Apam daun rambai

ari ini ramai yang masuk cari apam kukus Negeri Sembilan.Β  Mungkin merujuk kepada post saya di mengenai apam kukus Negeri Sembilan
Saya pun baru tahu bahawa apam yang pernah saya makan itu adalahΒ  apam daun rambai dan kuih tradisional ini berasal dari Johol, Negeri Sembilan.

Apam Johol sudah menjadi salah satu ‘identiti’ setiap kali orang datang ke Johol disebabkan keenakan dan haruman daun rambai yang menjadi pembalut kepada kuih tradisional ini dan keistimewaannya boleh tahan lebih lama daripada apam-apam yang lain.

Apam kukus daun rambai iniΒ  boleh dimakan begitu sahaja atau dengan sambal tumis ikan bilis, madu malah boleh dicampur dengan cendol.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Dekat alam megah, shah alam ada jual 3 seringgit.

  2. Saya mula makan apam daun rambai pada tahun 2004 semasa saya minum kopi waktu pagi di Kedai Kopi dekat pasar Johol dan selepas itu setiap kali saya ke Kg Simat/Pekan Air Mawang menziarahi keluarga saya saya tidak akan miss Apam Johol. Sedap, dan untik. Perlu ada cuba. Resepi asas – Tepung beras, Gula Merah, dan Yis. Daun Rambai perlu digunting (dibentuk) supaya kelihatan lebih cantik.

  3. nampak mcm sedap. gebu….

    cikgu panjis last blog post..KL – Hari Kedua

  4. owh rasa dia lain ek..
    mana nak cari apam kat k.l ni, tringin lak~~

    callisters last blog post..Performers? Kappa girl?

  5. Ada jugak.

    Semasa di Bandar Country Homes Rawang, kerap beli Apam Gebu Aneka Warna Berkelapa.

    Tempat lain belum jumpa seapam sedap begini…

  6. dau dia tuh yang buat special kot. hehe πŸ™‚

    KNizams last blog post..Hampeh Aku Terkena B.S.O.D Lah Pagi Ini…. Not So Cool Anymore ! Haha πŸ™‚

  7. cara-cara buat takde ke kak jie?

  8. curious pulak neeza tentang cara2 buat apam ni.. sebab sebelum masak, ianya lembik kan.. camana boleh jadi cam tu pulak ya.. hmmmm…

    Neezas last blog post..Nak cari rumah ke?

  9. nieja cm x pnah tgk je..
    besh je..?

  10. wah tengok saja dah rasa nak terkam huhu. apa agaknya rasa dia eh kak?

    megats last blog post..Walimatul Urus, Hari Pernikahan Semakin Hampir

  11. hermmm first time nampak… menarik… kena try nanti ni…

  12. Saya suka Apam Balik.

    Lepas beli apam bawak balik.

    zublizainordins last blog post..Lawak Pemimpin – Mana Ada Double Standard

  13. ooo..itu ke nama apam tuh..ader nampak org jual..tapi tatau nama apam tuh..

    arins last blog post..1.25am

  14. macam sedap je nmpk…
    apam mcm 2 ek rupe??

  15. daun lain xleh ker??
    daun pandan pun wangi gak ape…

    chekguBHs last blog post..Kalau SUAMI, Jika SUAMI…

    • @chekguBH, kalau daun pandan, jadi apam daun pandan.. kalau daun nipah jadi le apam daun nipah ..bkn lagi apam daun rambai πŸ˜€

  16. betul tekaan saya..itu daun rambai..hehehe πŸ˜†

    izzahs last blog post..Tulang empat kerat

  17. er… tak pernah tengok n rasa..
    nanti kak jie buatkan la.. hehe

  18. Jie, saya tak tahu pun ada apam cenggitu? oh… mgkn di kg saya di rembau tak de kot…(apsal ek dah 2 hari susah sungguh nak masuk kat blog ni?)

    • @Mak Su, kampung maksu kat rembau..ehh..dekat la tu..ngape tatau pula.

      2 hari hosting saya down maksu…baru je tukar web hosting lain ni..

  19. macam lepat pisang jakkks.. uhuhu

  20. salam..wahhh sedapnya…..

    arsailis last blog post..

  21. Lepas ni ramailah warga Johol masuk blog Kak Jie pulak.

    πŸ˜€

    intans last blog post..Mungkinkah AisKrim?

  22. wah…aku pun tak pernah tgk n rasa lagi..mesti bestkan…yg aku tahu balut dengan daun pisang jer

    kitas last blog post..Mohdismail vs Blogstarz

  23. kak jie,
    apa “bahan rahsia” tu. kena speku, ha, ha,,,,,

  24. uissshhhhhh sedapnya, makan panas-panas, cicah kelapa parut.
    daun rambai ni pun best kalau buat bungkus tapai. Agaknya bungkus nasi lemak pun boleh ye. πŸ˜›

  25. cikgu jawe says:

    artikel apam daun rambai ada masuk kosmo hari ni.. πŸ™‚

  26. Eh!..Tie tak pernah tengok dan rasa laa… Kat sini mana ada..hu hu…terliur lak.

    Ties last blog post..Someone’s Hubby

    • @Tie, jom kita search cari blogawan dar Johol..leh ushaΒ² resepi… itulah kali pertama jumpa dan makan, 2 biji je pulak tu…. orang bagi :mrgreen:

Trackbacks

  1. […] :Apam daun rambai * Another meaning for the word Jakun in the classic Malay is a derogatory term for a person who […]