Apam daun rambai

ari ini ramai yang masuk cari apam kukus Negeri Sembilan.Β  Mungkin merujuk kepada post saya di mengenai apam kukus Negeri Sembilan
Saya pun baru tahu bahawa apam yang pernah saya makan itu adalahΒ  apam daun rambai dan kuih tradisional ini berasal dari Johol, Negeri Sembilan.

Apam Johol sudah menjadi salah satu ‘identiti’ setiap kali orang datang ke Johol disebabkan keenakan dan haruman daun rambai yang menjadi pembalut kepada kuih tradisional ini dan keistimewaannya boleh tahan lebih lama daripada apam-apam yang lain.

Apam kukus daun rambai iniΒ  boleh dimakan begitu sahaja atau dengan sambal tumis ikan bilis, madu malah boleh dicampur dengan cendol.

47 Replies to “Apam daun rambai”

  1. Saya mula makan apam daun rambai pada tahun 2004 semasa saya minum kopi waktu pagi di Kedai Kopi dekat pasar Johol dan selepas itu setiap kali saya ke Kg Simat/Pekan Air Mawang menziarahi keluarga saya saya tidak akan miss Apam Johol. Sedap, dan untik. Perlu ada cuba. Resepi asas – Tepung beras, Gula Merah, dan Yis. Daun Rambai perlu digunting (dibentuk) supaya kelihatan lebih cantik.

  2. wah tengok saja dah rasa nak terkam huhu. apa agaknya rasa dia eh kak?

    megats last blog post..Walimatul Urus, Hari Pernikahan Semakin Hampir

  3. ooo..itu ke nama apam tuh..ader nampak org jual..tapi tatau nama apam tuh..

    arins last blog post..1.25am

    1. @chekguBH, kalau daun pandan, jadi apam daun pandan.. kalau daun nipah jadi le apam daun nipah ..bkn lagi apam daun rambai πŸ˜€

  4. Jie, saya tak tahu pun ada apam cenggitu? oh… mgkn di kg saya di rembau tak de kot…(apsal ek dah 2 hari susah sungguh nak masuk kat blog ni?)

    1. @Mak Su, kampung maksu kat rembau..ehh..dekat la tu..ngape tatau pula.

      2 hari hosting saya down maksu…baru je tukar web hosting lain ni..

  5. wah…aku pun tak pernah tgk n rasa lagi..mesti bestkan…yg aku tahu balut dengan daun pisang jer

    kitas last blog post..Mohdismail vs Blogstarz

  6. uissshhhhhh sedapnya, makan panas-panas, cicah kelapa parut.
    daun rambai ni pun best kalau buat bungkus tapai. Agaknya bungkus nasi lemak pun boleh ye. πŸ˜›

  7. Eh!..Tie tak pernah tengok dan rasa laa… Kat sini mana ada..hu hu…terliur lak.

    Ties last blog post..Someone’s Hubby

    1. @Tie, jom kita search cari blogawan dar Johol..leh ushaΒ² resepi… itulah kali pertama jumpa dan makan, 2 biji je pulak tu…. orang bagi :mrgreen:

Comments are closed.