Bila Bulan Mengigit Matahari

Subhan’Allah …..

Image bulan ‘mengigit’ matahari ini dirakam oleh ahli astronomi menggunakan NASA’s Solar Dynamics Observatory dalam sinar ultraviolet ekstrim.

Solar Dynamics Observatory (SDO) telah dilancarkan pada February 2010 dengan lingkaran pada kelajuan yang sama dengan putaran bumi pada paksinya.

sumber : nationalgeographic.com

Dari bumi, bulan masih baru yang bererti  bulan berada dekat matahari tetapi tidak terlindung. Tapi dari sudut pandang geomatri SDO terdapat sebahagian gerhana (technically called a transit).  Dari sudut inilah image bulan tersebut dirakamkan.

sumber : Solar eclipse, from space!

 

tak pandai nak alihbahasa –
pergi je baca kat link tu. ( itu pun kalau minat kita sama )

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. Adilla Harun says:

    Kekuasaan pamer keindahan Ilahi. Menjadi tanda untuk mereka yg masih mahu memikir. Perkongsian yg baik.

  2. subhanallah, cantik sungguh ciptaan Allah..
    Jom terjah post menarik dari fiezaradzi ..Kat Mana Korang Simpan DuitMy Profile

  3. salam kak kujie..

    maha suci allah..itulah tanda2 kebesaran allah yang patut kita fikir-fikirkan rahsianya
    Jom terjah post menarik dari zainal ..Automatically Ping Blog Entry Using Windows Live WriterMy Profile

  4. yea..hihi
    Jom terjah post menarik dari pereman ..26 Tips Berguna Untuk SEOMy Profile

  5. bulan gigit matahari dan matahari kena gigit tu bukan ke membawa maksud yang sama? 😆

  6. bulan gigit matahari, yang saya paham.. matahari nampak macam kene gigit..tinggal separuh.
    Jom terjah post menarik dari pereman ..26 Tips Berguna Untuk SEOMy Profile

  7. kuasa Allah s.w.t kak jie..
    Jom terjah post menarik dari zulman77 ..Apa Kata ZF Tentang Blog AndaMy Profile

  8. heheeh… ahli astro boleh ‘curi tulang’ time hujan.

    gambar tu cantik…cantik sangat sebab tu nak share dgn kekawan

  9. padlie says:

    Kejadian di angkasa memang cukup menarik..

    Entry terbaru padlie: Lawatan ke Pusat Angkasa Negara

  10. Nampak cantik betul gambar matahari tu…seolah2 auranya didlmnya x saba2 nak keluar… :roll: :roll:
    Jom terjah post menarik dari yas ..Program Halaqah Tv9 Sentuhan KalbuMy Profile

  11. samanosuke_04 says:

    hehe, tetiba lak crite pasal bulan.. kakjie nie memang all rounder laa..
    Jom terjah post menarik dari samanosuke_04 ..Piknik Survivor Moscow 2011!!My Profile

  12. Assalamualaikum,
    Waaaaaaaa sangat sangat sangat cantik. Orang kelate akan kata “bule kekah ttari” 😉
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Cinta IniMy Profile

  13. azura says:

    kami tak faham kak jie…gerhana ker 2
    Jom terjah post menarik dari azura ..Nama Azura dalam IslamMy Profile

  14. minat kite tak sama 🙂 hehe
    Jom terjah post menarik dari yonna ..Wordless Wednesday 7My Profile

  15. wah! wah!
    dah jadi ahli astronomi a.k.a ahli falak la pulak..
    bagus2

    lepas ni ahli astrologi, tak pun ahli astro kot

  16. cantiknya..
    ayat saya, bila matahari makang bulang :mrgreen:

    tu kakjie lukis heh.. 😛
    Jom terjah post menarik dari jemarioren ..Cerita tv dan siputMy Profile

  17. kuasa tuhan… memang sungguh hebat