Gambar-gambar Ekslusif Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2)

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) dijangka dibuka pada 2 MEI 2014. KLIA2 terletak kira-kira 1.5 kilometer dari Terminal Utama KLIA dibina untuk menampung jumlah penumpang penerbangan tambang murah sama seperti LCCT.

Mari  tengok gambar-gambar ekslusif KLIA2.

gambar klia2 baru

Gambar bangunan utama KLIA2.

gambar  KLIA2

KLIA 2 ada 2 landasan sendiri.

gambar  KLIA2
gambar klia2 pedestrian skybridge

Kapalterbang boleh lalu bawah jambatan udara (pedestrian skybridge) ni.

klia2 pedestrian skybridge

Kalau KLIA , kita kena guna Aerotren dari terminal utama ke pesawat pelepasan antarabangsa, tetapi di KLIA2 kita akan berjalan kaki melalui SkyBridge untuk ke pesawat.

Jangan pengsan dulu… bukan berjalan sebenarnya, ada ada walkalator atau nama lain travelator. Jambatan pejalan kaki (pedestrian skybridge) ini adalah yang pertama di Asia dan ketiga di dunia.

gambar dalam KLIA2

Ruang dalam KLIA2

smoke test klia2

‘hot smoke test’ untuk ujian smoke management.

Info KLIA2

  • Lokasi masih di Sepang, ikut arah ke KLIA tak lalu Litar Sepang, sebelumnya sampai ke KLIA,  ada susur ke KLIA2.
  • Sistem sama seperti KLIA2 –  ada penerbangan domestik dan antarabangsa , bezanya KLIA2 tak ada Aerotren  untuk ke  pelepasan antarabangsa . Kena jalan kaki melalui skybridge.
  • KLIA 2 ada  2 landasan berlepas dan mendarat sendiri.
  • Express Rail Links (ERL) dah siap beroperasi ke  KLIA2, maksudnya kalau dari KL, boleh naik ERL untuk ke KLIA2
  • AirAsia dan AirAsiaX akan menjadi syarikat penerbangan utama di KLIA2

Semua gambar-gambar ekslusif KLIA2  ini diterbitkan khas dengan kebenaran dari rakan blogger Muhammad Tarmizi

About Kujie

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.

Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

Mereka Yang Berkongsi Rasa

  1. SABARIAH says:

    saya baru dapat melihat dan melawat klia2.mmg cantik n besar.shopping paradise in an airport.sangat luas n rasa sangat terpegun dgn facilities yg ada.anda xakn tersesat kerena ramai crew pertenyaan mmbawa tag “ask me’..tnye saja crew ini jika ada pertanyaan .parking kereta anda akn masuk ke leel 7..CP7.tp utk ke level departure atau arrival..anda mesti turun lif ke level CP4.so carilah parking di level 4 atau 3 supaya senang nk jumpa departure level.parking ada 8 storey ..no problem.selamat berkunjung!!!!!!!!

  2. SubhanAllah.

    Cantik sangat pemandangannya. 🙂

    Tak sabar nak jalan-jalan kat sana nanti. 😉

    Apapun kena tunggu Asyrof adsa tiket nak ke luar negara. 🙂
    Jom terjah post menarik dari Asyrof Asri ..3 Kerjaya Profesional – Antara Syurga dan NerakaMy Profile

  3. memang menark, klau tak naik pun, pie melawat jadi la.
    Jom terjah post menarik dari Jawatan Kosong Kerajaan ..Jawatan Kosong Di Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS)My Profile

  4. so terjawab persoalan saya selama ni. adakah klia2 ada landasan sendiri sebab ada menara kawalan sendiri.

    so memang dia ada landasan sendiri.

    tinggi betul skybridge tu

    ps. Sistem sama seperti KLIA2 – ada penerbangan domestik dan antarabangsa , bezanya KLIA2 tak ada Aerotren untuk ke pelepasan antarabangsa . Kena jalan kaki melalui skybridge.

    kurang paham.
    Jom terjah post menarik dari Syafiq Лomoтехн ..SPPBS. Setahun tak selesai.My Profile

    • kalau kat KLIA2, dari bangunan utama tu kita kena naik tren…mcm komuter ke bangunan satelit – dia 2 bangunan terpisah. lepas checkin, bagasi segala bagai….kita kena naik tren lagi sekali dlm tu…baru pi kat gate naik kapalterbang.

      tapi kat KLIA2, tak ada tren mcm tu…kita kena lalu skybrigde dgn travelator
      Jom terjah post menarik dari Kujie ..Jalan Alternatif Ban Canal My Profile

  5. dapat pergi tuari sekali..memang cantik dan luas sangat2
    Jom terjah post menarik dari Kisah Si Dairy ..Azab 10 minit ditoreh suamiMy Profile

  6. Wahhh nampak gayanya lagi besar ler..hehe
    Jom terjah post menarik dari Hafizul ..Top Komentator November 2013 Pondok KecilMy Profile

  7. WOWW!
    Jom terjah post menarik dari Syuhada ..Komentator Popular Bulan November 2013My Profile

  8. MY ex boss MD CEO MHSB, Encik Ahmad Jauhari Yahya…He is a nice person…cantik bangunan baru ni kan…
    Jom terjah post menarik dari suriaamanda ..Wedding Zarina @Desa Permai SerembanMy Profile

  9. Boleh tahan gempak jugak bangunan dia. Lawa!
    Jom terjah post menarik dari NoktahHitam ..GdayxKL – Google Business Outreach ProgrammeMy Profile

  10. Wow.. besarnya airport baru ni..
    Jom terjah post menarik dari Aya ..Jangan Beli Bawang Merah, Kenapa?My Profile

  11. Canggih sungguh.Negara makin maju
    Jom terjah post menarik dari Resepi.org ..Nasi Beriani Berempah Mudah dan SedapMy Profile

  12. not bad gak nih,,
    Jom terjah post menarik dari ohcikgu ..Cikgu, kenapa kena tutup suis kipas bila keluar kelas?My Profile

  13. untungnya kak jie dapat pergi tengok..best tu secara live. hoho
    Jom terjah post menarik dari Hafiz Rahim ..Ada Apa Dengan Baju KurungMy Profile

  14. gambar kakjie lain sikit dr ajk haha kena link kan ni …
    Jom terjah post menarik dari puanbee ..Hari ke 11 check kuningMy Profile

  15. bertungkus lumus dorang siapkan sekarng ni. lari dari tarikh yang sebenar.

  16. semoga bisa cepat di gunakan ERL nya…

  17. fuh, sangat besar dan nampak lagi hebat tempat dia dari KLIA 1…
    Jom terjah post menarik dari Akuro San ..Papan Dart Pun Boleh Jadi Ampai Baju ??My Profile

  18. Macam pernah tengok la..tapi dekat mane yer….ok ajk kiah propa lain sila jgn jeles haha dah dpt kan masing2
    Jom terjah post menarik dari mijie ..Theme FotoBesar berbaloi untuk dimilikiMy Profile

  19. mudah la jika ada travelator , takde lah berpeluh nak berjalan jauh dengan bawa beg berat lagi…huhu
    Jom terjah post menarik dari papa mifz ..Jam Tangan Minion Yang ComelMy Profile

  20. peen power ini boleh dapat gambo-gambo ekslusif KLIA2 ni pasti menjadi rujukan ramai pencari di alam mayaa
    Jom terjah post menarik dari denaihati ..Sukan SEA 2013 Myanmar jom sokong kontinjen MalaysiaMy Profile

  21. Menarik! Nampaknya, nak kena rasa sendiri =)
    Jom terjah post menarik dari hafizmd ..Manjakan Rambut Anda Dengan Rose Hair Perfume!My Profile

  22. gambar eklusif ni. kena letak watermark besar-besar kak..

    nanti jadi cam gambar empangan dulu tu
    Jom terjah post menarik dari azwan ..Kuasa Politik Berada Di Mana SahajaMy Profile

  23. uiiiitttt tak haciiiiii… amik kesempatan. hahahaha! baru semalam bergosip kat AJK PROPA. ini hari dah keluaq news. kekekke
    Jom terjah post menarik dari Azman Ishak ..Amalkan MADU untuk kesihatanMy Profile

  24. Nampak kemudahan KLIA2 lebih baik. Harap jangan jadi ‘rumah siap pahat berbunyi’
    Jom terjah post menarik dari akubiomed ..Berangan bawa kereta James Bond BMW Z8My Profile

  25. Dah lama tak masuk ke KLIA sejak ada Air Asia nih :). Ni dah ada KLIA 2… Tak merasa terus nak masuk, sebab tak naik MAS hehehe..
    Jom terjah post menarik dari Azman Ismail ..Nikmat Cuci GigiMy Profile

  26. Memang nampak besar jugak KLIA 2 nie bila dah siap nanti kuranglah kesesakan dengan teksi di kawasan LCCT sekarang nie
    Jom terjah post menarik dari hazman aka species1980 ..Gambar RED CARPET ANUGERAH SKRIN 2013My Profile

  27. dah siap rupanya 😀
    Jom terjah post menarik dari Zuan ..Kenapa Bagus Layan Anime atau Manga JepunMy Profile

Trackbacks

  1. […] PINGBACK NEGARAKU.MY: Gambar-gambar Ekslusif Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) | … […]

  2. […] ruang lapangan terbang ini sangat luas. Kalau bandingkan dengan KLIA 2, korang boleh tengok dekat blog makcik […]

  3. […] Terima kasih di ucapkan kepada rakan blogger Muhammad Tarmizi di atas sumbangan gambar eklusif KLIA2 ini. Untuk gambar eklusif dalaman lapangan KLIA2 boleh lawati blog rakan blogger kujie2.com […]