 2012 Gordon Brown wants GB to take part, but Scotland and Ireland are against it. They want to form UK team but only England wants it and end up just England represents GB Team and Scotland, Ireland and Wales withdrawn themselves! Its cute to see this kinda conflict 😆

    There are times when Scotland and England joined Olympic, its all depend on UK utk hantar macamana , GB ke, UK ke, nationals ke, but utk hantar as UK Team, conflict will always come, sbb even Wales, Scotland and Ireland di bawah jajahan British, I hardly see they are proud of it. No kidding.

    okay , 1cent again! hope it helps :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari iman ..Bila Kita Bertanya Tuhan KENAPA? Mungkin itu doa kita di suatu ketika..!My Profile

    • Thanks for your reply, its much appreciated… kak jie rasa dah faham, so that definitely helped me alot already. …

      • owh! begitukah…. tapi tgk kedudukan diatas mcm dah boleh agak.

        mekasih atas penjelasan di atas. 🙂
        Jom terjah post menarik dari Zana ..Pesta GolMy Profile

  7. algeria maen best..
    england agak mengarut..
    world cup ni bagus utk mengenali negara2 yg jarang tau..

  8. apalah england ni.bukan main g aku sokong daorang tp 2 jer yg daorang dapat bg?huhu

  9. lol nice question akak !:grin:
    basically I think its mainly due to the kingdom its cover/consist of. United Kingdom include Great Britain and part of northern Ireland while Great Britain include England, Wales and Scotland, and England itself stand alone.

    Its all goes back to the history. England enlarge its Kingdom to Wales and Scotland (called GB) and then stretched to part of Northern Ireland (known as UK) . And in England itself it have many other countries (they call it country as we call it state lah)

    1 cent ! 😉
    Jom terjah post menarik dari iman ..Bila Kita Bertanya Tuhan KENAPA? Mungkin itu doa kita di suatu ketika..!My Profile

    • Apa yg Kak Jie faham

      Great Britain = England ( London ) , Scotland ( Edinburgh ) dan Wales ( Cardiff )

      UK pula Great Britain + Northern Ireland

      ok yang ni dah clear, dah faham.

      Yg Kak Jie tak faham kenapa kadang-kadang guna pasukan England , kadang-kadang guna Great Britain?

      Piala Dunia pasukannya menggunakan England tetapi bila Sukan Olimpik mereka dari Great Britain.

      Itulah soalan yang berlegar2 dalam kepala otak ni…. :roll:

      • Owh..hehe salah jawab la ni..keke.erm I cant really state the answer in one conclusion but there are few factual can be put into consideration in making a conclusion for the answer:

        1) referring to the history of FIFA World Cup its actually starts with an international tournament between the Scotland and England in British Home Championship then it gains its popularity in Summer Olympic then expand to 1st World Cup in Uruguay.

        So its like a championship between nations/nationals not a Kingdom yg mana Kingdom can consist of many countries in it.

        2) The history of Olympic where its actually a competition between Kingdoms and several city states and it still is, I mean no city states now but its still between Kingdoms.

        BUT

        There is NO football team ever created as GB or UK. GB was represented by England’s amateur.

        GB had not take part in Olympic for years sbb if GB take part England, Scotland and Ireland itself couldn’t! There was a conflict in the issue. In Olympic 2012 Gordon Brown wants GB to take part, but Scotland and Ireland are against it. They want to form UK team but only England wants it and end up just England represents GB Team and Scotland, Ireland and Wales withdrawn themselves! Its cute to see this kinda conflict 😆

        There are times when Scotland and England joined Olympic, its all depend on UK utk hantar macamana , GB ke, UK ke, nationals ke, but utk hantar as UK Team, conflict will always come, sbb even Wales, Scotland and Ireland di bawah jajahan British, I hardly see they are proud of it. No kidding.

        okay , 1cent again! hope it helps :mrgreen:
        Jom terjah post menarik dari iman ..Bila Kita Bertanya Tuhan KENAPA? Mungkin itu doa kita di suatu ketika..!My Profile