Beza warna plat kereta dari Singapura

Tiba² Daily Popular Post hari ini  datangnya dari entri ini ->  merah itu rindu hanya aku yang tahu

Kenapa tiba² ramai yang ingin tahu beza warna² plat kereta dari Singapura?

Apa makna plat warna merah?

Apa maksud plat warna kuning?

Apa erti plat warna hitam?

Setakat yang saya tahu ( bukan formal, cuma tanya sana sini je..), plat merah – weekends car, boleh   juga digunakan pada hari biasa,  tetapi perlu dapatkan kupon berharga $ 20.

Plat berwarna Kuning – kenderaan yang didaftarkan atas nama syarikat.

Hitam pula – kenderaan yang boleh digunakan di atas jalan setiap masa, 365 hari setahun.

Setiap warna tentunya berbeza cukai.

©Kujie – Hold me when I’m here, right me when I’m wrong :mrgreen:

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. den baghu balik dr singapore somalam..ado la tanyo kat sedaro..dio kato..yg no plat merah tu boleh keluar weekend jer..hari biaso boleh jugk..tp kono kuar sobolum pukul 7 pagi..dan balik selopeh pukul 7 malam..

  2. tapi bagus lah dasar diorang buat stkt utk weekend car je, dpt murah satu hal. satu lagi dpt kurangkan jam di jalanraya dan galakkan penduduk naik transport awam.
    Jom terjah post menarik dari ekspresiruang ..Meja Billiard Termahal Dunia Dijual Di HarrodsMy Profile

  3. yep yep seh. Merah peh murah sikit. 😛

  4. Den pornah lah nampak no plate keto berbolang-bolang….

    ado tu bolang eh cumo hitam dan putih jo…huhuhu…..

    den tanyo lah kek officer tu ha.. dio khobarkan kat den, tu keto kudo bolang namo eh!

    Den pun garu kepalo..ado ko keta kudo bolang kek singapore tu? hmmm?!

    mazas last blog post..Projek Terbengkalai

  5. me dah tahu lamerr.. ader lagikss kak jie tewww..
    kalo kiter tengok nombor plat diaorang ada huruf kat hujungnyerr.. aperkar maksud huruf huruf tersebut.. contohnyer SFX 9889 K ?
    me tahu me tahu.. ehehe

  6. Oooo….Now I know…. 😕

    kruel74s last blog post..Pretty maids in a row

  7. owh, baru tau tentang warna tu.
    tak terpk dan tak terperasan plak ada beza kaler.hehe..

    TQ di atas info yg diberi. 😉

    fiezabaiduris last blog post..Ada bunga

  8. sebelum ni sha cuma tau kaler kuning dgn itam jek..yang caler merah x sure kenapa?..rupa2nyer leh guna weekends jek….

  9. owh ini maksudnyer…. saya igt dierang ikut ske pilih kaler kot hahahahah 😆

    • he he he….. sebenarnya sebelum dpt jawapan tu……..rasa juga mesti ada sebab
      tapi itulah……….otak tua
      apa yg ada…tak de usik kita
      cukup je la…tak payah ambil tau byk2
      wat pening pala nk fikir
      tapi bila dah anak2 tanya……..kena cari jawapan juga

      kena buktikan kita ni ‘supermom’ 😆

  10. kim pun baru tau pasal plat kete kaler2 ni kak..kalau tak always take for granted sume same jek. tq for d info.

    kims last blog post..Mummy, can i have a pet?

    • kak jie pun baru tau lepas anak2 bertanya
      zaman skrg ni mak2 kena bersedia dgn soalan maut yg tak dijangka dari anak2

      :mrgreen:

  11. owh baru saya tahu
    walaupun dekat 3 tahun dok jb. hehe 🙂

    • nasib baik anak² Kak Jie tanya ye..
      kalau tidak..mak bapa dia pun tak ambil kisah…tgok je tak nak pun ambil tahu

      itulah beza otak kanak²…. 😆

  12. Banyak saya nampak kereta yg pakai plat kereta merah time2 hujung minggu kat highway. Betul ke kata orang kalau beli kereta khas utk plat merah……harga dia murah sikit?

    TokNabes last blog post..Kerana Terlupa…

    • yang tu saya tataulah…kena tanya orang S’pura 😆
      yang ini pun puas saya cari sebab anak² bertanya… 😆