Gambar-gambar Ekslusif Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2)

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) dijangka dibuka pada 2 MEI 2014. KLIA2 terletak kira-kira 1.5 kilometer dari Terminal Utama KLIA dibina untuk menampung jumlah penumpang penerbangan tambang murah sama seperti LCCT.

Mari  tengok gambar-gambar ekslusif KLIA2.

gambar klia2 baru

Gambar bangunan utama KLIA2.

gambar  KLIA2

KLIA 2 ada 2 landasan sendiri.

gambar  KLIA2
gambar klia2 pedestrian skybridge

Kapalterbang boleh lalu bawah jambatan udara (pedestrian skybridge) ni.

klia2 pedestrian skybridge

Kalau KLIA , kita kena guna Aerotren dari terminal utama ke pesawat pelepasan antarabangsa, tetapi di KLIA2 kita akan berjalan kaki melalui SkyBridge untuk ke pesawat.

Jangan pengsan dulu… bukan berjalan sebenarnya, ada ada walkalator atau nama lain travelator. Jambatan pejalan kaki (pedestrian skybridge) ini adalah yang pertama di Asia dan ketiga di dunia.

gambar dalam KLIA2

Ruang dalam KLIA2

smoke test klia2

‘hot smoke test’ untuk ujian smoke management.

Info KLIA2

  • Lokasi masih di Sepang, ikut arah ke KLIA tak lalu Litar Sepang, sebelumnya sampai ke KLIA,  ada susur ke KLIA2.
  • Sistem sama seperti KLIA2 –  ada penerbangan domestik dan antarabangsa , bezanya KLIA2 tak ada Aerotren  untuk ke  pelepasan antarabangsa . Kena jalan kaki melalui skybridge.
  • KLIA 2 ada  2 landasan berlepas dan mendarat sendiri.
  • Express Rail Links (ERL) dah siap beroperasi ke  KLIA2, maksudnya kalau dari KL, boleh naik ERL untuk ke KLIA2
  • AirAsia dan AirAsiaX akan menjadi syarikat penerbangan utama di KLIA2

Semua gambar-gambar ekslusif KLIA2  ini diterbitkan khas dengan kebenaran dari rakan blogger Muhammad Tarmizi

  1. saya baru dapat melihat dan melawat klia2.mmg cantik n besar.shopping paradise in an airport.sangat luas n rasa sangat terpegun dgn facilities yg ada.anda xakn tersesat kerena ramai crew pertenyaan mmbawa tag “ask me’..tnye saja crew ini jika ada pertanyaan .parking kereta anda akn masuk ke leel 7..CP7.tp utk ke level departure atau arrival..anda mesti turun lif ke level CP4.so carilah parking di level 4 atau 3 supaya senang nk jumpa departure level.parking ada 8 storey ..no problem.selamat berkunjung!!!!!!!!

  2. Pingback: Gambar-gambar Ekslusif Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) | kujie2.com

  3. so terjawab persoalan saya selama ni. adakah klia2 ada landasan sendiri sebab ada menara kawalan sendiri.

    so memang dia ada landasan sendiri.

    tinggi betul skybridge tu

    ps. Sistem sama seperti KLIA2 – ada penerbangan domestik dan antarabangsa , bezanya KLIA2 tak ada Aerotren untuk ke pelepasan antarabangsa . Kena jalan kaki melalui skybridge.

    kurang paham.
    Jom terjah post menarik dari Syafiq Лomoтехн ..SPPBS. Setahun tak selesai.My Profile

    • kalau kat KLIA2, dari bangunan utama tu kita kena naik tren…mcm komuter ke bangunan satelit – dia 2 bangunan terpisah. lepas checkin, bagasi segala bagai….kita kena naik tren lagi sekali dlm tu…baru pi kat gate naik kapalterbang.

      tapi kat KLIA2, tak ada tren mcm tu…kita kena lalu skybrigde dgn travelator
      Jom terjah post menarik dari Kujie ..Jalan Alternatif Ban Canal My Profile

  4. Pingback: Lapangan Terbang Antarabangsa Shenzhen | Sukacuka.com

  5. Pingback: Gambar ( KLIA 2 ) Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 dalam pembinaan. | PuanbeeDotcom