Bank Negara Currency Converter Dan Western Union

Seorang rakyat Algeria minta suami saya, rakyat Malaysia mengirimkan duit kepada seorang rakyat Filipina yang tinggal di Singapura.  Berpusing² berbagai negara.

Rakyat Algeria beri kepada rakyat  Malaysia 400 USD.  Saya di Malaysia yang akan melakukan transaction tersebut.  Duit 400 USD tu tak sampai pun ke tangan saya, main cakap guna air liur je…. dalam kocek suami sekarang.

p/s  400 USD tu abang kena beli jajan satu kontena nak balik nanti tau….

Apa yang perlu saya buat?

Buka laman web Bank Negara Malaysia dan pergi ke Bank Negara Currency Converter.

currency converter bank negara malaysia

Convert USD ke Ringgit Malaysia . Bila dah tahu tukaran matawang antara USD dan RM, pergi ke bank, buat Western Union. Saya pernah buat Western Union di CIMB.

Western Union adalah kaedah pengiriman wang secara online dalam real time ( waktu sebenar ) . Bila kita buat western union, satu ‘control number ‘ akan diberikan sebagai kod untuk menunaikan wang Western Union tersebut di negara si penerima. Macam passwordlah tu.

Makin mengecut dunia ini… berbelas ribu kilometer dah boleh buat transaction sepantas satu ketukkan di keyboard komputer.

Bank Negara Currency Converter.

rasa lega semalam kerana saya dah selesaikan zakat pendapatan suami dan urusan untuk ibadah korban.

Apesal Tak Klik?

Comments

  1. says

    First time datang untuk WU ni masa study dulu..
    time tu hantar duit dekat adik di overseas..

    memang mudahlah.. parent pun terkejut hantar duit macam tu punya senang.
    Jom terjah post menarik dari Nur ..Best ke blogging?My Profile

  2. says

    Kak Longpun selalu buat pengiriman dengan perkhidmatan Western Union di CIMB sebab di situ lebih mesra pengguna daripada bank ??? Di CIMB clicks pun dah boleh buat pengiriman wang tu.
    Kalau kita kirim melalui Western Union, dia akan convert dulu ke USD kan?
    Senangnya kirim melalui Western Union, dalam beberapa saat lepas kirim, orang di hujung sana dah boleh terima wang tu. Lagipun sekarang ni di kebanyakan bank dan ada syarikat pengiriman wang yang menawarkan perkhidmatan ni.
    Jom terjah post menarik dari Kak Long Mawar Merah ..Menangi Hadiah Penginapan Percuma dan Wang Tunai dalam Peraduan Tulis dan Menang di mawarmerah2008.comMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge