Beza Kolej Vokasional Dan Sekolah Menengah Teknik

BARU ! –  klik di sini – Permohonan Online Ke Kolej Vokasional 2015 Dibuka 3 November 2014

BARU ! –  klik di sini  – Syarat Kelayakan dan Senarai Kursus Kolej Vokasional 2015 !

BARU ! –  klik di sini  –Cara Mengisi Borang Permohonan Online Ke Kolej Vokasional

 

Untuk maklumat lanjut – sila layari Portal Rasmi Bahagian Pendidikan Teknik & Vokasional di http://www.bptv.edu.my/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Edit 10/1/2014 Permohonan Ke Kolej Vokasional 2014 boleh disemak bermula 13 Januari 2014 . Klik  – Semak Permohonan Kolej Vokasional dan Sekolah Menengah Teknik 2014

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Edit Dis 2013 – untuk melihat Senarai Kolej Vokasional Yang Bercadang Menawarkan Sijil Latihan Dual National (SLDN) (Apprienticeship) Tahun 2014 – klik sini ([ link]

 

Edit 13/01/2014 – Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia down hari ini.  cuba guna link ni http://apps.moe.gov.my/esptv/sptv_semakan2014/

 

 

Edit :  Bila keputusan ke Kolej Vokasionak keluar?  Check di sini – >  Tarikh Keputusan Permohonan Kemasukan Kolej Vokasional dan Sekolah Menengah Teknik  – 11 Januari 2013 dan tarikh pendaftaran masuk 21 Januari 2013.

Bolehlah buat semakan keputusan Permohonan Kemasukan Ke Kolej Vokasional / SM Teknik di laman web rasmi Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional  http://www.bptv.edu.my

 

 ********************************************************

 

Permohonan ke Kolej Vokasional dan Sekolah Menengah Teknik Tahun 2013 boleh dibuat di Laman Web Rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia ( http://www.moe.gov.my ) bermula 24 September 2012 .  Tarikh tutup ke Kolej Vokasional dan Sekolah Menengah Teknik adalah pada 30 Disember 2012.

 

Untuk mengetahui kursus yang ditawarkan dan syarat untuk memohon , baca di Syarat Memohon Sekolah Teknik dan Kolej Vokasional

Semak senarai sekolah/kolej dan kursus yang ditawarkan di sini – Senarai Kursus 2013

Bermula tahun 2013,  kesemua Sekolah Menengah Vokasional akan dinaiktaraf kepada Kolej Vokasional.  Sebagai permulaan, 15 sekolah menengah vokasional telah dipilih untuk menjadi program rintis  pada tahun 2012.  Pelajar  di Kolej Vokasional akan mengikuti pengajian selama empat tahun, meliputi 70 peratus kemahiran dan 30 peratus akademik.

kurikulum kolej vokasional

Perbezaan antara Kolej Vokasional, Bidang Teknik, Bidang Vokasional dan Latihan Kemahiran

Kolej Vokasional.

  • Pengajian selama 4 tahun (  8 semester )
  • Guna sistem semester.
  • Pelajar Kolej Vokasional tidak akan menduduki peperiksaan SPM.
  •  Menamatkan pengajian dengan Diploma Vokasional Malaysia ( DVM)

 Bidang Teknikal.

  • Pengajian selama 2 tahun. (Ambil SPM)

Bidang Vokasional.

  •  Pengajian selama 2 tahun. (Ambil SPM)

Latihan Kemahiran.

  • Pengajian selama 2 tahun
  • Ambil SPM (6 teras) atau SPAK(1+3)
  • Mendapat SKM (tahap 1 hingga tahap 2) atau multi skill (tahap 1)

Dalam 4 Katagori sekolah, semua pilihan sekolah ada salah  satu Kolej Vokasional, Teknik, Vokasional dan Kemahiran.

  •  Kolej Vokasional akan menawarkan kursus Kolej Vokasional sahaja.
  • Sekolah Menengah Teknik akan menawarkan kursus bidang Teknikal sahaja.
Senarai Kolej Vokasional dan Sekolah Teknik  di Malaysia

SENARAI KOLEJ VOKASIONAL DI MALAYSIA

  1. KV ARAU
  2. KV KANGAR
  3. KV KULIM
  4. KV PULAU LANGKAWI
  5. KV ALOR SETAR
  6. KV SG. PETANI 1
  7. KV SG. PETANI 2
  8. KV NIBONG TEBAL
  9. KV BUTTERWORTH
  10. KV BATU LANCHANG
  11. KV BALIK PULAU
  12. KV SEBERANG PERAI
  13. KV GERIK
  14. KV IPOH
  15. KV SERI MANJUNG
  16. KV SERI ISKANDAR
  17. KV SLIM RIVER
  18. KV TAIPING
  19. KV KUALA KANGSAR
  20. KV LEBUH CATOR
  21. KV KERIAN
  22. KV TELUK INTAN
  23. KV SUNGAI BULOH
  24. KV SHAH ALAM
  25. KV KLANG
  26. KV KAJANG
  27. KV KUALA SELANGOR
  28. KV GOMBAK
  29. KV SEPANG
  30. KV SETAPAK
  31. KV (ERT) SETAPAK
  32. KV MELAKA TENGAH
  33. KV DATUK SERI MOHD ZIN
  34. KV JASIN
  35. KV PORT DICKSON
  36. KV AMPANGAN
  37. KV KUALA KLAWANG
  38. KV JUASSEH
  39. KV DATO’ LELA MAHARAJA
  40. KV DATO’ UNDANG HAJI MUHAMAD SHARIP
  41. KV BATU PAHAT
  42. KV SEGAMAT
  43. KV KOTA TINGGI
  44. KV MUAR
  45. KV KLUANG
  46. KV TANJUNG PUTERI
  47. KV PERDAGANGAN
  48. KV (ERT)AZIZAH
  49. KV (ERT) PUTERI
  50. KV TENGKU AMPUAN AFZAN
  51. KV SULTAN AHMAD SHAH
  52. KV SULTAN HAJI AHMAD SHAH AL MUSTAIN BILLAH
  53. KV MUADZAM SHAH
  54. KV TEMERLOH
  55. KV KUANTAN
  56. KV PERTANIAN CHENOR
  57. KV KUALA KRAI
  58. KV PENGKALAN CHEPA
  59. KV PASIR MAS
  60. KV TANAH MERAH
  61. KV BACHOK
  62. KV KUALA TERENGGANU (WAKAF TEMBUSU)
  63. KV KEMAMAN
  64. KV BESUT
  65. KV DUNGUN
  66. KV KUDAT
  67. KV KENINGAU
  68. KV LABUAN
  69. KV SANDAKAN
  70. KV LAHAD DATU
  71. KV TAWAU
  72. KV LIKAS
  73. KV BEAUFORT
  74. KV KUCHING
  75. KV MATANG
  76. KV BETONG
  77. KV SIBU
  78. KV BINTULU
  79. KV MIRI

SEKOLAH MENENGAH TEKNIK DI MALAYSIA

  1. SMT ALOR SETAR
  2. SMT TUANKU ABDUL RAHMAN PUTRA
  3. SMT MELAKA
  4. SMT KUALA LUMPUR
  5. SMT TUANKU JAAFAR
  6. SMT JOHOR BAHRU
  7. SMT KUANTAN
  8. SMT KUALA TERENGGANU
  9. SMT SEJINGKAT

Lain

  1. MIT (MALAYSIAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY ACADEMY)
  2. MATA

 

Kelayakan memohon Kolej Vokasional, Sekolah Menengah Teknik, Bidang Vokasioanl dan latihan Kemahiran.

  • Bagi kemasukan ke Kolej Vokasional, bidang Vokasional dan Latihan Kemahiran permohonan dan tawaran menggunakan keputusan PMR percubaan.
  • Bagi kemasukan ke Bidang Teknikal, permohonan menggunakan PMR percubaan manakala tawaran dibuat berdasarkan kepada PMR sebenar (Lembaga PeperiksaanMalaysia).

 

Sijil Kemahiran Kolej Vokasional diiktiraf oleh MQA dan JPA.

Lepasan Kolej Vokasional tiada SPM, bolehkah sambung pengajian ke IPTA/S?

Lepasan Kolej Vokasional boleh menyambung pengajian dan  mestilah berkaitan dengan sijil/Diploma Kolej Vokasional yang diperolehi.  Pencapaian yang memenuhi syarat kemasukan IPTA/S yang dipohon.

Rujukan :  www.moe.gov.my/bptv/ & http://www.smtdlm.com

Pelajar lepasan Penilaian Menengah Rendah (PMR)  boleh terus mendapat Diploma Vokasional Malaysia (DVM) tanpa mengambil SPM.  

 

 

 

Intan adalah pelajar tahun perintis   PBS ( Pentaksiran Berasaskan Sekolah) yang akan menduduki PMR pada tahun 2014.

 

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

125 thoughts on “Beza Kolej Vokasional Dan Sekolah Menengah Teknik”

    1. klu keputusan percubaan pmr mcm ni rase² bole ambil accountance x? BM-68 MATH-62 P.ISLAM-80 GEO-57 KH-48 SC-45 ? daaaaaaan BI-36 SEJ-30 :'( .. please reply 🙁 ..

  1. salam.. nk tnye klu BM-68 MATH-62 P.Islam-80 geografi-57 kh-48 sc-45 dn bhsa inggeris dn sej sy gagal.. BI-36 sej-30 .. keputusan nie rase² bole x? layak utk bidang apw eh?

  2. Salam..
    saya nak tanya, saya dah dapat masuk ke kolej vokasional kajang dan mengambil kursus pengurusan perniagaan. Tapi saya ingin membuat pertukaran ke kolej vokasional klang dan mengambil kursus perakaunan. Bagaimana prosedur untuk saya membuat pertukaran ? Dan kalau saya ingin ke sekolah menengah semula, apa yang perlu saya lakukan?

  3. Kelemahannya sistem ni adalah silibus yg diajar… malah terdapat rungutan dr tenaga pengajar kerana silibus yg diajar tidak sama dianatra kolej.. contohnya ada kolej mengambil silibus dari ILP & ada dari ADTEC.. lagi satu subjek akademik yg diajar utk program diploma terlalu mudah hanya setaraf SPM sahaja.. Apa yang saya nampak nnti..bahawa akan menjadi masalah kepada pelajar apabila ingin menyambung ke peringkat lebih tinggi (Ijazah).. kerana mereka tidak ada asas akademik yg kuat. Diharap pihak kerajaan improve lgi program ni..

  4. Don’t underestimate Vocational student… I can earn nearly RM15k in multinational company.. dgn SPMV …further ke Poli (diploma), Degree (UTM)… Sekarang sbg Manager.. di Penang.. Bekas Pelajar Vokasional – SMVKK 1992.

    1. patut dh lama kita kene buat sistem ni… kt US , europe… habis high school terus diploma.akupun bekas plajar vokay…..after SPMV terus dpt keje….Bahagian Teknikal .. member2 lepasan SPM lak… kebanyakannya keje kilang dpt operator.. dgn berkat kesabaran aku… kini telah berjaya menjadi jurutera… hasil dr penggalaman.. tanpa segulung Ijazah.. Tp aku harap dgn adenye Kolej Vokasional ni.. dpt melahirkan student yg benar2 kualiti … diharap kerajaan dpt Upgrade sedikit silibus diploma kt vokay tu..spt subjek statistic perlu ditekankan…ini amat penting dalam Industri kejuruteraan masakini..

      1. Setuju…. Statistik adalah asas utk kejuruteraan.. Anova, regression, Sample 2t.. semua tu guna time keje nnti.. especially engineering..

    2. Salam Shah & tahniah, shah ambil bidang kat masa dip & degree di UTM?
      Rasanya ramai pelajar xtau bidang ape yang ada masa depan bagus.

  5. Selamat Sejahtera
    Saya ingin bertanya tentang struktur atau modul yang akan digunapakai di kolej vokasional kerana apa yang saya nampak di laman web rasmi kolej vokasipnal dalam bahasa inggeris…adalah pengajaran untuk diploma akan menggunakan bahasa inggeris. kedua jika pelajar-pelajar yang tercicir kerana masalah disiplin dan pencapaian apakah yang mereka boleh buat?

  6. kolej vokasoinal tiada spm?
    setahu saya vakasional ade la berunsur kemahiran!
    yag kurang memahaminya ade lah situasi adik saya PMR 2012 telah mendapat tawaran ker kolej vokasoinal Gombak dalam jurusan PERAKAUNAN? Still tidak mengambil SPM ker??
    disebabkan disekolah menengah biasa dia telah ditawarkan aliran sains dan memdapat keputusan yang agak baik 3A 5B, menyebabkan kesukaran kami bagi membuat keputusan??
    sebab dulu pun saya aliran sastera je..risau pulak akan menyebabkan kesukarang dimasa hadapan. sebab tanpa SPM?
    diharap dapat menjawabnya secepat mungkin..

  7. salam nk tya…subjek pa eh diajar kalo blajar lam bidang akuakultur???da x subjek fizik kimia n bio???

  8. kalau nak tukar tempat kolej vokesional lahadatu ke kolej vokesional tawau boleh ka.. .reply please..

  9. semua permohonan menjurus kepada aliran kemahiran dengan target BPTV KPM 70% berkerja di industri..20% menyambung pengajian ke IPTA/S…10% menjadi usahawan… adik2 yang result byk A tu yang kategori cemerlang boleh lah pilih laluan lain..kecuali yg betul2 sepenuh hati minat bidang vokasional..P&P berteraskan 70 % hands on dan 30% teori….renung2kan:)…

        1. Maaf tuan rumah, Kak Long tolong jawab sikit soalan ni.
          KV tidak menawarkan mata pelajaran Add Math tetapi pelajar yang mengikuti jurusan Pengurusan Perniagaan ada belajar akaun. KV lebih mengutamakan bidang kemahiran atau vokasional berbanding akademik sesuai dengan target pelaksanaan KV agar 70% daripada lepasan KV dilahirkan sebagai tenaga kerja dalam bidang industri. Sekiranya berminat dalam bidang teknikal dan ingin mengambil peperiksaan dalam mata pelajaran sains dan matematik, pelajar digalakkan memohon masuk ke Sekolah Menengah Teknik. Memang pelajar KV tidak akan menduduki peperiksaan SPM tetapi selepas 2 tahun mereka layak memperoleh Sijil Kemahiran Vokasional yang diiktiraf oleh MQA dan JPA.
          Jom terjah post menarik dari Kak Long Mawar Merah ..Keputusan Permohonan Ke Kolej VokasionalMy Profile

  10. saya da apply kemahiran vokasional kategori B , boleh ka saya tukar pegi kategori A ?? please rep 🙂 thx ^_^

  11. saya mau tanya , kalau da apply kemahiran vokasional , boleh ka tukar pegi kemahiran teknikal ??

  12. salam..nak tanya…nama terbaru sekolah vokasional (ERT) azizah tu..still sekolah Vokasional (ert) azizah ke? atau sekolah teknik (ert) azizah ke? atau kolej vokasional azizah..harap admin boleh tlg..sy tgh buat kajian berkaitan sekolah

  13. salam….kalau sy nk kategori A tp b.ingeris sy boleh D.bleh ke?semua mesti B ke atau sekurang-kurangnye B

  14. assalammualaikum…blh x sya tya… mcm mne nk apply 3 tempt… ttpi semua nye vokasional.. perlu ke tekan butang isi semula ??

  15. dekat borang online tu,’Pilihan Program’ ada tiga je, PENDIDIKAN VOKASIONAL,PENDIDIKAN TEKNIKAL,LATIHAN KEMAHIRAN. kalau saya nak ambik kometologi dan kulinary,mmg option tu je lah yang ada.and options sekolah dia semua KOLEJ VOKASIONAL.maksudnya ,nanti tak dapat SPM lah ye kalau nak ambil bidang yang saya nak ambik ni?

    1. eh maksud saya,kalau saya nak ambil kosmetologi dan kulinari,option PENDIDIKAN VOKASIONAL sahaja lah ada.dan option untuk PENDIDIKAN VOKASIONAL semuanya KV.maksudnya,saya kena masuk KV lah? tak boleh ambik SPM?

      1. sebenarnya saya bukan official person yang boleh dirujuk tetapi apa yang dikongsi berpandukan kepada laman web rasmi kementerian pelajaran malaysia.

        kawan saya mengajar dan KV, menurut beliau sesiapa yang mengambil bidang dan meneruskan pengajian di KV, mereka akan mengikut TRANSFORMASI PENDIDIKAN VOKASIONAL (TPV)

        Kolej Vokasional.
        Pengajian selama 4 tahun.(Sijil Kolej Vokasional dari Tahap 1 hingga tahap 4)
        Guna sistem semeter.

        2 tahun pertama dapat sijil, bila teruskan lagi 2 tahun akan dapat Diploma
        Jom terjah post menarik dari Kujie ..Terowong Komunis Malaya Di MuziumTentera Darat Port DicksonMy Profile

    1. Saya nak tanya anak saya ada ambil perakaunan di KV. Setelah lebih kurang 1 bulan belajar di KV saya rasa tidak yakin sebab di KV kurang belajar akademik.
      Bolehkah saya hendak memohon balik ke SMK supaya dia dapat belajar dan mengambil SPM. Sebab, sebelum ini saya tidak faham pelajaran di KV setelah di fikir2 saya rasa saya menyesal di masukkan anak saya di KV. Adakah masa depan anak saya ada jaminan kerja di Pejabat Kerajaan dengan keluluisan Diploma KV?.

    1. hahaha..untunglah typo
      ada selebriti sudi tulis komen…hehehe

      tu maksudnya kak jie menaip satu demi satu….
      terimakasih ye. kejap nak baca cari tang mana typo

      ooo..dah nampak..banyak pula tu.

  16. Boleh rancang bidang apa yang boleh dipilih mengikut minat dan keinginan mereka. Boleh diusulkan dalam pembentangan perancangan masa depan keluarga nih. huhu
    Jom terjah post menarik dari HAdira Kifly ..IRONmanMy Profile

    1. ooo… vokasional tak ada subjek Fizik dan Kimia ye?
      kurikulumnya mmg difokuskan kepada pekerjaan.
      sayang pula kerana tak diajar subjek macam ini..sebab nak harap baca sendiri, mmg tak lah…
      Jom terjah post menarik dari Kujie ..Mohon Tolong Yīn & YángMy Profile

    2. Assalamualaikum,saya pelajar tingkatan tiga,saya menyukai kolej vokasioonal ini.saya layakkah untuk belajar di kolej vokasional??

Comments are closed.