Berebut bintang di langit

Apa aktiviti yang dibuat bila bekalanย  elektrik terputus hampir 4 jam?

Main lampu….. eeee……… jadi hantu!

hantu kebaya merah

hantu kebaya merah

Pernahkan menatap langit waktu malam ? Rebahkan diri di tanah dan menatap lurus ke arah langit. Subhanallah, betapa maha besar kekuasaan Allah s.w.t di alam semesta ini

bintang malam terang bersinar biaskan cahaya redupkan rasa melintas dalam angan hanyutkan resahku

bintang malam terang bersinar biaskan cahaya redupkan rasa melintas dalam angan hanyutkan resahku

Malam ini langit sangat cerah, ribuan bintang yang bertahta di singgasana langit nampak berkedip indah. Membuat kami berharap agar pagi lambat menghampiri.

Bintang malam katakan padanya aku ingin melukis sinarmu di hatinya

Bintang malam katakan padanya aku ingin melukis sinarmu di hatinya

Belajar selok belok astronomi asas , tentang buruj-buruj bintang di langit subjek kegemaran Angah sehingga dia boleh menceritakan perihal astronomi dan maklumat-maklumat tentang langit malam kepada kami.

ยฉKujie – anak beranak tu berbaju melayu , baru balik dari surau.

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. … saya suka ‘AIM for the star, if you fall, you still can reach the moon’..

    masa sekolah rendah dulu memang ada cita-cita nak jadi astronomi.. tapi tinggal cita-cita…

    samdaddycools last blog post..Jika kamu solat tetapi masih melakukan kemungkaran, maka perbaikilah solat

    • @samdaddycool, ehh…. sekolah rendah dah tau bab2 astronomi….bagusnya..kak jie sekolah rendah tau kerjaya cikgu, nurse , doktor, polis dgn askar je :mrgreen:

  2. ku petik bintang-bintang
    biar pun banyak halangan..

    ehehehe

    sallys last blog post..sensuous?

  3. Kat maner yang menariknye tentang bulan bintang nie….. lebih kepada imaginasi atau keinginan meneroka sesuatu MISTERI….

    kisahsensasis last blog post..Lelaki ugut rakan kembalikan GIGI PALSU

    • @kisahsensasi, ye…org berminat pasa sesuatu ygna misteri….dan bila berjaya menrungkaikan misteri satu kepuasan

  4. hmmm…. tak ramai orang kita yang berminat nak amik tahu pasal astronomi nie…. kenapa yeee ?

    hazman aka species19800s last blog post..8 BLOG KUNJUNGAN HARIAN

    • @hazman aka species19800, benda tu tak nampak dgn mata…kena belajar jauhhhhh…..ke dalam imaginasi

  5. erm…kalau tak silap, alat tu kite panggil rec-elta kan kak??
    yg last pict tu??

    boleh buat tgk bintang dan buruj di langit ke??

    beshnye sekali skale takde karen, leh main lilin…hehe

    chekguBHs last blog post..Selamat Berperang Dengan Huruf dan Nombor Sayangku..!

    • @chekguBH, tu Theodolite – alat utk ukur kedudukan sesuatu point

      sesekali seronok gak..t.api kalau dah 4 jam lebih
      mati kutu gak :mrgreen:

  6. Active Blogger says:

    tgk pakai apa kat gambar nombor 3 tu? macam tak pernah nampak je ๐Ÿ™‚

    Active Bloggers last blog post..Seven Tag Game – My First Tag Game

    • @Active Blogger, tu Theodolite ( teropong juruukur )

      mesti pernah nampak org dok teropong

      • Active Blogger says:

        @Kujie, haha…kalau yg dia org guna utk ukur tu pernah nampak… ๐Ÿ™‚

  7. Jie… petikkan opah satu bintang okay…

    ODs last blog post..Opah BANTAH! BANTAH KERAS!!!

  8. Salam hormat wahai kujie.

    Ada ketikanya rasa meriah bila terputus bekalan elektrik … dan kemudian bekalan disambung semula. …. lagi meriah ….

    Abang Longs last blog post..SALURAN TV FANATIK

    • @Abang Long, Mula2 tu bising…ramai yg keluar masuk pergi cari lilin

      kemudian….sengap sunyi…semua duduk dalam rumah main bayang2 kt dinding dgn anak2…hehehe :mrgreen:

  9. KampungBoy says:

    haha…sebut psai bintang
    teringat aku ms belajar psai buruj nie
    haha…belantik la….
    tu aja yang aku ingat :mrgreen:

    KampungBoys last blog post..Sayonara Getresponse, Selamat Datang Aweber

  10. bidang astronomi semakin berkembang…
    baguslah anak kak jie minat…

    Lan Bingkas last blog post..Pengapit

    • @Lan Bingka, Angah tu rajin membaca…byk benda yg dia bagitahu mlm tu…. dia boleh “membaca bintang’ untuk kesan arah utara, selatan, timur dan barat.

      Dia boleh cerita berbagai2 ttg Bima Sakti dan planet2

  11. nikillas says:

    kak jiee.. saya tahu la sape hantu berkebaya merah tu… nak tahu sape..??

    VANIDA IMRAN~!

    Kan dia ada berlakon dalam citer the red kebaya………..

    haaa haaaa.. tak tawu.. jeng jeng jeng…

  12. Bila elektrik tak ada?!

    hmm…. biasanya ke warung mamak atau ke masjid.. tak pun ke taman yg ada lampu.. hehhehe

    err ke taman biasanya skondeng.. hehehe

    skodeng bulan ke, bintang ke, kendian makan dgn chickedess, tak pun apa2 aje jajanlah..

    hehehhe

    mazas last blog post..Nikmat Yang Dibazirkan.

  13. pandang ke langit untuk insaf siapa PenciptaNya sambil2 tunduk dengan keBesaranNya… aduih hebat sekali jika dpt capai tahap ini. Pernah di kisahkan yg Baginda Nabi s.a.w menangis bila diwahyukan ayat yg berkenaan, tetapi ingatkan umatnya yg akan leka lalai.

    AyKays last blog post..Bertuahlah engkau..Mat

  14. Nampak bintang comel tak kak jie :mrgreen: :mrgreen:

    Kalau kat kampung rajin lah jugak, kat sini takut lepak kat laman rumah lama2. Banyak makluk asing lalu lalang ๐Ÿ‘ฟ

    izas last blog post..Jalani saja apa adanya…dan tag + award lagi….

    • @iza, nampak…….nampak…. ๐Ÿ˜†

      kt tmpt kaji hulu………..masih cantik langit utk ditatap

      seronok dpt luangkan masa dgn anak2 secara santai mcm tu….. tapi bukan sembang2 kosong..mcm2 yg dibincangkan :mrgreen:

      dpt juga nampak tahi bintang jatuh sekali

  15. ngeeeee along ensem la mama :p
    yonna amek adik angkat boleh? :mrgreen: hahahaha

    yonnas last blog post..kaki yang hampir tertanggal :p

  16. Tangan ingin menggapai bintang tapi malangnya hasrat tidak kesampaian.

    Ties last blog post..Pipit bukan seekorโ€ฆ..ooops..bukan sebiji

    • @Tie,

      ceh! tangan kontot macam kacang buncis manakan boleh capai bintang.. huhuhu

      (psst: ayat karangan anak2 darjah 5 jer tu, yg tak patut dicontohi)

      wakakakkaa

      mazas last blog post..Nikmat Yang Dibazirkan.

      • @maza,
        Ye laa……. tangan kita kontot!

        Memang karangan kita karangan anak2… Kita belajar kan tak abis…. Rezeki kita takat tu je…. Ni pun mujur ada orang faham….

        Ties last blog post..Pipit bukan seekorโ€ฆ..ooops..bukan sebiji

        • @Tie,

          uik.. ayat psst maza tu, maza katakan utk diri maza ler. .aderkk….

          minta maaf tersalah tuls ituew atau mana2 tersalah fahamm

          ๐Ÿ™ ๐Ÿ™ ๐Ÿ™

          aderkkk

          sorry tie, sorry. …huhu

          mazas last blog post..Nikmat Yang Dibazirkan.

          • @maza,

            tuan tanah,

            mintak delete kata2 maza yg boleh disalah ertikan itew. .huhuh

            aderk…

            ๐Ÿ™ ๐Ÿ™ ๐Ÿ™

            mazas last blog post..Nikmat Yang Dibazirkan.

            • @maza, janganlah gusar……

              Tie tak kisah laa…. kitakan gurau je….

              Tie boleh terima gurau tu, walaupun Maza sendiri tak sengaja…

              Janganlah bimbang…… Tie sikit pun tak kisah sebab tangan Tie bukannya kontot, ekekekee………. :mrgreen:

              Ties last blog post..Pipit bukan seekorโ€ฆ..ooops..bukan sebiji

            • @maza,

              ekau dah ok ko?

              hmm

              hehehehe

            • @maza, korang dah ok kan

              ala………Tie tgh meroyan
              kejap je tu..biasalah pompuan
              kadang2 beralih angin tanpa sebab :mrgreen:

              tarik nafas..hembus…….
              tarik napassssssssss….hembusssssss ๐Ÿ˜†

    • @Tie, jgn gapai dgn tangan Tie… jadi angkawasanita ๐Ÿ˜†

  17. Best gak ya kadang2 takde lampu nih tapi semenjak dua ni sure panas betul…

    kruel74s last blog post..Now I understand how to make money from blogging…Part 3