Barisan Kabinet 2009

Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak hari ini mengumumkan Kabinet yang diistilahkan sebagai “Pasukan Baru” dengan dianggotai 28 orang sebagai menteri penuh dan 40 yang lain dilantik timbalan menteri.

Perdana Menteri -Datuk Seri Najib Razak

Timbalan Perdana Menteri – Tan Sri Muhyiddin Yassin

Menteri di Jabatan Perdana Menteri
Tan Sri Dr Koh Tsu Koon – perpaduan & pengurusan prestasi
Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz – perundangan dan Parlimen
Tan Sri Nor Mohamed Yakcop – Unit Perancang Ekonomi
Mej-Jen (B) Datuk Jamil Khir Baharom – hal ehwal Islam


Timbalan-timbalan menteri:
Datuk Liew Vui Keong
Datuk Dr Mashitah Ibrahim
Datuk SK Devamany
Ahmad Maslan
T Murugiah

Menteri Kewangan I – Datuk Seri Najib Razak

Menteri Kewangan II
Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah
Datuk Chor Chee Heung (timbalan)
Datuk Dr Awang Adek Hussin (timbalan)

Menteri Pelajaran
Tan Sri Muhyiddin Yassin
Datuk Dr Wee Ka Siong (timbalan)
Dr Mohd Puad Zarkashi (timbalan)

Menteri Pengangkutan
Datuk Ong Tee Keat
Datuk Abdul Rahim Bakri (timbalan)
Datuk Robert Lau Hoi Chew (timbalan)

Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi
Tan Sri Bernard Dompok
Datuk Hamzah Zainudin (timbalan)

Menteri Dalam Negeri
Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
Datuk Wira Abu Seman Yusop (timbalan)
Jelaing Mersat (timbalan)

Menteri Penerangan, Komunikasi, Kesenian dan Kebudayaan
Datuk Seri Dr Rais Yatim
Datuk Joseph Salang Gandum (timbalan)
Senator Heng Seai Kie (timbalan)

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air
Datuk Peter Chin Fah Kui
Noriah Kasnon (timbalan)

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah
Datuk Seri Shafie Apdal
Datuk Hassan Malek (timbalan)
Datuk Joseph Entulu Belaun (timbalan)

Menteri Pengajian Tinggi
Datuk Seri Mohd Khaled Nordin
Datuk Dr Hou Kok Chung (timbalan)
Datuk Saifuddin Abdullah (timbalan)

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri
Datuk Mustapa Mohamed
Datuk Mukhriz Mahathir (timbalan)
Datuk Jacob Dungau Sagan (timbalan)

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi
Datuk Dr Maximus Ongkili
Fadillah Yusof (timbalan)

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar
Datuk Douglas Uggah Embas
Tan Sri Joseph Kurup (timbalan)

Menteri Pelancongan
Datuk Ng Yen Yen
Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib (timbalan)

Menteri Pertanian dan Industri Asas Industri
Datuk Noh Omar
Datuk Johari Baharum (timbalan)
Datuk Rohani Abdul Karim (timbalan)

Menteri Pertahanan
Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi
Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad (timbalan)

Menteri Kerja Raya
Datuk Shaziman Abu Mansor
Datuk Yong Khoon Seng (timbalan)

Menteri Kesihatan
Datuk Liow Tiong Lai
Datuk Rosnah Rashid Shirlin (timbalan)

Menteri Belia dan Sukan
Datuk Ahmad Shabery Cheek
Datuk Razali Ibrahim (timbalan)
Wee Jeck Seng (timbalan)

Menteri Sumber Manusia
Datuk Dr S Subramaniam
Datuk Maznah Mazlan (timbalan)

Perdagangan Dalam Negeri dan Hal-ehwal Pengguna
Datuk Ismail Sabri Yaakob
Datuk Tan Lian Hoe (timbalan)

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan
Datuk Kong Cho Ha
Datuk Lajim Ukin (timbalan)

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat
Datuk Seri Sharizat Jalil
Datin Paduka Chew Mei Fun (timbalan)

Menteri Luar
Datuk Anifah Aman
A Kohilan Pillay (timbalan)
Datuk Lee Chee Leong (timbalan)

Menteri Wilayah Persekutuan
Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin
Datuk M Saravanan (timbalan)

Β©Kujie – sayaΒ  mengintaiΒ² satu nama….KJ….erk….KJ….Ku Jie lah….erk!:mrgreen:

45 Replies to “Barisan Kabinet 2009”

  1. mmm.. pilihan2 najib ni memang tepat. lebih2 lg rais yatin sebagai menteri penerangan. apekejadah shabery cheek kantoi ngn perlembagaan2, tapi paklah still amik dia. saya sangat2 menyokong rais yatim

    ubeys last blog post..Giliran babi untuk berselesema

    1. @, ye la dia org ni tak de keje lain..chatting je..
      kan elok p tanam jagung ke,
      tanam ubi ke
      bela lintah ke
      bela burung layang2 ke
      boleh gak jadi jutawan , kan…kan….

      erk………..ini bkn chatroomlah πŸ˜†

      sedih pula awk tak dpt manafaat dgn entri ni
      sy ingat awk baca dn dpt ilmu pengetahuan

      πŸ˜†

  2. Tak byk komen psl kabinet baru.
    Cuma harap depa kekal lama di posesi masing2.
    bingung tgk menteri sukan bertukar 5 kali (kalau x silap) dalam dekat ini sahaja!!!!.

    Ismail Ns last blog post..Tell All Your FRIENDS In One Click of A Button

    1. @Ismail N, menteri sukan?
      saya pun tak pasti impak yang diberikan dari menteri sukan kepada kemajuan sukan di negara kita skrg ni.

  3. harap2 kali ini barisan kabinet betul2 mampan…..

    tapi, khuatir gak pasal isu mongolia dan C4

    lebih ketara bila bukan menjadi PM tapi CM…..aderkkk

    mudahan2 ekonomi negara pulih dgn segera….begitu juga politik dan keamanan….

    huhuhhu

    1. @, Anonymous…

      sebonar eh, manusio yg tak dor namo tu ialah orangnya den lah tu…..

      den tersilap nak lotakkan namo eh!

      mintak maaplah tuan rumah…..hehehhehe

      apolah salah eh sedekahkan kat den senyuman chubby ekau tu ha…..senyum, senyum sikit…..alahai comelnyer….

      hhehehhehe

      waakaaka…… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

      mazas last blog post..Kembara Jalanan: Zoom Malaysia – Labis.

  4. bagi peluang orang lain pulak jadi menteri dan timbalan menteri

    semua ahli politik akan merasa pencen jawatan tersebut πŸ˜†

    BAGAKs last blog post..Tukang Komen Blog Tegar

    1. @fiezabaiduri, a’aha…adik2 yang nak pergi interview…ingat menteri yang berkaitan dengan bidang kerja :mrgreen:

      nak hapal semua tu…………..erk! pengsan lah kot

  5. meh la kita nyanyi ” ini lah Barisan Kita ..yang ikhlas berjuang…” ..kuikuikuikui…

  6. Uuiikkss!!

    Ada orang tercicir ke ??

    Hmm…….masing2 mesti dah paham ni…..kih kih …. 😳

    Ties last blog post..Pembelot

  7. Menteri Espionage Luar Negara:
    Oz: Opah De
    Takkan lupa nak bubuh kot, Jie.
    Erm… KJ tak jadi menteri kan? Tengah mentafsir maksudnya.

      1. @Kujie, boleh x nk tahu pasal datuk saifuddin abdullah dgn lebih lanjut?m doing a research on him…

        1. @kak pah…., apa kata kak pah pergi lamamn web ni

          saifuddinabdullah.com.my atau pada laman biodata Timbalan Menteri Pengajian Tinggi di saifuddinabdullah.com.my/profil/

Comments are closed.