Bank Negara Currency Converter Dan Western Union

Seorang rakyat Algeria minta suami saya, rakyat Malaysia mengirimkan duit kepada seorang rakyat Filipina yang tinggal di Singapura.  Berpusing² berbagai negara.

Rakyat Algeria beri kepada rakyat  Malaysia 400 USD.  Saya di Malaysia yang akan melakukan transaction tersebut.  Duit 400 USD tu tak sampai pun ke tangan saya, main cakap guna air liur je…. dalam kocek suami sekarang.

p/s  400 USD tu abang kena beli jajan satu kontena nak balik nanti tau….

Apa yang perlu saya buat?

Buka laman web Bank Negara Malaysia dan pergi ke Bank Negara Currency Converter.

currency converter bank negara malaysia

Convert USD ke Ringgit Malaysia . Bila dah tahu tukaran matawang antara USD dan RM, pergi ke bank, buat Western Union. Saya pernah buat Western Union di CIMB.

Western Union adalah kaedah pengiriman wang secara online dalam real time ( waktu sebenar ) . Bila kita buat western union, satu ‘control number ‘ akan diberikan sebagai kod untuk menunaikan wang Western Union tersebut di negara si penerima. Macam passwordlah tu.

Makin mengecut dunia ini… berbelas ribu kilometer dah boleh buat transaction sepantas satu ketukkan di keyboard komputer.

–  Bank Negara Currency Converter.

rasa lega semalam kerana saya dah selesaikan zakat pendapatan suami dan urusan untuk ibadah korban.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Comments

  1. mmg tak penah pakai sbb xde saper kat luar nak bagi duit.. ehhe..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..5 Cara Kembalikan SemangatMy Profile

  2. First time datang untuk WU ni masa study dulu..
    time tu hantar duit dekat adik di overseas..

    memang mudahlah.. parent pun terkejut hantar duit macam tu punya senang.
    Jom terjah post menarik dari Nur ..Best ke blogging?My Profile

  3. zie fauzi says:

    Tak pernah lagi pakai perkhidmatan Western Union ni.. biasa pakai paypal je…

  4. Kak Longpun selalu buat pengiriman dengan perkhidmatan Western Union di CIMB sebab di situ lebih mesra pengguna daripada bank ??? Di CIMB clicks pun dah boleh buat pengiriman wang tu.
    Kalau kita kirim melalui Western Union, dia akan convert dulu ke USD kan?
    Senangnya kirim melalui Western Union, dalam beberapa saat lepas kirim, orang di hujung sana dah boleh terima wang tu. Lagipun sekarang ni di kebanyakan bank dan ada syarikat pengiriman wang yang menawarkan perkhidmatan ni.
    Jom terjah post menarik dari Kak Long Mawar Merah ..Menangi Hadiah Penginapan Percuma dan Wang Tunai dalam Peraduan Tulis dan Menang di mawarmerah2008.comMy Profile

  5. wahhhh duit kita kecik je kan
    Jom terjah post menarik dari azam ..Safety trainingMy Profile

  6. tu la…satu kontena roti prancis.
    Jom terjah post menarik dari ann ..Air SabarMy Profile

  7. ha ha ha…kalau banyak tu..satu kontena roti prancis pu boleh..
    Jom terjah post menarik dari ann ..Air SabarMy Profile

  8. Western Union == perhidmatan hantar/terima wang (paper money).
    PayPal == electronic money, untuk urusniaga dalam talian.
    Jom terjah post menarik dari GreenLava ..Essential iPhone Apps For Every BloggerMy Profile

  9. Sekarang western union dah ada counter sendiri kalau tak silap kat KL sentral ada satu dan banyak lagi kat area lain Kl.
    Jom terjah post menarik dari Denaihati ..Menjawab Persoalan Tentang H TagsMy Profile

  10. makin canggih makin banyaklah penipuan kan?

    dunia tanpa sempadan katakan
    Jom terjah post menarik dari cikgu naman ..Jadi Cikgu ni Mudah-Episod : Buruh KasarMy Profile

  11. zakat bayar kat algeria kan k jie?

  12. Ok lagilah skrg ni exchange rate tu masih 3.1. :)
    Jom terjah post menarik dari Azuan ..Kujie – Hidup Biar SedapMy Profile

  13. saya dulu time belajo tak de duit.. mak selalu hantar guna western union… dulu limit dalam 150 pound..sekarang dah boleh lebih yea?
    Jom terjah post menarik dari Pereman ..Yue Yue – a little girl who was ignored by 18 people after being run over twice is now fighting for lifeMy Profile

  14. Pacifista says:

    dah takde sempadan dah dunia kita ni kak jie :)
    Jom terjah post menarik dari Pacifista ..Hasil Backlink Dari Kak KujieMy Profile

  15. terima kasih share link bnm. selain tengok currency converter dapat jgk sy tengok hutang negara kita ada RM400 billion…
    Jom terjah post menarik dari ROJAK ..Anugerah Dari KegagalanMy Profile

  16. kak jie guna kedua2…pernah guna western union, ada akaun paypal – tapi tak pasti mcm mana persamaan dia
    Jom terjah post menarik dari Kujie ..Ayam PiruMy Profile

  17. puas mencari converter yang boleh dipercayai, ada kat web bank negara je rupanya.
    Jom terjah post menarik dari faizul ..Wordless Wednesday – jammingMy Profile

  18. bean moreno says:

    kaka western union tu sama tak macam paypal

  19. saya memang tak reti bab ni kak jie…

  20. dok tengok sign ‘western union’ sana sini tapi tak pernah pakai.. camtu rupanya camna nak guna.. ingatkan cam bank biasa ja
    Jom terjah post menarik dari mrs azmi ..WORDLESS WEDNESDAY : Nazurah @PICU, HKL tabahlah wahai adikku…. moga cepat sembuhMy Profile

  21. Alhamdulillah..
    Jom terjah post menarik dari arena84 ..Awas! Perempuan Yang Berpakaian Tetapi BogelMy Profile

  22. Fakarepain says:

    igtkn western Union tu nama bank.. hik3
    Jom terjah post menarik dari Fakarepain ..PENYOKONG SYIAH MAHU SAMAN UTUSAN SERTA JAISMy Profile

  23. OO macam tu ke..tak tau pun bank negara ada converter hehe.Eh k.jie, nak tanye kalau 400usd dapat beli jajan ape?hehe
    Jom terjah post menarik dari Tungku moden ..Pembelian Tungku ModenMy Profile

Speak Your Mind

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam