Bagaimana menjejak penghantar email

Protect yourself from identity theft

Protect yourself from identity theft

Berhati-hati dengan email palsu seperti ini. Saya menerima lebih 10 email spam seperti ini dari Maybank, RHB dan CIMB.

Rasa sedih bila membaca akhbar mengenai mereka yang hilang wang simpanan kerana tertipu .  Lagi sedih kerana mereka adalah orang² yang berpelajaran dan  berkerjaya hebat.

Jangan klik apa-apa link yang disertakan di dalam email tersebut. Hanya berurusan  dari laman web sebenar.

Hari ini mari kita belajar macam mana menjejak penghantar email.

1- Klik ke http://www.ip-adress.com/trace_email/

2 – Buka email yang kita terima. Di bawah kanan ada “Full Header”, klik . Untuk email Yahoo yang baru,   klik kanan pilih “View Full Headers”.

Untuk email lain, klik How to get the header of an Email

full email header

full email header

3 – copy semua info yang diberi

email header

email header

4- paste pada email tracing box dan klik  “Trace Email Sender”

track email

track email

5 – Keluar keputusan dari mana email tersebut datang, dengan google map lagi!

Email Tracing Succesful!

Email Tracing Succesful!

Kalau nak tau lagi , cari di http://www.whois.net/

©Kujie – jangan hapuskan jejakku diemailmu….:mrgreen: Saya dapat ilmu ini dari Muraisenja – Terimakasih!

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Active Blogger says:

    hehe dah bape kali masuk ke sini utk cari link utk trace emel nie…tlupa backup bookmark masa format aritu… dan tgh malas nak btanya pak cik google…so here I am once again 🙂

    Active Bloggers last blog post..Nombor Pin Google Adsense Aku Dah Sampai

  2. nice tips…alhamdulillah setakat ni xpernah lagi dapat email camni… 🙂

  3. Wau… thanks Jie. Memang dulu ada dah IP tracker ni tapi dalam PC lama. Anyway, OD tahu emel daripada banks tu emel palsu tapi yang OD nak track ni, emel personal yang pura-pura nak berkawan sebab OD rasa, orang yang hantar adalah orang yang sama. Siaplah kau nanti, aku reveal perangai tak senonoh kau tu. Baru padan muka. Keh keh keh…

    ODs last blog post..Selamat Hari Jadi Bonda – 11 April 2009

    • @OD, betul la tu opah…..guna utk jaga diri sendiri..kadang2 org berani hntr email yg bukan krn dia sedar diri tak dpt dikesan…tp skrg ni..ada mcm2 cara utk kita cari dia… :mrgreen:

  4. hohoho sagat berguna ni.. hehehehe 😈

    topos last blog post..sponsor,buat duit,kabinet baru,topo dan…

  5. kita mungkin faham
    tapi
    ramai lagi tertipu/ tak faham

    BAGAKs last blog post..Blog Terbaik Untuk Tukang Komen

  6. Wah.. baguslah cara nie.. x prnah terpikir plak nak menjejak di alam cyber.. :mrgreen:

    zakis last blog post..Pesta Buku antarabangsa Kuala Lumpur 2009

  7. nasib baik diorang tak brani hantar kat gua email2 mcm ni.. hua3

    Richies last blog post..Servis Peel Away Ads Mazlie Nadzri

  8. Wah,boleh trace ek? ooh.. baru tau..

  9. tima kasih kakjie share benda nih 🙂

  10. wohooo… memang banyak dapat e-mail cam ni… tapi tak layan… bab memang tahu ni kerja orang durjana jak ni…

    • @Adry, kita boleh tau tu email spam sbb akaun bank tak guna email yg dihantar tu..heheh

      lagi pun kak jie tak de akaun Cimbeng tu pun 😆

  11. betullah kak jie…saya slalu dapat e-mail yang mengarut2 nih…….sakit ati atu!!!

    cakap kosongs last blog post..Sebuklah Sangat!

  12. JimieRay says:

    Owhhh…! kiranya ni macam cerita Jejak Bertapak lah ekk…! 😆

    Thanks! KuJie….Info yang cukup berguna. Lepas ni kita pakat jejak depa balik…

    JimieRays last blog post..Tipah!…Kenapa Tertipu Lagi?

    • @JimieRay, kalau ragu2 dgn email yg diterima…kita checklah
      tak semestinya email spam ni je
      ade org yg terima email berhantu…masa ni la guna jejak bertapak tu 😆

      terimakasih singgah blog sy ye

  13. tips yang sangat berguna.. patut disebar supaya lebih ramai yang tahu.. Kesian orang yang tak bersalah, jadi mangsa. Duit penat lelah senang-senang kena sedut dengan lanun cyber! 👿

    samdaddycools last blog post..REVIEW : Majalah IM vol. 12 – Buat duit dengan pemasaran affiliate

  14. nice info…bley settle masalah2 berbangkit nanti…
    thanx…
    :mrgreen:

    yuzmirs last blog post..Affiliate Marketing

  15. cik gu…. tutup pintulahhhh… bukan katup pintu…. pemusnah bahasa melayu lah cikgu ni…. 👿 😳

  16. Bagus sgt dpt ilmu ni sebab memang banyak sangat kes penipuan online sekarang. Dulu bila ada kemudahan online, seronok sgt sebab dpt jimat masa selesaikan byk perkara. Tp skrg bila baca byk kes, cuak juga jadinya.

    Kak Longs last blog post..Biarkan ia berkembang

  17. Thanks for the ilmu… Baguih lah yang ni. Senang nak lapor polis pepehal 😯

    kruel74s last blog post..Women have a higher pain threshold than men

  18. Kak Jie…oooo…Kak Jie…

    Saja nak jerit nama Kak Jie kat sini. Rindu lah! 😉

  19. tak berapa fahamlah cara menjejak email tu… dah ulang baca 14 kali…

  20. Active Blogger says:

    berguna ilmu nie…nnt aku nak test. Siapa yg patut aku testkan dulu emel dia yek…nnt la tunggu spam mail kat inbox.

    Active Bloggers last blog post..Kisah Satu Pembaharuan

    • @Active Blogger, terimakasih kerana singgah fahmi.

      test email dulu2 tu….

      tak pun email diri sendiri… 😆

      • Active Blogger says:

        @Kujie, haha…betul gak tu…banyak2 orang langsung tak fikir diri sendiri lak…

        Active Bloggers last blog post..Kisah Satu Pembaharuan

  21. Assalamualaikum, Jie.
    Singgah bertanya khabar, moga sentiasa dirahmati sekeluarga hendaknya. Selamat berhujung minggu jua. 😆

    norzs last blog post..Soalan drpd Blogger

    • @norz, Waalaikumsalam Norz

      terimakasih ye…harap Norz dan keluarga juga sihat sejahtera selalu…moga dipermudahkan semua urusan

  22. hi kakjie, first time dtg sini.
    anyway psl spam email ni baru je baca sebenarnya. tu pon check kt spam mails.
    pastu saje2 la try click padahal dah pasan url nye bukan2 je kan.
    nasib la office blog address bukan2.

    hehe
    tp mmg la
    jgn click sebarang link
    scaryyyy

    thanx for sharing kakjie!

    • @wani, salam wani..terimakasih singgah blog kak jie
      nnt free kak jie add link ye 🙂

      skrg ni org makin kretif utk menipu
      kita pun kenalah pandai2 jaga diri sendiri

  23. Ooo….gitu ke ??

    Napa tak beritahu awal2…??

    Kalau tak, tentu Tie dah boleh jejak org yang nak ngorat Tie dulu…. rugi .rugi…hu hu… 🙁

    Ties last blog post..Pembelot

    • @Tie, sorang lagi….belum terlambat Tie
      masih ada lagi yg pheewiit….pheeeewit…tu 😆

      sy ni nakai sikit
      suka jejak Ip
      jejak email

      tapi kalau sy tau pun..sy dok dendiam je :mrgreen:

  24. Sweet Thinker says:

    tq. skang penipu sy semakin terserlah menipu. sy dah trace email lama beliau. huuu!

    Sweet Thinkers last blog post..Benda Benda Kritikal

    • @Sweet Thinker, ada kes tertunggak ke?

      hehehehe…

      • Sweet Thinker says:

        @Kujie,

        bese la kakjie. dunia inet nie. hrmmm. beliau da banyak kantoi. cuma tgh kumpul bahan bukti. dah 50%. nie tambah email camnie… mmg parah la budak itu nnti!

        Sweet Thinkers last blog post..Benda Benda Kritikal

        • @Sweet Thinker, oo..kak jie harap misi berjaya 😆
          mcm kak jie baca entri dulu2 je…ada sangkut paut kan…kan…

          :mrgreen:

          • Sweet Thinker says:

            @Kujie,
            hehe. bkn masalah cinta. tp kes “beliau” ada kaitan dgn ikan ikan jerung @ vvvip. dah tgk profile die. bahaya “beliau” nie. dari tahun 2005 dah stat mengganas.

            Sweet Thinkers last blog post..Benda Benda Kritikal

  25. bagus info ni.. tapi buat masa ni belum berguna. Nanti, nak guna, neeza cari link ni kat blog kak Jie hehee..

    thank you Kak Jie yang comel.. 🙂

    Neezas last blog post..Abang tak bayar bil api ke?

  26. salamms kak jie, thanx for d info

  27. hm… nice tips,nice tutorial, kne jaga2 paypal pon byk gak ade kes tipu. dia pakai nick paypall. dabel L tu, ssh nk prasan la.. bhya tul…

    j_hafizs last blog post..Teori R.A.H.M.A.N.

    • @j_hafiz, itulah…kita sendiri kena amalkan sikap berhati2
      org2 yg tak bertanggungjawap tu mmg tunggu masa nak cari peluang

  28. info yang menarik…
    thanks kak jie..

    menteil pon selalu dapat email macam nie..
    takut jugak bila email nie sampai pada yang tak dapat membezakan tipu ataupun betul…

    menteils last blog post..Simpati Ataupun Kelakar?

  29. mama..ira ada blog baru…http://cintaku-cooking.blogspot.com/
    masakan biasa2 jer….kalau sebelum nie malas nak masak. Ada blog nie rasa semangat pula..hiii

  30. erk! apa sal den buekkan semuo eh datang email eh dari USA. Walhal tuan badan ado kat sebolah den nie ha

    hmmmmmmm

    heheheheh

    mazas last blog post..Kembara Jalanan: Zoom Malaysia – Labis.

  31. ehehe..org pertama? 😀 😀

    sallys last blog post..Bingung aku!

  32. terima kasih kak Jie kerna berkongsi ilmu..tatau pun yg emel spam ni boleh di kesan..

    awas loh culprit-culprit durjana..kau akan dijejak hingga ke lubang cacing!

    sallys last blog post..Bingung aku!

    • @sally, jejak saja tak guna
      tapi sekurang2 kita semua mesti ada kesedaran utk berhati-hati
      jangan mudah tertipu

      kena juga ada ilmu tentang penipuan online sekarang ni
      banyak membaca…banyaklah ilmu yang kita akan jumpa