Bila Bulan Mengigit Matahari

Subhan’Allah …..

Image bulan ‘mengigit’ matahari ini dirakam oleh ahli astronomi menggunakan NASAโ€™s Solar Dynamics Observatory dalam sinar ultraviolet ekstrim.

Solar Dynamics Observatory (SDO) telah dilancarkan pada February 2010 dengan lingkaran pada kelajuan yang sama dengan putaran bumi pada paksinya.

sumber : nationalgeographic.com

Dari bumi, bulan masih baru yang berertiย  bulan berada dekat matahari tetapi tidak terlindung. Tapi dari sudut pandang geomatri SDO terdapat sebahagian gerhana (technically called a transit).ย  Dari sudut inilah image bulan tersebut dirakamkan.

sumber : Solar eclipse, from space!

 

tak pandai nak alihbahasa –
pergi je baca kat link tu. ( itu pun kalau minat kita sama )

Published by

Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

17 thoughts on “Bila Bulan Mengigit Matahari”

  1. Kekuasaan pamer keindahan Ilahi. Menjadi tanda untuk mereka yg masih mahu memikir. Perkongsian yg baik.

  2. heheeh… ahli astro boleh ‘curi tulang’ time hujan.

    gambar tu cantik…cantik sangat sebab tu nak share dgn kekawan

  3. Assalamualaikum,
    Waaaaaaaa sangat sangat sangat cantik. Orang kelate akan kata “bule kekah ttari” ๐Ÿ˜‰
    Jom terjah post menarik dari Anyss ..Cinta IniMy Profile

  4. wah! wah!
    dah jadi ahli astronomi a.k.a ahli falak la pulak..
    bagus2

    lepas ni ahli astrologi, tak pun ahli astro kot

Comments are closed.