Apa Beza England Dan Great Britain?


Tiba-tiba mereka menjadi kembang semangkuk di depan penyokong England.

*Along pakai jersey ESS Setif (Entente Sportive Sétifienne)  , kelab tempatan Algeria.

Menurut Encik Suami, penyokong bolasepak di Algeria sangat meriah , mereka bergaya seperti ingin ke stadium walaupun perlawanan yang melibatkan pasukan mereka bermain beratus-ratus kilometer jauhnya.

Negara mereka mundur 30 tahun dari Malaysia tetapi pasukan bolasepak mereka di hadapan kita!

©kujie – kepada bijak pandai , saya nak tanya…. saya tak faham kenapa kadang-kadang guna pasukan England , kadang-kadang guna Great Britain?


sumber : woodlands-junior.kent.sch.uk

Saya faham England sebahagian dari Britain tetapi kenapa bila Piala Dunia pasukannya menggunakan England tetapi bila Sukan Olimpik mereka dari Great Britain? Joe boleh jawap kot?

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. FIFA dan Olimpik ni 2 2 institusi berlainan, follow rule and regulation masing2, so memang akan berbeza die punya cara pemilihan

    tambah skit dari atas tu, FIFA ada organisasi negara die masing2, plus Olimpik pun sama. Sebab tu berlainan tu

    Olimpik di GB (bukan gengblogger ek, kekeke) memang merangkumi semua negara, england, wales, scotland semua tu sebab tu masa sukan olimpik, nama GB digunakan. Tapi, setiap negera, scotland, wales, england ada society bola sepak masing2, so dalam piala dunia, mereka boleh berlawan atas society mereka.

    skali lg, Olimpik dan FIFA tak saling berkaitan, sebab tu jadi macam tu

    ok?

  2. pernah terfikir nak pegi england, tapi taknak gi britain..hehe
    Jom terjah post menarik dari sufian ..Cara Membaiki Kad (RAM / Graphic Card) Menggunakan Getah PemadamMy Profile

  3. masing-masing demam bola ni. hehe..
    Jom terjah post menarik dari oshinz ..his 24th birthdayMy Profile

  4. student says:

    kerana England seri semalam… :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari student ..Menyimpan 1My Profile

  5. sinagarimba says:

    Harap england boleh pegi final.terkilan bila seri semalam
    Jom terjah post menarik dari sinagarimba ..Kapal Iran Bersedia "Serang" Genting Gaza.My Profile

  6. sinagarimba says:

    susah gak nak jawab ni. Maklum lah buta sejarah.
    nanti nak kena belek buku sejarah dulu ni.he3
    Jom terjah post menarik dari sinagarimba ..Kapal Iran Bersedia "Serang" Genting Gaza.My Profile

  7. Sir Marcello says:

    entry nie best…dulu selalu terkial2 nak bezakan kedua-duanya..sampai leh jadi perdebatan yang tak kunjung abis..hehhee
    Jom terjah post menarik dari Sir Marcello ..Jangan Buat!!My Profile

    • jawapan dapat, tapi tak clear
      susah nak faham bab2 sejarah zaman dulu dia org
      itu baru bab sukan…piala dunia dgn sukan olimpik 🙄

  8. heheheh… lagi best bila soal soalan sama kpd Darling.. dia cakap asal kulit putih melepak tu england.. yg gelap2 sikit tu Ireland.. yg pucat lesi tu dari scotland… yg tompok2 cekelat dari US.. hmmm?!

    Jadi kesimpulannya, jawapan sebenar dari keluarga kami ialah ENTAH LAH!

    :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari maza ..Tak Nak Hadiah: Bukannya tanda merajuk.My Profile

  9. memang tak pandai bab sejarah dan geografi, kujie…
    Jom terjah post menarik dari klcitizen ..23 yang melekat pada diriMy Profile

  10. Saya pun tak tahu la . Bila baca entry ni , abru terfikir benda ni .
    Jom terjah post menarik dari farah ..bila otak shut down .My Profile

  11. yang penting ku keciwa bila england sekadar seri je pagi tadi, hampes betul, buang heskey tu
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Tutorial pasang feedburner di blog part 2My Profile

  12. jawatan kosong says:

    jadi beza ya england dan great britain ? 😎
    Jom terjah post menarik dari jawatan kosong ..Mulpha International Property Development Vacancies PJMy Profile

  13. Owh..hehe salah jawab la ni..keke.erm I cant really state the answer in one conclusion but there are few factual can be put into consideration in making a conclusion for the answer:

    1) referring to the history of FIFA World Cup its actually starts with an international tournament between the Scotland and England in British Home Championship then it gains its popularity in Summer Olympic then expand to 1st World Cup in Uruguay.

    So its like a championship between nations/nationals not a Kingdom yg mana Kingdom can consist of many countries in it.

    2) The history of Olympic where its actually a competition between Kingdoms and several city states and it still is, I mean no city states now but its still between Kingdoms.

    BUT

    There is NO football team ever created as GB or UK. GB was represented by England’s amateur.

    GB had not take part in Olympic for years sbb if GB take part England, Scotland and Ireland itself couldn’t! There was a conflict in the issue. In Olympic 2012 Gordon Brown wants GB to take part, but Scotland and Ireland are against it. They want to form UK team but only England wants it and end up just England represents GB Team and Scotland, Ireland and Wales withdrawn themselves! Its cute to see this kinda conflict 😆

    There are times when Scotland and England joined Olympic, its all depend on UK utk hantar macamana , GB ke, UK ke, nationals ke, but utk hantar as UK Team, conflict will always come, sbb even Wales, Scotland and Ireland di bawah jajahan British, I hardly see they are proud of it. No kidding.

    okay , 1cent again! hope it helps :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari iman ..Bila Kita Bertanya Tuhan KENAPA? Mungkin itu doa kita di suatu ketika..!My Profile

    • Thanks for your reply, its much appreciated… kak jie rasa dah faham, so that definitely helped me alot already. …

      • owh! begitukah…. tapi tgk kedudukan diatas mcm dah boleh agak.

        mekasih atas penjelasan di atas. 🙂
        Jom terjah post menarik dari Zana ..Pesta GolMy Profile

  14. denaihati says:

    tengok grafik tu baru faham banyak…tambah 1 ilmu hari ni. tq

  15. algeria maen best..
    england agak mengarut..
    world cup ni bagus utk mengenali negara2 yg jarang tau..

  16. England cuma sekadar mampu seri dengan Algeria (0-0) awal pagi tadi..
    Jom terjah post menarik dari Nadri ..The Dangers of Using Debit CardMy Profile

  17. kena tanya joe gak pasal england tu.
    Jom terjah post menarik dari ariff ..Mercedes SLS AMG Gullwing In RussiaMy Profile

  18. azman mazlan says:

    apalah england ni.bukan main g aku sokong daorang tp 2 jer yg daorang dapat bg?huhu

  19. Cik Gallus Gallus says:

    entah la tak t’pikir pulak
    lg pon saye mmg tak tau name-name ni
    tau tgk je
    Jom terjah post menarik dari Cik Gallus Gallus ..The Karate KidMy Profile

  20. haah kan..xnah terpikir lak soklan gini..kenapa ek?
    Jom terjah post menarik dari jmr ..[ SESUATU MENANTI ANDA 4 JULAI INI !!!! ] :: StickyAdvert – Sila scrolldown untuk latest entry::My Profile

  21. baru tau malaysia lbh maju dr algeria
    tapi pemain bolasepak algeria lebih maju dr pemain kita
    hmmm

  22. Yang saya tau england lembap main bola kat world cup, @+#$ betulla. Emo skit kat sini
    Jom terjah post menarik dari eiman ..Pertandingan ICC Peringkat Vendor Proton 2010My Profile

  23. Kalau boleh vote jawapan, saya vote jawapan Iman… terperinci betul… sy pn ignorant bab2 ni…
    Jom terjah post menarik dari Ryehanna ..My wedding pictures…My Profile

  24. ooopsss sorry. i meant ‘iman’ the last commentator before me. *typo*
    Jom terjah post menarik dari kmar ..Kenapa Saya ‘Don’t Judge A Book By Its Cover’My Profile

  25. Yupp. Kalau tak salah saya betul apa yg Iman (1st commentaror) cakap tu. 😉
    Jom terjah post menarik dari kmar ..Kenapa Saya ‘Don’t Judge A Book By Its Cover’My Profile

  26. lol nice question akak !:grin:
    basically I think its mainly due to the kingdom its cover/consist of. United Kingdom include Great Britain and part of northern Ireland while Great Britain include England, Wales and Scotland, and England itself stand alone.

    Its all goes back to the history. England enlarge its Kingdom to Wales and Scotland (called GB) and then stretched to part of Northern Ireland (known as UK) . And in England itself it have many other countries (they call it country as we call it state lah)

    1 cent ! 😉
    Jom terjah post menarik dari iman ..Bila Kita Bertanya Tuhan KENAPA? Mungkin itu doa kita di suatu ketika..!My Profile

    • Rasa kalau ikut sejarah macam ni gak…Great britain lagi besar dari England, sebab Great britain merangkumi beberapa negara jiran lain
      Jom terjah post menarik dari rashid ..(WC)Pengajaran Hari Ketujuh Piala Dunia – Perancis Pilih Jalan Sukar.My Profile

    • Apa yg Kak Jie faham

      Great Britain = England ( London ) , Scotland ( Edinburgh ) dan Wales ( Cardiff )

      UK pula Great Britain + Northern Ireland

      ok yang ni dah clear, dah faham.

      Yg Kak Jie tak faham kenapa kadang-kadang guna pasukan England , kadang-kadang guna Great Britain?

      Piala Dunia pasukannya menggunakan England tetapi bila Sukan Olimpik mereka dari Great Britain.

      Itulah soalan yang berlegar2 dalam kepala otak ni…. 🙄

      • Owh..hehe salah jawab la ni..keke.erm I cant really state the answer in one conclusion but there are few factual can be put into consideration in making a conclusion for the answer:

        1) referring to the history of FIFA World Cup its actually starts with an international tournament between the Scotland and England in British Home Championship then it gains its popularity in Summer Olympic then expand to 1st World Cup in Uruguay.

        So its like a championship between nations/nationals not a Kingdom yg mana Kingdom can consist of many countries in it.

        2) The history of Olympic where its actually a competition between Kingdoms and several city states and it still is, I mean no city states now but its still between Kingdoms.

        BUT

        There is NO football team ever created as GB or UK. GB was represented by England’s amateur.

        GB had not take part in Olympic for years sbb if GB take part England, Scotland and Ireland itself couldn’t! There was a conflict in the issue. In Olympic 2012 Gordon Brown wants GB to take part, but Scotland and Ireland are against it. They want to form UK team but only England wants it and end up just England represents GB Team and Scotland, Ireland and Wales withdrawn themselves! Its cute to see this kinda conflict 😆

        There are times when Scotland and England joined Olympic, its all depend on UK utk hantar macamana , GB ke, UK ke, nationals ke, but utk hantar as UK Team, conflict will always come, sbb even Wales, Scotland and Ireland di bawah jajahan British, I hardly see they are proud of it. No kidding.

        okay , 1cent again! hope it helps :mrgreen:
        Jom terjah post menarik dari iman ..Bila Kita Bertanya Tuhan KENAPA? Mungkin itu doa kita di suatu ketika..!My Profile

  27. Fitrihadi.com says:

    great britain?? ntah tak berapa pasti pasal ni.. ❓
    Jom terjah post menarik dari Fitrihadi.com ..Keputusan Kemasukan Pengajian Ijazah Dah Keluar. Saya Dapat…My Profile

  28. aduhau england..ahahha..erm..kenapa? amir tak tahu…mungkin faktor muka bumi..hikhik. 🙂

  29. apa la england ni.. slovenia pun boleh score lawan algeria tau..haha
    Jom terjah post menarik dari Lan Bingka ..Datang awal sebelum penerbanganMy Profile

  30. Azfarul says:

    eerrr..
    nape ek?
    😐
    tertanya2 gak ni..
    Jom terjah post menarik dari Azfarul ..Piala Dunia – Pasukan PilihankuMy Profile

Trackbacks

  1. […] Atas faktor sejarah pembentukkan negara, kekeliruan sering berlaku seperti kes Great Britain dan England. Kenapa dalam bolasepak ( Piala Dunia dan EURO) pasukannya menjadi England tetapi untuk sukan Olimpik menjadi Great Britain. Baca Apa Beza England Dan Great Britain? […]

  2. […] Budaya, bahasa, adat mesti mempengaruhi cara lelaki memikat.Kalau nak tau beza , baca entri ni >Apa Beza England Dan Great Britain?p/s- ramai tak faham kes entri di bawah tu..abaikan je lah!~ ini adalah cetakan berkomputer, tiada […]